Примерна схема за захранване 22

• 26 826
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Stelfi мерси много!
А това че АМ не само мога да го сваря ,ами чак и каймак прави ,просто  Shocked.
Явно кравичките дето ги ползват добре ги хранят. Crazy

# 136
  • София
Между другото, понеже на тая тема и е тръгнало бунтарски, искам да всея още малко смут и да повдигна въпроса за храните - домашно производство.

Идеята е, че се предполага, че ако храните са домашни, това е почти равносилно на био.
Само че, след един разговор със свекърва ми (тя е журналист и и се е налагало да прави репортажи за това) в главата ми се избистри, че това не е така.

Защото:
Домашните плодове и зеленчуци се отглеждат на замърсени почви, често стопаните не са в час как да ги торят и т.н. и прекаляват с торовете от аграрната аптека, мислейки си, че нищо лошо не правят.
Примерно свекър и на свекърва ми веднъж и давал домашни марули, за които тя е убедена че са гледани съвестно и с любов. Когато срязва стъблото отдолу обаче, то почервенява (което значи че марулята е бъкана с нитрати), тя хваща растението и го води в нитратната лаборатория на пазара в Стара Загора (която вече не съществува) и там и обясняват, че това се получава просто защото почвите са замърсени. Туй то.
(А самата нитратна лаборатория я закриват, когато в закона отменят понятието "максимални допустими стойности", заради някакви икономически интереси с вноса на зеленчуци и плодове. Т.е. сега и най-огромното количество нитрати пак е "приемливо" от гледна точка на закона.)

Що се отнася до животните - птичето месо например - ами и то не е екологично чисто, защото много се съмнявам някой да си храни пилците с био царевица например. Животните се хранят с фуражи (не много скъпички ако е възможно), които какво съдържат - освен всичко друго в тях има разбира се соя и царевица, от които около 50% от реколтата в световен мащаб е генно модифицирана. Т.е животните поглъщат фураж с генно-модифицирани съставки и това става част от тяхното месо.
Някаква агентка по телевизията каза, че в бройлерите до 5% са ГМО, заради фуражите (това заводските бройлери де).

Та така за домашното производство... Не че пак е по-добрия вариант от промишленото, където нещата са брутални, но все пак домашно производство не е равносилно на "гарантиран произход".

... То в тоя ред на мисли гаранции никой за нищо не дава... Щото и за био нещата сертификат се издава за метода на отглеждане, а не за самите продукти накрая (Франческа, намеси се ако не ми е вярно инфото). Т.е. никой не гледа едни био домати един по един дали са био и ако производителя е недобросъвестен нищо не му пречи да сложи най-обикновени домати сред био-то и т.н....

# 137
Стелфи, за съжаление е така. Докато не си го отгледам аз, да знам къде и как е отгледано - вяра нямам.
Тъжната истина е, че ядем каквото можем, особен избор няма...
Между другото - не помня къде точно, наскоро четох дискусия относно био земеделието - как е лесно да се води, че практикуваш такова, но реално нито земята, нито продуктите са био, просто защото нещата не стават от днес за утре, а се искат години назад чиста почва, не само твоята, но и на съседите....

Между другото, огромно удоволствие ми е да чета последните страници на темата - дискусията е изключително приятна, полезна и цивилизована, за което благодаря на всички участници Simple Smile

# 138
Stelfy, подкрепям те на 200%.
Както по назад в темата писах, свекър ми развива био земеделие. Но за да се нарече едно земеделие такова има хиляди изисквания.
До нас на вилата има хорица, които си гледат домашни зеленчуци и хранят с гордост с тях внучетата. Ми какво им натуралното на тези зеленчуци като те са пълни с нитрати над допустимите норми- торят и пръскат с пестициди и изкуствени торове безразборно? Отделно от това се отглеждат в непосредствена близост до замърсена река и главен път.

Онези биоземеделци, които искат да изнасят продукцията си в Ес, тряб във всеки един момент да докажат, че всичките им домати са био. Не се отчита само методиката.

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 12:46 от Франческа Салиери

# 139
................. Отделно от това се отглеждат в непосредствена близост до замърсена река и главен път.
Ето това щях да кажа и аз. Peace
Въпроса не е само в това дали ти се стараеш да отглеждаш продукцията си по екологичен начин ,а дали това се прави и от съседите ,от това къде се намира градината и още куп подобни.Не може да си слагал торове години наред и понеже тази година ще ти се ражда внуче да почнеш да сееш без такива ,за да има чисти храни за него.Просто почвата има поне няколко години да отлага натрупаните количества.Мисля че за био производствата в чужбина се изисква 5 години да не са ползвани изкуствени торове,за да се даде разрешение да започне на този терен засяване на био реколта.Също така в близост да няма промишлени предприятия и т.н.По същия начин седи и въпроса със животните.
Не може някой да ми обяснява как плодовете и зеленчуците от  градинката му са чисти ,щото не ползвал никакви торове ,а същевременно самата градинка да се намира на няколко километра от Нефтозавода. ooooh!
Самата аз ползвам основно домашни продукти ,с ясното съзнание че на село( намиращо се далеч в планината) ползват макар и в малки количества торове,и препарати за овошките.Но също така съм 100% убедена ,че купувайки тези продукти от пазара със сигурност количествата на отровите ще са в пъти повече.
Виж за месото нещата са по различни.Купихме пуйки от едно забравено от бога село ,до което пътя свършва. Mr. GreenВ радиус от 150 км няма никакво действащо предприятие,а живеещите там хора продават труда си за жълти стотинки( за жалост), за да имат някакви пари,които да дават на децата си ,учещи в града.За ядене те си произвеждат всичко сами.Фуражи не ползват просто защото няма средства за това.Животните се хранят  с трева и зърно .
Та така,мисля че  храня детето си  с възможно  най -здравословните храни,които все пак не са абсолютно чисти,.

# 140
Трябва да им кажеш на тези хорица, че тук има доста био мами - нека те да произвеждат за нас, пък ние ще захранваме финансово тяхното домакинство Crazy

# 141
.:.Stef.:.  то хубаво ,ама освен аз да стана гара разпределителна  Mr. Green,като гледам все сте от София,ти от Пловдив.Бая път има да биете.И да вметна,че гадинките ги дават живички.Не всеки е склонен да им резне главите.(аз не бих могла да речем)
И да не го обръщам на чат ,я да ви питам кисело мляко от кога давате, и за колко време го вкарахте?

# 142
На каката дадох на 11 м.. Въведох го за около 5 дни.
Чао от мен. Отивам на тридневно пътешествие!  Party

# 143
  • София
Между другото, понеже на тая тема и е тръгнало бунтарски, искам да всея още малко смут и да повдигна въпроса за храните - домашно производство.
Идеята е, че се предполага, че ако храните са домашни, това е почти равносилно на био....

Говори ми, говори ми, ние откак се преместихме в Козлодуй направо треска ме тресе  ooooh! Приятелка сподели, че купува картофи от бабите на пазара и аз се вкарах в едни филми  Tired Не, че се разхождат хора с по две глави, ама за детето ме е страх  Rolling Eyes Аз съм от Русе и в детството що хлор и чудо съм поела - отдавна съм вече "радиоактивна", ама дечкото...

# 144
Аз за киселото мляко да си кажа. Давам им от около седмица. Започнах с 1-2 близвания от моето, на следващия ден по една чаена лъжичка, после по една супена и след това им направих общо 5 с.л. с бисквитки. Преди това обаче въведох йогурт, като все пак предвиден за бебета подобен млечен продукт. И него така - по-малко от половин малко бурканче (на Гербер), на втория ден остатъка (това разделено на 2). На третия ден им разделих едно малко бурканче, а на 4-тия им разделех голямо (на ХИП).
Да си призная, макар че нямаме алергии, млечните бяха най-стриктно въведените нови неща.

И да попитам. Как давате киви? И има ли го в пюре?

# 145
Stelfi мерси много!
А това че АМ не само мога да го сваря ,ами чак и каймак прави ,просто  Shocked.
Явно кравичките дето ги ползват добре ги хранят. Crazy
Аз пък не мисля, че АМ може да се вари, поне не всички видове, защото на това, което ползваме ние, пише да се приготвя с вода с темп. макс. 40 градуса, за да се запазят живи бифидус бактериите в него.

# 146
 Wink даже и да умрат бактериите, и да се разградят някои витамини, все пак добавените микроелементи си остават ...

# 147
Мен отдавна ме глождеше точно този въпрос с варенето на АМ. Ами след прочетеното, преди малко пробвах. Няма промени в консистенцията. За добавените неща и аз си мислех, но така или иначе, не за всяко хранене се вари... Аз бях пробвала преди без да варя млякото да направя мляко с ориз, но свареният ориз поема малко мляко и не повторих. Сега ще им направя пак, но както си трябва  Hug

# 148
Здравейте момичета,
много често Ви чета. Благодаря че Ви има.
Искам да попитам следното: грешно ли е да се захранва бебето едновременно с плодове и зеленчуци. Имам предвид не в един и същи ден, а примерно първо ябълка, след 3-4 дена - морков, след 3-4 дена - банан, след още 3-4 дена - картоф или тиква.
Моля Ви за вашето мнение

# 149
Предозирането с флор, който до колкото съм чела  май все пак яко се ползва за всичко и у нас, може да доведе при малките деца дори до аутизъм....затова в Америка,напр.(някой да не си помисли ,че съм луд фен на тая тъпа А-ка) са установили,че за да пие детето флор като добавка(както тук си го дават ей тъй като бомбонки Shocked) трябва да се съобразят с това какво количество има напр. във водата от съответния район...абе тъпа работа е тоя флор ние с мъжа ми скоро четохме и започнахме да ползваме паста за зъби без и даже си мислех, ако е само с билки дали да не мия и на детето зъбите с нея...ох и понеже съм на зъболекарска вълна(че ми ваднаха един мъдрец Close Twisted Evil) та моя зъболекар, който е младичък и членува в организация анти флор и той каза-не на пастите с флор и никакви лекарства на бебетата за "по-здрави зъби" Naughty Naughty

Общи условия

Активация на акаунт