Майчинството счетоводно - 27

• 44 772
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Здравейте, исакм да Ви попитам имате ли представа, когато излезна в 45 дневния отпуск по майчинство преди термина какво обезщетение ще получавам, 90 % от осигурителния доход ли, през всичките ли 410 дни, който се полагат ща ползвам пълния му размер?

90 процента от брутото,но не повече от нетото

т.е ще си взимаш нетната заплата през 410 те дни.като ти се определя среднодневно и то се умножава по работните дни в месеца

# 631
Супер, много благодаря за бързия отговор, а първоначалните молби и декларации до НОИ аз ли трябва да ги подам и кога или счетоводителката на работодателя ми?

# 632
  • Пловдив
Супер, много благодаря за бързия отговор, а първоначалните молби и декларации до НОИ аз ли трябва да ги подам и кога или счетоводителката на работодателя ми?

всичко се носи от счетоводителя

ти имаш грижата да носиш на нея болничните и декларациите в срок

# 633
  • София
Здравейте на всички. Бих искала да попитам разбиращите майки докато тече майчинство /цялато 2 год./ работодателя плаща ли нещо здравни осигуровки или други такси? И ако да какви и колко? Благодаря предварително 

# 634
  • Майничка
Здравейте на всички. Бих искала да попитам разбиращите майки докато тече майчинство /цялато 2 год./ работодателя плаща ли нещо здравни осигуровки или други такси? И ако да какви и колко? Благодаря предварително 

През цялото майчинство плаща здравни осигуровки. За 2010г. са 20,16лв.

# 635
  • София
Здравейте мили мами  Hug
Извинявам се ако дублирам въпроса. Дано да можете тук да ме ориентирате. Hug

ВЪПРОСА МИ Е : Има ли опция бабата да гледа детето и да получава или майчинство или минимална работна заплата като детегледачка? И ако "ДА" , какви документи се изискват и каква е процедурата?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО   bouquet

# 636
  • Пловдив
Kиkи ,има такава възможност-бабата трябва да работи и ще получава 240 лв.Или да е безработна и да ползвате програмата на социалните-питай в социална служба
Но на този етап за вас не може,защото дъщеря ти е много малка-това може да стане като ти изтекат 410 те дни обезщетение за бременност и раждане
след 6 я месец на бебето може бащата да ползва обезщетението

# 637
благодаря за отговора   bouquet
тези 70 дни как и къде да ги представя и следователно кога да ги ползвам.....след навършване на 2 г на детето ли?

Не, това не са болнични, които Ви се полагат по дифолт. Имах предвид, че след като Ви съкратят, ако не успеете да намерите кой да Ви назначи веднага на трудов договор, за да получавате майчинство втората година, можете да потърсите вариант личния лекар да Ви пусне бързо болнични  и да го продължи с комисия до ок. 2 месеца.

сега разбрах ....благодаря ви много за информацията  Hug

Ще се запиша при друг работодател на 10 март и на другия ден веднага ще изляза в майчинство..въпроса ми е какви документи трябва да подам на 11 март и къде?   bouquet

# 638
Здравейте, отново прибягвам към вашата компетентна помощ. Благодаря ви!!!
Първата ми година майчинство изтича в края на месеца и искам да се върна на работа, междувременно обаче моята длъжност и въобще отделът като цяло е закрит и работодателят ми казва, че върна ли се на работа ще ме съкрати. Фирмата е голяма – има други отдели и длъжности на които мога да работя, имам ли право да настоявам да ме преместят на някоя от тях и да не ме уволняват като майка на дете до 3 години?
Другото, което евентуално ми предлагат е да заместя колежка, която излиза по майчинство и да направят договора ми от безсрочен в такъв по заместване – имат ли право? Това не ме устройва особено, но да се съглася ли?

Никой не ми отговори, моля ви, дайте ми съвет!

# 639
  • София
Elfita: Искренно благодаря за бързият ти отговор. Страхотна си  Hug

Само още една вметка: Ако бабата е пенсионерка има ли значение?! Знам че е рано, но от сега мислим варианти и разбира се психологическа подготовка на бабата  Mr. Green
Разбрах, че ако ни приемат в ясла ( а Септември момиченцето ми ще е на 9 месеца) трябва да се върна на работа, независимо, че не е минала 1 година. Затова мисля вариант с бабата за остатъка от тези 410 дни! Доколкото прочетох в темата, когато майката се върне на работа получава и 150 лв върху заплатата като работеща майка! Още ли е в сила тази наредба?!
  bouquet

# 640
  • Пловдив
Elfita: Искренно благодаря за бързият ти отговор. Страхотна си  Hug

Само още една вметка: Ако бабата е пенсионерка има ли значение?! Знам че е рано, но от сега мислим варианти и разбира се психологическа подготовка на бабата  Mr. Green
Разбрах, че ако ни приемат в ясла ( а Септември момиченцето ми ще е на 9 месеца) трябва да се върна на работа, независимо, че не е минала 1 година. Затова мисля вариант с бабата за остатъка от тези 410 дни! Доколкото прочетох в темата, когато майката се върне на работа получава и 150 лв върху заплатата като работеща майка! Още ли е в сила тази наредба?!
  bouquet

може да я пуснеш на ясла и да не се връщаш на работа докато не ти изтекат 410 те дни.в декларацията,която си попълвала за обезщетение от 135 до 410 ден пише 6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка..Т.е само ако е настанена в дом ти се спира обезщетението,яслата не е заведение на пълна държ издръжка.Но след 410 я ден се връщаш на работа,ако тя ходи на ясла и ще получаваш 120 лв майчинство
ако се върнеш на работа преди 410я ден,губиш обезщетението и няма да получаваш нищо,докато не ти изтекат 410 те дни.единствено бащата може да ти поеме тези дни.
бабата може да е пенсионерка-назначавате я на трудов договор и излиза в майчинство.но пак подчертавам-баба/дядо ти поемат майчинството след 410 я ден.преди това може само и единствено бащата

# 641
Здравейте момичета, признавам, не съм изчела темите подробно и сигурно ако ги бях, щях да намеря отговора, но все пак да питам: Embarassed Embarassed
2000лв ли е максимумът, на който мога да се осигурявам
т.е независимо дали ще се осигурявам на 2000 или 2200 или повече, ще взимам едно и също майчинство, т.е тавана?
Благодаря, ако ми отговорите!!!
поздрави  bouquet

# 642
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета, признавам, не съм изчела темите подробно и сигурно ако ги бях, щях да намеря отговора, но все пак да питам: Embarassed Embarassed
2000лв ли е максимумът, на който мога да се осигурявам
т.е независимо дали ще се осигурявам на 2000 или 2200 или повече, ще взимам едно и също майчинство, т.е тавана?
Благодаря, ако ми отговорите!!!
поздрави  bouquet

Не може да се осигуряваш на 2200 лева. Както си писала 2000 е тавана, което ще рече, че ще вземаш 90% от 2000 лева, но не повече от нетното, което е около 1582 лева.
Ако доходът ти е по-голям - да речем към 2450 и повече, тогава ше получаваш 1800 лева обезщетение, защото нетно възнаграждение ще надвишава  размерът на обезщетението.

# 643
  • Майничка
...Ще се запиша при друг работодател на 10 март и на другия ден веднага ще изляза в майчинство..въпроса ми е какви документи трябва да подам на 11 март и къде?   bouquet

При работодателя, молба за отпуск за отглеждане на дете до 2г. и заявление-декларация за получаване на обезщетение по чл.53 + копие от акта за раждане на детето.

# 644
Как точно става назначаванета на баба пенсионерка на трудов договор?Какви документи са нужни и къде се подават?Дано някои е запознат с тези неща и ми даде разяснение.Благодаря. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт