Кой ще пости с мен до Великден?

• 18 358
  • 301
  •   1
Отговори
# 30
аз ще се опитам да бъда на кафе и вода. Praynig

# 31
Ще опитам-имам нужда и от духовно и физическо причистване,
Дали постенето оправя раздразнимостта, за да бъда по-смирена, до като постя.
Не знаех,че от днес започва поста,случайно попаднах на темата,значи не е случайно.
Има ли традиция за молитви по време на поста,искам да го съчетая с молитви за болното си дете.

# 32
и аз много благодаря за календара   bouquet

# 33
И аз се включвам. Тази година за пръв път се реших да постя, сигурна съм, че ще се справя. Може да се каже, че по принцип си постя, що се отнася до храната- вегетарианка съм и все съм на някакви диети. Но сега искам да спазя стриктно целите пости, не само да не ям определени храни, но и да се въздържа от греха, злото, омразата, гнева, лъжата, похотта! Искам да се пречистя. Не съм наясно много, много какво точно се прави по време на постите, така че ще се радвам, ако някой ме въведе малко по-надълбоко в темата  Simple Smile

# 34
Здравейте, момичета! Брей, колко се е увеличила групата. Аз нямах възможност тези дни да пиша, но сега се радвам, като видях, че сме се увеличили желаещите да постят.
Да ви кажа честно, искам да се опитам в седмицата преди Тодоровден да карам само на вода, но скоро нали правихме и детоксикация три дни, та се страхувам, че не е толкова полезно за организма. Пък и в края на февруари нали пак ще правим детоксикация. Смятам, че ще се съберат много дни на пълен глад. Не знам доколко е полезно.
Но е задължително, ако сте решили да правите причастие на Тодоровден, седмицата преди празника да се пости по календара. Да, ама там са дадени пет дни строг пост/15, 16, 17, 18, 19/, което аз мисля, че значи само на вода. И на 20 Тодоровден се взема сутринта след литургията причастие.
Вие какво разбирате под строг пост- само на вода или храна без никаква мазнина, вкл. и без олио.
Имам една леля, която е много набожна и прави всичко от години според каноните на църквата. Някой път за някои неща се допитвам до нея. Та тя ми казва: "Ако няма да се причестяваш хич недей да постиш, защото това е по-голям грях, отколкото да не постиш" и чак ме плаши да ви кажа. После, преди причастието е било задължително да се изповядаш пред отеца, за да пречистиш душата си. И сега четох в един от православните сайтове, че ако не се подложиш на изповед след пости или ако скриеш на тази изповед нещо, макар и от срам или неволно, също било изключителен смъртен грях. Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че нищо не знам за постите, въпреки че всеки път постя по една седмица и след това правя причастие. И да ви кажа всеки път си наричам нещо, което искам да стане/това го знам от леля ми/ за семейството ми или за отделен член от него/никога не се моля за пари и подобни глупости/ и в интерес на истината, винаги нещата след това ми се подреждат така, както съм искала да станат. Аз вярвам, че е така и не е просто от внушение.
Хайде, че стана много дълго. Помислете по това, което ви писах за постенето и изповедта. Какво мислите? newsm78

# 35
Aз се присъединявам.

ще дам и малко инфо - Великденският пост е най-дългия и най-строгия пост.
Той започва с Месни заговезни - осем седмици преди Великден- тази година 7 февруари, когато се заговява - прави се вечеря с месо и от следващия ден се спира месото.
Днес започва сирната седмица - през която се хапва мляко, сирене, кашкавал и в неделята е Прошка или Сирни заговезни (тази година 14 февруари), прави се баница, купува се бяла халва, ходи се при кумове, на църква и се иска прошка от всички, както и се дава прошка. Постът не може да почне преди да сте простили и да са ви простили.
От следващия ден тоест 15 февруари - се почва със строгият великденски пост. Който е получил разрешение от свещеник и неговата благословия и има желание може да направи тримерене - тоест три дни 15, 16, 17 февруари пълен глад, само вода.
Иначе първата седмица цялата е строг пост - това е суха храна - без готвени ястия, без олио, без вино, без риба, без млечни, без кафе, без шоколад, без месо. Примерно сурови зеленчуци, плодове, вода, маслини.
После постът продължава така - понеделник, сряда, петък - строг пост. Вторник, четвъртък - готвени постни ястия без олио. Събота, неделя-готвени постени ястия с олио.
На Благовещание ( 25 март) и на Цветница(неделята преди Великден) се разрешава риба, червено вино и олио.
На Разпети петък(денят в който човекът е разпънал своят Бог) не се приема нищо - нито храна, нито вода. Цялата страстна седмица е строг пост.Това е най-оригиналният вариант на пост всеки си преценява как да го проведе. Христос е казал - "хранете се като просяци". Това е неговата препоръка за постенето.
По време на пост сексът и зрелищата ( телевизия, театър, кино, цирк) не са препоръчителни.

# 36
тази година и аз съм решила твърдо да постя, дано успея  Peace

# 37
Здравейте и от мен, Аra bella - много съм впечатлена! Аз постя от дълги години, вкл и тримерене, и изповед( не винаги) , и причастие ( задължително), и суха храна без олио през страстната седмица ( разбирай домати и варен картоф - това е моята формула) обаче това дето и през другото време има дни без олио не го знаех. Аз ям риба на 25-ти и на Цветница, а до страстната ям постни манджи, маслини, и салата с черен хляб. Обожавам постите защото те ме карат да се чувствам страхотно - като състояние на духа. Когато постиш, усещаш пролетта не само в природата, но и в самия себе си - т.е. и ти си част от възраждането на природата. Признавам си-от секс и бира не съм се лишавала никога - така го разбирам, така го правя - грях ли е или не - не аз ще отсъждам.

# 38
  • под дъгата
Охооо,голяма компания сме заформили!Радвате ми душата!Като пуснах темата първите 1-2 дена едва я бутахме и си помислих,че няма да потръгне,защото постите започнаха много скоро след Коледните,а и са много рано тази година.Каква зима е навън само!
Светкавица-правилно си разбрала темата,точно това имах предвид-да се подкрепяме и да си помагаме,да обсъждаме кой с какво се храни,да си разменяме рецепти и да споделяме как сме се справили с предизвикателствата на деня Simple Smile Опитай да постиш през целият пероид-мисля,че ще ти помогне от отказването на лошите мисли Hug
jeni_m аз за това казвам,че всеки прави поста както го усеща.Нямам против мнението на леля ти Peace ,но ако слушаш всички по-възрастни можеш да станеш разноглед от съвети.Поне при мен се е случвало-една ти казва така е правилно,друга казва не е,трета съвсем друго...А ако отидеш в църква или се поровиш из нета ще попаднеш на съвсем друго инфо.И за това съм се отказала от всякакви баби и лели и рядко съветвам някой как да пости,кое е правилно и кое не,че понякога и на мен ми настръхва косата.Аз причастие вземах веднъж и съм потресена-повече надали ще отида.В края на постите(обикновенно на Велики четвъртък) си вземам нафора след литургията и се чувствам духовно пречистена,а не навикана от някой нервен поп(ама друг път ще разказвам,че се унесох)
Ако ще правиш детокса в края на месеца по-добре не карай само на вода преди Тодоров ден,че...Само ако си решила да вземаш причастие го направи,така мисля  Peace

# 39
  • под дъгата
Ara_bella -   bouquet Систематизирано и много добре казано!Мисля,че това е основното към което е хубаво да се придържаме и да спазваме.Аз до сега не съм тримерила,но(да не казвам голяма дума) замислила съм да го направя в края на Страстната седмица.

# 40
Ara_bella ,благодарско!  bouquet
buba_lina ,може ли нейният пост да се примести на 1-та страница?

# 41
Аз с ръка на сърцето си признавам отсега, не мога да се откажа от кафето, наистина не мога дори за ден.Много дълго бях с ниско кръвно налягане и сега не е особено високо, опитвала съм се, не мога.Всичко останало не е проблем, надявам се на подкрепа за освобождаване от лошите мисли и огорчения.

# 42
  Здравейте,Мацки!Минавам само да ви поздравя.Днес си хапнах тортичка,че все още може Joy Joy JoyХайде хубави емоции тази вечер Laughing Laughing Laughing

# 43
  Само да кажа,че нес кафе може.Еспресото е забранено заради мазнината,която се съдържа в кафените зърна.Маслините и ядките по време на дните на Строг пост също не се разрешават!

# 44
  • под дъгата
Ara_bella ,благодарско!  bouquet
buba_lina ,може ли нейният пост да се примести на 1-та страница?
Инче,телепатия ли усещам? Hug Опитах,обаче не ми дава да си редактирам поста от 1 стр. -не знам защо.А аз нямам много опит в пускането и редактиране на теми.Ако някой знае как става-да казва.Веднага го местя!

Общи условия

Активация на акаунт