Майчинството счетоводно - 27

• 45 017
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,искам да попитам относно прехвърляне на майчинство.
И така....аз съм самоосигоряваща се в собствена фирма и едновременно назначена в друга с цел по високо майчинство,бащата на детето ми е служител в държавна фирма.
Какъв е начина да прехвърля майчинството си на него и има ли някаква определена възраст на навършване на детето?
 съответно той каква сума ще получава като обезщетение?Благодаря ви.
Да кажа само че имаме още време и искаме да проучим нещата по прехвърлянето на майчинството с цел да избегнем евентуални съкращения

# 136
Здравейте!!!
Някой може ли да ми каже как е най-добре да постъпя. Бременна съм втори месец и съм безработна повече от година. Могат да ме назначат фиктивно на работа но дали това да стане няколко дена преди излизането на 45 дневния болничен и да си взимам 2 години по 240лв. майчинство или да ме назначат сега и да се осигурявам на 380лв (това бил минимума и трябвало да плащам по 160лв. на месец). Колко майчинство щи взимам при втория случай. Термина ми е на 30.09.2010г.

# 137
  • Пловдив
Какъв е начина да прехвърля майчинството си на него и има ли някаква определена възраст на навършване на детето?-може да прехъвърлиш обезщетението на бащата след 6 я месец на бебето.ти се връщаш на работа,а той ще ползва обезщетение за бременност и раждане

съответно той каква сума ще получава като обезщетение?-неговото обезщетение ще се смята 12 м назад според осигуровките му

# 138
Здравейте,

Имам въпрос, на който не успях да намеря отговор. Правим опити за второ дете, а междувремено работодателят ми съобщи, че мести позицията ми в друг град. Не приех предложението и ще бъда освободена по чл.328, ал.1, т.7 от КТ, като ще ми бъдат изплатени от работодателя 3 брутни възнаграждения като обезщетение. Ще бъда освободена края на май и съм осигурена на 1400лв. Ако все пак забременея през този 3 месечен период, работодателят ми има право да ме освободи и бременна по този член. Идеята ми е веднага да бъда назначена в друга фирма, за да мога да изляза в болничен до времето за раждане. Въпросът ми е, ще бъдат ли включени в осигурителния доход за база за изчисляване на болничните за общо заболяване (или съответно болничния за раждане)  3-те месеца обезщетение от работодателя + 13-та заплата изплатена края на декември.
Вторият въпрос е, колко време след назначаване в новата фирма мога да изляза в болничен.
Сърдечно благодаря Hug

# 139
Здравеите!Имам вапрос-Бах на работа  един месец и след като работодателят ми разбра че съм бременна и ме съкрати!Договорат ми за шест месеца,Но тои ми го прекрати!Мога ли да направя нещо ако знаете надявам се да споделите с мен!Благодаря ви!

# 140
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Имам въпрос, на който не успях да намеря отговор. Правим опити за второ дете, а междувремено работодателят ми съобщи, че мести позицията ми в друг град. Не приех предложението и ще бъда освободена по чл.328, ал.1, т.7 от КТ, като ще ми бъдат изплатени от работодателя 3 брутни възнаграждения като обезщетение. Ще бъда освободена края на май и съм осигурена на 1400лв. Ако все пак забременея през този 3 месечен период, работодателят ми има право да ме освободи и бременна по този член. Идеята ми е веднага да бъда назначена в друга фирма, за да мога да изляза в болничен до времето за раждане. Въпросът ми е, ще бъдат ли включени в осигурителния доход за база за изчисляване на болничните за общо заболяване (или съответно болничния за раждане)  3-те месеца обезщетение от работодателя + 13-та заплата изплатена края на декември.
Вторият въпрос е, колко време след назначаване в новата фирма мога да изляза в болничен.
Сърдечно благодаря Hug

Според мен и двете суми ще влязат в базата за определяне на безщетението ти.
Можеш да излезеш в болничен веднага щом договорът ти при новия работодател влезе в сила, т.е. трябва да имаш един отработен ден.

# 141
  • Пловдив
Здравеите!Имам вапрос-Бах на работа  един месец и след като работодателят ми разбра че съм бременна и ме съкрати!Договорат ми за шест месеца,Но тои ми го прекрати!Мога ли да направя нещо ако знаете надявам се да споделите с мен!Благодаря ви!

предполагам,че си била в 6 месечен изпитателен срок,по време на който работодателят може да те освободи,когато пожелае,независимо че си бременна.

# 142
  • В полите на Пирин планина

Какъв е бил вида на договора ти - срочен , безсрочен, с клауза за изпитване?

# 143
Здравейте,

Сърдечно благодаря Hug

Според мен и двете суми ще влязат в базата за определяне на безщетението ти.
Можеш да излезеш в болничен веднага щом договорът ти при новия работодател влезе в сила, т.е. трябва да имаш един отработен ден.

Много благодаря за бързия отговор  bouquet

# 144
много благодаря на Lady Brinne за отговора!  Simple Smile

# 145
  • Бургас
Здравейте момичета,имам следното питане-изтича ми майчинството след 2 м т.е април /платеното/фирмата от която съм по майчинство се закрива и ми искат молба за напускане  като казват ,че ще ме изчакат двата месеца.
Работодателя ми има и др. фирма която продължава дейността си,мога ли да се  откажа да подам молба за напускане и да бъда прехвърлена в др.му фирма като след това да се възползвам от 3тата година неплатено майчинство или борса ?Ако ми откаже да ме прехвърли какво следва и как мога да реагирам в случая?
Благодаря Ви!
Поздрав!

# 146
Момичета,
не знам дали въпросът ми е за тук, но и друг път сте ми давали адекватен съвет и отново моля за помощ.
В момента попълвам молбата- декларация за детски, но не ми стана ясно какъв ми е периода на изчисляване, при условия, че самата молба се депозира м.02. 2010година.
И второ- в таблицата за брутен доход попълват ли се моите болнични или само дохода на таткото за тези месеци?
Дано съм успяла читаво да обясня чуденките си.

# 147
  • Пловдив
Benni ,периода ти е февруари09-януари10.Попълваш и твоите болнични,да

tedy_sp ,защо ще подаваш молба за напускане след като се закрива фирмата?Не подавай такава молба.Дали ще те прехвърли в другата фирма зависи от шефа ти.Няма трета година неплатено,освен ако нямате брак с бащата,разведени сте или е починал.Иначе имаш 6 м неплатен ти и 6 м съпруга ти като не може да ти ги прехвърли неговите.Ако се закрие фирмата,отиваш на борсата

# 148
Здравейте момичета,имам следното питане-изтича ми майчинството след 2 м т.е април /платеното/фирмата от която съм по майчинство се закрива и ми искат молба за напускане  като казват ,че ще ме изчакат двата месеца.
Работодателя ми има и др. фирма която продължава дейността си,мога ли да се  откажа да подам молба за напускане и да бъда прехвърлена в др.му фирма като след това да се възползвам от 3тата година неплатено майчинство или борса ?Ако ми откаже да ме прехвърли какво следва и как мога да реагирам в случая?
Благодаря Ви!
Поздрав!

Не съм много в час, нека и друг да отговори, но  мисля ,че не могат да те уволняват, докато си в майчинство или болничен ... но ако напуснеш сама - това е друга работа , много изгодна за работодателя - така че не се съгласявай .... Още повече, че ако те съкратят можеш да се запишеш на борсата , а ако напуснеш сама , не съм много сигурна какво става....  Ако работодателят ти е искал да те прехвърли в новата фирма, може да го направи, но никой не може да го задължи, ако не иска. това са 2 различни фирми - 2 различни юридически лица, няма значение ,че са на един собственик.

# 149
Здравейте,

Попадам в една леко заплетена ситуация. Крайната ми цел е да прехвърля нископлатеното майчинство на майка ми, която не е пенсионерка.
410-те дни майчинство ми изтичат на 21/03. Междувременно си намерих нова работа и ще ми пуснат трудов договор от 01/03 (няма как без, не могат и да ме чакат).
Явно вариант е да прехвърля на съпруга ми тези 21 дни, а той после на майка ми.
Бихте ли ме ориентирали кой, какви документи и в какви срокове трябва да подаде и от коя дата трябва да ме освободят мен?

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт