Примерна схема за захранване 22

• 26 690
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
Аз да не ви отчайвам момичета, ама моят кум не яде зеленчуци. Хапва едни картофи и толкоз. От малък много са го мъчили, но не е проял. Сега хапва основно месо, а витамините си набавя от хапчета  Rolling Eyes
Но според мен от зъбите доста деца отказват храна, други си променят вкуса. И това ще мине, друго ще дойде...

# 706
О да от зъбите много зависи. Ние имаме вече 2 наведнъж (първите му) и хич не му се яде...а преди не отказаваше нищо. Сега се чумери на всяко ядене...

# 707
  • София
Е, донякъде е успокоително, че има и други не-любители на зеленчуците. Все още не съм минала през всички похвати, използвани от зеленото човече, ама натам вървят нещата. И аз съм се чудила за смесване на плодове с други неща, нехаресвани. Че то при нас май се оказва харесван само бананът - в последните дни си го иска в кашата, само с круша, да кажем, не я яде много.  Crazy Честно казано, не ме вълнуват толкова зеленчуците, ама ако все така ми отказва и месо, и жълтъци, сирена и т.н различни вкусове, как ще я караме?!
Благодаря за отговорите за пълнозърнестите каши, явно ще минем на тях!  Peace

# 708
Здравей, зелено човече, според мен не е лоша идея наистина да спреш предлагането на зеленчуци за известно време, както са те посъветвали и другите момичета и след тази пауза можеш да пробваш следното:  да свариш на пара няколко вида зеленчук (поне 3 или 4, например ивици морков, цветчета броколи и т.н и да ги предложиш на детето, като ги сложиш на табличката на столчето му (като тук ключовата дума е "предлагане") и го оставиш сам да си избере какво и дали изобщо да хапне. Още по-добре ще е ако и ти в това време хапваш с апетит пред него от същите неща. Можеш да сложиш под стола му и някаква чиста мушама или найлон или кавото и да е, за да можеш ако ги пуска на пода (независимо дали нарочно или случайно) ти да ги слагаш обратно на столчето му (за да не се налага да ги хвърляш).

Най-важното е да не го насилваш, да не му ги даваш ти, а да го оставиш сам да избере. Бебетата са по природа любопитни и това може много да помогне. Аз по този начин научих голямата си дъщеря да прояде суров домат, който отначало напълно отказваше, а сега е един от любимите й зеленчуци. Чела съм, че е важно да не се насилват бебетата, когато отказват някаква храна, защото това може да им създаде отрицателно отношение към храната изобщо, което да продължи и в бъдеще. А по този начин, който ти предлагам е важен и момента на контрола - т.е. бебето само да контролира ситуацията, какво и колко да яде и да знае, че ако не иска - това е ок.

А относно смесването на зеленчуци и плодове, аз също мисля, че няма проблем. В края на краищата в световната кухня има много ястия, в които присъстват и двете, че и месо, вкл. и във френската, която се смята за една от най-изтънчените. Едва ли толкова добри кулинари ще готвят нещо, което не е добро. Аз поне така мисля.

Последна редакция: нд, 28 фев 2010, 23:34 от Jenivas

# 709
Момичета - в акото на малкия има малко слуз. Друго като обриви, повръщане и т.н. няма. Това е 8 часа след въвеждането на новата храна. В интерес на истината цял ден не е на кеф и хапва съвсем малко и кърменето не върви като друг път. Явно трябва да спра новата храна, но това все пак не е алергия, нали? Възможно ли е да не е от храната?

# 710
  • София
Благодаря на всички за коментарите. Само да вметна, че при захранването започнах със зеленчуци. Вярно, картофът беше пълен потрес, но пащърнакът, броколито, морковите и още доооста зеленчуци бяха приети съвсем добре. Е*ти и периодите, и чудото....

можеш да пробваш следното:  да свариш на пара няколко вида зеленчук (поне 3 или 4, например ивици морков, цветчета броколи и т.н и да ги предложиш на детето, като ги сложиш на табличката на столчето му (като тук ключовата дума е "предлагане") и го оставиш сам да си избере какво и дали изобщо да хапне. Още по-добре ще е ако и ти в това време хапваш с апетит пред него от същите неща. Можеш да сложиш под стола му и някаква чиста мушама или найлон или кавото и да е, за да можеш ако ги пуска на пода (независимо дали нарочно или случайно) ти да ги слагаш обратно на столчето му (за да не се налага да ги хвърляш).

Туй го правя доста често, така се научи да яде сирене, но за зеленчуците засега няма успех.... Много е весело у дома след всяко хранене, а той е екипиран като космонавт: престилка (обикновена мушамена), която да покрива панталонките, лигавник с ръкави, който да покрие ръкавите и отгоре още един лигавник, който хубаво да опази вратлето.... Че то пада едно мазане, едно чудо... Като се постопли - голще яде  Mr. Green

Между прочем вчера на майтап му сипах малко в една допълнителна лъжичка и той много се забавляваше да я взема и да я лапа - де с дъното нагоре, де с дъното надолу  Mr. Green

За смесването на плодове и зеленчуци в момента ми е малко мъгла, обаче съм сигурна, че поне при 2 авторитетни консултации онлайн ме посъветваха да не го правя  newsm78

# 711
Да попитам и тук-въвеждам пиле-първия ден изяде 2ч.л, втория-3ч.л, третия-нищо и четвъртия пак 3 ч.л.Свършиха ми пилешките пюрета и за това спрях с пилето(тук продават на ганчев, а аз не ползам тях)...не мога да считам пилето за въведено нали  Rolling Eyes И ако трябва пак да го въвеждам, отново ли 5 дена да продължи това?

# 712
Queen L слузта може изобщо да не е от храната. Може коремчето да е простинало. Какво му даде последно? На нас ни се е случвало да имаме слуз но още в началото на захранването но тогава по съвет на педиатъра започнах да й давам сок от ябълка и морков /давах и по кафени лъжички/ но въпреки това тя получи разстройство при което на втория ден в акото започна да има слуз. Спрях сокчетата а педито каза че кормечето се е раздразнило и ме посъветва да спра със захранването докато се оправи. То и за това ни се забави толкова и се и ушашавих че пък след разстройството дойде запека  #Crazy Но изчакай и днес и виж как е. Разтройство има ли дечко или само слуз и доста ли е или като косъмчета?

Извода от дилемата за плод и зеленчук е въпроса :"Плодовете на зеленчука плод ли са или зеленчук?" Не съм компитентна да отговоря обаче... Blush Знам само че това което знам като зеленчук не предлагам като плод...

Завиждам на всички които позволяват на децата си да направят малка кочинка край себе си докато ядат... Но аз не мога! Нямам нерви... Wink С голямата се справих приучвайки я да не бърка в чинийката и да не маже по себе си и с това сега някак си трябва да се справя но.... ще видим!

И момичета - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА - бъдете живи и здрави и много упорити в захранването на децата си че на мен това ми се стори най-сложното нещо в живота... е не можах да намеря мартиничка дави сложа  Blush но    Hug

# 713
  • София
Момичета - в акото на малкия има малко слуз. Друго като обриви, повръщане и т.н. няма. Това е 8 часа след въвеждането на новата храна. В интерес на истината цял ден не е на кеф и хапва съвсем малко и кърменето не върви като друг път. Явно трябва да спра новата храна, но това все пак не е алергия, нали? Възможно ли е да не е от храната?

може да е понастинал или да е от зъби  newsm78

# 714
За слузта - съвсем, ама съвсем малко е - като фини косъмчета. Разтройство няма - дори по-скоро обратното. Напоследък доста се разхождаме навън и може действително да е понастинал, а за зъбките - сега ни растат... Дали да повторя храната днес или да дам почивка от нови неща?

# 715
Момичета ,да ви попитам, захранваме се от 4 дни с тиква . Не мърдаме повече от 3 лъжички,явно не е фен на тиквата.Та се чудя дали мога сега да пробвам примерно с ябълка и после пак с някакъв зеленчук ,тоест мога ли да редувам зеленчук , плод ,зеленчук...
или първо трябва да въведа няколко зеленчука и тогава плод newsm78

# 716
Ох момичета голям зор това захранване. Ние вчера се върнахме от гости и понеже наямах интернет 2 седмици захранвах с какво се сетя на първо четене. Обаче то един рев едно чудо-с триста зора изяждаме по 2 - 3 лжици, не ще човека ни ябълка, ни тиква, ни картоф . Вчера обаче викам я да му дам банан-може и да е рано ама вече се хванах за главата с това мръщене-за моя радост ядеше, чак се облизваше. Ох връщам се да чета какво сте писали та да видим как да продължавам и с какво да го залъгвам моя момък newsm78 - каши ли кисели ли попари ли?

ПС: Честита Баба Марта на всички!

# 717

По повод превода:
Hartkäse е кашкавал с ниско (под 60%) съдържание на вода, например Пармазан, Ементалер, Пекорино.
stark tocopherolhaltige Extrakte  - eкстракти със високо съдържание на витамин Е (токоферол).

Научих, че токоферол е витамин Е  Grinning После ще пиша повече, че сега нямам време.  Hug 

# 718
Не мога да се изкажа по проблема с нехаресването на заленчуци, а и преди мен доста са изписали момичета, просто искам да пожелая успех на мамите с инатливи дечица - в крайна сметка, като не яде детето и не харесва, на сила не може да се накара, все си мисля, че когато то реши - тогава ще прояде дадено нещо. така че, мами, горе главите Simple Smile Помня, че май детенцето на зеленото човече имаше нисък хемоглобин - според мен е важно това да се коригира, а зеленчуците не са чак толкова "желязни" доколкото знам Simple Smile

Аз искам да питам по колко дни да въвеждам отделните глутенови неща - в момента сме 3-ти ден на овесена каша. По принцип въвеждам нова храна по 4 дни, предполагам и с това е така Rolling Eyes

Куийн Л - по спомен, алергичната реакция не може да е само от 1 признак, т.е. вероятно слузта е от друго. Според мен продължи с храната - и гледай дали ще продължи и слузта. разбира се, ако не искаш, винаги можеш да я спреш и да я предложиш по-нататък. А какво въведохте всъщност?

# 719
Куийн Л - по спомен, алергичната реакция не може да е само от 1 признак, т.е. вероятно слузта е от друго. Според мен продължи с храната - и гледай дали ще продължи и слузта. разбира се, ако не искаш, винаги можеш да я спреш и да я предложиш по-нататък. А какво въведохте всъщност?
Дадох пюре от 190 гр - изяде 1/4. Пюрето е пиле с ориз и зеленчуци, като зеленчуците са 52% - моркови, домати и грах. Новото е доматите. О - има рапично масло 1,7% - и него не съм давала. Излиза че има 2 нови неща. Мисля си, че и двете нови храни са приети в съвсем минимални количества, при това малкия пие противоалергични капки ... Верятно не е от храната и ще дам и днес от пюрето, пък дано да не се повтори проблемчето.

Общи условия

Активация на акаунт