Великденски пости 2010 !

• 58 978
  • 630
  •   1
Отговори
# 165
Vasi91, ще се опитам да ти отговоря. Аз също от днес пиша тук, пък и изобщо отскоро, но да речем, че имам някакви познания и опит по въпроса. За смисъла на поста не е тук мястото за обсъждане, че ще е спам, но виж на първо време в: http://www.dveri.bg/ или в http://www.pravoslavie.bg/ - поразрови се.
Постът /в хранително отношение/ е преди всичко ограничение и промяна на обичайните хранителни навици. Има, разбира се, правила - видяла си публикувания календар в темата. Но, в крайна сметка, постът е направен за човека, а не човекът за поста. Има и по-облекчени форми, напр. за болни, бременни, възрастни и т. н. Аз лично /мога да говоря само и единствено за себе си/, не съм в нито една от гореизброените категории, но пък съм си по принцип страшен лакомник. За мен е огромно усилие да се откажа от някои неща или да ги огранича, докато за по-злоядите не е никакво. Предпочитам да не постя строго, но да издържа целия период, отколкото да се озъбя на първата седмица и да отпадна. И тъй, по отношение на храната, както и на всичко друго, свободният и съзнателен личен избор е възможен и важен. Пък най-важното е, докато се ограничаваме откъм хапване и сръбване, да не се ядем помежду си.
Надявам се да не съм те объркала, а да съм ти била полезна  Peace

# 166
natia, кисело зеле ли яде? Как го приготви без мазнина?
Ами не, в Испания го нямаме този лукс. Laughing Прясно беше моето. Така нарязано с морковче и го сложих на бавен огън без вода в тенджерата. По някое време добавих и доматките.

# 167
Много вкусен пастет става от орехи и чесън+сол. Чеснова майонеза  Simple Smile Идеално на печена филийка. Или авокадо със чесън и доматче (тип гуакамоле).
Десерт - варено жито с орехи и мед (фруктоза). Сусамов тахан със сладко от ягоди.
Манджа - ориз с праз и маслинки. Карамелизиран лук и запечени гъби. Чушки пълнени с елда или ориз+лук и маслини, подправки.

Сигурно знаете сайта за вегани и вегетарианци, има стахотни идеи и за такива пости:
http://www.recipemagician.com/   http://www.zemianazaem.com/archives/category/recipe/%D1%85%D1%83 … D0%BC%D1%83%D1%81

# 168
Здравейте!Регистрирах се тук специално заради тази тема:).Бихте ли ми разяснили малко повече за Великденския пост.Прочетох,че първата седмица е най-строг постът и се ядът предимно сухи храни,зеленцучи,плодове - без готвени ясния.Но виждам,че тук говорите за боб,леща и такива неща..не са ли забранени през тази седмица?Ако някой има време да разясни Simple Smile
Благодаря предварително!
Поздрави!

Дядо Хаджия ти е отговорил на въпроса - растителни храни без мазнина през първите 5 дни. Аз примерно не спазвам строгия пост, въпрос на личен избор е. Не е задължително ястията да не са готвени - просто без мазнина трудно се готвят вкусни ястия. Ако решиш да спазваш строгия пост, можеш да си приготвяш постни ястия без мазнина.

Най-важното за мен по време на поста не е храната, а духовното пречистване, смирението, да се опитваш да бъдеш по-добър човек. Храната за мен по-скоро има ролята да ти напомня за това, да е физическото и осезаемо иззражение на духовното пречистване, защото често хората имаме нужда от нещо осезаемо, за да не забравяме другото. Някой в предишните теми беше написал нещо, което много ми хареса в тази връзка, не помня точно как беше, но беше нещо в смисъл, че не е толкова важно какво влиза в устата, колкото какво излиза от нея.

# 169
  • Все на втория етаж
Страхотни идеи мацки  Simple Smile!
Аз вече 3-ти ден съм на строг пост и наистина чуствам тялото си по леко и нрава си по-мек Laughing.
.......................................................................................
За вечеря мисля да е пресна салата и маслинки.

Ами през строгия пост маслини не се ядат според мен. Rolling Eyes
Нали от тях се прави зехтина, който е мазнина.

Кафе пия, нескафе. И аз днес карах на боб и салатки.

# 170
  • София
Страхотни идеи мацки  Simple Smile!
Аз вече 3-ти ден съм на строг пост и наистина чуствам тялото си по леко и нрава си по-мек Laughing.
.......................................................................................

То  от слънчогледа правят олиото ама трябва да ти кажа си го похапвам и то яката. Кафето се възприема като възбудител и затова някои свещеници го ограничават. Съжалявам, но аз сутрин не изпия ли едно кафе ще се събудя чак на обяд, а няма кой да ме чака до тогава.

# 171
  • София
 Joy hahaha  chef  chef  chef  chef  chef  bouquet  bouquet  bouquet

# 172
  • София
Страхотни идеи мацки  Simple Smile!

То по тази логика и плодове не трябва да се ядът, че от тях се вари ракия Laughing (дано да не се обидиш, просто съм в хубаво настроение и реших да се пошегувам)

Някой в предишните теми беше написал нещо, което много ми хареса в тази връзка, не помня точно как беше, но беше нещо в смисъл, че не е толкова важно какво влиза в устата, колкото какво излиза от нея.

Това е цитат от Библията - "Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11)

# 173
  • В страната на бурите
Аз постя за втори път - първия - миналата година изкарах 20 дни, но се разболях и трябваше да спра.

Намерих това за постът като ефективно средство за детоксикация

http://arenabeauty.com/body-control/здраве/1/412/Постите-–-метод-за-детоксикация/

Пише, че за бременни се препоръчва "белия пост". Не пише обаче дали ако опитваш да забременееш е вредно да постиш? И ако бременността се случи дали липсата на някои хранителни вещества няма да навреди в първите дни от развитието на ембриона?

# 174
Това е цитат от Библията - "Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11)

Благодара, brazilka! Не можех да си го спомня точно, но много ми допада и все си го мисля, когато се ядосам за нещо.  Grinning

# 175
  • София
Аз постя за втори път - първия - миналата година изкарах 20 дни, но се разболях и трябваше да спра.

Намерих това за постът като ефективно средство за детоксикация

http://arenabeauty.com/body-control/здраве/1/412/Постите-–-метод-за-детоксикация/

Пише, че за бременни се препоръчва "белия пост". Не пише обаче дали ако опитваш да забременееш е вредно да постиш? И ако бременността се случи дали липсата на някои хранителни вещества няма да навреди в първите дни от развитието на ембриона?

Нямам време да чета линка, но да повторя Българската православна църква строго забранява постенето от хора, които следва да спазват определен хранителен режим. Да не говоря, че някои свещеници строго забраняват на бремени жени и майки кърмачки да постят. Така че тия бели, и не знам какви други цветни пости нищо не ми говорят.

# 176
Привет на всички!

Вчера бяхме на салатки, на обед домат,печена чушка и лук а вечерта пшеничени кълнове и моркови с малко лимонов сок, става разкошно!

Днес на обед: Салата от едно зеле тук се казва Айсберг, като маруля е, с доматчета ,авокадо и сусамово семе, авокадото спокойно замества мазнината.

За вечеря: бобец с лук,печена чушка и домат.
Направих и хумос, стана много добре  Peace (нахут, сварен и отцеден, смлян до паста, сусамов тахан( на 400гр нахут, 3-4 с.л сусамова паста разтворена във вода), малко лимонов сок, магданоз, сол на вкус, чесън, аз добавих и печена чушка и кимион, може да се добави пожелание печен патладжан, маслини и зехтин, и разбира се каквото друго ви дойде на ум)

У дома ще постим аз и мъжа ми , други години нещо все се разминаваме, но сега сме решили и двамата да ги спазим, но май ще включим вече олио защото мъжа ми много се уморява, а аз нямам време да готвя и за него и за мен.
Достатачно е че готвя отделно за децата.
За сега не чувствам особен глад, но ми липса много млякото и вчера си купих соево мляко за да си капвам по малко в чая или кафето.  Blush
Аз съм любител на сладкото и шоколада и това ще ми липсва много тези дни...
Към месото по принцип не съм привързана, риба ям, но честно казано само някои видове и не ми липсва много май  Rolling Eyes, но много обичам сирене и кашкавал и това ще е другото нещо което със сигурност ще  е предизвикателство за мен, както и нещата споменати от Валката  Blush, трудно ще е, но се надявам с Божията помощ да удържим фронта.

Този пастет с маслинките ми звучи много хубаво, благодаря ви че го споделихте!

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 00:43 от MamaMargo

# 177
Много вкусен пастет става от орехи и чесън+сол. Чеснова майонеза  Simple Smile Идеално на печена филийка. Или авокадо със чесън и доматче (тип гуакамоле).
Десерт - варено жито с орехи и мед (фруктоза). Сусамов тахан със сладко от ягоди.
Манджа - ориз с праз и маслинки. Карамелизиран лук и запечени гъби. Чушки пълнени с елда или ориз+лук и маслини, подправки.

Сигурно знаете сайта за вегани и вегетарианци, има стахотни идеи и за такива пости:
http://www.recipemagician.com/   http://www.zemianazaem.com/archives/category/recipe/%D1%85%D1%83%D0%BC%D1%83%D1%81

Благодаря за сайтовете! Много различни и вкусни неща има там!

# 178
М_Nik, благодаря ти!  Wink  Hug

# 179
  • Варна
Здравейте!
За любителите (като мен) на сладкото предлагам две идейки -локум и ашуре. Бях забравила вкуса на българския локум и останах приятно изненадана от този.

Общи условия

Активация на акаунт