За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 26

• 34 598
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Моля дайте идеи за овкусяване на пилешки пържоли, че ще имам годишнина и поне този път да сготвя вкусно пиле..., благодаря Ви. 

Ами кажи как мислиш да ги приготвяш де. Щото сега има начини за мариноване има пък начини и за суха обработка.

Иначе на прима виста ги мариновай де щото то гърдите са си малко сухо месо.

# 301
Искам да ги мариновам през нощта, за да са сочни и да имат сос накрая. Чела съм, че се поставя лимонов сок, соев сос, вино, мед, а накрая моите пържоли все не излизат вкусни. Мисля да ги сготвя с гъби в йенска тенджера. Благодаря.

# 302
Моля дайте идеи за овкусяване на пилешки пържоли,

увий ги в беконче  Peace

# 303

Пепчо на туй тесто не му ли викаха едно време линцер бе душа. Или е друго.
От баба ми имам една рецепта дето ни правеше едно време плодови пити та ми замяза малко на него.

за мен линцера е сладък - меденки  или плодова пита.
Това го имам за маслено тесто.

ама както и да е, с него стават вкусни тарталети - солени Peace

# 304
  • софия
здравейте, търся рецепта за пататник, но с търсачката не открих в готварската книга. вчера гледах мира добрева при гала правеше с кори и настъргани картофи, но не дадоха рецепта? нещо подобно правили ли сте?

# 305
здравейте, търся рецепта за пататник, но с търсачката не открих в готварската книга. вчера гледах мира добрева при гала правеше с кори и настъргани картофи, но не дадоха рецепта? нещо подобно правили ли сте?

margoto77, ето рецепта от форума -  пататник - стъпка по стъпка.

Още една рецепта.

И още една.

# 306
Не знам дали му е тук мястото, ама ... да питам. Баклава, приготвенa с готови кори, преди 5 седмици, съхранявана в купа с капак в хладилник - дали става за ядене? Аз си хапнах едно парче и не усетих да й има нещо, де ... но все пак 5 седмици не са малко ...  Rolling Eyes

# 307
  • София

margoto77, ето рецепта от форума -  пататник - стъпка по стъпка.

Още една рецепта.

И още една.

Аз не че съм много компетентен ама първите два линка са родопския клин, което разбира се не е лошо, напротив страхотен е.

Третия линк вече си е родопския пататник. Или поне така съм го ял по смолянско, може би по другите краища го правят по друг начин. Него може и по лесно да го направите. Сложете отдолу лист хартия за печене (тя трябва да е по голяма, така че отстрани да може да се хване. Изпечете го от долу, после го извадете отгоре сложете друг лист за печене, хванете двата листа обърнете ги и върнете пататника да се изпече и от другата страна. Аз това го правя на тиган върху котлона.

И има един трети вариант ако си спомняте едно мое предложение за картофената пърленка. Тя не е точно пататник въпреки, че изключително много наподобява на него, но е малко по лесна за приготвяне (аз съм я правил и в МВ).

# 308

Аз не че съм много компетентен ама първите два линка са родопския клин, което разбира се не е лошо, напротив страхотен е.

Дядо хаджия, и аз хич не съм специалистка, но няма да забравя пататника, който ядох в Родопите, поне така го наричаха. Беше с домашно направени кори и стъргани картофи с не знам какви подправки. Беше фантазия. Беше и на по-млади години, дето не ми идваше много на ум да питам за рецепти, абсолютна консуматорка бях, докато попаднах на нашия форум. Grinning С готовите кори си става баница с картофи, не е лоша, но не е същото.

# 309
  • София

Дядо хаджия, и аз хич не съм специалистка, но няма да забравя пататника, който ядох в Родопите, поне така го наричаха. Беше с домашно направени кори и стъргани картофи с не знам какви подправки. Беше фантазия. Беше и на по-млади години, дето не ми идваше много на ум да питам за рецепти, абсолютна консуматорка бях, докато попаднах на нашия форум. Grinning С готовите кори си става баница с картофи, не е лоша, но не е същото.

Значи истинския пататник е без кори за баница. Просто от рендосаните картофи и другите съставки се прави много стегнато тесто. После го наплескват върху сача на който ко печат, печат го от едната страна сетне с една чиния отгоре го обръщат и от другата и така нататък.

# 310
  • софия

вече го опекох от едната страна и го обърнах, но ми се струвас сурови картофите вътре???
стъргах ги в робота и са фино настъргани? а корите се препекоха.
дали да го завия като го извадя?

# 311
  • София

вече го опекох от едната страна и го обърнах, но ми се струвас сурови картофите вътре???

Печи на бавен огън, пък и доколкото разбирам му предстои печене и от другата страна или ...

Сега се сетих (тоест жена ми ме подсети) че сме използвали и друга технология. Първо го печем във фурната отдолу. После местим тавата на по-горно ниво и печем пък само отгоре. Това е за пататника без кори за баница. Печем го в едни плоски тави, дето сме си ги купили да пици.

# 312
  • София-Младост
Питане за маслено тесто и за формичките - ще правя скоро кошнички в онези, старите, къдрави и метални формички. На някои рецепти пише да се облепва тестото директно по стените. Другаде - да са намаслени. Трети - с хартийки. Пекла съм, но по-големи и в хартия. Имам малки хартиени форми за самите формички, но по време на облепването ще се намачкат и дефакто накрая няма да се получи класическата, оребрена форма на самите кошнички. Питането ми е как да процедирам - маслено тесто директно във формичките, в намаслени формички, в намаслени и набрашнени формички или с хартийки? И ако е без хартийки - лесно ли излизат и как самите кошнички после - с тръскане?  Rolling Eyes
Веднъж съм правила, но намаслих формичките за всеки случай. Лесно излязоха с обръщане и потупване. Тестото го облепих директно по стените на формичката.

# 313
  • софия

Печи на бавен огън, пък и доколкото разбирам му предстои печене и от другата страна или ...

Сега се сетих (тоест жена ми ме подсети) че сме използвали и друга технология. Първо го печем във фурната отдолу. После местим тавата на по-горно ниво и печем пък само отгоре. Това е за пататника без кори за баница. Печем го в едни плоски тави, дето сме си ги купили да пици.

да, обърнах го и още го пекох.
довечера ще пиша за резултата.
благодаря ви.

# 314
Не знам дали му е тук мястото, ама ... да питам. Баклава, приготвенa с готови кори, преди 5 седмици, съхранявана в купа с капак в хладилник - дали става за ядене? Аз си хапнах едно парче и не усетих да й има нещо, де ... но все пак 5 седмици не са малко ...  Rolling Eyes

5 седмици си е доста време Rolling Eyes. Айде едно парче иди-дойди, ама другото го хвърляй. Просто е застояла храна, не че е чак толкова развалено или нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт