ФИМОЗА III или споделено за кожичката на пениса

• 184 369
  • 800
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,

синът ми е на 7 г. и доколкото виждам отговаря на първите снимки от тази статия
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=966

Там пише:
Цитат
При раждането си около 90 % от децата имат такива синехии. До към  3 - 5 година слепналата кожичка спонтанно се отлепва в голямата част от децата. При останалите това става през пуберитета.

До каква възраст ако не се отлепи трябва да се обърнем към хирург?

# 466
  • София
Здравейте,

На 2 годишна възраст на сина ми му беше направена пластика на пениса заради фимозен пръстен. След това кожичката можеше да се издърпва нормално назад, може би е една идея стегната. Сега е на 6 години и в състояние на ерекция (случва му се под душа понякога) казва, че не може изобщо да изтегли кожата назад за да се измие, защото го боли.

Трябва ли да се притеснявам, че не може да се издърпва кожата назад в еректирало състояние и какви са прогнозите за това? Трябва ли в момента да предприема нещо или да изчакаме до пубертета?

Благодаря в аванс за отговора.

# 467
  • София
Разбира се, че има опасност при издърпване назад кожичката да се заклещи. Пробвайте с крем Дипрозон 0,05 % - намазвайте финно стегнатата част на кожичката сутрин и вечер след измиване и подсушаване. Ниската концентрация на кортизона няма да увреди организма.

Имам много положителни наблюдения при това лечение. Ако след 2 - 3 месечна употреба проблемът не се разреши, тогава се налага нова пластика.

# 468
  • София
Благодаря!   bouquet

# 469
  • София
Здравейте,

моля за съвет както д-р Бранков, така и майките минали през същото. Преди 3 дни оперираха сина ми който е на 9,5 години от фимоза. Доктора каза първата вечер нищо да не правим , а от втората при душ да се издърпва кожата назад докато се покаже цялата главичка.
Въпроса ми е следния-не е ли рано още на втория ден да се третира по този начин мястото, което е все още рана , така да се каже. В други теми прочетох мнения на д-р Бранков , че на седмия ден той забелва за първи път-т.е. след като се успокои мястото.
Друг е въпроса, че не пак не успяхме при дърпането на кожата да се покаже цялата главичка.
В събота сме на консултация при хирурга, но ще ми е полезно да чуя и друго мнение.
Благодаря предварително

# 470
  • София
Ако се позова на опита си, при едно 9 годишно момче е трудно да се направи частична пластика на фимозата - измененията на кожичката са толкова изразени, че почти винаги се налага пълно обрязване. Понякога става и частично, но всичко това след обсъждане с родителите. Все пак изчакайте, колегата може да е процедирал подходящо.

Иначе няма правила при третирането на фимозата при различните деца. Понякога мога да реша забелването да стане на втория ден след манипулацията, понякога на 7-ия ден. Зависи от индивидуалната преценка.

# 471
  • София
Благодаря Ви за включването.

Моля Ви за уточнение на това, което сте написал. Извинявам се за лайшкото обяснение.

Правилно ли разбирам, че казвате, че на такава възраст е трудно да се направи операцията така, че след нея кожата на пениса да се мести свободно нагоре надолу, както по принцип трябва. 

И че единствения начин е частично и пълно обрязване.

# 472
  • София
Правилно ли разбирам, че казвате, че на такава възраст е трудно да се направи операцията така, че след нея кожата на пениса да се мести свободно нагоре надолу, както по принцип трябва. 
И че единствения начин е частично и пълно обрязване.

Точно така. Само с едно уточнение - говоря по принцип, все пак вашият лекар познава по-добре ситуацията при вас.
 Hug

# 473
Здравейте, д-р Оги,

Синът ми е на 1г. и 10 м. От няколко месеца наблюдавам подвижно топченце с телесен цвят, което е малко над основата на пениса му (не е около главичката). На този етап не съм успяла да забеля пениса докрай. Моля за Вашето мнение какво би могло да е това и налага ли допълнителна консултация със специалист?

Благодаря за отговора.

# 474
https://pippilotamentolka.wordpress.com/2011/01/17/phimosa/
Здравейте, как ще коментирате тази статия.
Някой има ли наблюдения какви са прогнозите за отпускане на кожичката след пубертета в следствие на хормоналните промени и защо докторите препоръчват обрязването да става преди навлизането в пубертета? Става въпрос за случаите, в които вече е направено забелване, но кожичката остава тясна и трудно подвижна... тоест е на лице фимоза (фимозен пръстен) без някакви други усложнения.
Някой може ли да сподели мнение за по-големите си дечица...
за бебетата разбрахме как се процедира и че в по-големия процент случаи не е било правилно (тоест педиатрите са направили въпросното забелване), но после какво?
Предварително благодаря за отговорите Simple Smile

става въпрос за следната част от статията:
"
Отдръпването е отделна функция, която е предназначена единствено за полов акт и мастурбация. То позволява на препуциума да се плъзга плавно над главичката на пениса. Това плъзгане стимулира нервните окончания, както в препуциума, така и в главичката. За да се осъществи отдръпването, препуциума трябва да се е отделил от гланса и отвора на кожичката трябва да се е разширил, за да й позволи да се върне обратно над главичката. Как се разширява отвора на препуциума? През детството и юношеството се отделят хормони. При повишаването на нивата им, фибресто-наситената тъкан на препуциума бива заместена от по-еластична тъкан. Момчето започва да изследва своите гениталии едновременно с порастването си и докато времето минава, еластичната тъкан ще позволи на отвора на кожичката на главичката да се разшири. Това може да се случи на всяка една възраст, но не е често срещано при малките момчета. В действителност само при 50% от момчетата се наблюдава отдръпване на десетгодишна възраст. Другите 50% обикновено могат да отдръпват кожичката си между десет години и приключването на пубертета.
"

# 475
elenabgbg, не знам доколко бих била полезна, но нашият случай е следният: Преди месец направиха операция от фимоза на малкия ми син / 12 годишен/. При нас също беше правено забелване от лекар, но нещата не се получиха и от няколко години знаехме, че за съжаление обрязването е неизбежно. Посъветваха ни това да се случи преди пубертета първо от хигиенна гледна точка и евентуалните инфекции, които могат да бъдат причинени от задържането на урина под кожичката и второ заради предстоящите нощни ерекции и чувството на дискомфорт поради болезнено опъване. Аз естествено отлагах известно време с надеждата, че може и да се размине, а и защото сърце не ми даваше да подложа детето на подобно нещо. Той обаче сам реши, че иска по-бързо да се свърши с това. Всичко мина много добре. Вече е напълно възстановен - кара колело, рита с приятели и казва, че се чувства много по-добре включително и при уриниране. /преди това струята като че ли излизаше "насила" и горната част на пениса се надуваше като балонче/. Радвам се, че се решихме да го направим и всичко приключи.

# 476
всъщност при вас проблема е бил, че кожичката не се е отлепила от главата ли? защото при нашия случай няма сраствания (кожичката е напълно отлепена) или някакви проблеми при уринирането (също на 12 огд.), но кожичката е много тясна и трудно се отваря и затваря. За момента няма дискомфорт за детето, но сега започва интензивния растеж и не ясно накъде ще тръгнат нещата...
хубаво, че детето се чувства добре след тези интервенции Simple Smile

# 477
Добре де, тази кожа не расте ли и тя, както всичко останало? Все пак за кожа говорим, няма ли да се отпусне все пак...кожа е, не е кокал все пак Thinking

# 478
Добре де, тази кожа не расте ли и тя, както всичко останало? Все пак за кожа говорим, няма ли да се отпусне все пак...кожа е, не е кокал все пак Thinking
точно това се опитвам и аз да разбера...
защото едно такова състояние вече на такава възраст според докторите е патология и трябва да се лекува - първо с намазване на кортикостероиден крем, за да се отпусне кожичката ако ли не следва обрязване....
явно при повечето момченца кожата се движи свободно и няма такова стягане...

# 479
всъщност при вас проблема е бил, че кожичката не се е отлепила от главата ли? защото при нашия случай няма сраствания (кожичката е напълно отлепена) или някакви проблеми при уринирането (също на 12 огд.), но кожичката е много тясна и трудно се отваря и затваря. За момента няма дискомфорт за детето, но сега започва интензивния растеж и не ясно накъде ще тръгнат нещата...
хубаво, че детето се чувства добре след тези интервенции Simple Smile
При нас кожичката също беше отлепена, но отворчето беше толкова малко, че дори и частичното показване на главата беше невъзможно. Проблеми с уринирането не е имало, но поради този тесен отвор струята излизаше по-бавно /беше тънка и неравномерна/. Иначе не е усещал болка при уриниране.
Дано при вас всичко се оправи от самосебеси. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт