Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 752
  • 557
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Цитат на: Zzvercheto
....вие няма ли да искате някой ден да  направите това за детето си?
Ами... май не. Искам да успея да ги отгледам, възпитам и образовам така, че като станат на по 20-ина години да са способни сами да се издържат и справят с живота. Не ме разбирайте погрешно, грижата за децата не ми тежи, далеч съм от мисълта като навършат пълнолетие да ги изхвърля от вкъщи, но ако някой от тях дойде и каже: "Мамо, дай пари, искам да се женя!", при все цялата ми любов към него, аз ще знам, че той не е готов за свое собствено семейство.

супер, моля те, ако успееш така да отгледаш детето си, че на 20 години да има пари събрани за сватба (ама сам да си ги е събрал/а, и сватбата да не се състои от 10 човека в гражданското), кажи как? newsm78
И в случая не става въпрос за "мамо дай пари", а по-скоро ти сама да предложиш...
В интерес на истината има различни ситуации и каквото и да си говорим сега, не се знае какво ще стане и как човек би постъпил в дадено положение, за което сега си мисли че ще постъпи по определен начин...

# 271
.....От което разбирам, че свекърва ти май не е пила блага ракия  Laughing лошо  Laughing Това за девойките, дето са били у вас - щом синковеца ти го пазиш за сватбата, кой е заплаха за тях у вас - мъжът ти ли  Laughing брех какви жени имало... за Милото са съгласни на всичко. Евала!
Милата ми тя, сега и за свекърва ми и съпруга ми се запритеснила!  hahaha
...

Хич не се притеснявам, напротив - казах му евала на мъжа ти  Laughing че и на свекърва ти - щом не е държала да си честна... пък ти си се оказала много привързана към традициите  Laughing Имаш противоречия, но пък светът е шарен - жена, която е била консумирана преди брака сега пази сина си  Laughing

# 272
Добре де, мен друго ме гложди. Да кажем женят се двама- ами че той най малкият им проблем е сватбата ( освен ако не са наследници на видни династични родове, ама тях викам да не ги мислим). Ами нали трябва да си купят туй онуй- чаршафи, чинии, пералня и тем подобни неща, да плащат наем, ток, вода. Нямат казвате, пари за сватба. Ами  ако си направят бебе? И за него ли няма да имат пари. Не съм изчислявала, но да кажем парите за сватбата ни бяха колкото за първата година на бебето. Щом не мога да осигуря едното, как ще осигуря другото?

# 273
Добре де, мен друго ме гложди. Да кажем женят се двама- ами че той най малкият им проблем е сватбата ( освен ако не са наследници на видни династични родове, ама тях викам да не ги мислим). Ами нали трябва да си купят туй онуй- чаршафи, чинии, пералня и тем подобни неща, да плащат наем, ток, вода. Нямат казвате, пари за сватба. Ами  ако си направят бебе? И за него ли няма да имат пари. Не съм изчислявала, но да кажем парите за сватбата ни бяха колкото за първата година на бебето. Щом не мога да осигуря едното, как ще осигуря другото?

Мислиш за бебето, за жилището, за пералнята. А за родителите се предполага, че вече са ги решили тези проблеми и могат да дадат за сватбата. 

# 274
С уговорката, че това съм аз, но би ми било адски неудобно при положение, че съм млада, здрава и права, да взема пари от родителите ми, които все пак освен родители, са и хора. Не си представям как им казвам- мамо, отивам да живея с еди-кой-си от утре, но ни трябват пералня, чаршафи и чинии.
И това че са си купили пералня, в никакъв случай не значи че не може да искат да си направят басейн ( примерно) или да идат на екскурзия.
Ако толкова държат да ми дадат пари- да го направят като подарък. Аз мисля че е редно да се простирам според чергата си. Как пък никой не каза- да, платихме си я, а родителите ни подариха ххххх лв.

# 275
  • София
С уговорката, че това съм аз, но би ми било адски неудобно при положение, че съм млада, здрава и права, да взема пари от родителите ми, които все пак освен родители, са и хора. Не си представям как им казвам- мамо, отивам да живея с еди-кой-си от утре, но ни трябват пералня, чаршафи и чинии.
И това че са си купили пералня, в никакъв случай не значи че не може да искат да си направят басейн ( примерно) или да идат на екскурзия.
Ако толкова държат да ми дадат пари- да го направят като подарък. Аз мисля че е редно да се простирам според чергата си. Как пък никой не каза- да, платихме си я, а родителите ни подариха ххххх лв.

ми то е все едно...въпроса беше, ако искат да ти дадат пари за сватбата. За мен си е чист инат и егоизъм, ако те ти предложат с желание, а ти не та не  Crossing Arms (освен ако знаеш, че това ще ги затрудни разбира се).....

# 276
Щом не мога да осигуря едното, как ще осигуря другото?

Ето тук сам си дойде отговорът. Ако си свикнал сам, сам и ще продължиш, сам ще търсиш решение и нищо чудно, при това безумно положение в държавата ни, да си останеш сам за цял живот. Нямахме собствени пари за сватбата ни, родителите ни я поеха, първите дрехи и количката на дъщеря ми ги купи сестра ми, живеехме известно време при свекърва ми, мазата на майка ми съдържа и моята зимнина. Беше ни адски трудно, но щеше да ни бъде невъзможно, ако не беше семейството ни. От какво да ме е срам и коя точно част от историята трябва да спестя на дъщеря ми, че да не вземе да се разглези?

# 277
Само не мога да разбера защо сравнявате сватбата с храна, дрехи и количка за бебе?
Темата не е за помощта от родителите и роднините по принцип, а конкретно за сватбата - която не е нещо задължително.

# 278
  • София

лесно, парите за бебето не ги даваш накуп, те идват малко по-малко. Сватбата трябва да я платиш сега, освен, ако не решиш да поспестяваш 2-3 години преди да се ожениш! То излиза, че ако не можеш да си позволиш сватбата, която искаш в момента, то по-добре да не се жениш, че как ще гледаш детето после. Е извинявайте, ама не е така. В момента, ако ме питате искам скъпа сватба (поне 10,000лв), взимам добри пари, обаче пак ще ми трябва време да ги спестя тези 10,000лв, защо да не се навия нашите да ми я платят (приемаме, че те могат да си го позволят и това няма по никакъв начин да им навреди). Значи ли това, че не съм готова да имам семейство и, че няма да мога да храня бебето!?!?  newsm78

# 279

На сватбите се подаряват доста от нещата, които си изброила.
Освен сватбата, родителите ни не са ни помагали повече.
Живеехме на квартира на близо 500 км. от тях. Всичко сме си плащали сами.
После изтеглихме жилищен заем(който изплатихме за 10 г.), паралелно с това се оборудвахме с почти всички ел уреди на изплащане.
И всичкото това заедно с отглеждането на детето, което се появи 9 месеца след сватбата.
Е, ресторанти, кафета, почивки-това липсваше при нас, но всичко е въпрос на приоритети.
Сега наваксваме и не съжалявам за нищо. Какво общо има това и факта, че родителите ни са ни направили сватба?

# 280
Кой тук говори за разглезване, извинете?
Уточних, че не налагам на никой възгледите си, всеки да живее както иска. Просто казах, че аз самата не бих се чувствала никак комфортно и че бих направила всичко по силите си, за да бъда самостоятелна след определена възраст и придобити умения, без значение сама ли съм, с мъж ли съм, имам ли дете, нямам ли, в България ли съм или в Швейцария. За мен е въпрос на самоуважение.

Подаръци не връщам- нито пари, нито оранжева нощница ( при положение че не нося нощници и оранжевото ми е най омразния цвят).
Помощ не съм искала нито когато реших да се изнеса от бащиния дом, нито когато реших да се омъжа, нито когато се преместих в друг град, нито когато станах майка. Който си има брада, да си носи и гребенче.

ПП. сравнявам разходите за сватбата с други разходи, защото са аналогични според мен- както има колички от 250 лв, така има от 2500. Както има рокли за 150 лв, така има и за 15 000. И ми е странно как някой няма да има за количка от 250, но ще има за рокля от 5 000. Ако трябва да събирам 3 години за сватба, просто ще направя по евтина сватба. Аз ако се сдухвах от такива неща, и досега да се гърча при мисълта че никога няма да карам Бугати Вейрон или да живея в Бел еър ( примерно).

# 281
Само не мога да разбера защо сравнявате сватбата с храна, дрехи и количка за бебе?
Темата не е за помощта от родителите и роднините по принцип, а конкретно за сватбата - която не е нещо задължително.
Ами то има логика в сравнението. Ако си решил сам да си правиш сватбата е много хубаво,но ако можеш сам да си осигуриш всичко,щото то след сватбата е домът,семейството и децата.

# 282
  • София
Мисля, че добрите родители предлагат помощта си безвъзмездно, а не чакат да им я поискат. Може децата да гледат или пари за пералня да дадат или с каквото могат да помогнат. Всяко младо семейство има нужда от много неща. Ние сме събирали къща малко по малко, така е било и при нашите родители. Започнахме точно със студентското си имущество, размъквано по квартири. Някои неща си купихме ние, други ни ги подариха те и така. Разбира се, не сме им висяли на вратовете, нито сме изисквали от тях да ни помагат, но те са ни родители. Така или иначе с ежедневието се справяме сами. Ние също бихме помагали на децата си с каквото можем. Няма да си нося парите  в гроба, я!

# 283
  • София
Мисля, че добрите родители предлагат помощта си безвъзмездно, а не чакат да им я поискат. Може децата да гледат или пари за пералня да дадат или с каквото могат да помогнат.

Ахаааааа, а останалите са лоши родители, така ли?
Много се надявам един ден моето дете да не ме оценява по финикийските знаци, които очаква да му дам.

# 284
  • София
Помощ не означава единствено финикийски знаци. Помощта може да се изразява във всичко, каквото се сетиш. Не мога да си представя един родител да се цигани и да чака детето му да припълзи и да моли за помощ. Така, както нашите родители се стараят да ни помагат с каквото могат (независимо, дали е материално, или морално), така правим ние и с нашите деца.

Общи условия

Активация на акаунт