Шокиращ фестивал в Дания

• 8 047
  • 109
  •   1
Отговори
# 45
Аз съм била на свинско заколение, не съм го запомнила като нещо ужасно Thinking. После идваха гости "на прасе"... Нас, децата, ни караха да го прескачаме, за да сме здрави.  ooooh! Mr. Green Общо взето дивашка работа Tired

# 46
Аз съм била на агнешко такова, преди двайсетина години, още го помня. Агнешко не ям, повдига ми се, само като усетя миризмата.

# 47
П.С. Адреналин има и при прасешкото заколение. И ритуал има. И зрители. И държачи. И колячи. Всичко си му е по реда. Ама го приемаме, нали?
Има, но децата не са участници, нито са насърчавани да бъдат такива. На фарьорските острови това е празник, на който децата са освободени от училище, за да могат да участват в клaнето.
По снимките освен много кръв се виждат и радостни деца, играещи си с ембриони от закланите делфини.
Аз, за разлика от повечето градски съфорумки, съм добре запозната с българската традиция по прасоколене и те уверявам, че положителната емоция в нея е в яденето на прасето, а не в коленето му. Най-малкото защото това животно хората са го огледали цяла година, хранили са го, грижили са се за него и емоцията при убиването му е малко по-различна от тази, която е документирана на фарьорските острови.
Никой не се радва, не празнува и не изпитва удоволствие от коленето на прасе, то просто е необходимо, за да може да бъде изядено. Ако няма да има ядене на прасето, гарантирам ти, че никой не би си дал зора да го коли само за удоволсствието. Още по-малко пък деца.
Сигурна съм, че лесно можеш да схванеш разликата.

# 48
Аз съм била на агнешко такова, преди двайсетина години, още го помня. Агнешко не ям, повдига ми се, само като усетя миризмата.

Като дете съм била неволен свидетел на клане на агне и на клане на кокошка. И двете си ги спомням като че са се случили вчера. Предизвикали са ми хиляди кошмари. Не ям нито агнешко, нито ярешко, нито домашна кокошка. Много скоро смятам, че ще спра да консумирам всякакво месо, точно защото не мога да понеса етичния конфликт.

# 49
  • В заешката дупка
Ескарина, тръгваш със същото предубеждение като повечето тук. Там "изпитват удоволствие от коленето" което ние тук не изпитваме?! Нашето боло "по-дбро" и "по-цивилзовано", щото сме си отглеждали сами животните?! Не знам как ги решавате тези неща? Там давали празник, пък тук си е празник Коледа така или иначе, нали? Имало снимка на дете над вътрешностите, а сигурна ли си, че деца не участват в разфасоването на прасета тук? И как реши със сигурност, че хората там не убиват заради месото, както и ние?  Момент на ритуал очевидно има. Както има и у нас.

Иначе, определено ме притеснява присъствието на деца на клането там, както би ме притеснявало и присъствието им тук. Това е причината и да нямам намерение да водя децата си на места, където се колят животни, било то и в кланица, ама това не значи, че ще тръгна да искам затварянето на кланиците. Това по повод питането на вселена.

# 50
Лично мое мнение, но гледах снимки, просто е наистина шокиращо....Кървава вода и вътрешности...аз онемях. Мисля че, това няма общо с кланниците, та дори и с нашите пресета. Буквално това им прави удоволствие, изрудщина е, незнам какъв е този ритуал, но е зверски....Масово унищожение....много гадно ми стана, докато ги гледах....

п.п. не искам да споря, или да подкрепям кланено на други животни, но прехраната е едно, а това е съвсем друго.

# 51
Между другото, самите фарьорци твърдят, че тези pilot whales не би трябвало вече да бъдат в червената книга за застрашени животни, понеже през последните години не се наблюдава намаляване на популацията им... (Те наистина се водят с най-ниска степен на риск за изчезващ вид.) Дори по форумите се опитват да припишат и 'хуманен' елемент на цялата традиция, тъй като високите квоти за риболов карали тези животни да гладуват, един вид хората ги спасявали от мъките им...
Както и да е... Дори да приемем, че все още се усвоява по-голяма част от месото ( някои твърдят, че го правят въпреки здравния риск), процесът на убиване на тези животни е твърде мъчителен... Тук го няма моментът на възпитание на ловеца в ловкост, характерен примерно за канадските инуити и северноамериканските индианци - да убиеш животното с един удар или един изстрел, за да не се мъчи... Умъртвяването на тези огромни 'риби' отнема доста време и е съпроводено с много мъки...
В един форум бяха попитали няколко фарьорци, дали влагат някаква религиозност в тази своя традиция, както примерно е при индианците (пак давам тях за пример, но такъв елемент е имало и при нашите праотци)... Дали говорят на духа на животното и му благодарят за това, че ги дарява с храна, както е при индианските народи. Фарьорците отговориха, че са християни и не вярват в духа на животните... За тях те са просто месо (ако и да имат друг избор), и то много вкусно месо. Има хора, които твърдят, че и човешкото е изключително вкусно и който веднъж го опита, се пристрастява към него... Някой ден може и да го вкуся, за да съм по-категорична в писанията си...  Mr. Green

Не се срамувам да пиша по темата, защото в действителност не съм месоядна... Но и като цяло този начин на мислене не ми допада... Ако си свинеядец, е лицемерие да защитаваш делфините... А ако си болен от диабет (и се ползваш от новостите на биотехнологиите), имаш ли право да протестираш срещу ГМО или пак е лицемерие?... Всеки има право да се противопоставя на и да не одобрява това, което противоречи конкретно на неговите морални норми и атаките с внушаване на вина не са най-добрият контра аргумент...
И аз поне се опитвам да не съм предубедена, точно защото за себе си правя паралел с други хора, които също съхраняват старите си традиции и до днес, но пазят и вярванията на прадедите си, че респект към майката природа трябва да има... А за фарьорците мисля, че съм чела достатъчно, за да преценя (пак само за себе си), че при тях необходимостта от храна не е водеща, дори и търговски интерес няма в този случай (както при инуитите), че поне с това да ги оправдая...

Линк към темата от ноември...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433272.0

# 52
Ескарина, тръгваш със същото предубеждение като повечето тук. Там "изпитват удоволствие от коленето" което ние тук не изпитваме?! Нашето боло "по-дбро" и "по-цивилзовано", щото сме си отглеждали сами животните?! Не знам как ги решавате тези неща?
Вече го написах и мисля, че е много елементарно за проумяване. Тук прасето се коли, за да се изяде. Никой не би заколил прасе, ако ще захвърли след това тялото му да изгние, както правят фарьорците. Съответно, те убиват много делфини, без да изяждат месото им. Самите те споделят, че го правят за удоволствие. Чела съм много по темата, гледала съм филми с интервюта на местни хора и т.н. За първи път видях филм по темата преди около 8 години. От тогава все повече се говори за това и има много информация.

Там давали празник, пък тук си е празник Коледа така или иначе, нали?
Да, на Коледа ние празнуваме Рождество Христово. Това не е празник, чийто централен смисъл е да се изколят прасетата за удоволствие, с участието на специално пуснатите във ваканция за целта деца.

Имало снимка на дете над вътрешностите, а сигурна ли си, че деца не участват в разфасоването на прасета тук?
Не само вътрешности, а по-конкретно ембриони. И освен на снимки, го има и на видеоматериали.
Прекарала съм доста голяма част от живота си на село. Знам, че има хора, които в села не са стъпвали, мъжът ми е от тях. Той хал хабер си няма там за какво става въпрос. Аз обаче съм видяла смъртта на много домашни животни.
Децата не са насърчавани да участват. Ако искат гледат, ако не искат не гледат. Никой не припада от възторг и кеф. Понякога мъжете прикриват с цинично отношение собственото си притеснение от това, което извършват. Но никой не би тръгнал да убива животно, ако не се налага. Малко са хората, които убиват за удоволствие животни и обикновено е свързано с психично отклонение.

И как реши със сигурност, че хората там не убиват заради месото, както и ние?  Момент на ритуал очевидно има. Както има и у нас.
Какъв ритуал може да има, при положение, че те обясняват, че са християни. В християнството няма такива ритуали, нито самите фарьорци са обзети от религиозен плам, докато го правят.
А е очевидно, че не е заради месото, защото после не го изяждат. Не съм забелязала до сега някой български селянин да си заколи прасето и да го остави да изгние в двора му.

И не на последно място, дефините са застрашен вид.

# 53
Eскарина, много хора, както в България, така и по света, ловуват за удоволствие. Така че, да, убива се за удоволствие. От хора без психични отклонения.

# 54
Като захванахме делфините, пак се повтарям, но може би не знаете, че на около 1 млн. уловени риба тон има приблизително 100 000 делфини, акули, костенурки, китове и разни други по-големи риби. И 10-15% се смята за добра статистика, някои улови са и от по 30%. Това не го виждаме.

Спомням си, преди време като се появиха консервите с надпис "Dolphin-safe". Да, ама не съвсем...

Иначе, да, ниара, права си. Всичко е лицемерие, включително и реакциите срещу "традицията".

# 55
А ако си болен от диабет (и се ползваш от новостите на биотехнологиите), имаш ли право да протестираш срещу ГМО или пак е лицемерие?...

Не е коректно такова сравнение. Инсулинът не се отглежда в полето. А и все едно е да сравняваш АЕЦ с атомната бомба.
Лицемерие ли е ползващите ел.енергия, произведена в АЕЦ, да протестират срещу атомната бомба или не?  Laughing

# 56
Не се срамувам да пиша по темата, защото в действителност не съм месоядна... Но и като цяло този начин на мислене не ми допада... Ако си свинеядец, е лицемерие да защитаваш делфините...
Да, тази логика е много неиздържана.
Ако си свинеядец, значи си длъжен да харесваш и факта, че някой може да дере живи кучета и котки за удоволствие, без да имаш право на възражения.
А ако не си свинеядец, можеш спокойно да се противопоставиш на горното. И на свинеядството. И на това, че лъвовете ядат зебри. И на съществуването на хищници въобще.

И още една логическа линия на възраженията не ми се струва издържана.
Милиони животни умират без нужда в резултат на някакви човешки дейности. Следователно е ок, че други хиляди животни умират в резултат на човешки забавления. Наличието на първото, прави второто допустимо, хубаво и приемливо. И от какъв зор?

# 57
Не, но не се роптае срещу по-мащабното, нали. Иначе, нищо чудно, да се направят постъпки за забрана на клането, дай им на политиците да замажат очи. За мен ще е добре, аз риба не ям, точно заради убийствата на други животни.

Така че, докато в средиземноморския район и изобщо риболова в ЕС (за статистиките в Щатите, да не говорим), смъртността на делфини и други защитени видове, причинена от промишлен риболов, се вдига всяка година (това го гледах наскоро по Дискавъри), някак си не мога с лека ръка да нарека някого "изрод".
С това постъпки скоро няма да се предприемат...

# 58
Със сигурност се роптае И срешу по-мащабното. Иначе ти как си научила за съществуването на тези проблеми, ако не участваш лично в риболова?
Отново не съм съгласна с логиката, че щом има по-голям и нерешен проблем, нямаме право да коментираме или да взимаме отношение към по-малкия. Само по един проблем ли трябва да се взима отношение?
Никой не претендира, че подвигнатият въпрос е най-големият проблем на света.

# 59
Разбира се, че имаме право да коментираме, просто аз отреагирах в началото, защото е лесно да цъкнем с език, да сложим на някой, няколко опреления и толкова.
Помня и темата за дрането в Китай. Опитах се да намеря клипа с разфасоването на полуживи крави в кланица, гледала съм го много отдавна. Там какви са гледки, съжалявам за хората, които трябва да го правят.
Относно тези китове, ситуацията като в нашия форум, се повтаря от години из мрежата. Съвсем в началото мисля че тръбяха, че китовете на година бяха 3000, после ги намалиха на 250-300 убити. Въртят се едни и същи снимки и нищо. Не си спомням 2007-ма или 2008-ма беше определена за Годината на делфина. Как пък от ЕС нищо не направиха тогава.
Не следя много новините, но сякаш доста бързо наложиха пък бан на канадците, за техния случай с тюлените. А това, което им е под носа, "ги прави много загрижени", според интервютата.
При японците пък, колко е страшно...

Изобщо, някой от почитателите на световната конспирация, нищо чудно да създаде поредна конспиративна теория от това, което се случва.

Общи условия

Активация на акаунт