MTHFR генна мутация

• 166 626
  • 850
  •   1
Отговори
# 660
  • София - Варна
Не пада ли на всички жени по време на бременност? Мисля, че е нормално явление.

# 661
Sab-f,благодаря за коментара. И аз съм се насочила към изследване на б12, но трябва да проуча за колко време се спират добавките и фолиевата. Ти хомоцистеин беше ли пускала?

# 662
Не пада ли на всички жени по време на бременност? Мисля, че е нормално явление.
Зависи от кой месец започва да пада.
АГ-тата и хематолозите много внимават с прилагането на В12 по време на бременност, защото плодът започва много прекалено да нараства и се създават трудности при износване и раждане.

# 663
gerda, освен това ми казаха хематолозите че може и бебето да се увреди ако се почне б 12 твърде рано, затова го спирах след овулация. При мен започна да пада още 3 месец, което е твърде рано. Фолиевата киселина я спирах около 10 дни преди изследване на б 12 но не по време на бременността а преди това. По време на бременността не помня, май бяха по-малко дни тези в които не пиех преди изследването.  newsm78 хомоцистеин изследвах но почти не мърдаше като размер.

# 664
Здравейте, момичета  Hug
И аз съм с MTHFR генна мутация, хомозиготен носител, намалена усвояемост 70%. Въпроса ми към вас е, при наличието на тази мутация, пиете ли Аспирин протект по време на бременност и има ли нужда от инжекции Фраксепарин?

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 11:57 от maslenka

# 665
И аз я имам, но за нея пия само метафолиева киселина.

# 666
  • София - Варна
Изкарала съм 2 бременности само на Неофолик мета. Дори през първата не знаех, че съм носител на тази мутация и пиех обикновена фолиева...
Аз имам хетерозиготни C677T и А1298С - отново намалена усвояемост на 60-70%.

# 667
Аз имам три аборта. Със твоята мутация при ФК съм + генотип 4G/5G.

Бременна съм в 17 седмица, на Фракси/Клексан съм всеки ден от + тест  Praynig bouquet Peace
За сега не пия АспИрин протект. Peace

# 668
Четох по-напред в темата, че според някои доктори само при тази мутация е рисково да се приемат АспИрин (бебка_8, благодаря) и Фракси и че може да причинят кървене. А според моята АГ трябва да съм на терапия.
Аз имам една успешна бременност с обилно кървене в началото (тогава не знаех за тази мутация и нищо не съм приемала). Имам и един мисед аборт в 8 г.с. (пак нищо не съм пила). И сега много се притеснявам и не знам кое е правилното решение Sad
Има ли някакви изследвания, които да покажат има ли нужда от АП и Фракси, и чак тогава да ги приемам?

# 669
Инжекциите могат само да помогнат за по добър кръвоток, щом лекарят ти е казал.
 Момичетата ходят на консултация при проф.Паскалева в НКБ.
 Ако настъпи зацапване инжекциите се спират до 2 чисти дни.

# 670
  • София - Варна
Същото ми каза и д-р Сигридов: ако съм на терапия, ще прокървя.
Аз и с двете бременности зацапвам от 8-ма седмица, оказва се хематом, който се резорбира по-натам.

# 671
Прокървяването най-често се дължи на малко прогестерон.

# 672
А някой изследвал ли е тромбоцитно-левкоцитни агрегати и антифосфолипидни антитела, и къде в София се изследват? Специално за тромбоцитно-левкоцитни агрегати нищо не открих  newsm78

Редактирам си поста - намерих в клиника Малинов.

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 16:58 от maslenka

# 673
Принципно мутацията се води нискорискова и да, има сума ти жени родили живи и здрави деца без никаква терапия, без дори да знаят за предразположеността си... Защото това не е болест или готова диагноза. Това е предразположеност, потенциален риск при някаква ситуация - като бременност например.
При мен се взе решение за терапия след трите аборта.
Сега всеки месец следя ПКК, фибриноген, АПТТ, тромбоцито-левкоцитни агрегати.
Това си го правя аз, без да ми е казал АГ или друг специалист. Просто така се успокоявам, че наблюдавам нещата.
Отделно се следи и кръвотока - бебе, матка, плацента с доплер.
Не можем да те посъветваме ..... консултирай се с добри специалисти...
Принципно АП е по-опасен за кървене, хепарините не толкова, но все пак ....
Може да почнеш превантивно, пък да следиш нещата изкъсо .....

# 674
  • София - Варна
Прокървяването най-често се дължи на малко прогестерон.

Да, но при мен нивата на прогестерона бяха върхови.
Лекарите ме тъпчеха с Дуфастон и Утрогестан въпреки тези нива ,докато Сигридов не видя хематома.
Според него това се дължало на слаби капиляри на матката, които се пукали, когато плацентата се загнездва в ендометриума, и оттам се образува хематом. Аз не знам дали има нещо общо с MTHFR, но е факт, че преди лапароскопията забелязах, че кръвта ми е май леко разредена (там по фибриноген, протромбин,...), а и като пих витамин Е и Омега 3, започнах да получавам подкожни кръвоизливи, което значи точно, че кръвта се е разредила много.
Та не знам заради кое точно ставаха тия хематоми и с двете бремвенности.

Общи условия

Активация на акаунт