? към младите шофьори(КИ) - 4

• 38 198
  • 708
  •   1
Отговори
# 345
Имам чувството че всички нови неща (перални, прахосмукачки и пр.) ги правят така, че възможно най-скоро да си купиш нова.
Тука да   изкажа и моята мнителност, подкрепяща твоето вярно чувство, Веси.Всичките ми нови уреди са се  потрошили буквално дни след изтичане   на гаранционния си срок.
И да се оплача от пишман майстори.Нали ме бяха   ударили на кръговото-Надежда и  мъжът ми вкара пунтото за  изчукване и цялостно пребоядисване.Е, месеци след   'новия вид' на Фифи я вкарах  на баня и познайте-олюпи се яко. Sad

# 346
  • sofia
Олюпила се е, защото не са подготвили основата както трябва.
Мърлява работа навсякъде...не само авто-майсторите....повсеместно.
Моята нали е стара и хич не ми пука за външния вид. Мъжа ми си я китосва, изшлайфа и мацне със спрей (това като се появят ръжди и дупки тук-там). Той поддържа и двете коли, от зор се научи. Гърнета, накладки, ремъци и пр. дивотии - всичко той.

# 347
Аз сега имам да сменям гърнета, оная мека връзка заради която ръмжи така... като гледам и акумулатор. Бяха дали моя акумулатор на бус... и оттогава му става нещо. Вчера докато се лигавихме, михме, после спирах при приятели, през цялото време колата беше на контакт, за да свири оная джаджа в запалката. То хубаво свири, ама аз просто не запалих. Дадохме ток - нъцки! Няма никой, изобщо не можа да отлепи. После заредихме акумулатора за 2-3 часа и тръгна. Та сменянето на гуми се отложи за утре. Нямам търпение да я видя пак хубава с летите джанти  Flutter Crazy

# 348
•ºtreisyº• , ти май сложи летите джанти и сега нямаш време да драснеш някой ред.  Hug
Утре смятам да направя пак посещение на МОЛ Сердика и пак да се изкефя на спирала.

# 349
Тъкмо мислех тия дни да я водя моята на мивка, да й сменя гумите с летни, а те са с лети джанти и да стане красива, красива...
И вчера като тръгвам да влизам в колата след работа, и гледам предния капак с три продълговати вдлъбнатини посредата  Shocked
Не е станало там, защото я спирам точно пред магазина и при всички случаи да съм чула алармата.
Станало е пред вкъщи, защото я спирам пред входа, а апартамента ни е от другата страна и никога няма да я чуя.
Но се чудя от какво може да е това  newsm78
И сега с тия застрахователи ще бера ядове - като почнат да се заяждат"ама то това не се вижда като се снима, ама..."
А не съм си купила нова кола и да я карам очукана. Много ме е яд.
Да не говорим, че съм толкова ангажирана в момента и нямам никакво време да се разправям със сервизи.
Ще отида поне да й заведа щетата, пък ще видя кога ще я вкарвам в бокса.
Ох, оплаках се. Благодаря, че ме "изслушахте".

# 350
  • София
Аз пък днес платих данъка и закарах Пенчо и за преглед на газовата уредба. И новина - трябва да се преработи и да се изведе зареждането на бутилката да е навън (сега отварям багажника, за да заредя газ, отвътре е изводът или как се казва). И като знам, че трябва и летни гуми да купя (хайде, да не са 4, 2 нови)... абе скъпо удоволствие си е колата  Whistling

# 351
Я, ще го изкарвам навънка - има да взимат (ако това е някаква нова разпоредба, или нещо не разбрах)...

Аз пък днес не излязох с колата по 2 причини - гадно ми е по тия трапове с летните гуми и летите джанти (то "евтино" удоволствие е изправянето да ви кажа, а се кривят бая лесно!), пък и зимните гуми бяха Тигър, а летните са Дънлоп. Някак си 100 лв. на гума - иди дойди, ама ако спукам лятна (нова!!!) гума и изкривя джанта, честно ви казвам засилвам се от някой надлез или естакада и да се свършва тая офроуд мъка  Mr. Green А втората причина - ма тя ръмжи като, че е с Ремус гърне, а мен ме е чак срам така  Laughing Ама гледах я красива, утре излизам с молитва на уста и водоустойчива спирала, защото ще плача по пътя...  Mr. Green

Парите ми отидоха за летни и зимни гуми - сега съм изцяло обновена, но срещу сериозна сума за мен. А скоро ще сменям гърнета (и трите...) + меката връзка, после трябва да й оправя бензина. И това ми е плана, при положение, че не й се счупи нещо друго (дано не, че...  Tired)

# 352
Я, ще го изкарвам навънка - има да взимат (ако това е някаква нова разпоредба, или нещо не разбрах)...
Ако ще идваш например във Варна /следователно сигурно ще ти се наложи да се напълниш газ по някое време Rolling Eyes/ Газовата ти уредба трябва да е минала преглед. А за да минеш преглед трябва извода ти да е отвън. Ако нямаш преглед  - няма да ти напълнят газ  Rolling Eyes Това е от 1м , да кога ще е не знам. Но за сега си следят за тези неща , защото глобяват газ станциите ако ги хванат да зареждат коли без минат преглед на газовото.
А ако газовото няма документ и това трябва да се направи иначе няма как да мине преглед   Crazy

# 353
Бе моята си е минала преглед, всичко точно - паспорт, преглед, редовно се прави... ама па да им извеждам извън колата отвор, няма да си дупча купето. Сериозно имат да взимат!

Това от какъв зор е? Не бях чувал до сега  Rolling Eyes

# 354
Явно е за безопасност  newsm78
Онзи ден отиваме в строителен хипермаркет и пред подземния паркинг табела *Забранено за коли с газови уредби*  Rolling Eyes
За пръв път виждам такава табела. Бъзиках се с мъжо ,че само с неговата кола ще идваме на моята и е забранено  Grinning

# 355
  • София
За безопасност било, да  Rolling Eyes И на мен никак, ама никак не ми се ще да ми обезобразяват колата, макар и стара. Ама сега ме мързи да ровя в интернет, да търся каква е тази наредба. Ако довечера седна и я намеря, ще я пусна тук.

# 356
Това се прави за безопаснст и е задължително поне от 2-3 години. Освен това се правят и допълнителни дупки по дъното на багажника със същата цел. Не ги подминавайте с насмешка тия изисквания, може да изглежда излишна презастраховка, но не дай и боже да не се налага да разберете от собствен опит, защо го изискват. Освен това никога не пълнете бутилката на фул, тя трябва да си има предпазен клапан, който почва да трака при зареждане, а това е 80% от обема ми. Особено в топлото време.
Казвам го като патило, Трейси знае, не е майтап работата Sad

# 357
  • София
Ето това намерих, прехвърлете до чл.81, Седми раздел. Там си пише:

(...)     Чл. 81. Устройството на автомобилните газови уредби (АГУ) трябва да съдържа най-малко следните елементи:
(...)    6. устройство за пълнене на резервоара, което може да бъде вградено в 80-процентния спирателен клапан или монтирано като дистанционно устройство от външната страна на автомобила; (...)

и още:
(...) Чл. 94. (1) Устройството за пълнене на резервоара да е осигурено срещу завъртане и предпазено от замърсяване и попадане на вода.
(2) (В сила от 23.09.2006 г.) Когато резервоарът е монтиран в пътническото или багажното отделение, устройството за пълнене се поставя откъм външната страна на автомобила. (...)

Като изпразня бутилката (то малко ми остава, още 20 или 30 км вероятно), ще водя Пенчо да го дупчат, няма как. Детето си возя вътре, в крайна сметка. Ще прежаля една дупка  Laughing

Ето и още един линк: http://www.dnsk.mrrb.government.bg/zakoni/z121.rtf

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 18:29 от julie.k

# 358
Когато газовата била в багажник/пътническото отделение - епа на покрива ли да си я сложа маааааму стара!?  #Crazy

И искам да ви кажа, че съм минавала всички технически прегледи без забележки, без проблеми - никой не е казвал нещо подобно. И не - няма да си съсипя колата, ако трябва да се реже или дупчи. Смия извод е почти навън - изведен с мека връзка някаква си, но пак е в багажника.... и там имам намерение да остане  ooooh!

Абе мен ме спират за проверки горе-долу често, че се движа по нощите и няма кой - единствената забележка, която съм получила е да си сложа стикера с удивителната - сложен е вече. Всеки път отварям багажника, гледат паспорта на газовата и прегледите - не са ми казали нищо подобно, нито на бензиностанция (газстанция). Последно са ми я гледали преди 2-3 седмици при проверка....

# 359
  • София

Утре смятам да направя пак посещение на МОЛ Сердика и пак да се изкефя на спирала.

Аааа... на мен този паркинг се оказа големият ми кошмар.  Crazy Четох във форума за прословутата спирала и бях решила да спра навън някъде. Обаче отивам в мола, не познавам района и се набутах в паркинга. А не ми се спираше навън и защото духаше вятър, пък аз с една рокля бях - и хем едно такова с голям корем съм, хем с хвърчаща рокля - казах си, хайде да не ставам атракция по улиците и да си паркирам на паркинга.  Joy На слизане - направо клаустрофобичен пристъп получих и ми се зави свят. Имах чувството, че вечно ще си се въртя там Crazy Паркирах  и се обадих на мъжа ми да му кажа, че аз от този паркинг не мога да се измъкна, ще трябва да ме спасява след работа.  Crazy То хубаво, но минаха 2-3 часа, напазарувах каквото исках, уморих се, а се очертаваше да чакам поне още толкова, да не говорим и сметката за паркинга каква щеше да бъде. Така че реших - мечка страх, мене не, ще се измъквам някак си, в краен случай ще спра по средата някъде и все някой ще се намери да ми измъкне колата.  Blush Качих се аз в колата, даже едни хора ме огледаха представям си каква многострадална е била физиономията ми, но за мое нещастие на изхода имаше образувана опашка.  Rolling Eyes  Стигам аз до бариерата, подготвила съм билета, гледам тоя до бариерата до мен се мотае нещо - казвам това е момента, трябва да съм бърза, за да имам достатъчно преднина и да съм сигурна, че този ще остане достатъчно назад, за да не ме притеснява. И сложих бързо билета, с мръсна газ нагоре, после газ -газ до дупка, докато не стигнах на равно, широко и сигурно ...  Joy Пък задръстване по тази спирала даже не искам и да си представям - нито като шофьор, нито като пътник.  Crazy Ще се справя най-вероятно, ако ми се наложи, наистина се чудя защо толкова се психирам, но определено не ми е комфортно и наистина ме е страх малко. Луда работа са моите вълнения...

Момичета, имам  едно въпросче - я кажете на вас колко ви взимам горе-долу за смяна на гума в София ? На мен и зимния и летния ми комплект бяха нови гуми и монтажа си влизаше в цената. Но мъжа ми си купи нови зимни гуми, от място, където не се монтираха и после му взеха по 14 лв. на гума за смяна. Миналата седмица като пътувахме до Благоевград си ги смени там зимните с летни за доста по-ниска цена и се чудя - това 14 лв. дали е нормално за София или е скъпо и да ходя да си търся друго място за смяна на гумите?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт