? към младите шофьори(КИ) - 4

• 38 188
  • 708
  •   1
Отговори
# 120
Както винаги ме забавлявате, мацки Laughing
По темата за изпревалването и аз го правя от където ми падне, но гледам да е от дясно. Много се дразня обаче, ако някой ме изпревари от ляво, за да се мушне в 1-та коля място пред мен, и аз се кръстя, че съм го видяла в огледалото и съм намалила достатъчно, за да не го тресна. Винаги си нося чефт 10-сантиметрови токчета до мен, за всеки случай Laughing

Как така ще изпреаврваш от където ти падне  newsm78. Още повече от дясната страна. Правилника да го изваждаме ли за справки? А може би си се объркала  newsm78, или искаш да ни позабавляваш?

# 121
Да си припомним какво е изпреварване -

При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

После и
Престрояването е преминаване от една пътна лента в друга, за да се продължи движението направо, да се завие или да се излезе от платното за движение.

Така че има разлика между престрояване и изпреварване.  Wink

но пък виж, може и отдясно да изпреварите hahaha
Забранено е изпреварването и заобикалянето на релсово превозно средство от лявата страна.

# 122
  • Sofia
Оф, за другото дясно говорех Laughing
Не е за смях, но ляво и дясно ми е голям проблем. Като ми кажат завий на ляво или дясно и почти спирам да го измисля. Затова работя с "насам" - т.е. към мен и " натам"  - т.е. към другия, шофьор или пътник

# 123
  • София
Monadirs - Аз имам същия проблем.  Crazy Примерно, ако се возя заедно с мъжа ми и той вижда, че някаква голяма дупка не виждам и изведнъж ми казва : "Отиди малко по на ляво" .... е като ми го каже така изведнъж вероятността да уцеля дупката е 99%.  Laughing Mr. Green Първо, защото ме стряска, че има нещо много опасно на пътя, второ защото съм се стреснала и започвам и да се чудя кое беше ляво, кое дясно и на къде той всъщност иска да отида... Виж насам/натам подкрепено с ръкомахане си е друга работа.  Crazy Joy

# 124
  • sf
Аз пък се побърквам ,когато някой ми обяснява с насам,натам,а като включи и надолу, нагоре и ме втриса.
И наистина ми е чудно, как така се замисляте кое  е ляво и кое дясно?

# 125
Оф, за другото дясно говорех Laughing
Не е за смях, но ляво и дясно ми е голям проблем. Като ми кажат завий на ляво или дясно и почти спирам да го измисля. Затова работя с "насам" - т.е. към мен и " натам"  - т.е. към другия, шофьор или пътник
Oфф и аз съм така.Много се замислям кое е ляво,кое е дясно.И на мен ми е по-лесно насам,натам,нагоре,надолу Mr. GreenА баща ми е върха като почне да обяснява с "на запад,на север,на юг... "#Crazy Аз не знам кое е ляво,кое дясно,а пък кво остава да се оправя със запад и север #Crazy

# 126
  • София
Интересно ми е, тези които бъркат ляво и дясно, как се справят с правилата за движение по пътищата, които са свързани с посоките? Например това, че се задминава само от ляво, или правилото за предимство на дясностоящия на нерегулирано кръстовище.

# 127
Интересно ми е, тези които бъркат ляво и дясно, как се справят с правилата за движение по пътищата, които са свързани с посоките? Например това, че се задминава само от ляво, или правилото за предимство на дясностоящия на нерегулирано кръстовище.

И аз това си мислех.Не дай Боже да стане нещо, иди обяснявай, че бъркаш посоките!

# 128

Мдам, това е много опасно нещо. А как са си взели изпита като изпитващия каже" на следващото кръстовище завий на ляво". Или изненадващо " тук завий на дясно". Ако така са се чудили на къде да хванат, не би трябвало и книжки да взимат.
Моят мъж бърка посоките и затова и не обича да кара. Отделно е и доста разсеян, та направо е опасен на пътя.

# 129

Аз съм от хората, на които като им кажат дай си дясната ръка, абсолютно винаги се замислят. Затова и десет години отлагах да ставам шофьор, бях решила че съм невъзможен случай. Оказа се, че не е така - в колата винаги оправям посоките - няма начин да сбъркам ляв завой с десен завой - може би защото изпълнението им е различно, или пространствено в колата имам повече ориентири, не знам. Единствено когато паркирам и ако мъжът ми е отвън и ми помага с насоки ляво - дясно се замислям - мое дясно ли, негово ли и се обърквам яко. И въпреки шофирането в обикновени ситуации вкъщи пак ги бъркам Simple Smile

# 130
  • някъде ... тук ...
Като превъзпитан левичар, при мен бъркането на дясно-ляво е донякъде обяснимо, а и съм жена Crazy
Не бях шофирала над 10 години след курса, изпита и книжката. Забелязвам, че с практиката все повече задобрявам и при обяснения никога не бъркам посоките. Вече не ползвам насам-натам Laughing
Имам предвид, че знам кое е дясното и кое е лявото, но ако трябва да го кажа бъркам. По-добре да го покажа.

# 131
Кое е ляво и кое дясно.......втора страница.
Божееее, колко мъка има на този свят,Божееее...... ooooh!

# 132
  • някъде ... тук ...
проблем ли има?

# 133
  • sofia
Има и по-голяма мъка - "на тази улица съм с предимство, защото е успоредна на главната"......дословен цитат ....от мъж, 22 годишен....след като му беше казано да кара по-бавно, защото от дясно може да му излезе някой.

И аз се замислям като трябва да подам дясната или лявата си ръка, но много добра пространствена ориентация имам. По карта много добре се ориентирам и много точно си представям маршрута, по който трябва да мина.

# 134
  • София

Вие май не разбирате. Първо -  никога не съм бъркала правилата за движение, които са свързани с посоките ляво и дясно. Просто това става интуитивно, не знам как да го обясня. Когато съм на нерегулирано кръстовище не се чудя първо кое ми е ляво и кое ми е дясно и чак след това да решавам кой е с предимство и кой не,  на момента, без да се замислям мога да ти покажа кой е с предимство и кой не (по принципа на дясностоящия ).  Може би така трябва да си повтарям - като ми кажат кое е дясно да показвам тази ръка, от страната, на която са с предимство колите.  Joy

Също така, ако ме попиташ кое е ляво и кое е дясно - пак няма го объркам не се притеснявай, но може да се забавя с 1-2 сек. с отговора. Laughing На изпита също съм имала време, взех си го от първия път и пак не съм обърквала посоките.

За по-горе описаната ситуация обаче - изведнъж ми се казва : "отбий бързо на ляво". И в такива момента малко се стряскам, защото чудя се какво може да съм пропуснала, да не идва някое коте, куче или пешеходец от някъде, да не би някоя кола изведнъж да излиза от някъде и разбира се, особено ако не видя причината да отбия, а си представям  подобни неща и разбира се знам, че като е казано то трябва веднага да се реагира и вероятността да не нацеля правилното ляво е голяма. Е, точно поради тази причина сме се разбрали с мъжа ми, че сама чудесно си гледам пътя и не нацелвам дупките, все пак 99% от времето сама карам, така че такива съвети не искам.  Naughty

Има и по-голяма мъка - "на тази улица съм с предимство, защото е успоредна на главната"......дословен цитат ....от мъж, 22 годишен....след като му беше казано да кара по-бавно, защото от дясно може да му излезе някой.

Shocked Е, тази логика.... Shocked

Кое е ляво и кое дясно.......втора страница.
Божееее, колко мъка има на този свят,Божееее...... ooooh!

Вратата нали знаеш къде е?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт