Великденски пости 2010 !

• 59 001
  • 630
  •   1
Отговори
# 210
  • София
McKitty, tzvety26, заповядайте, баница с локум - http://brazilka.blogspot.com/2010/02/14-280.html    bouquet (ще ми помогне ли някой Embarassed как се прави линкът да излиза като активен текст Embarassed)

дядо хаджия, какво меню…ммм… Crazy ще чакаме и снимки. Много хубаво ме подсещаш за фалафелите. От един месец подхвърлям една кутия със смес за фалафели.

jessi, поздравления Hug

Нали от утре може да се ползва олио?

да Peace

# 211
Снощи си изпекох едни шаньги. Като малка баба ми ми ги правеше и се присетих. Представлява кръг от тесто с картофено пюре отгоре, запечено. Вярно с мляко са много по хубави, но и така топлички станаха чудни.
Ето това представляват:

Обаче нали и маята не става за пости, но аз ям хляб.

# 212
Natia,  много апетитно изглеждат тези шаньги.
Снощи правих елда със зеленчуци/само моркови и лук/ и малко подправки. Добре се получи, макар да бях резервирана.
Попаднах на интересно предложение и ви го споделям http://www.menumag.bg/recipes/view/1014 и като цяло да ви кажа, че има доста интересни предложение в графата постни  Peace

# 213
  • Popovo
   Зравейте.Отдаван не съм се включвала в темата. Аз лично не спазвам строгият пост, само в сряда и петък някак си издържам без мазнини. Виждам,че коментирате за пиборите. Аз лично всичко готвя отделно и си сипвам отделно.Дори се вманиачавам, ако някой непостещ си вземе от моята чиния и си оставям яденето. А когато изляза на заведение не консумирам нищо което е готвено, само салатки и минерална водичка.
  Някой питаше за постенето по време на бременност. Лично аз постих докато бях бременна и да си призная честно се чувствах много по добре, отколкото като консумирах месни продукти.Това вече си е до организъм, дали човек ще издържи да пости.
  brazilka и аз правя мини баклавички.Ето ги мойте:

Скоро не съм правила, но това е добра идея.
  За днес съм си намислила, варени картофки да си направя с маслинки.За утре се надявам да си направя Раки, обаче имаме двама именници в къщи и като знам каква трапеза ни очаква... ooooh!

# 214
Ау, дедо хаджи, дай рецептичка за фалафелите, моля Praynig! Страхотно меню!
Аз съм си баш ламя - изяждам си дажбата докато готвя. Накрая сита сядам на масата Grinning.

Момичета, да ви предупредя дружески - не консумирайте повече от три пъти в седмицата боб (зрял). Твърде е тежък за бъбреците, а те и без това се товарят повечко в поста от токсини, зеленийки и разни други такива.

Аз утре съм на РД на майка ми. Ще удържа на изкушението Simple Smile

# 215
Маята става за пости, Natia.

# 216
Маята става за пости, Natia.
Ами някъде бях чела, че маята всъщност е бактерия и затова се причислява по-скоро към храна с животински произход.  newsm78 Нали за това на бъдни вечер се прави содена питка?
Отделен въпрос е колко микроби и бактерии поглъщаме ежедневно без да искаме. Laughing

# 217
Снощи си изпекох едни шаньги. Като малка баба ми ми ги правеше и се присетих. Представлява кръг от тесто с картофено пюре отгоре, запечено. Вярно с мляко са много по хубави, но и така топлички станаха чудни.
Обаче нали и маята не става за пости, но аз ям хляб.

Тези на снимката са със сметана, масло, мляко и яйца, май не стават за пост. Wink Постните се правят с вода, без яйца и масло. Изглеждат така (снимката е от нета):

И дори постни, намазани отгоре със смес от брашно, сол, може чер пипер и чесън, са голяма вкусотия. Heart Eyes

# 218
Моята снимка също е от нета. Моите не ги снимах, то с тоя глад, кога... Laughing Иначе си бяха съвсем постни.   chef

# 219
Аз да се оплача Cry , вера на обед ядох боб, на вечеря пак боб и днес за обед обрах последния боб, така се точих за една картофена яхнийка вече, по -чорбаливка, а той мъжа ми като разбра, че мога от утре да консумирам олио си поръча боб с кисело зеле, е щях да експлоадирам

Аз така по време на коледните пости направо намразих боба и киселото зеле.

# 220
Дами, тия шаньги задължително ще се забъркат, благодаря ви!   bouquet
labrex, току-що четох твоите вкусотии и открих неща, чудни за този период. Много съм впечатлена, всичко изглежда чудесно!
natia, нямай грижа за бактериите, те са "тук, там и навсякъде..."  Simple Smile

# 221
Аз се опитах да разгледам на labrex рецептите, обаче са колкова изкушаващи, че се отказах на бързо.  Laughing

# 222
Аз се опитах да разгледам на labrex рецептите, обаче са колкова изкушаващи, че се отказах на бързо.  Laughing

Фукла, след постите! Peace Имаше там една постна вкусотия, много си я харесваме вкъщи, въпреки че не постим, ето я:  постен меден сладкиш, той става. Grinning

labrex, току-що четох твоите вкусотии и открих неща, чудни за този период. Много съм впечатлена, всичко изглежда чудесно!

Девора, засрами ме, аз не можах да открия нещо подходящо, освен медения сладкиш. Embarassed Явно съм позабравила къде какво съм писала. Laughing

# 223
  • София
Като видях колко празнуващи, борещи се с изкушението, ще има утре и се сетих да се оплача, че и рожден и имен ден, винаги са ми по време на пости, и няма как да се паднат в друг период Laughing Laughing Laughing

Ще дадете ли точната постна рецепта за тези шаньги? Много добре изглеждат и на снимката показана от labrex  Crazy

natia, mаята за хляб е 100 % постна! С нея се правят и просфорите, които се използват в храма за Причастие и нафора. Съответно и популярното схващане, че питката за Бъдни вечер трябва да бъде непременно със сода, не е вярно. http://bg.wikipedia.org/wiki/Дрожди

Аз от вчера здраво съм се разготвила. На този етап изхранвам четирима постещи и всеки с различни вкусови предпочитания. Утре ще споделя какво приготвих тези дни.

labrex, не знам дали има по - голям фен от мен на твоя постен сладкиш  Crazy Много ми е любим Flutter То не го правих на блатове за торта, какво ли не... страхотен е  bouquet

# 224
А, добре тогава. Значи с чиста съвест да си ям хляб.  bouquet
Ох, домочадието яде пилешки гърди с пържени картофи, а аз вечерям пъпеш. Crazy От утре зехтин, кеф. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт