Майчинството счетоводно - 27

• 45 025
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте!!!
Някой може ли да ми каже как е най-добре да постъпя. Бременна съм втори месец и съм безработна повече от година. Могат да ме назначат фиктивно на работа но дали това да стане няколко дена преди излизането на 45 дневния болничен и да си взимам 2 години по 240лв. майчинство или да ме назначат сега и да се осигурявам на 380лв (това бил минимума и трябвало да плащам по 160лв. на месец). Колко майчинство щи взимам при втория случай. Термина ми е на 30.09.2010г.

# 121
  • В полите на Пирин планина

Принципно, ако детето й е под 3 години могат да я съкратят само с разрешение от ИТ. Иначе едва ли има нещо конкретно да направи, ако са решили да не я държат на работа, за жалост.

Galactic, нека да опита. За прехвърлянето имам предвид. Както писах по-горе - някъде позволяват.

Няма такова нещо Crossing Arms Не е хубаво да заблуждваш четящите.

Виж, имам документи с клеймо`РАЗРЕШАВАМ`на приятелка. Дадени са ми, за да мога да ги използвам за своите нужди. Нямам намерение да се занимавам да ги сканирам и т.н. В крайна сметка никой нищо няма да загуби ако попита работодателя си дали е склонен  Peace  Не виждам с какво толкова заблуждавам народа. И пак казвам това, което имам е от държавна работа. Ще специфицирам - училище. Аз за себе си взех решение да се консултирам с адвокат по трудово право. Всеки решава от къде да получи най-точната информация.

Разбира се, че всеки решава кои да са източниците му. Това, че някой работодател е разрешил въпросния отпуск не е доказателство, че това е законова възможност, да не говорим, че не сме запознати с конкретния случай. Тук изобщо не става дума за "склонността" на работодателя, а за законови норми и то императивни - работодателят няма право на избор за отпускането на точно този вид отпуск. Може да пусне лицето в обикновен неплатен, но след 30 дни той не се зачита за осигурителен стаж.
Тъй, че информация от рода на "някой човек каза" не е задължително меродавна.
Аз ще съм ти благодарна, ако споделиш мнението на адвокатът по трудово право, защото всяко ново знание е от полза.

# 122
Galactic, нека да опита. За прехвърлянето имам предвид. Както писах по-горе - някъде позволяват.

Няма такова нещо Crossing Arms Не е хубаво да заблуждваш четящите.

Виж, имам документи с клеймо`РАЗРЕШАВАМ`на приятелка. Дадени са ми, за да мога да ги използвам за своите нужди. Нямам намерение да се занимавам да ги сканирам и т.н. В крайна сметка никой нищо няма да загуби ако попита работодателя си дали е склонен  Peace  Не виждам с какво толкова заблуждавам народа. И пак казвам това, което имам е от държавна работа. Ще специфицирам - училище. Аз за себе си взех решение да се консултирам с адвокат по трудово право. Всеки решава от къде да получи най-точната информация.

Миличка, явно не си прочела какво писах по-горе!  Crossing Arms
И изобщо не заблуждавай момичетата със своите изводи, които са далече от нормативите!  Naughty

# 123
здравейте,

моля ви да ми помогнете. Самоосигуряващо се лице съм; до 12.2009 бях в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 г. През 08.2010 г. излизам в отпуск за раждане. Обезщетението, която ще изчисля за новата бременност, ще се състои от 7 месеца работа и останалите месеци - 5 ще са били, когато съм получавала обзщетение за отглеждане на дете до 2 г. - 240,00 лв. Тези 240,00 лв. на месец ли трябва да взема като доход, от който да си изчисля среднодневният осигурителен доход?
Благодаря за отговора ви!

Да, 240 лева ще бъде и брутното и нетното в базата.

С риск да досадя и да не ми отговорите, но пак ще питам:
 може ли изобщо никога да не се представи този болничен.
Някога на някой няма ли да му направят проблем заради това, било то на мен или на работодателя??????

Не, че досаждаш, но просто случаят е много странен. Работодателят е в нарушение, определено, но не и ти  Peace

# 124
Здравейте  Hug

Надявам се няма да повторя наскоро дискутирана тема, но ето каква е драмата при мен:

От Ноември месец насам НОИ ми връща болничните издадени от ЛКК, заради несъответствие в датите (т.е. болничните листи за Октомври и Ноември не се застъпват и 31.10 остава "висящ") Проблема е, че в момента болничният лист за Ноември е "неоткриваем", защото е изпратен на стар адрес на работодателя и след като не  е потърсен е върнат, но до момента го няма нито в НОИ, нито в пощенския клон до който е бил изпратен, нито при работодателя... Та продължавам да го издирвам, но заради този болничен от НОИ връщат още 2 болнични - за Декември и за Януари, които успях да открия.

Счетоводителят следва да подаде тези дни болничният ми - онзи, който се издава 45 дни преди термина, т.е. за изплащане на майчинство, та въпросът ми е следният:

Дали от НОИ ще го приемат, и съответно - изплатят, тъй като се води вече майчинство, или поради върнатите болнични от ЛКК няма да го приемат въобще?

Много ви благодаря предварително, надявам се поста ми не е твърде объркващ.

Поздрави  Hug

Болничният лист , който се издава 45 дни преди термин е вече нов осигурителен случай и е първичен, тъй че с него няма да има проблем. Нека издателят на загубеният болничен лист ти направи дубликат /копие / и да го завери. Да се представи той в НОИ, за да си получиш обезщетенията.

# 125
  • Варна
Стики, именно твоя пост имах предвид. Случаи всякакви, както каза. Затова не боли да се пита. Но вече стана ясно, че дамата е питала. Разбирам, че не съм наясно, не ме съдете. Затова искам съвет. Но не мисля, че като споделям, че някъде го има вкарвам хората в заблуждение. Напротив, показвам им, че може точно при тях да има шанс... Peace Нали Blush  
Разбрах мненията ви и ви благодаря   bouquet  Изобщо благодаря, че има хора като вас, готови да споделят знанията и опита си   bouquet
Lady Brinne,   bouquet

# 126
Стики, именно твоя пост имах предвид. Случаи всякакви, както каза. Затова не боли да се пита. Но вече стана ясно, че дамата е питала. Разбирам, че не съм наясно, не ме съдете. Затова искам съвет. Но не мисля, че като споделям, че някъде го има вкарвам хората в заблуждение. Напротив, показвам им, че може точно при тях да има шанс... Peace Нали Blush  
Разбрах мненията ви и ви благодаря   bouquet  Изобщо благодаря, че има хора като вас, готови да споделят знанията и опита си   bouquet
Lady Brinne,   bouquet

Ще чакам все пак мнението и на юрист с интерес  Peace

# 127
Здравейте пак съм тук, но искам да задам въпрос от името на приятелка. Върнала се е наработа през Август 2009 малко преди да и изтече отпуската за отглеждане на дете до 2г. Сега са я пуснали в платен отпуск, който е натрупан когато е била в болнични преди и по майчинство след раждането. Счетоводителката и е казала, че ще и бъде заплатена отпуската на база 240лв / на база отпуската за отглеждане на дете до 2г./. Въпросът ми е дали постъпват коректно с приятелката ми или я премятат нещо, защото доколкото съм чела тук /ако съм разбрала де/ тази отпуска трябва да и бъде платена на база на реалната и заплата /дано се изразих правилно Embarassed/, а и все пак тя е работила от август до момента newsm78. Благодаря предварително на тези, които имат нерви и време да се занимават с нас неинформираните  bouquet

# 128
Здравейте пак съм тук, но искам да задам въпрос от името на приятелка. Върнала се е наработа през Август 2009 малко преди да и изтече отпуската за отглеждане на дете до 2г. Сега са я пуснали в платен отпуск, който е натрупан когато е била в болнични преди и по майчинство след раждането. Счетоводителката и е казала, че ще и бъде заплатена отпуската на база 240лв / на база отпуската за отглеждане на дете до 2г./. Въпросът ми е дали постъпват коректно с приятелката ми или я премятат нещо, защото доколкото съм чела тук /ако съм разбрала де/ тази отпуска трябва да и бъде платена на база на реалната и заплата /дано се изразих правилно Embarassed/, а и все пак тя е работила от август до момента newsm78. Благодаря предварително на тези, които имат нерви и време да се занимават с нас неинформираните  bouquet

Отпускът трябва да бъде изплатен на база последния месец, в който има отработени поне 10 дни. Справка - КТ.

# 129
Благодаря, благодаря, благодаря!!!!!

# 130
Сайтът на НАП за проверка на изплатените обезщетения по ЕГН не работи ли или просто при мен не се зарежда? Може ли някой да ми даде линк, благодаря   bouquet

# 131
# 132
От месеци не съм зареждала справката за изплатените ми суми по майчинство, но днес като реших да видя се оказа, че не работи /вече/. Очевидно има някакви промени за които не съм наясно.

Отвори се сайта, извинете. Грешката е при мен.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 18:23 от Feb

# 133
Lady Brinne, огромно благодаря!  Hug Hug Hug Hug

# 134
Разбрах мненията ви и ви благодаря   bouquet  Изобщо благодаря, че има хора като вас, готови да споделят знанията и опита си   bouquet
Lady Brinne,   bouquet

Съжалявам, че отговорът ми ти е прозвучал така. Извинявам се за заблуждението!
В случая дори да има такъв договор (КТД), той е в противоречие с Кодекса на труда. А именно:

"До 31 декември 2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1 със съгласието на единия родител може да се ползва изцяло от другия родител."

За този отпуск съм писала в първото мнение в страницата Застъпване на майчинства.
А Lady Brinne е цитирала чл. 167а от КТ в http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=471070.msg14131491#msg14131491

Общи условия

Активация на акаунт