Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 732
  • 557
  •   1
Отговори
# 180
Баща ми каза следното : "Аз, на тези години и след всичката работа, която ми е минала през ръцете, ако не мога една сватба да направя на децата си, ще ме е срам да ходя по улиците. Камо ли, пък ако ме разберат приятелите - ще ме освиркват където ме видят."
За него събитието "сватба" е въпрос на чест. Той така е възпитан - да помага, да бъде полезен и да бъде опора на децата си.

Това, че така е бил възпитан, не значи, че е било правилно подобно възпитание.
Изобщо не е. То и точно заради това възпитание се правеха онези сватби по 200-300 души, на които се събираха по 20 сервиза едни и същи.

..... и после булките се оплакват, че били кукли на конци!  Peace

# 181
Изобщо не е. То и точно заради това възпитание се правеха онези сватби по 200-300 души, на които се събираха по 20 сервиза едни и същи.
Да вдигне ръка този, който е успял да превъзпита родителите си. Без това да му е струвало да не му говорят 5 години или да не му дойдат на сватбата.

# 182
Баща ми каза следното : "Аз, на тези години и след всичката работа, която ми е минала през ръцете, ако не мога една сватба да направя на децата си, ще ме е срам да ходя по улиците. Камо ли, пък ако ме разберат приятелите - ще ме освиркват където ме видят."
За него събитието "сватба" е въпрос на чест. Той така е възпитан - да помага, да бъде полезен и да бъде опора на децата си.

..... и после булките се оплакват, че били кукли на конци!  Peace

За това - кое възпитание е правилно и кое не е, не разбирам дали изобщо някой трябва да дава мнение.
Така го е почувствал човека, така го е направил. Но явно за някои жени и майки, не е признак на добро възпитание, да помагаш на най-скъпото си и да направиш така, че винаги да може да се разчита на теб. Явно ценностите ни са доста различни.
Аз съм добър човек, смятам че съм добре възпитана и имам страхотни родители, с които се гордея. Не само, защото са решили да платят сватбата ми.

А за сватбите от 200-300 човека и сервизите - не си вадете изводи от вашите сватби или от тези, на които сте присъствали.
Защото когато човек има стил и вкус, нещата му се получават.

А относно куклите на конци - чувството е такова /донякъде/ само докато траят формалните ритуали. Защото няма как да знам, всичките изисквания и кое след кое следва в една церемония. Не се женя всеки ден.
А когато влезеш в ресторанта - купонът винаги е над всичко.

# 183
Да вдигне ръка този, който е успял да превъзпита родителите си. Без това да му е струвало да не му говорят 5 години или да не му дойдат на сватбата.

Сигурно това е Нана77  Laughing

# 184
След пубертета, никой не подлежи на промяна, освен ако не го удари инфаркт или не загуби близък от простотия!

# 185
  • София

Изобщо не е.
Е кое му е лошото на това възпитание?!Да искаш да направиш сватба на децата си.По-точно да имаш възможност да я направиш и да имаш и желанието,какво му е лошото на това възпитание?!И аз искам да направя някой ден сватбите на моите деца,стига и те да го желаят.Смятам се за добре възпитана.

# 186
  • София

Сигурно това е Нана77  Laughing

Никого не превъзпитавам. Просто поставям граници. Който иска се съобразява. Който не иска- проблемът е негов.
Въпрос на принципи.

dre@mer  - темата е ясна - Трябва ли....? А не "Да помагат ли...." Щото едно е помощ, едно е трябване  Mr. Green

# 187
Никого не превъзпитавам. Просто поставям граници. Който иска се съобразява. Който не иска- проблемът е негов.
Въпрос на принципи.

dre@mer  - темата е ясна - Трябва ли....? А не "Да помагат ли...." Щото едно е помощ, едно е трябване  Mr. Green
И оставяш родителите си без принципи? Или късаш с тях, защото навлизат в непозволена територия. Това не е принципност, друго е.
И да, човек "трябва" да се съобразява с някои неща.

# 188
  • София
Въпрос на принципи.

И оставяш родителите си без принципи? Или късаш с тях, защото навлизат в непозволена територия. Това не е принципност, друго е.
И да, човек "трябва" да се съобразява с някои неща.

Не мисля. Плащането на нечия сватба не е принцип. А и няма как да е, защото това евентуално ще е моята сватба или тази на брат ми, но не тяхната. Така че чиято е сватбата той определя правилата. Останалите са гости. Включително родителите.
Съобразявам се единствено и само със съпруга ми и детето ми, дори когато не ми харесва. В останалите случаи, когато не ми харесва, не се съобразявам с никого.

# 189
Не мисля. Плащането на нечия сватба не е принцип. А и няма как да е, защото това евентуално ще е моята сватба или тази на брат ми, но не тяхната. Така че чиято е сватбата той определя правилата. Останалите са гости. Включително родителите.
Съобразявам се единствено и само със съпруга ми и детето ми, дори когато не ми харесва. В останалите случаи, когато не ми харесва, не се съобразявам с никого.
Тогава защо изобщо намеси принципите? Да поставяш граници е принцип, а чуждите граници не са принципи, така ли? По-назад описах какви са принципите /границите/, в които съм гледана и възпитавана. Дано твоите не ти свършат лоша услуга в бъдеще. Peace

# 190
  • София
Тогава защо изобщо намеси принципите? Да поставяш граници е принцип, а чуждите граници не са принципи, така ли? По-назад описах какви са принципите /границите/, в които съм гледана и възпитавана. Дано твоите не ти свършат лоша услуга в бъдеще. Peace

Защото няма как чужди граници да бъдат поставяни по отношение на МОЕ тържество в случая коментираната сватба. Просто няма как баща ми или майка ми да ми кажат - наш принцип е да ти платим сватбата. Ами то може да е ваш принцип, ама сватбата е моя. Така че няма как да стане.

# 191
Разбрах те. Има и такива семейни отношения. 

# 192
  • София
Разбрах те. Има и такива семейни отношения. 

Peace

# 193

Изобщо не е.
Е кое му е лошото на това възпитание?!Да искаш да направиш сватба на децата си.По-точно да имаш възможност да я направиш и да имаш и желанието,какво му е лошото на това възпитание?!И аз искам да направя някой ден сватбите на моите деца,стига и те да го желаят.Смятам се за добре възпитана.

За мен негативното в този случай е, че "децата" и в зряла възраст са учени да се осланят на "Мама и тати" за всичко - за мен това е недопустимо дори и родителите да имат финансова възможност! Затова в БГ голяма част от "децата" до към 30годишна възраст не са съвсем независими и не водят много самостоятелен живот!

В другите страни децата от 14 годишна възраст започват да работят след училище и да изкарват джобните си. Така се учат на самостоятелност, така че един ден да могат да се оправят с живота. А "оправянето с живота" включва именно това - да си способен да изкарваш сам пари и да управляваш този бюджет така, че да покриваш нуждите си! В това число се включва и сватбата!

За мен в най - лошия случай след завършване на университета децата не трябва да разчитат на родителите си, а точно обратното - да могат да им помагат и да ги облекчават финансово, за да им се отблагодарят за грижите! Не стига, че цял живот родителите се лишават заради децата си, плащат им образованието, издържат ги, ами че и сватба ще им плащат! От какъв зор? Нахалството, разглезеността и неуважението към по - възрастните в нашата страна скоро няма да секнат!

Аз се надявам един ден като имам деца, да не ги разглезя, а да ги науча след 18г. сами да са господари на живота си. Не мисля да спестявам за сватби, с тези пари преспокойно бих могла да си направя една многооооооо хубавичка екскурзия например. Ами аз пък искам един ден, ако съм жива, да съм като западноевропейските пенсионери - да си обикалям света пък. А не да плащам за сватби и да правя скъпи подаръци на "деца" на по 25 - 30г. Може да звучи егоистично, но това е моят начин на мислене!

Стана малко дълго и в заключение ще кажа, че сватбата е личен избор! А всеки личен избор е въпрос на отговорност - лична, не на мама и на тати! А това, че не се осъзнава от повечето хора, не е мой проблем, но не е и малък проблем!

# 194
  • София
Ей това или аз не мога да обясня,или го обяснявам ,но не добре-каква е връзката между това родителите ти да ти направят сватбата и това да си самостоятелен?Никак не обичам да намесвам личния си живот във форума,но сега ще го направя като пример.Родителите ни ни платиха сватбата.По онова време/преди десет години/ съпругът ми беше завършил образованието си,живееше сам в друг град и взимаше добра заплата.След като се оженихме,тоест вече десет години,сме абсолютно,ама абсолютно самостоятелни.Теглихме доста кредити,които връщаме сами,купихме си жилище и кола,отглеждаме две деца.Те получават подаръци от бабите си във формата на пари само за празници,а ние с мъжа ми получаваме скромни парични подаръци само за Коледа.Случвало се е да вземем пари назаем от родителите ни може би три пъти и винаги сме ги връщали.Това за десет години.Първият път взехме пари назаем от тях за операцията на първото ни дете  и после им ги върнахме.Е,не са ни искали лихви.Бабите виждат децата ми по три -четири пъти годишно,досега един път за една нощ децата ми са оставали при майка ми.Те това ако не е самостоятелност здраве му кажи.
Съжалявам за фермана,не е с цел да убедя някого колко сме оправни.Обаче да поставяте под един знаменател това,че родителите плащат сватбата с това,че младото семейство не е самостоятелно,е голяма глупост.
Истината е,че не ми се иска да сме толкова самостоятелни,не ми се иска да се отдалечаваме толкова от роднините си,но...така се случи за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт