Да уча или да не уча...това е въпросът?

• 5 764
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря на всички за куража, който ми давате:)))
Колкото до нотариуса - няма по-доходоносна професия май. Когато рабоих в кантора работихме с един нотариус, който само седеше четеше си сделките, а момичетата от деловодството като пчелички:)) разбира се това е страната която клиентите виждат, изникват и доста заплетени казуси които трябва да решеват, но нотариус се става мноооого трудно. От  бившите си шефове знам, че там ако някой не бутне много трудно, дават на изпита казуси, за които трябва да си запознат със закона от преди 50 години, наред с всичките му изменения. Обикновено изтичала инфото за изпита и така...ама това е друга тема де:)
Мерси пак на всички, че така ме окуражихте. И само да поясня, не че мисля 28 години за преклона възраст, просто от гледна точка на това, че по това време би трябвало вече да съм много здраво стъпила на земята...

# 16
  • София
На точното място си попитала, тук всички са с по две виши и учат за трето.
Вълчо превръщаш се във форумски профайлър. Плашиш ме. Laughing

Задочното обучение за мен не е следване. Имам една такава втора магистратура /Вълчо Wink/, не е право, а МИО, но дори не отидох да си взема дипломата, защото реално нито ще ми я искат някъде, нито ще я предлагам, защото тази област не ме интересува.

Правото е много повече логика и изисква упражнения, отколкото зазубряне на закони. Ако не си наясно с приложенията и тълкованието им си губиш времето.

Мен ако питаш е по- практично да направиш докторат /ако ти трябва някакво продължение на обучението/, но в твоята област. Или да намериш добра специализация, стаж или да участваш в международна програма за обмен на студенти. В днешни дни се ценят много повече широк спектър компетенции, но с пряко приложение- работодателите търсят хора, които умеят много неща, добре работят с хора, успяват да се представят добре и не са конфликтни. Не винаги 100-те магистратури ще ти дадат 100 възможности- по- добре една, но качествена.

# 17
Да учиш- това е отговорът!

Peace Следвай мечтите си !!!   bouquet

# 18
Моето мнение е да караш паралелно и двете и да се явиш на конкурс "Мис България".  Flutter
Правото се учи най- добре, след като се дипломираш. Питай препатили.  Laughing Не е проблем, имам колеги- чудесни професионалисти, завършили именно задочно и бачкали през това време.  Чудесно си другаруват правото с икономиката.
Имах колега, но в задочното, записа на 60, заедно със сина си, ама той, колегата, влезе в СУ, а на младежът ангелите му стигнаха за Благоевград. Завърши човекът /за сина незнам/, отдавна не съм го виждала. Работеше си без друго в адвокатската кантора, където аз стажувах.
За конкурса- не знам, не съм ходила, чак такъв талант не съм.

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 09:25 от Judy

# 19
  • София
И аз записах втората ми специалност късно - на 29.
Но имах голямо желание да уча това, за разлика от първата ми специалност.
Така че - ако наистина те влече правото - запиши го!

# 20
  • София
За мен е абсурд.
Ако ми дойде СВ на 29 годишна мацка, която досега няма трудов стаж, и 5 висши да има, няма да я извикам на интервю.

# 21
А според мен, ако жената няма деца /които ти запълват времето изцяло/ това не е мисия невъзможна. Достатъчно познати имам, които го направиха и се реализираха. /Ако няма деца и конкурсът може да посети./
За работата- зависи за какво наемам човека. Ако ми е важен стажът, ще си го пиша в обявата, да не разхождам хората напразно. Търсихме веднъж счетоводител и гл. счетоводителка предпочете дори момиче без стаж, да си започне директно при нея.

# 22
За мен е абсурд.
Ако ми дойде СВ на 29 годишна мацка, която досега няма трудов стаж, и 5 висши да има, няма да я извикам на интервю.

Бърди , това е така - на някои хора  времето им минава  в учене без никакъв трудов стаж ...Но момичето вече е работило в кантора - нека да опита .... пък винаги може да се откаже ако е непосилно за нея !

# 23
  • София
За мен е абсурд.

Аха, бачкането е отделна работа!
Човек спокойно може да работи и учи едновременно, още повече ако учи задочно.
Аз бачкам от 19 годишна.

# 24
  • Далечният изток
Бояна Ламбер, защо мислиш, че ученето на право /задочно/ е зубрене на закони  newsm78

Аз започнах да уча на 33 г., може и да ви е смешно, но тогава ми се поотвориха очите.  А за да се образова човек, няма значение възрастта, както и да преследва мечтите си.

# 25
"Учим, мама, за да не работиш!"

# 26
"Учим, мама, за да не работиш!"
"И аз тъй направих- учих, учих и ей- ма на, сега не работя!"  Laughing- из безработническо- кризистна.

# 27
За второ висше кандидатствах на 29. Студентка съм първи курс Laughing, работя от 17 годишна, от няколко години само в известни международни компании. Ще завърша на 33 (надявам се). Хич не смятам това за преклонна възраст, а за възраст, в която хем си достатъчно осъзнат какво би/не би искал да правиш, хем с възможности да избираш измежду много предизвикателства.
Късмет  bouquet

# 28
  • София
Бояна Ламбер, защо мислиш, че ученето на право /задочно/ е зубрене на закони  newsm78
Ученето задочно на каквото и да е би могло да бъде само зубрене. Разбира се, има много хора завършили задочно, които стават добри професионалисти, но ако имат възможността да бъдат обучени на практика. Не случайно дипломите без нужния хорариум не се признават по света. Ако дамата задала въпроса има кой да и обяснява преподаденото набързо, за две- три седмици, вероятно има смисъл да учи иначе не виждам с какво може да те доближи до мечтата ти колекционирането на дипломи. Изключително много хора завършват право редовно и не могат да си намерят работа по специалността, а на 30 да се впуснеш в търсенето, да кажем с едно- две деца и без стаж по специалността ми се струва, че ще има нужда от прекалено много оптимизъм.

За възрастта съм съгласна и на 40 има смисъл да учиш, но ако вече работиш нещо и новата специалност има някаква връзка с професията ти. Нима в преследване на мечтите си има смисъл да запишем медицина на 30 и да станем чудесни неврохирурзи на 42?

# 29
За образованието, както и за любовта, възрастта няма значение. Но "тръпката" има.
Можеш да сключиш "брак по сметка" - да получиш една специалност, за да се реализираш добре на трудовия пазар, без да ти е особено присърце.
Може да те влече да учиш неща, които са ти интересни, но с които никога няма да се "видиш в пари"...
Хора - разни, разни идеали. Подходи към образованието - също.

Комбинацията икономика+право е много добра, стига да съумееш да се поомесиш в среди и да създадеш познанства, които да са ти от полза при една по-нататъшна реализация. Както казаха по-нагоре, на 29 години без стаж и куп дипломи - не звучи добре, но едно ИМЕ (което имаш достатъчно време да си изградиш!), подплатено с добро образование - вече е съвсем друго.
На няколко места съм го казвала - до 30 години човек трябва да прави име в областта, в която работи. След това името му работи за него. Ако си на 30, но си непознат в бранша си и не те "искат" поне от 2-3 сходни фирми и/или организации, значи... нещо не е съвсем наред.

Индивидуално е решението, от толкова много неща зависи... Успех, каквото и да решиш.

Общи условия

Активация на акаунт