Майчинството счетоводно - 27

• 45 159
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, имам конкретен въпрос и се надявам, че мога да получа помощ от форума...Изчетох повечето коментари, със сигурност ще се дублирам с някого, моля да бъда извинена. На 22 години съм, студентка, напълно не наясно със системата Simple Smile Осигурена съм единствено здравно покрай ученето. По въпроса за майчинството- ако започна да се осигурявам трудово сега, а родя началото на ноември, имам ли право на това или е безсмислено? Важат ли правилата за 6 месеца преди раждане или сега е  една година...? Общо взето моля за съвет...Благодаря ви мили дами...Може и чрез ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ

# 211
  • Пловдив
Здравейте, имам конкретен въпрос и се надявам, че мога да получа помощ от форума...Изчетох повечето коментари, със сигурност ще се дублирам с някого, моля да бъда извинена. На 22 години съм, студентка, напълно не наясно със системата Simple Smile Осигурена съм единствено здравно покрай ученето. По въпроса за майчинството- ако започна да се осигурявам трудово сега, а родя началото на ноември, имам ли право на това или е безсмислено? Важат ли правилата за 6 месеца преди раждане или сега е  една година...? Общо взето моля за съвет...Благодаря ви мили дами...Може и чрез ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ

за да получаваш майчинство две години,трябва да имаш 12 м стаж и в момента на издаване на 45 дневния болничен да работиш.другото е ,че по време на болничен също трупаш стаж.ако започнеш сега да се осигуряваш,НОИ ще започнат да ти превеждат обезщетение след като натрупаш 12 те месеца стаж.имаш също право на помощта за студентки 2880 лв.подават се документи в социалните.също там питай за-помощ за бременност 150 лв,помощ за раждане 250 лв,детски надбавки 35 лв и социално майчинство 100 лв.докато натрупаш стажа имаш право на социално майчинство,ако отговаряш на изискванията за доход

# 212
Elfita, много ти благодаря за изчерпателния отговор. Всички тези допълнителни неща са новост за мен и ще се поинтересувам най-подробно. В моят случай(нямам трудов стаж) ако започна да се осигурявам сега, означава ли, че ще започнат да ми се изплащат майчинските 3 месеца след раждането(9м.бременност=осигуровки+3м.(примерно болничен) =12м.стаж)??? Така или иначе ще започнат да се изплащат след раждането, ще се съкрати ли периода, в който ще ги получавам?И има ли разлика  дали искам да ги получавам 1 или 2 години, моят план е една. Всъщност, ти какво би ме посъветвала да направя или какво би направила на мое място?

# 213
  • Пловдив
Lynette ,изгодно ти е да започнеш да си осигуряваш на 240 лв до 45 дневния.Така след като натрупаш 12 те месеца ще взимаш по 240 лв на месец до 2 г на детето.Докато натрупаш стажа-социално майчинство.Стажа така се смята,да.Месеците на обезщетението ще се съкратят,защото през тези месеци,през които нямаш добит стаж,а трябва да получаваш обезщетение-няма да го получаваш.Как плана да получаваш майчинство ти една година?

# 214
Ами питах се дали има разлика между това да получавам една година майчинство(90%) или и втората(мин. работна заплата)? Явно няма...А ако се осигурявам на по-висока заплата, например 1000лв.? И ако първите три месеца след раждането съм в боничен, ще се зачита ли? Така колко време ще получавам 90% от тях, и колко време след като родя?

# 215
Пак да питам, моля ви за отговор- мога ли да пропусна болничният 45 дни преди термина и този от болницата и да ползвам само този от педито за да изляза в майчинство? Като по това време съм в неплатен за първото ми дете и да го прекъсна с този въпросен болничен от педито?

# 216
  • В полите на Пирин планина
Пак да питам, моля ви за отговор- мога ли да пропусна болничният 45 дни преди термина и този от болницата и да ползвам само този от педито за да изляза в майчинство? Като по това време съм в неплатен за първото ми дете и да го прекъсна с този въпросен болничен от педито?

Може да не ползваш единствено дните преди раждането.

# 217
  • София
Здравейте, имам въпрос ако можете да ми помогнете. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и съм бременна. Ако след изтичане на отпуска за отглеждане на дете до 2 години изляза в болничен на каква база ще ми изчислява болничния и следващото майчинство съответно?

# 218
Здравейте, имам въпрос ако можете да ми помогнете. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и съм бременна. Ако след изтичане на отпуска за отглеждане на дете до 2 години изляза в болничен на каква база ще ми изчислява болничния и следващото майчинство съответно?

На база 240 лева.

# 219
Здравейте,искам да ви попитам от името на моя позната следното,до средата на м.март ползва 6-те мес неплатено майчинство за дъщеря си,която юни става на 3 год,та освен нейните си 6 мес ,тя може ли да ползва и на съпруга си неговите 6 мес неплатен отпуск и ако може в/у неговите 6 мес тече ли стаж,здравно осигуряване и въобще какво се случва, ако не  имамА ли някакви платени дни отпуск за   6мес неплатен отпуск или трябва да се връща на работа?
Благодаря ВИ

# 220
  • Пловдив
тяя ,майката може да ползва 6 месеца на бащата,ако нямат брак,разведени са или той е починал.През неговите 6 м и текат стаж и осигуровки,да.Но по време на неплатения не й тече платен отпуск т.е трябва да се връща на работа,да

# 221
Здравейте,искам да ви попитам от името на моя позната следното,до средата на м.март ползва 6-те мес неплатено майчинство за дъщеря си,която юни става на 3 год,та освен нейните си 6 мес ,тя може ли да ползва и на съпруга си неговите 6 мес неплатен отпуск и ако може в/у неговите 6 мес тече ли стаж,здравно осигуряване и въобще какво се случва, ако не  имамА ли някакви платени дни отпуск за   6мес неплатен отпуск или трябва да се връща на работа?
Благодаря ВИ

Не може - за всеки от родителите се полага по 6 месеца. Иначе този отпуск се зчита за осигурителен стаж и по негово време се внасят здравни вноски на лицето.

# 222
Благодаря Ви, ами те си имат брак, значи няма платен отпуск в/у нейните 6 мес неплатен отпуск и няма право на 6 мес на съпруга й и трябва да се връща на работа?

# 223
  • Пловдив
Благодаря Ви, ами те си имат брак, значи няма платен отпуск в/у нейните 6 мес неплатен отпуск и няма право на 6 мес на съпруга й и трябва да се връща на работа?

да
ако не иска,може да я пуснат в обикновен неплатен,но работдателят трябва да разреши.по време на този неплатен,само 30 дни се зачитат за стаж

# 224
 Благодаря!  bouquet/ А означава ли това, че ако не взем болничен от болницата не мога да взема от педито?

Общи условия

Активация на акаунт