Примерна схема за захранване 22

• 26 702
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
 Embarassed Момичета, никак не се справям с немския - бихте ли ми помогнали за превода на това, че не знам къде са ми речниците, пък и трябва дума по дума да търтя ...

Gemuse 50% (Tomaten, Karotten, Zucchini), Nudeln gekocht (Hart-weizen) 21%, entrahmte Milch, Reis gekocht, Zwiebeln, Rapsol 1.4%, Reisgreis, geriebener Hartkase, jodiertes Speisesalz, Krauter (Basilikum, Oregano), Antooxidationsmittel (Ascorbinsaure, stark tocopherolhaltige Extrakte).

Схващам доматите, морковите, ориза ... йодираната сол и вит. С е Е и няквото мляко и босилек, риган ... ама ако не ви е проблем моля ви за превод (третия зеленчук не знам какъв е ...  Blush) ...

Последна редакция: нд, 28 фев 2010, 15:28 от bibona

# 691
Аз не знам немски, ама зеленчуците май са домати, моркови и тиквички, има антиоксидант аскорбинова киселина и май това е с което мога да помогна.

# 692
Bibona, в Google има супер преводач, отгоре пише Преводач и избираш език-аз го ползвам редовно Wink

# 693
Gemuse 50% (Tomaten, Karotten, Zucchini), Nudeln gekocht (Hart-weizen) 21%, entrahmte Milch, Reis gekocht, Zwiebeln, Rapsol 1.4%, Reisgreis, geriebener Hartkase, jodiertes Speisesalz, Krauter (Basilikum, Oregano), Antooxidationsmittel (Ascorbinsaure, stark tocopherolhaltige Extrakte).
Ами, домати, моркови и тиквички; макарони (твърда пшеница), някаквото мляко, сварен ориз, лук, рапично олио, оризов грис (или брашно), настъргано някакво сирене (харткезе), йодирана сол, подправки (босилек и риган), антиоксиданти (аскорбинова киселина и др.не го разбирам)

Не е зле за човек, който не знае немски  Sunglasses. Толкова пюрета изчетох, че вече се ориентирам.

# 694
  • София
Зелено човече - разсмя ме! Кое ти е селото - то може да е по-голямо от нашия град  Laughing

Селото ми е Николово, то е на 10 км. от гр. Русе  Mr. Green Като чета вече си имаш някакви запаси, да се закърпи положението до момента Х, в който ще имате път към по-голям град. Между другото, аз още не съм давала въпросните сладки картофи, ама здраве да е Simple Smile И така се случи, че чушка не съм давала... Все някога ще стигна и до тях.... Сега се боря с рибите - пълен потрес и плач само от миризмата....
А всички зеленуци ако искаш да въведеш и  чак тогава каша, да речем, да ти кажа, че няма смисъл. Има се пред вид да се въведат няколко основни зеленчука, то иначе има да си въвеееееждаш...

Стелфи, аз ядките ги кисна с вряла вода от вечерта и ми прави впечатление, че почти като кашите се "раздуват"  newsm78 Само да те питам твоето дете като ми нагодиш порцията по цифрите, изяжда ли я? Мойто диване няма ден с ден еднакво да яде, то аз ако седна и това да му смятам, съвсем ще побелея после, че пък не го е изял  Rolling Eyes

Между другото нали знаеш, че детето има нужда от приблизително 500 мл мляко на ден?
Т.е. като не добавяш мляко в зеленчуковото пюре сигурна ли си, че детето приема достатъчно мляко за денонощие?

Аз никога не добавям АМ или кърма в "манджите".
За количеството кърма, да не се засегне някой, ама има един лаф ""Упс, изтрило ми се е разграфеното на ц*ц*та и не знам колко яде детето  Mr. Green "
Не смятам за разумно на кърмено дете да се дава допълнително АМ без видима причина и по свое усмотрение!

Queen L, въведох овес с пюре на Сънвал - ябълки и круши с овес (не овесени ядки, а овес) - много добре се прие  Peace

И сега след като изказах мнение, на свой ред да поискам съвет. Доколко важни според вас са проклетите зеленуци. Мойта буболечка продължава да ги отказва и покрай тях започна да прави проблеми и на плодовете понякога - като види лъжичката и...  Sick Чудя се дали да не спра за 2 седмици с опитите за зеленуци въобще или да продължа да настоявам...

# 695
  • София
Бибона, ето: http://translate.google.com/?hl=en#auto|en| Ако ще и на суоми да пише състава с транслейтора на Гугъл няма да имаш проблем Peace Btw превежда по-добре от някакъв език на английски, отколкото на български.

Зеленко, аз до момента не съм смятала точно "по цифрите" храната на Светлин, но му давам порции по 220 грама и си ги изяжда човека...
А твоя човек какви количества хапва приблизително? Знам че доста се кърмите, ако покрива препоръчителните добавителни количества твърда храна, останалото би трябвало да си го набавя от кърмата, не ли?

А за АМ-то в млякото - ами не съм съвсем съгласна с това, че не трябва да се добавя. От една страна има ясни препоръки за количество мляко в денонощието, а от друга ако детето изяжда по-големи количества твърда храна, има заместени хранения и се кърми само сутрин и вечер има реална опасност да не си набави нужното мляко. Освен това АМ не е мръсна дума и не е отрова Peace Адаптираното мляко е разработено така, че да е максимално близо до човешкото по химичен състав, че и по вкус. След последните промени в изискванията на ЕС, са махнати всякакви подобрители на вкуса като ванилии, захар и не знам какво още. А причината ние, кърмещите майки да сме толкова на нож с АМ-то е, че ни го бутат почти насила още от родилното, а то е "врага", който кара кърмата да намалява и после "ама малко ми е кърмата/нямам кърма".
Но ако отбиваш и не искаш да стимулираш лактацията и едновременно с това искаш да си сигурна, че детето ти поема достатъчно мляко няма абсолютно нищо лошо да сложиш малко Simple Smile
Btw и в статията на Хедра го пише, а и с нея съм го коментирала това и тя също ми е казвала че няма проблем да се слага АМ и че дозата е 2 мерителни лъжички на една доза пюре.

Иначе лафа за ц*ц*ата е много як и доста се похилих Mr. Green

А за зеленчуците - ами важни са.. колкото и плодовете, зърнените храни, млечните, месните и т.н. - За да е здравословно едно хранене трябва да е балансирано и в него от всичко да присъства, уви.
Ако се престрашиш между другото и сложиш малко АМ в иначе леко гадните разварени/пасирани зеленчуци току виж станало чудото? Wink При нас поне работеше...

# 696
  • София
Извинявам се предварително за дългия пост  Embarassed Embarassed Embarassed

Зеленко, аз до момента не съм смятала точно "по цифрите" храната на Светлин, но му давам порции по 220 грама и си ги изяжда човека...
А твоя човек какви количества хапва приблизително? Знам че доста се кърмите, ако покрива препоръчителните добавителни количества твърда храна, останалото би трябвало да си го набавя от кърмата, не ли?
...
А за зеленчуците - ами важни са.. колкото и плодовете, зърнените храни, млечните, месните и т.н. - За да е здравословно едно хранене трябва да е балансирано и в него от всичко да присъства, уви.
Ако се престрашиш между другото и сложиш малко АМ в иначе леко гадните разварени/пасирани зеленчуци току виж станало чудото? Wink При нас поне работеше...

Ами като прояде (от 2-3 месеца), ядеше така:
сутрин около 200 мл. (не грама) приблизително 1:1 каша:плодово пюре
на обед 1 малко бурканче (125 гр.) 1/2 месо 1/2 плодово пюре, в "почивните" дни се мъча да пробутам жълтък - не ще
следобед 1 малко бурканче (125 гр.)  плодово пюре
вечер и нощем - кърма на воля
На всяко ядене - вълшебните филийки на Тони - изяжда примерно 1/3 филийка, без сиренето, което отказваше, но наскоро го прояде, макар и само сутрин - колкото 1/2 кибритена кутийка с кашата. Също за ядене с ръка парчета плод или зеленчук - вторите не се уважават.

От няколко седмици имах глупостта да задълбая в пустите зеленчуци и получих масово съвети да съм по-настоятелна с тях, че са важни, бла-бла. Да, ама откак пак го "тормозя", сутрин намали до към 120-150 мл., на обед често плаче неутешимо още на разходката и му давам да суче, след сън хапва малко, ако е зеленчуци - почти нищо. По-късно следобед пак предлагам - почти нищо...

Зеленчуци пробвах с пюре, на пара за ядене с ръка, на пара пасирани, сварени пак, от моята супа (със съвсем малко сол, не пържа, не ползвам мазнина при готвене), слагах и кърма... Единствено се приемат 2 пюрета: заешко с моркови Гербер (почти) и ябълки и моркови Гербер (с радост), а какви ли не пробвах, вкл. с макарони, с риба (пълен потрес и рев до небесата).

Имам чувството, че ако смесвам зеленчуците с плодове, би имало успех, но такъв съвет не получих, дори обратното...

# 697
Зеленко... поне сте по-близо до големия град!  Laughing А сладки картофи и аз не съм дала и няма и да дам щото не щат да ми донесат търговците... А гледам да въведа почти всички зеленчуци които са подходящи щото като не можем да ядем морков и трябва и картоф да избягваме.... трябва с други да й разнообразявам. И също мисля че зеленчуците са важни - прилагай трикчета и хитринки - някъде бях чела че ако детето не харесва даден вид храна тя се спира за определено време и после пак се дава.
А за рибите.... кво да ти кажа - на каката като й давах аз самата бях потресена и плачех от миризмата а татко й излизаше от стаята НО детето ги ядеше с охота и после и тя самата миришеше и изобщо  Sick  мразех ги - и не знам и сега като стигна до тях какво ще правя - може би ще си купя противогаз! Стискам ти палци...

# 698
Зеленко, с голямата си дъщеря /невероятно злоядо и до днес дете/ работеха два варианта:
1. тиква + каквито се сетиш други зеленчуци
2. Каша + зеленчуково пюре

# 699
  • София
Ох, Зеленко Cry Много ми е мъчно за вас, знам колко е тормозещо ако детето не иска да се храни Sad ... Но знаеш, че при супер много деца това е така, не сте изолиран случай и че сега след годинката се очаква да се подобрят нещата.

Ако пак се е влошил след като си станала настоятелна със зеленчуците, може би наистина не е лоша идея за известно време да не му ги предлагаш, да се отърси детето от кофти асоциацията и неговата си травма, дето преживява. За комбинацията плод и зеленчук нищо не мога да кажа, не съм запозната... На твое място бих потърсила инфо от някакви авторитетни източници онлайн..
А за това дали да предлагаш зеленчуци или да не предлагаш - отговора е в тебе. Аз силно вярвам, че майката има интуиция за точно нейното си дете, която ако се колебае дали да направи нещо или да не го направи, именно интуицията й ще и подскаже кое е вярното нещо..

А като последен вариант дали ти се пробва да сложиш и АМ със зеленчук? И то сладичък зеленчук някой или такъв който е приет вече?
Да кажеме даваш морков с АМ (явно към моркова има афинитет), после към това слагаш микроскопична доза да речем пащърначе и гледаш как ще реагира. Ако добре - увеличаваш пащърнака. Ако го приеме махаш по малко от моркова и гледаш как ще реагира. Ако добре към пащърнака (и моркова (?) и АМ-то, което е сладичко и приятно-млечно) започваш микроскопична дозичка пак нещо друго и т.н....

А аз уж влязох да кажа мнение за сладкия картоф....
Каквото щях да казвам е, че независимо че в таблиците за захранване фигурира сладкия картоф, никъде не е казано че трябва да се мине и през него. УРЛ-то с 2те таблици дето чат-пат пускам тука е от Американската Педиатрична Асоциация, а в Щатите сладкия картоф е популярен и респективно е посочено, ако въвеждаш такъв зеленчук, кога да го въведеш. Но то пише и аспержи, пише и не знам какви неща... Дето детето като прояде от вашата храна дали ще идеш да си ги купиш някога изобщо за да ги сготвиш?
Разбира се, "екзотичните" зеленчуци и плодове имат място в диетата на детето - те си имат своето хранително богатство, но даването им е въпрос на лично решение на майката, не е задължително да се даде дадено нещо Simple Smile

Но след поста ти... на твое място бих пробвала и сладки картофи и плод от кактус ако щеш и каквото и да е.. тука ситуацията е по-специфична...

# 700
  • София
Ами, домати, моркови и тиквички; макарони (твърда пшеница), някаквото мляко, сварен ориз, лук, рапично олио, оризов грис (или брашно), настъргано някакво сирене (харткезе), йодирана сол, подправки (босилек и риган), антиоксиданти (аскорбинова киселина и др.не го разбирам)

Не е зле за човек, който не знае немски  Sunglasses. Толкова пюрета изчетох, че вече се ориентирам.

обезмаслено мляко.....твърдо сирене (тип бяло).......  Wink

# 701
 Hug Благодаря за превода момичета! Това е някакво ново зеленчуково меню на хипп, което явно е директно внесено от Германия - не е в бурканчета, а в пластмасови кофички с фолио и капаче. Е пробвах го с надеждата да пробутам зеленчук ... НЕ се хареса! От 220г бяха изядени 1/3 ........

По повод смесването на плодове и зеленчуци - ами ето, то и на Гербер въпросната ябълка с морков е точно такова смесване. И плодово-зеленчукови има - и аз ги давам, така все пак пробутвам по малко зеленчук. Напоследък хита за дъщеря ми са задушени зеленчуци с месо, домашно приготвени. Нооо от пасираната смес всъщност тя изяжда 100 мл, в които има-няма 50г зеленчук (все пак има и доста вода и доста месце). Не виждам нищо лошо да се смесват плодове и зеленчуци ... врагове на подобни смесвания са привържениците на разделното хранене. Но привържениците на биохимията нямат нищо против ... така че, зеленко, стига така да се яде - давай смело.  newsm78 при нас домашните смесвания от подобен род не помагат.

А иначе, какво е туй "зеленчуци"? Тиквата, пъпеша и динята са ... зеленчуци. Много близки роднини са на краставицата, а тиквичката разбира се е зелена тиква. Всички те са от едно семейство - Cucurbitaceae (дава името на краставиците).

# 702
А като сме подхванали за "плодовете" и "зеленчуците" и аз да се намеся. То май само кореноплодите (морков, картоф и т.н.) и листните (спанак, например) са си просто "еленчуци", че то всички останали са "плодове" на съответното растение  Wink

# 703
Направо ме хвърлихте в як размисъл с тези плодове/зеленчуци...

Рая напоследък яде месо с хляб. Rolling Eyes И то в ограничени количества. Rolling Eyes Ми приготвям и по 3-4 вида манджи и минаваме през всичките по няколко лъжици и това е. Лошото е, че като не иска зеленчуци, или плодове естествено храненето и не е балансирано и аз се виждам в чудо.

# 704
А като сме подхванали за "плодовете" и "зеленчуците" и аз да се намеся. То май само кореноплодите (морков, картоф и т.н.) и листните (спанак, например) са си просто "еленчуци", че то всички останали са "плодове" на съответното растение  Wink

Ами именно де - тогава или и доматите и чушките ще да ги приемем за плодове, и то става едно ... Въпреки че аз си мислех че всички, които не са храсти/дървета хората ги броят към зеленчуците ....

Общи условия

Активация на акаунт