Машина за хляб-26 част

  • 55 830
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 2 214
Skiorche, аз на 500 гр. брашно, слагам около 10 гр. прясна мая.  Peace На теб колко ти беше брашното?

Моето беше 680 гр. В книжката ми на Мулинекс пише, че на 3 лъжички суха отговарят 25 прясна мая newsm78 Аз също ползвам прясната мая на Юва. Очевидно не е необходимо в хляба да се слага мая като за погача. Аз като меся погача слагам едно цяло кубче на килограм брашно. Мерси, следващия път ще я намаля. Така и не намерих адекватна таблица за съпоставка на свежа и суха мая Thinking
суха мая към прясна върви 1х3 (приблизително)

# 406
  • София
  • Мнения: 2 979

Суха мая (ч.л.) -  1.0    1.5     2.0     2.5      3.0      3.5      4.0     4.5     5.0    
Жива мая (гр.)  -  12     20      25      30       35       40       50      55      60


Тази таблица за съотношенията жива-суха мая е на дядо хаджия, публикувана на първа страница на Машина за хляб - 25 част . Peace
Мерси, видях я, но това означава, че аз е трябвало да сложа на 3-те лъжички суха мая 35 гр., а не 21 както направих Shocked Тогава със сигурност моите 680 гр. брашно щяха да издънят капака на машинката ooooh! Няма ли някаква таблица, която да включва и грамажа и вида на брашното?
P.S. В моята книжка 1 ч.л. суха се равнява на 9 гр. свежа мая.

Г-жа Стихийно Бедствие искаш да кажеш 1 ч.л. суха се равнява на 3 гр. свежа ли?

# 407
  • Мнения: 9 785
За един нормален хляб слагам 7г суха мая, или 1/4 кубче жива, т.е. 10г. Това е за основна 3-часова програма.
В посочената рецепта с 3-те лъжички, сухата се заменя с 1/4 кубче. Ако е за бърза програма, може да се сложи половин кубче.
Ако правите нещо, различно от хляб, не е проблем, даже е желателно да се сложи повече мая - за пити, тутманици, козунаците е ясно.
Не гледам никакви таблици, разчитам на преценката си.
И въобще това делене на сухата мая специално не мога да го разбера. Отварям си пакетчето, и си го сипвам цялото. Ако маята е  11г, просто го деля на две еднакви части.

# 408
  • Мнения: 55
      Marisa,за мека коричка аз правя така-веднага горещ намазвам хляба с парче краве масло/от хладилника-без да го разтопявам/
от всички страни и след малко като попие,завивам с памучната кърпа.Когато поизстине,го слагам заедно с кърпата в полиетиленова торбичка.

# 409
  • София
  • Мнения: 3 876
И аз за себе си съм преценила, че на 500 гр. брашно е нужно около 10 гр.(1/4 кубче) прясна мая. Отдавна не меря продукти, слагам ги на око. Всичко е до практика, както всяка машинка си е индивидуална и човек се нагажда според нея. Hug

# 410
  • Мнения: 151
  
     И пак тутманик по рецепта на  kasier                                                                                                                                                                                                                           

# 411
  • Мнения: 767
Страхотен е smile3501 smile3525

# 412
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 836
Днес забелязах, че казанчето на хлебопекарната ми леко се е надраскало, това проблем ли е, защото съм чела че надрасканото тефлоново покритие отделя вредни неща. При изваждането на хляба се помагам с една дървена шпатула и може така да се е получило.  Модела ми е Мулинекс 5000

# 413
  • Мнения: 293
Оххх , да питам за маята и аз.Има машина от днес и не съм съвсем на ясно.За 600 гр. брашно колко суха мая на д-р Йоткер да сложа.Четох пише в книжката 2,5 ч.л., но ми се видя малко и сложих 1 пакетче (7гр).Толкова си слагам обикновенно когато меся на ръка. Остават 30 мин да се изпече и гледам ,че е спаднал по средата.Какво обърках newsm78

# 414
  • София
  • Мнения: 2 979
За един нормален хляб слагам 7г суха мая, или 1/4 кубче жива, т.е. 10г. Това е за основна 3-часова програма.
В посочената рецепта с 3-те лъжички, сухата се заменя с 1/4 кубче. Ако е за бърза програма, може да се сложи половин кубче.
Ако правите нещо, различно от хляб, не е проблем, даже е желателно да се сложи повече мая - за пити, тутманици, козунаците е ясно.
Не гледам никакви таблици, разчитам на преценката си.
И въобще това делене на сухата мая специално не мога да го разбера. Отварям си пакетчето, и си го сипвам цялото. Ако маята е  11г, просто го деля на две еднакви части.

Полин, Гелева, много ви благодаря момичета. Явно наистина си е въпрос на практика и изграден навик. А на мен все още такъв ми липсва, но с ваша помощ, надявам се, и аз да мога да постигна добри резултати.    bouquet
Ето и какво сътворих по рецептата на max mama с големи благодарности


Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 21:58 от Skiorche

# 415
  • Мнения: X
кapri_z ,честита машинка,да си я ползвате със здраве!

Полинка,само това ли е разликата,когато се прави хляб на бързата програма,че се слага вместо 1/4 - половин кубче мая?До сега не съм пробвала бързата,та ми стана интересно.

# 416
  • Мнения: 9 785
Оххх , да питам за маята и аз.Има машина от днес и не съм съвсем на ясно.За 600 гр. брашно колко суха мая на д-р Йоткер да сложа.Четох пише в книжката 2,5 ч.л., но ми се видя малко и сложих 1 пакетче (7гр).Толкова си слагам обикновенно когато меся на ръка. Остават 30 мин да се изпече и гледам ,че е спаднал по средата.Какво обърках newsm78

Маята ти е ок за това количество брашно. На каква програма правиш хляба? Наблюдава ли отначало тестото? Оформи ли се хубава топка?

...Полинка,само това ли е разликата,когато се прави хляб на бързата програма,че се слага вместо 1/4 - половин кубче мая?До сега не съм пробвала бързата,та ми стана интересно.

Ами добре е като се ползва бърза програма, да се сложи повече мая, защото поради краткото време хлябът няма как да втаса хубаво. Ще започне печене, а втасването няма да е приключило и хлябът няма да се надуе достатъчно.

# 417
  • София
  • Мнения: 597
Боболина, стана малко объркване, аз а не joy4j съм със същия като твоя проблем Wink
Аз винаги пускам на 1000 кг. и следващия път ще пробвам  да включа на 750 машинката. Ама 5 мин. при мен едва ли ще са от кой знае какво значение за по-светла кора. И с програмата за светла коричка ли ти се получава така?
Skiorche извини ме за объркването  Blush
Пека само на светла коричка, но съм правила само 750 грамови хлебчета със суха мая . Днес обаче пуснах един 1000 гр със свежа мая и се получи добре коричката. Не знам заради теглото или заради маята  newsm78
Друго което ми прави впечатление, че при свежата мая се получават по-големи порите на хляба. Така ли е по принцип?

# 418
  • Русе
  • Мнения: 7 936
Здравейте  Hug От много време искам и аз да се присъединя към вас в тази тема, но не мога да си избера каква хлебопекарна да си купя  Rolling Eyes Изтървах промоцията на Зелмер, а Мулинекс не могада си позволя  Rolling Eyes Има ли свястна хлебопекарна около 100 лв? Четох за Аляска, но от нета не  мога да намеря дори снимка, а камо ли и повечко инфо за програмите и функциите. Бихте ли ми помогнали или насочили къде да търся  Praynig Благодаря ви   bouquet

Здравей.
Аляска знам че продават на Метро и засега няма недоволни от нея. Имам една мама за която знам че има такава и дано се появи да ти обясни повече  Peace

# 419
  • Мнения: 2 214
Цитат
Г-жа Стихийно Бедствие искаш да кажеш 1 ч.л. суха се равнява на 3 гр. свежа ли?
1х3 означава 1 грам суха мая е равна на 3 грама жива, така пише в моята книжка.
Само да подчертая че аз жива не ползвам

Общи условия

Активация на акаунт