Не ми се побират в устата...

• 26 485
  • 411
  •   1
Отговори
# 195
БлагодарЯ, спА, четА- така се говори в Бургаско и Ямболско. В никакъв случай не е книжовно.

# 196
  • на брега на морето
То и аз съм готова да се басирам точно за този пример. За мен благодаря си е благодаря. Но без да се набляга на Я-то, разбира се. Има съвсем леко потъмняване накрая, но и Ъ не е в никакъв случай  Wink

Peace

Маги,  Peace, тъкмо щях да призова филолозите Joy

# 197
  • най-шареното място
Не знам кой какво завършил, но аз "благодаря" го чета и произнасям като благодаря, не като благодарЯ, нито като благодариъ. Потъмняване има реално почти навсякъде. Българи сме и е грехота да казваме благодариъ - най-хубава българка дума е това. Или вече не е?

# 198
Българи сме и е грехота да казваме благодариъ - най-хубава българка дума е това. Или вече не е?

Тя е хубава българска дума, когато се произнасе с нещо средно между [йа] и [йъ] накрая- факт. Справка- правоговорния речник  Flutter Но [йъ], а не само [ъ].
Всички фолкпевици се скъсват да благодарЯт на феновете си, Лили Иванова и тя, но не е правилно  да се изрече така тази красива дума  Flutter

# 199
Не знам кой какво завършил, но аз "благодаря" го чета и произнасям като благодаря, не като благодарЯ, нито като благодариъ. Потъмняване има реално почти навсякъде. Българи сме и е грехота да казваме благодариъ - най-хубава българка дума е това. Или вече не е?
Най-хубава е, но да се изговаря, както се пише, е израз на престараване и преигрване,
сакън, да не си проличи, че сме селяни. Правилно е да се изтговаля благодариъ.
Попрочети за потъмняване на гласните в българския език.

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 19:15 от Вълкът с дълъг ник

# 200
  • най-шареното място
Това мисля и аз и то е потъмняване.
Явно не съм писала ясно.

Тя е хубава българска дума, когато се произнасе с нещо средно между [йа] и [йъ]

# 201
Това мисля и аз и то е потъмняване.
Явно не съм писала ясно.

Тя е хубава българска дума, когато се произнасе с нещо средно между [йа] и [йъ]
Peace

# 202
Начи и брато, са ми много отватителни.

# 203
И "братче" също.Още повече от устата на жена.

# 204
  • най-шареното място
Малкия брат на децата как наричаш?

# 205
Най-хубава е, но да се изговаря, както се пише, е израз на престараване и преигрване,
сакън, да не си проличи, че сме селяни. Правилно е да се изтговаля благодариъ.
Попрочети за потъмняване на гласните в българския език.

Ох, хич не обичам да споря, ама като е тръгнало...  Laughing
Та потъмняване (редукция) на гласните в БЕ има, когато широка гласна (а или о) не е под ударение в думата, и се чува като ъ или у - например в думата "кокал" - "а"-то не е под ударение и се чува между "а" и "ъ" (затова и тук много често се допускат правописни грешки). Но в думата "благодаря" ударението пада върху последната гласна,  а ударената гласна (за разлика от неударената) се произнася и чува ясно, при нея няма потъмняване. Та за потъмняването ти май трябва да попрочетеш по-подробно.  Wink Та при "благодаря" няма потъмняване на последната гласна и отново повтарям, че правоговорната норма е да се произнася "благодарйЪ".

# 206
"Забатачени" за гръцко-фермеровски-парични проблеми в национален ефир - телевизията дето прилича на съкращението "btw" Simple Smile
Нямат ли редактори дето да гледат какви са ги записали репортерите....

Peace Да, и на мен ми прави впечатление как се изказват понякога.
По темата: Доста от изброените думи тук са ми гадни.

# 207
Като прочетох заглавието на темата, ми прилоша.
Познайте защо  Laughing

# 208
Начи и брато, са ми много отватителни.

Следствие на този пост,е и моят:

И "братче" също.Още повече от устата на жена.

Пример:"Абе братче,много ме дразни....."  "Братче,това е много яко предаване" и т.н.

А:

Малкия брат на децата как наричаш?

Не го наричам сестра,ако това питаш!

# 209
... благодаря за което.

Боже, останах неразбран. Здраве да е, ще чета.

Общи условия

Активация на акаунт