ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" - 31.01.2010 (неделя)

• 40 447
  • 1 124
  •   1
Отговори
# 480
Мацки, на сайта на в-к Стандарт има анкета "Приемате ли храните ни да са ГМ?". Давайте да гласуваме.
http://www.standartnews.com/

Гласувах! Peace

И на другия линк цъках на Свежо, многократно, ама не успях да променя цифрата в ляво. Laughing Laughing Та не знам дали съм успяла.

# 481
Нашият славен вестник "Сега" - от смешната страница "После":

И
Двеста мутирали лукови глави
от
Ултрамарин Маринов - еколок

Уникална карикатура. Хич не е смешно, направо е за реване, ама карикатурата е супер точна. Laughing ooooh!

# 482

Ултрамарин Маринов - еколок

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010020100040002403

Вдигна се малко джабала около ГМО законодателството, но още трябва. На мен генните модификации са ми тръпка и то от най-неприятните - все едно ме полазват по гърба термити мутанти. Вървят някакви протести, ама на мен ми се виждат слабички, щото обичам да се трошат правила и глави, да се вдигат барикади и да се минават граници. Нещо не мога да събера ентусиасти и захванах лобистка дейност в екоминистерството.

Притиснах министър Караненкова в лобито на хотел "Субсидия" и започнахме нашия откровен разговор по тази тема, отворена като рана и като човешка длан.

- Кажете ми, госпожо Караненкова, какво налага поправките в ГМО законодателството в такава подозрителна посока? Например намаляването на буферните зони между посевите с мутанти и останалия свят. В рамките на няколко дни само километражът ви даде странни дефекти - от 30 километра свалихте на 900 метра. Отваряте широко поле за дейността на някои хора.

- Вижте, към днешна дата у нас учени, земеделци и търговци с интереси към генните модификации са подложени на нечувани в евроатлантическия свят рестрикции. Намаляването на буферните зони е знак за хармонизирането на нашата нормативна база с европейската, както и за сближаване на ГМО с конвенционалните култури. Защото в крайна сметка едното е ряпа и другото е ряпа. Рано или късно тази интеграция ще се осъществи - в Мексико има случай, при който ГМО царевица е заразила нормален кукуруз, растящ на повече от 100 км. Така че процесът е необратим - вашето недоволство е като протест срещу зимата.

- В такъв случай трябва да се премахнат и буферите между парламента и местата за протести. Да се скъси дистанцията между власт и народ, какво ще кажете?

- Нека се преместим в друг хотел - каза Караненкова и отидохме в лобито на хотел "Мутивация".

- Кажете ми, каква е вашата мотивация, за да прокарвате поправки с такъв характер? - подхванах наново разговора.

- Не съм взела един лев от Монсанто! - негонена съобщи Караненкова. - А и нещата са направени така, че за да получи разрешение да отглежда ГМО у нас, заявителят ще трябва да мине през деветте кръга на ада, да си продаде душата и после да я откупи от Мефистофела си. И заявявам, че докато аз съм министър, няма да бъде одобрено нито едно заявление. А и нещата са положени на научна основа.

Караненкова се обади по телефона и от вътрешността на хотела се яви старец, отхвърлил игото на феодалната система.

- Селектирала съм си един учен за политически цели - обясни Караненкова. - Той е хибрид между Виктор Франкенщайн* и Иван Мичурин. И говори!

Попитах и него каква е мотивацията му да дава изродски научни становища.

- Не съм взел един лев от Монсанто - представи се той. - Воден съм, разбира се, от научно любопитство и нямам никакви притеснения. При генетичната модификация знаеш какъв ген взимаш, примерно ген от репичка, и го вкарваш в домат. Резултатът е, че доматът става устойчив на всякакви болести. Това е въпрос на компетентност, въпрос на наука.

- И на комерсиален успех - добавих.

- Но разбира се! Нима в това има нещо ненаучно?! Вие може би не знаете, но едно от първите големи постижения на великия Мичурин е селектирането на сорт малина, наречена Комерция. Това трябва да ви говори нещо.

Обърнах се отново към Караненкова:

- Все пак законопректът трябва да мине и през парламента, как мислите, там дали са мотивирани?

- И да са, и да не са - голям праз! Аз повече глупости няма да говоря, но вие си отговорете на следния въпрос: тези 240, избрани от народа представители, личности ли са или лукови глави?

_______

* Да не се бърка с чудовището на Франкенщайн (Frankenstein's monster) - то е безименно!

Joy Joy Joy

Ултрамарин Маринов, приемате ли покана да се видим в лобито на хотел Мутивация?

# 483
# 484
Малко в страни от темата, но е много готино Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=YIOsIbqpR5s&feature=related

Поздрав за всички   bouquet

# 485
Майчета,пишете,моля ви днес къдве се срещате и в колко?!Преговарям с мъж да ме пусне...Но съм без деца...

# 486
  • София
писах ти на ЛС!

# 487
http://www.bnews.bg/topics-5032

Цитат
Силен удар понесе текстилният бранш в Германия. Индийски дрехи, смятани за еко стока, се оказаха създадени от генетично изменен памук. Скандалът засегна силно текстилния бранш.
Тази най-голяма измама в германския текстилен бранш разтърси страната, пише Financial Times Deutschland. По данни на вестника огромни количества, продавани като био дрехи, са били ушити от генетично мутиран памук, внос от Индия. А това противоречи напълно на строгите екостандарти, на които трябва да отговарят продуктите на редица известни вериги като H&M, C&A и Tchibo...

Някой ако купува за бебчето си дрешки от Tchibo - да има предвид текста! Simple Smile

# 488
Прочетох пак стенограмата на Hexe (бях я чела и преди, но сякаш в съкратен вариант) и имам следните предложения...

*Ако има мами с повечко свободно време или още по-добре хора от "За да остане природа...", нека да се поразтърсят в нета и ако може да съберат инфо за отстоянието при някои по-важни за България култури... На няколко места в англоезични сайтове вече срещам, че поне при царевицата отстоянието трябва да бъде минимум една миля (около 1.6 км), като обсегът на разпространение на полените зависи и от терена, има ли защитни горски пояси, приблизителна сила на вятъра в района... Тоест за Добруджа (ветровит, равен терен, с унищожени до голяма степен пояси) и 2 км отстояние са недостатъчни (а те са взели решение за 800м)... При растенията, опрашвани от насекоми, има значение отдалечеността на кошерите (или гнездо при дивите насекоми), наличието на достатъчно храна и др. фактори... Гладуващите насекоми могат да изминават големи разстояния (при някои оси много повече и от 30км, но да речем, че това не е случаят при нас)...
При търсене на "isolated distances to avoid pollination" излизат доста материали... Аз прегледах само тези:
http://howtosaveseeds.com/isolate.php
http://www.harvestwizard.com/2009/05/how_vegetables_are_pollinated.html   
Тези хора, че се подиграват с нас е ясно, но плюят и на дипломите си, и на титлите си и науката изобщо, ако в действителност са се занимавали с такава...
*Няма да е зле някои мами или татковци от Добрич да посетят изложението и съберат малко брошури за представените фирми там... Измежду изброените в медиите компании има такива, които твърдят, че само царевичните им хибриди влизат в групата на ГМ културите, но останалите им семена са произведени по други технологии... Мисълта ми е, че не е само едно Монсанто в България, от което трябва да се пазим... Добре е, да има повече събрана информация и да се проверят дистрибуторите... Аз вече се питам: Колко ли чисти от ГМО площи са останали в България?...

# 489
ТОВА Е БОРБА ЗА ЧИСТА ЗЕМЯ! ТОВА Е БОРБА ЗА ЗДРАВА ХРАНА! ТОВА Е БОРБА ЗА РОЖДЕННОТО ПРАВО НА ВСЕКИ ДА ЖИВЕЕ В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА. КОЛКО Е ТЕЖКО ДА СЕ БОРИШ С ЕДНИ БЕЗДУШНИ УПРАВЛЯВАЩИ...! ПРЕДИ 70 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НА ЕДНО ОТ ЧЕЛНИТЕ МЕСТА В СВЕТА, ПО БРОЙ СТОЛЕТНИЦИ. А ДНЕС ВМЕСТО РЕВНОСТНО ДА ПАЗИМ ВСИЧКО РОДНО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ШЕПА ВСЕЗНАЙКОВЦИ, СМЕ СТИГНАЛИ ДО МРАЧНИТЕ СТАТИСТИКИ, ЗА РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. И ТОВА, ПРЕДИ ДА Е ПРИЕТО ДА СЕ САДЯТ ГМО- ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, АКО СЕ ПРИЕМЕ ОКОНЧАТЕЛНО... САМО СТРАХ И ОТЧАЯНИЕ ОБЗЕМА ВСЕКИ ЗДРАВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК, ПРЕД ТАЗИ КАРТИНА НА БЪДЕЩЕТО. С ОБЩИ УСИЛИЯ МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ!

# 490
Костов с народа в битката срещу ГМО

http://www.bnews.bg/article-4985

"ДСБ ще внесе до сряда промени в закона за ГМО, които да запазят рестриктивния характер на българското законодателство по отношение на ГМО организмите. Искаме да остане забраната ГМО да се отглеждат на открито, защото може да заразят другите биопродукти, обясни пред BNews депутатът Иван Иванов".

# 491
  • София
Костов с народа в битката срещу ГМО

http://www.bnews.bg/article-4985

"ДСБ ще внесе до сряда промени в закона за ГМО, които да запазят рестриктивния характер на българското законодателство по отношение на ГМО организмите. Искаме да остане забраната ГМО да се отглеждат на открито, защото може да заразят другите биопродукти, обясни пред BNews депутатът Иван Иванов".

Да, в тази статия има много добро осъзнаване:

"България е малка страна, ние не можем да се състезаваме за мащабно производство, а трябва с качествено", каза синият лидер Мартин Димитров.

П.П. Пуснах постинг на мамите от Добрич, надявам се, че ще се отзоват и ще вземат брошури или там кавото има от изложението!

bouquet

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 10:54 от shivani

# 492
днес 02.02.2010г. по  БНТ темата на РЕФЕРЕНДУМ е за ГМО.

може ли да отиде някой или има вече представители ?

# 493
Има ли добричка агитка, която да се появи на този панаир? И да направи ПАНАИР? Wink

# 494
Снощи хванах предаване по СКАТ, повторение от 27.01.2010 - "От упор" (мисля..) с водещ...Байрактаров. Говориха с един доктор, запомних фамилията му - Петров, за ГМО. ИЗключително в целта, много точно и ясно, с много факти и обясниха с прости думи защо на БГ не й е нужно това чудо на съвременния НТП. Направиха интервю и с началник на РИКОЗ в Бургаз, както и с директор на дирекция - не искаха да вземат някакви зърнени закуски за изследване, а на въпросите на водещия искаха да отговарят писмено. В писмените отговори на 2/3 от въпросите не беше отговорено...Много добро предаване, но не знам колко хора, особено земеделци са го гледали. Исках само да го споделя с вас (ако не е било писано в предните страници).

Общи условия

Активация на акаунт