Майчинството счетоводно - 27

• 45 136
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
gargamela, Стики, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 196
  • Sofia
Опитах се да  прочета изчислението на болничните за гледане на малко дете,но нищо не разбрах.
Ако може някой да ме ориентира: От 02.12.2009-23.01.2010 бях платен отпуск,след изтичане на отпуск за гледане на дете до 2г. От 25.01.2010г. съм на работа,но малката сега се разболя,та ако вземе болничен за нея как се изчислява? Някъде бях чела,че болничен за мен или мъжа ми е 80%,а при болно дете е 100%? Също така колко време назад се  гледа?

# 197
Да попитам още нещо простете,че се повтарям,но да затвърдим знанията Mr. Green
Дъщеря ми е на годинка,бременна съм за втори път и термина ми е 18 октомври.
Кое е в моя полза?
-Да изляза в болнични?
-Да си карам и втората година майчинство?
Светнете ме малко в тези неща,защото съм много боса Embarassed

# 198
  • В полите на Пирин планина
Опитах се да  прочета изчислението на болничните за гледане на малко дете,но нищо не разбрах.
Ако може някой да ме ориентира: От 02.12.2009-23.01.2010 бях платен отпуск,след изтичане на отпуск за гледане на дете до 2г. От 25.01.2010г. съм на работа,но малката сега се разболя,та ако вземе болничен за нея как се изчислява? Някъде бях чела,че болничен за мен или мъжа ми е 80%,а при болно дете е 100%? Също така колко време назад се  гледа?

На база 6 месеца преди излизането в болничен, т.е. м. 01.2010 - м. 08.2009. За месеците, когато си била в отпуск за гледане на дете се взема 240 лева като база, а за времето в платен отпуск - възнаграждението, което са ти изплатили. Всички болнични за общо заболяване се изчисляват като 80 % от брутното, но не повече от нетното възнаграждение, независимо дали са теб или за гледане на детето.

Кое е в моя полза?
-Да изляза в болнични?

Когато следва да излезеш в болничен за бременност и раждане за 2-рото дете все още ще си в отпуск за гледане на 1-вото нали? Ако е така, то ще получаваш и за второто дете същото обезщетение з абременност, както за първото.

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 11:02 от AnMary

# 199
Стики, относно излизането на таткото в болнични заради Тонката, в службата се чудят дали може, ще се свържат с НАП, откъдето да им кажат проблем ли е, че аз съм в майчинство с малкия. Мислиш ли, че може да отрекат правото ни бащата да излиза в болнични с баткото, когато се налага?

# 200
Стики, относно излизането на таткото в болнични заради Тонката, в службата се чудят дали може, ще се свържат с НАП, откъдето да им кажат проблем ли е, че аз съм в майчинство с малкия. Мислиш ли, че може да отрекат правото ни бащата да излиза в болнични с баткото, когато се налага?

Не съм Стики, но да ти отговоря - няма проблем бащата да ползва болничен за другото дете, щом ти си в майчинство. Даже и от личен опит мога да потвърдя - моят мъж е ползвал отпуск за гледане на големия син, докато бях в майчинство за малкия.

# 201
Кое е в моя полза?
-Да изляза в болнични?

Когато следва да излезеш в болничен за бременност и раждане за 2-рото дете все още ще си в отпуск за гледане на 1-вото нали? Ако е така, то ще получаваш и за второто дете същото обезщетение з абременност, както за първото.

Ами аз за първото се осигурявах допълнително!Взимах майчинство към 460 лева,та сега ако изляза в болничен ще взимам,както с първото 460+240 за дъщеря ми!Така ли?

# 202
  • Варна
Кое е в моя полза?
-Да изляза в болнични?

Ами аз за първото се осигурявах допълнително!Взимах майчинство към 460 лева,та сега ако изляза в болничен ще взимам,както с първото 460+240 за дъщеря ми!Така ли?

Не, ако излезеш в болничен ще взимащ 80% от 460 лв. След като излезеш в болничен за раждане и гледане на второто дете, тогава ще взимаш старото обезщетение.

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 12:26 от Хексе

# 203
Lady Brinne, мерси! Hug

# 204
Кое е в моя полза?
-Да изляза в болнични?

Сега видях, че ти до скоро си вземала обезщетение за раждане / до 410 дни / и болничният ти ще бъде на база доходът, от който е изчислено това обезщетение, т.е. пак ще вземаш около 460 лева на месец + 120 лева за първото дете /1/2 от обезщетението за гледане на дете, което не можеш да получиш /. Това е най-добрият вариант.

# 205
Да се включа и аз, моля Ви за съвет. Термина ми е на 27. 06. 2010 г. От януари 2010 г. се осигурявам на 2000 лв. За предходните месеци съм са осигурявала на следните суми: април 2009 г.- 1000 лв, май 2009 г.- 1000 лв, юни 2009 г.- 1000 лв, юли 2009 г.- 1000 лв, август 2009 г. - 1000 лв, септември и октомври 2009 г. бях безработна, ноември и декември 2009 г. ме осигуряваха на 500 лв. Колко приблизително ще получавам когато излизна по майчинство и от кога, през 45 дни преди раждането аз трябва ли да внасям някакви осигуровки, а и след това? Ако сега излизна в болнични кък ще ми се отрази? Много благодаря

# 206
Здравейте,
Проблема ми е следния, в отпуск съм за отглеждане на малко дете, оказа се че работодателя ми евентуално прекратява дейност или я замразява временно. Не зная все още, тъй като е американец и най-вероятно си е заминал, нямам внесени осигуровки и не зная към кого да се обърна. Благодаря

# 207
Здравейте,
Проблема ми е следния, в отпуск съм за отглеждане на малко дете, оказа се че работодателя ми евентуално прекратява дейност или я замразява временно. Не зная все още, тъй като е американец и най-вероятно си е заминал, нямам внесени осигуровки и не зная към кого да се обърна. Благодаря

Няма ли някой да представлява тук фирмата? Офис, администрация?

Да се включа и аз, моля Ви за съвет. Термина ми е на 27. 06. 2010 г. От януари 2010 г. се осигурявам на 2000 лв. За предходните месеци съм са осигурявала на следните суми: април 2009 г.- 1000 лв, май 2009 г.- 1000 лв, юни 2009 г.- 1000 лв, юли 2009 г.- 1000 лв, август 2009 г. - 1000 лв, септември и октомври 2009 г. бях безработна, ноември и декември 2009 г. ме осигуряваха на 500 лв. Колко приблизително ще получавам когато излизна по майчинство и от кога, през 45 дни преди раждането аз трябва ли да внасям някакви осигуровки, а и след това? Ако сега излизна в болнични кък ще ми се отрази? Много благодаря

В първия пост на темата е обяснено как става изчислението на болничните.

# 208
Аз пак да питам нещо по ?са с моето майчинство- говорих със счетоводителката от работата ми. Тя е разпитала в НОИ и са и казали, че като се върна от чужбина просто трябва да отида до педиатъра на детето и от него да си взема болничният. В смисъл, че дори и да не предам болничен за 45 дни преди раждането и после този от болницата ще ми остане да предам болничният от педито, а преди него ще си се водя в неплатен/ Та въпроса мие е- така ли е наистина, правилно ли съм разбрала. 45 дни преди раждането и 42 дни след него болничните мога да ги пропусна тъй като съм в неплатен, а после да си изляза в майчиство след като си взема от педито болничният? И не си губя правата?

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 15:12 от AnMary

# 209
Ами не, прекият ми началник вече не работи във фирмата, свързах се с него и той ще се опита да разбере нещо, но дали ще успее - не зная, общо взето бях единствения служител Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт