Майчинството счетоводно - 27

• 45 028
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте  bouquet  ,
 задължително ли трябва да са преведени осигурвоките от работодателя, за да бъде изплатено майчинството , когато детето вече е направило една годинка?
Да задължително е.Обезщетението за отглеждане на дете до 2 год.възраст се изплаща след подаване на декларация образец1.

Да ,трябва да се подаде Декларация 1. НО тя се подава и без да са преведени осигуровките. Wink

Здравейте, въпросът ми е следният: Аз съм в майчинство за първо дете, и получавам минималната сума, но ми се налага да стана съдружник в ООД, подчертавам, че ства въпрос само за съдружник (не управител), та въпросът ми е, дали ще ми бъде прекъснато майчинството, счетоводителката ми каза, че няма да има проблем, но аз все пак да попитам и вас  bouquet
Благодаря ви предварително

права е колежката  Simple Smile

Lady Brinne, благодаря ти, запозната съм с КТ. Но при изброените случаи не

Дано да не ви прозвучи като заяждане от моя страна. Просто се опитвам да намеря истината. Разбирам, че може да не съм права изобщо, но от доста време мисля по въпроса и ми се иска да огледам всички аспекти. Искам да намеря истината за себе си, дори и в крайна сметка да не ми позволят.
Размишленията ми се плод най-вече на това, че някъде може, другаде не.  Имам лични приятелки, които ползват в момента (т.е. не съм чула от някъде - тоз рекъл, оня казъл ). Моля ако има и други, които ползват да споделят...

Може в Колективен трудов договор да е уговорен такъв отпуск.
Случаи всякакви.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 12:19 от Стики

# 106
СТИКИ Много ти благодаря за отговора, успокои ме, че нещо имах малки притеснения  bouquet

# 107
Много ви благодаря на всички за отговорите, но не разбрах може ли изобщо никога да не се представи този болничен.
Някога на някой няма ли да му направят проблем заради това, било то на мен или на работодателя??????

# 108
  • Beyond the Frontiers
Имам малко заплетен въпрос за моя близка:
Детето е на 2 години и половина, след изтичане на платения отпуск, тя си е взела и годишни платен отпуск, който и се е натрупал и сега е в неплатен до 20 април. Работодателите й обаче твърдят, че няма работа за нея от една страна, отказват й неплатен отпуск и реално я поставят в ситуация, тя сама да напусне по свое желание или по взаимно съгласие, което както е ясно въобще не е добре за нея.
Тя иска да прехвърли полагаемия се неплатен отпуск на бащата на нейно име, но от написаното по горе разбирам, че не възможно.
Въпросът е как е най-добре да процедира тя за да защити интересите си.
Мерси

# 109
  • Варна
Galactic, нека да опита. За прехвърлянето имам предвид. Както писах по-горе - някъде позволяват.

# 110
  • София
аз пак ще си сложа въпросчето.... дано някой отговори.....

Здравейте майчета!!! Имам едно въпросче. Детето ми навършва годинка съвсем скоро и само това чакат от фирмата , за да я закрият. Планирам да започна да се самоосигурявам в нашата фирма , която е замразена в момента, но ще я пуснем като действаща. Интересува ме грубо какви ще са ми разходите на месец ??? До колкото знам трябва само здравната да се плаща - около 20 лева. Само това ли се плаща като самоосигуряващ се??

И на какво основание ще се самоосигуряваш, щом фирмата не работи?
Имам идея как може да стане, но първо кажи каква е фирмата - ЕТ, ООД, ЕООД ... - ти собственик ли си там , управител ...

фирмата е ООД. Аз съм съдружник, но предполагам, че не е толкова сложно да стана аз управител ?????

# 111
Здравейте ,извинявам се ако някой преди мен е имал същия  въпрос,но архивите са толкова много ,а времето страшно ме притиска. Ще съм ви благодарна ако можете да ми отговорите на въпроса:В отпуск съм  по майчинство, срокът на който скоро изтича и  трябва да подам декларация,че ще или няма да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 години( извинявам се ако не боравя добре с терминологията ).Питането ми е свързано именно с това: Ако започна работа и детето ми не е на ясла,не съм прехвърлила майчинството нито на бащата на детето,нито на  моите или негови родители възможно ли е в някакъв момент  до навършване на 2 години на детето да прекъсна работа и отново да изляза в отпуск за отглеждане на дете,получавайки за това съответното парично обезщетение?Въпроса ми е породен от факта,че в този момент бащата на детето може да го гледа,не мога да му прехвърля майчинството,защото е безработен,финансово не бихме могли да се справим ако аз не се върна на работа,а при евентуално започване на работа от негова страна не знам дали пред мен стои опцията да мога отново да изляза в отпуск за отглеждане на дете!Благодаря ви предварително,надявам се да можете да ми помогнете с отговор на въпроса ми.

# 112
  • В полите на Пирин планина
Имам малко заплетен въпрос за моя близка:
Детето е на 2 години и половина, след изтичане на платения отпуск, тя си е взела и годишни платен отпуск, който и се е натрупал и сега е в неплатен до 20 април. Работодателите й обаче твърдят, че няма работа за нея от една страна, отказват й неплатен отпуск и реално я поставят в ситуация, тя сама да напусне по свое желание или по взаимно съгласие, което както е ясно въобще не е добре за нея.
Тя иска да прехвърли полагаемия се неплатен отпуск на бащата на нейно име, но от написаното по горе разбирам, че не възможно.
Въпросът е как е най-добре да процедира тя за да защити интересите си.
Мерси

Принципно, ако детето й е под 3 години могат да я съкратят само с разрешение от ИТ. Иначе едва ли има нещо конкретно да направи, ако са решили да не я държат на работа, за жалост.

Galactic, нека да опита. За прехвърлянето имам предвид. Както писах по-горе - някъде позволяват.

Няма такова нещо Crossing Arms Не е хубаво да заблуждваш четящите.

Здравейте майчета!!! Имам едно въпросче. Детето ми навършва годинка съвсем скоро и само това чакат от фирмата , за да я закрият. Планирам да започна да се самоосигурявам в нашата фирма , която е замразена в момента, но ще я пуснем като действаща. Интересува ме грубо какви ще са ми разходите на месец ??? До колкото знам трябва само здравната да се плаща - около 20 лева. Само това ли се плаща като самоосигуряващ се??

Имам идея как може да стане, но първо кажи каква е фирмата - ЕТ, ООД, ЕООД ... - ти собственик ли си там , управител ...

фирмата е ООД. Аз съм съдружник, но предполагам, че не е толкова сложно да стана аз управител ?????

За да имаш основание да се осигуряваш във фирмата тя трябва да има някаква дейност. Тогава трябва да има действащ управител, но това не може да си ти, ако искаш да вземаш обезщетение за гледане на дете. За него ще се дължи осигуровка, най-малкото върху 420 лева, което 115.50 лева на месец за осигуровки. Ти може да се водиш на трудов договор за 1-2 дни и да излезеш в отпуск за гледане на детето ти.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 15:09 от AnMary

# 113
  • София
Да, можеш отново да излезеш в майчинство.
При връщане на работа без да си прехвърлила на някого майчинството имаш право и на 50% от него. За повече подробности питай в тази тема.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=471070.0

# 114
  • Варна

Принципно, ако детето й е под 3 години могат да я съкратят само с разрешение от ИТ. Иначе едва ли има нещо конкретно да направи, ако са решили да не я държат на работа, за жалост.

Няма такова нещо Crossing Arms Не е хубаво да заблуждваш четящите.

Виж, имам документи с клеймо`РАЗРЕШАВАМ`на приятелка. Дадени са ми, за да мога да ги използвам за своите нужди. Нямам намерение да се занимавам да ги сканирам и т.н. В крайна сметка никой нищо няма да загуби ако попита работодателя си дали е склонен  Peace  Не виждам с какво толкова заблуждавам народа. И пак казвам това, което имам е от държавна работа. Ще специфицирам - училище. Аз за себе си взех решение да се консултирам с адвокат по трудово право. Всеки решава от къде да получи най-точната информация.

# 115
  • София

За да имаш основание да се осигуряваш във фирмата тя трябва да има някаква дейност. Тогава трябва да има действащ управител, но това не може да си ти, ако искаш да вземаш обезщетение за гледане на дете. За него ще се дължи осигуровка, най-малкото върху 420 лева, което 115.50 лева на месец за осигуровки. Ти може да се водиш на трудов договор за 1-2 дни и да излезеш в отпуск за гледане на детето ти.

значи да разбирам, че няма как аз да съм управител и да изляза в платен отпуск до навършване на 2 гпд. на детето??????

# 116
  • Beyond the Frontiers
Мерси. Тя вече е питала за прехвърлянето и са й отказали. Въпросът е, че за тези 3-4 месеца от края на неплатения отпуск, в който е сега, до навършването на 3 години на детето, работодателя хем не иска да я върне на работа /не че няма такава, а просто вече си е взел други хора/, хем не може да я освободи и реално я притискат тя да напуска.

# 117
здравейте,

моля ви да ми помогнете. Самоосигуряващо се лице съм; до 12.2009 бях в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 г. През 08.2010 г. излизам в отпуск за раждане. Обезщетението, която ще изчисля за новата бременност, ще се състои от 7 месеца работа и останалите месеци - 5 ще са били, когато съм получавала обзщетение за отглеждане на дете до 2 г. - 240,00 лв. Тези 240,00 лв. на месец ли трябва да взема като доход, от който да си изчисля среднодневният осигурителен доход?
Благодаря за отговора ви!

# 118
С риск да досадя и да не ми отговорите, но пак ще питам:
 може ли изобщо никога да не се представи този болничен.
Някога на някой няма ли да му направят проблем заради това, било то на мен или на работодателя??????

# 119
Здравейте  Hug

Надявам се няма да повторя наскоро дискутирана тема, но ето каква е драмата при мен:

От Ноември месец насам НОИ ми връща болничните издадени от ЛКК, заради несъответствие в датите (т.е. болничните листи за Октомври и Ноември не се застъпват и 31.10 остава "висящ") Проблема е, че в момента болничният лист за Ноември е "неоткриваем", защото е изпратен на стар адрес на работодателя и след като не  е потърсен е върнат, но до момента го няма нито в НОИ, нито в пощенския клон до който е бил изпратен, нито при работодателя... Та продължавам да го издирвам, но заради този болничен от НОИ връщат още 2 болнични - за Декември и за Януари, които успях да открия.

Счетоводителят следва да подаде тези дни болничният ми - онзи, който се издава 45 дни преди термина, т.е. за изплащане на майчинство, та въпросът ми е следният:

Дали от НОИ ще го приемат, и съответно - изплатят, тъй като се води вече майчинство, или поради върнатите болнични от ЛКК няма да го приемат въобще?

Много ви благодаря предварително, надявам се поста ми не е твърде объркващ.

Поздрави  Hug

Общи условия

Активация на акаунт