Великденски пости 2010 !

  • 58 981
  • 630
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 5 494
Аз също много го харесвам този локум, страхотна баница става с него, но не е никак за постно време.  Grinning

# 181
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
brazilka , не се обиждам в никакъв случай. Simple Smile Обаче наистина, строгия пост нали е без мазнини, правите и хляб без олио. В такъв случай, маслини може ли да се ядат? Rolling Eyes

# 182
  • Мнения: 2 123
Вчера ходих на очен лекар за да ми разширят зениците. Прибрах се вкъщи. Свекървата беше направила свинско с ориз и гъби, реших да ям само от ориза с гъбите .....обаче нали не виждах какво има в чинията  Crazy по едно време усетих че ям месо  Mr. Green както и да е.... продължавам си с постенето.

# 183
  • София
  • Мнения: 478
McKitty, с такъв локум става и страхотна постна баница. Даже много хубаво ме подсещаш, че не съм правила повече от година и още в събота ще я направя.


brazilka , не се обиждам в никакъв случай. Simple Smile Обаче наистина, строгия пост нали е без мазнини, правите и хляб без олио. В такъв случай, маслини може ли да се ядат? Rolling Eyes

Маслините са разрешени. От тях се прави мазнина, но сами по себе си те не са мазнина. За това и се пошегувах за примера с плодовете. На същия принцип е и авокадото. Маслините, които продават по магазините се съхраняват в саламура от сол и вода. Ако случайно вие ги съхранявате в зехтин, естествено, че не може да се консумират по време на строгия пост.

Вчера ходих на очен лекар за да ми разширят зениците. Прибрах се вкъщи. Свекървата беше направила свинско с ориз и гъби, реших да ям само от ориза с гъбите .....обаче нали не виждах какво има в чинията  Crazy по едно време усетих че ям месо  Mr. Green както и да е.... продължавам си с постенето.

Храненето по време на пост изключва приемането на животински мазнини. Когато консумираш храна, сготвена с месо или други животински продукти, дори и да подбираш само зеленчуците, пак не ядеш постно. Постната храна трябва да се приготвя отделно от блажната, като не се бърка с едни и същи прибори при приготвянето им. Както и да е, не си знаела. Знам, че много хора се бъркат в началото именно по този начин. Може да си продължиш с постите, но вече консумирай истинска постна храна.

# 184
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Благодаря за отговора, това не го знаех и ми беше от полза.

По повод постната храна и приборите, аз това го знам, и даже майка ми, която също пости, отделя като сготви от постното на баща ми, който не пости, за да не гребат, бъркат и т.н. с различни прибори. Обаче имам въпрос точно свързан с това. Сега тези пости не съм още, но при предишните често си купувах ориз със зеленчуци от китайския. Сам по себе си той е постен, но на няколко пъти се замислям дали китайците на пържат и този с месата и яйцата в същите тигани/ съдове?  Rolling Eyes И колкото повечко се замислям, мисля че едва ли заради мен го пържат с отделни прибори и тигани. Вие купувате ли си така ориз?

# 185
  • Мнения: 5 494
McKitty, с такъв локум става и страхотна постна баница. Даже много хубаво ме подсещаш, че не съм правила повече от година и още в събота ще я направя.

Дай ми рецептата, моля те, че аз я знам само с яйца, а 100% ще ми се прияде сладичко по някое време.  Embarassed

Аз също не смесвам месни с постни ястия, защото месото така или иначе си отделя мазнината.

Днес за месоядната част от фамилията /всички без мен  Rolling Eyes/ ще има запечени кренвирши, за мен има картофена салата с лук и магданоз и една извАрена разядка за 'няждане'.  Simple Smile

# 186
  • Мнения: 2 123
За лъжиците не го знаех  Thinking
....не съм за пример... признавам си  Blush 

# 187
  • Мнения: 5 221
Аз това за лъжиците не го разбрах. Какво имате предид - постните ястия да се готвят с отделни прибори ли?

# 188
  • Мнения: 5 494
Аз това за лъжиците не го разбрах. Какво имате предид - постните ястия да се готвят с отделни прибори ли?
Отделни прибори, отделни съдове... То си е логично - ако потопя една лъжица в ястие с месо, мазнината ще се прехвърли и върху постното.

# 189
  • Мнения: 5 221
А, ясно. Аз помислих, че трябва да се готви постното ястие в отделни съдове, в които по принцип се готви само постно.

# 190
  • София
  • Мнения: 8 502
Аз това за лъжиците не го разбрах. Какво имате предид - постните ястия да се готвят с отделни прибори ли?
Отделни прибори, отделни съдове... То си е логично - ако потопя една лъжица в ястие с месо, мазнината ще се прехвърли и върху постното.

И после я измивате с вряла вода. Значи тук по скоро се касае да не се ползват едни и същи прибори едновременно и за постни и месни ястия. Просто като седнете на масата и ще имате от двата вида ястия си пригответе например два черпака или пък две решетъчни лъжици и т.н.

# 191
  • София
  • Мнения: 478
Иренка, не го мисли чак толкова за ориза. Важното е да бъдеш стриктна при приготвянето на храната вкъщи. Навън няма как да контролираш какво точно ядеш – дори и в извън постно време. Погледнато през тази призма ще се окаже, че нищо не е постно, защото всяко сготвено ядене навън не се знае в какъв съд е било приготвено, на каква дъска е било рязано, с какви ръце е било пипано и т.н. Те и постните банички ги правят в едни и същи тави (без да ги мият) с другите, постните сладки също, то накрая и хлябът може да се окаже, че го правят заедно с козунаците например. Да не мислите, че имат отделна скара за месо и отделна за риба или зеленчуци… Няма как да не се храним навън, на повечето ежедневието го налага. Не може по време на пост да се изолираме в инкубатор. Аз лично ограничавам храненето навън само в първата и последната седмица на поста, но ако и тогава ви се наложи не мисля, че е фатално. Тук се сещам за една случка с познати, които си поръчват постен боб и им донасят такъв с парчета месо. Казват, че са поръчали постен, сервитьорът отговаря, че няма проблем, занесъл го в кухнята, извадили месото и го връщат обратно. Разбира се, те веднага познали, че е същият. При такива случай, когато видите нередността, е нормално да откажете. Малко набързо пиша, докато приготвям вечеря, и се надявам да съм го обяснила разбираемо. По – късно пак ще прочета какво съм написала и ако има нужда ще допълня.

А, ясно. Аз помислих, че трябва да се готви постното ястие в отделни съдове, в които по принцип се готви само постно.

Хората едно време са правили точно така, защото не е имало течаща топла вода, миляни, препарати и т.н. и не имало начин да се измият хубаво съдовете. Първият ден от Великденския пост е популярен като Чист понеделник, защото тогава са изварявали съдовете.

 McKitty, нямам рецептата на компютъра. Ако не е спешно ще я препиша утре.

# 192
  • Мнения: 1 110
brazilka, така е, права си. Но човек може да си създаде навик и да пита (в ресторантите) или да чете всичко в етикетите. Няколко пъти (все във Великият пост) ми се случва да си вземам постно зеле в закусвалня или да си поръчвам точно в китайски ресторант зеленчуци и все да попадам на парчета месо. Естествено след като съм ги сдъвкала. Открих си няколко малки закусвални във Варна, където знаят какво е постна храна и само там се храня на обяд в пост. В повечето случаи си нося храна от къщи - така съм сигурна какво ям.

Днес бях на път и хапвахме все на крак каквото имаше подходящо. Утре ще си спретна нещо готвено, че съм петимна за топла храна.

# 193
  • София
  • Мнения: 478
brazilka, така е, права си. Но човек може да си създаде навик и да пита (в ресторантите) или да чете всичко в етикетите.

Разбира се, винаги трябва да се пита, дори и вече да сте сигурни за някой ресторант, защото готвачите се сменят, а с тях и рецептите Peace Популярни постни продукти също променят състава си. Много си права, че трябва да се изгради навик. 

Аз съм готова с вечерята. Издържах 3 дни без олио. Поради различни обстоятелства от днес вече  готвя с мазнина, за това няма да споделям какво готвя до събота, за да не изкушавам останалите.  Желая ви хубава вечер  bouquet

# 194
  • София
  • Мнения: 5 738
brazilka може ли рецептата за баницата с локум?

Общи условия

Активация на акаунт