Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 789
  • 557
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Нищо не трябва, всичко е въпрос на възможности.
Нашата сватба я платиха родителите ни. Те така пожелаха. Нищо не са поръчвали, всичко си организирахме ние със съпруга ми. Така както исках да бъде - така беше. Ако не можеха да платят, тогава щяхме да си платим ние. 

Не мога да си представя,че няма да си поканя родителите на най-важното събитие в живота ми и ще подпиша без тях. Ние сме много задружно семейство, на мъжа ми още повече. Не си представям сватба без семейство. Обичаме и роднините си. Естествено, че ги поканихме, та те също искат да споделят щастието ни.  Приятелите също са важни, те всички бяха с нас, но само с тях, щеше да ми е тъжно.

Тука като чета някои постове направо се хващам за главата. Даже се хвалят някои,че не се съобразяват с никого, само със себе си. На какво ще научите децата си? Ако мене синът ми не ме покани на сватба един ден, дай боже да доживея, направо ще се гътна от мъка. Добре,че хората, които мислят така са изключение. Peace

# 121
  • София
Ако трябва сватбата да се поема от младоженците, значи всички да се женят след 35г или просто да подписват без почерпка.

Ще си теглят заем бе, като искат да хранят и поят 100 души. Що трябва родителите да плащат?
Извинявай, ама това си е лично твой проблем - като нямаш пари за сватба, няма да се жениш. То не е задължително. Не знам как не се чувствате неудобно да взимате подобни суми от родителите си - при положение, че 10 000 лева специално за мен са много пари, въпреки че се подписвам под четирицифрена заплата.
И хайде - ако си ги изкарал ти или партньорът ти - както и да е - харчете ги със здраве.
Ама да искаш големи сватби и да смяташ, че родителите са ви длъжни - е това има само една дума - гьонсуратлък  Wink
Просто трябваше да продължиш с цитата ми, където казвам, че нищо не е задължително или правилно, а не че родителите са ни длъжни! Както виждаш за някои пък "гьонсуратлък" е да не поканиш родителите си на сватбата. Та пак ще се самоцитирам: "...има всякакви варианти."

# 122
  • София
Ако трябва сватбата да се поема от младоженците, значи всички да се женят след 35г или просто да подписват без почерпка.

Ще си теглят заем бе, като искат да хранят и поят 100 души. Що трябва родителите да плащат?
Извинявай, ама това си е лично твой проблем - като нямаш пари за сватба, няма да се жениш. То не е задължително. Не знам как не се чувствате неудобно да взимате подобни суми от родителите си - при положение, че 10 000 лева специално за мен са много пари, въпреки че се подписвам под четирицифрена заплата.
И хайде - ако си ги изкарал ти или партньорът ти - както и да е - харчете ги със здраве.
Ама да искаш големи сватби и да смяташ, че родителите са ви длъжни - е това има само една дума - гьонсуратлък  Wink
Просто трябваше да продължиш с цитата ми, където казвам, че нищо не е задължително или правилно, а не че родителите са ни длъжни! Както виждаш за някои пък "гьонсуратлък" е да не поканиш родителите си на сватбата. Та пак ще се самоцитирам: "...има всякакви варианти."

Зависи от родителите. И от поведението им.

# 123
Основно ние,една част даде баща ми,но той така беше нарекъл,когато се оженя да даде  половината ,е горе долу така стана,но ние бяхме подготвени да си я плащаме сами,не сме очаквали някой да ни я плаща Peace

# 124
  • София
Лично аз, не бих се чувствала комфортно. Не е важно само двама да искат да сключат брак, хубаво е да могат да си го позволят.
Вероятно ако бях сключила брак на 18 години щеше да е напълно естествено родителите да платят. Това обаче не е от значение сега, защото не съм на 18 години вече.

# 125
  • София - Бургас
Не знам дали трябва, но нашите родители я платиха! Hug

# 126
  • до едно тепе
Трябва не бива да съществува във взаимоотношенията родители-деца.Родителите не бива да са длъжни на децата си и обратното важи също. Аз съм на 31 и отдавна не завися от родителите си.Пари и подаръци получавам само за коледа и рд.Не бих ги задължила да ми платят сватбата.Друг е въпроса,че може да искат да го направят. Те платиха част от сватбата на брат ми,но тогава той беше студент и единственото което искаше беше да се ожени.Не го интересуваше нито къде ще е, нито кой ще бъде поканен-повечето го организираха родителите на двамата.Брат ми и снаха ми определиха датата и купуваха това което харесваха(покани, рокля, костюм и т.н) с парите,които родителите им даваха.Никой от тях не каза ти трябва да направиш това и това или не искам да каните еди кой си.
Сега,когато аз искам да свържа живота си с моята половинка мисля много по-различно.Ние живеем заедно 8 години и за мен определено е странно да правя големи сватби и да каня роднини до н-то коляно.Та в очите на всички ние сме практически женени.Така че за мен решението е скромна сватба с 20 човека най близките роднини и приятели,за което ще платим сами.И покана ще получат дори родителите ми.Е на свеки ще я дадем 2 седмици преди събитието та да няма време за своеволия Twisted Evil
Моето мнение е че сватбата я плаща който иска,но не и защото трябва.Имам предвид,че не трябва да го правят родителите,но ако искат,не се месят в избора на децата си и не задлъжняват към банки и роднини няма лошо.

# 127
Не бих се събрала с мъж, който ще чака майка ми и баща ми да му платят сватба, или да му дадат апартамент където да живее с мен.

Peace

Подкрепям!!! Също, ако очаква и неговите родители да му платят сватбата! Зрял човек трябва да е способен да се оправя! Не стига, че родителите плащат до една не малка възраст за храна, дрехи, образование и пр. , ами че и сватба и апартамент и пр. Човек трябва да уважава това, което са правили за него и от един момент да поеме сам отговорност за живота си!

# 128
  • София
Сватбата ми предстои скоро. Плащаме си я сами - аз и бъдещият ми съпруг. Дори не съм се замисляла дали е редно така или не - големи хора сме и знаем какво искаме и дали, и как да си го позволим. Знам, че родителите ни биха желали да помогнат, но съм наясно и че нямат такава възможност. На практика аз помагам на моите от години. Предполагам, че все пак ще поемат някой от по-малките разходи или ще направят подарък независимо, че не го смятам за необходимо. Онова, на което разчитам истински, е ентусиазмът им, щастието в очите им, участието в подготовката и самото събитие. Колкото до сватбата - ще я направим така, както желаем и ще има приятели, ще има и роднини. Имам доста братовчеди, дори и да са в графата "рода" и вече да се виждаме по няколко пъти в годината, като деца сме израснали заедно, аз съм била на техните сватби, искам и тях на моята. За подаръците - знам, че има хора, от които няма да получа повече от тиган (дори и да искат, не биха могли да си позволят по-голям подарък). И какво от това след като в този ден желая да бъда именно с тях...

# 129
И на мен ми предстои сватба след няколко месеца! С бъдещия ми мъж и за секунда не сме си помислили нашите да ни плащат ,каквото и да е било ! Всичко ще си поемем ние ! Свекървата иска да ни купи халките,което си е традиция ( и която разбрах съвсем наскоро   Mr. Green ) .   

Не искаме някакви тържества с пържоли и "Бяла роза да закича" . Решили сме да съберем кумците и родителите в хубав ресторант , а с приятелите да празнуваме в някое стилно заведение . Предпочитаме тези пари,които ще изхарчим за традиционна сватба ( въпреки, че това ,което сме планирали също ще струва няколко хиляди, но... ) да ги инвестираме в апартамента и в едно приятно медено пътешествие !

# 130
Свекървата иска да ни купи халките,което си е традиция ( и която разбрах съвсем наскоро   Mr. Green ) .   
това тя ли ти го каза, щото аз друго съм чувал? Ако да, може и да имаш проблеми за в бъдеще! Иначе съм съгласен с теб!

# 131
  • София
И на нас свекървата ни купи халките,в смисъл ние си ги избрахме,но тя ги купи.Поне в нашите два рода това си е традиция.
И не мога да разбера какво толкова слагате под един знаменател това,че родителите са направили сватбата и самостоятелността на младото семейство.Едното няма нищо общо с другото.

# 132
  • София
Ама, големи клишета се изписаа тук! Защо непременно сватбата, щом е платена от родителите, трябва да е в стила "бяла роза да закича" и "кумът дарява тенджера под налягане" в някой студентски стол? Който е с вкус може пак да покани родата и тов да бъде в хубав ресторант и пак младоженците да са направили всичко по своя мярка. Въпрос на желание и пари. Ако човек може да си позволи да плати куверта на 100 души в хубав ресторат защо да плаща само за 10 човека? Моля ви се, стига с това лицемерничене!

# 133
Хммм, а аз пък се чудя какво и има на "Бяла роза"...не че е от предпочитаните от мен песни, но....да се изказваш за народното си творчество и традиции като за пълна простотия и липса на стил....честно бих се замислила колко "стил" има човек с подобно мнение.

# 134
  • София
но....да се изказваш за народното си творчество и традиции като за пълна простотия и липса на стил.....

Ама моля ти се.

"Бяла роза" не е автентичен български фолклор, а измислица на Славка Калчева и хората, с които работи. И въобще не може да претендира за качествена народна песен.
Така че в случая пълната простотия и липса на стил е за певицата и авторите  Wink

Общи условия

Активация на акаунт