Имунологични и генетични проблеми - Здравна каса

• 9 167
  • 55
  •   1
Отговори
Здравейте,
От 2008г. преминах през две неуспешни забраменявания - един месид и едно кухо яйце.След многобройни изследвания и консултации причината е установена.Назначена ми е терепия "при плануване на бременост" и "след положителен тест", както и необходимите изиследвания за това.
Изчетох много за това кое заплаща Здравана каса.Извода е, че държавата чрез Здравна каса НЕ ЗАПЛАЩА НИТО ИЗСЛЕДВАНИЯТА, НИТО ЛЕКАРСТВАТА.
Изписано ми е вливания /най-малко две по 40 ампули/ Имуновенин, Фраксипарин през цялата бременност през ден по една апликация, изследвания TSH, TAT, MAT и тромбоцитно-левкоцитни агрегати, както и още няколко лекарства, които не са с голяма цена.
Виждам, че при всяко момиче, което има такъв проблем /а те не са малко/ се назначава подобна терапия и изследвания, които НЕ СЕ ПОКРИВАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА.
Същевремнно имаме задължението за заплащаме здравни вноски.Незнайно защо тази диагноза /която се увеличава като процент сред момичетата/ никой не я включва в никой списък към Националният рамков договор.А тази терапия е животоспасяваща за плода при забременяване.Има много момичета, които изобщо не могат да си я позволят, поради високата цена и така са лишени от възможността за успешна бременост, въпреки, че са изпълнили задължението си за заплащане на здравни вноски.
Пускам тази тема, за да може, ако някой се е опитал да се бори с този проблем, да сподели до къде е стигнал.
Имам намерение да подам официално запитване в Здравната каса, като съобразно отговора да си търся правото на покриване на скъпоструващото лечение, дори ако трябва да отнеса въпроса до Европейската комисия по здравеопазване и Световната здравна асоциация.Повечето държави отделят специални средства за подпомагане на проблемното забременяване при имунологични и генетични проблеми, защото целта е създаване на нов живот.

# 1
Здравей Мери за съжаление си права ,но да не забравяме,че до скоро ние хората с репродуктивни проблеми бяхме невидими за държавата.И затова май не само тя ни е виновна,а манталитета ни. Аз също се нуждая от всичко това за което пишеш,но си давам сметка че всичко става стъпка по стъпка,а тези стъпки трябва ние да ги направим.Нали ние сме държавата,всъшност.До скоро Фонд АР беше мираж,а вече е факт.Дано скоро гушнеш своето щастие!

# 2
Държавата сама ни вкарва в капана си:
Фактите са Имуновенина са следните:
Продукта с търговско наименование Имуновенин /Гама-глобулин/ е разработен от Национален център по заразни и паразитни болести, който център е към Министерството на здравеопазването.За да печели максимално е създадено търговско дружество "ББ-НЦЗПБ" ООД /"Бул-Био-Национален център по заразни и паразитни болести" ООД/.Единствено от това търговско дружество може да се закупи продукта.
Същото това Министерство на здравеопазването по никакъв начин не включва продукта като платен от Здравната каса.Нещо повече - в последната редакция на клинична пътека 143 го изключва като възможно вливане по Клинична пътека при болничен престой.
Това е абсолютен абсурд, с който ако продължаваме да се примиряваме, тези които са го създали ще продължават да ни манипурат.

# 3
  • Пловдив
Здрасти Мери-наистина за държавата тези проблеми не същетвуват или по скоро са незначителни.За съжаление двойките които се сблъскват с тях се увеличават и от всички нас зависи това да не е само собствен проблем.Сумата за едно такова лечение и терапия по време на цялата бременост е наистина значителна и жалкото е че това може да е пречка за най-щатливото събитие в живота-раждането на човек.След 2
спонтанни аборта и на мен ми се наложи да си направя всички изследвания -платихме ги сами и слад това терапията по време на самата бременост-също не малка сума/вливания,хапчета,инжекции/Естествено малката принцеса вкъщи омаловажава всичко това но това се оказва пречка за много бъдещи мами и татковци.Подкрепям идеята ти за поемане на някои изследвания а също така и за някакви намаления за хапчета,вливки и др.Дано има отзвук.Желая ти успех и дано скоро се запишеш в друга тема-тази на мамите. Hug

# 4
Мери, все едно чета за себе си. Аз съм минала по абсолютно същия път. Също не разбирам защо проблемите с инферилитета и стерилитета не се поемат от здравната каса. От службата имам и допълнително здравно осигуряване, което също не поема нищо сега и за в бъдеще при положителен тест. Не разбирам каква е ролята на държавата в стимулирането на раждаемостта. Плащаме всеки месец здравни осигуровки, за да могат цитанките, простете ромките да раждат безплатно на по 12 години. Ето в такава държава живеем. А една проста сметка показва, че една бременост с имунологочни проблеми излиза около 5000 лв.

# 5
Аз също съм от тези на които неколкократно се е налагало да вливат Имуновенин.Последния път дори получих алергична реакция от него и имунолозите казаха:Следващия път ще вливаш Киовиг.А знаете,че той е двойно по-скъп.За изследванията също,какво да кажа преди седмица изследвахме 3 имунологични показателя само,излязоха ми 180лв. Имуноложката ми каза,че за съжаление в нашата страна нищо не поемат,а в много бели страни поемат от тези вливания 2/3,което е просто супер при положение,че тези лекарства са ужасно скъпи,а ние сме общо взето беден народ!

# 6
Аз мисля, че по този проблем трябва да се предприемат действия, които дори и бавни и трудни да успем да помогнем ако не на нас, то поне на момичета с тези проблеми след нас.Никой не е предпазен от тях, след като се вижда са какви темпове расте процента на проблемното забременяване и най-вече износване следствие на имунологичен или генетичен фактор.Мисля да не се отказваме и с общи усилия да потърсим правата си.Ако сметна вноските, които съм платила за две години за здравно осигуряване - с тези  пари бих платила това, което е необходимо в този случай.Вие също!!!
С професията която имам ще се боря този проблем поне да получи гласност и дори да успеем да получим някакво заплащане в извънболнична и болнична помощ.
Като начало ще изпратя официално запитване до Министерството на здравеопазването и Нациналната здравноосигурителна каса с въпрос:
1.При установени и доказани имунологични и генетични проблеми при забременяване и следствие на това износване, какво заплаща НЗК като лечение - изследвания и терапия?
2.Имуновенина дали се заплаща от НЗК?
3.Какъв заместим продукт на Имоновенина се заплаща от НЗК?
4.В коя Клинична пътека е предвидено вливане на Имуновенин и ако не, защо?
5.Кой притежава правото на производство на Имуновенин?

# 7
Ако имате предложения за други въпроси в тази насока, които сте искали да ги зададете към тези две институции, напишете ги тук, за да ги включа в запитването.Трябва да тръгнем отнякъде.Сигурна съм, че много момичета са искали да го направят, но проблемите които имат и желанието за решение независимо от цената са ги възпирали.
Имуно-генетичните проблеми не са по-малки от тези с ин-витро оплождането.Както държавата осигури пари за ин-витро опити, така следва да се преборим да се погрижи и за този проблем.
Невъзможността от износване на плода без лекарска намеса и медикаменти като проблем е толкова голям, колкото невъзможността от оплаждане и имплантиране на плода.

# 8
здравей мерру аз съм за подкрепям те за твоето смело начинание .не е само инвитрото а и пътя който трябва да се извърви до него коства много нерви и най -вече пари .а здравната каса не поема нищо аз съм от тия който вървя по тоя труден път а и фонда не признава имунно стерилитета като фактор за да отпуснат средсва и всеки трябва сам да се финансира да но това е скъпо ;;удоволствие;;ъака че желая ти успех в това трудно начинание

# 9
Дори НЗОК да поеме изследванията, почти няма клиника или имунолог, който има договор със ЗК.
Как така в клиника "Малинов" за по-малко от 6 месеца цената на пакета имунологични изследвания скочи 4 пъти( от 80 лв на 300 лв!)?
Просто бизнес.

# 10
Дори НЗОК да поеме изследванията, почти няма клиника или имунолог, който има договор със ЗК.
Как така в клиника "Малинов" за по-малко от 6 месеца цената на пакета имунологични изследвания скочи 4 пъти( от 80 лв на 300 лв!)?
Просто бизнес.

Нямат договори защото нищо не се поема от ЗК.Ако бъдат заплащани частично или напълно, ще сключат договори.Защо сега се надпреварват да бъдат одобрени за Фонда за ин-витро опити.
Бизнес има, защото държавата го толерира.И защото няма друг начин.Ако искаш да имаш бебе - плащаш първо за изследвания, после за терапия.Без каквото и да е покриване от ЗК.
Ние не искаме СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, а право да ползваме част от това, за което плащаме.Защото никой не знае от какво ще се разболее, но и никой не би следвало да определя кое заболяване е по-приоритетно.

# 11
Просто бизнес.
  Много съжалявам,но първо проверете и после пишете.Пациентка съм на клиниката от 2006г и от тогава пакета е 260лв.Ако изобщо някога са ви взели 80лв то е било за непълен пакет.А за 300лв и дума не може да става.Ако е само лаф да става ок,но без конкретни клиники, моля или с достоверна информация.

# 12
Просто бизнес.
  Много съжалявам,но първо проверете и после пишете.Пациентка съм на клиниката от 2006г и от тогава пакета е 260лв.Ако изобщо някога са ви взели 80лв то е било за непълен пакет.А за 300лв и дума не може да става.Ако е само лаф да става ок,но без конкретни клиники, моля или с достоверна информация.

Много правилно.Темата не е за критика на Клиниките, защото ако и тях ги нямаше, наистина проблема щеше да бъде Стерилитет.Нека не се превръща в говорилня и оплюване на клиники, вместо това, тези същите клиники също биха подкрепили това, за което е темата.

# 13
Мери, напълно подкрепям инициативата. За мен дали не можеш да забременееш или не можеш да износиш плода е равносилно. Лично за себе си знам, че няма да мога да се измъкна от емоционалната пропаст, докато не износя здраво дете. Ти знаеш какво е да си забременяла два пъти, и два пъти в теб се е зараждал живот, но в крайна сметка няма дете. Нека наистина се опитаме да направим нещо, защото точно държавата в случая е тази, която има роля в това. С какво мога да се включа и да помогна?

# 14
  • София
Мери, браво, момиче! Подкрепям твоето начинание. За жалост, двойките с такива проблеми растат  с всеки изминал ден. Много семейства с ограничени доходи биват обречени на нещастието да нямат свое дете. Ще се радвам, ако мога да помогна с нещо. И ще бъда щастлива, ако постигнем успех в това начинание, дори не за нас самите, а за тези, които идват след нас.

Общи условия

Активация на акаунт