За "четвъртото измерение"

• 6 047
  • 49
  •   1
Отговори
# 15
Да не излезне сега, че цялата тази работа около 4D е наистина някакъв рекламен трик. Напомня ми малко като едно време с TFT и LCD мониторите например. Когато хората си говореха неща от рода на "Моят монитор е TFT",  а другият отговаря: "А моят е LCD". Wink

# 16
  • Стара Загора
Както казва моята гинеколожка -4Д си е чист търговски трик - да могат бременните да се набутват повече пари за прегледи  Crazy

Добре де .- за 5Д киното е ясно - включва се обонянието и други усещания. А какво повече се вижда на 4Д ехограф от тези които са 3Д.  newsm78
Как обоняние и други усещания - като се появи лайно във филма ,това означава ли ,че ще мирише  newsm78 hahaha

# 17
Ето нещо по темата.  Peace

# 18
Да не излезне сега, че цялата тази работа около 4D е наистина някакъв рекламен трик. Напомня ми малко като едно време с TFT и LCD мониторите например. Когато хората си говореха неща от рода на "Моят монитор е TFT",  а другият отговаря: "А моят е LCD". Wink
Нали не смяташ, че TFT и LCD  е едно и също Simple Smile ?

# 19
  • София
4D ехографското изследване позволява генерирането на триизмерен (3D) ехографски образ в реално време.
В случая под “четвъртото измерение” се има впредвид времето. По този начин, особено в по-напредналите гестационни срокове, е възможно да бъдат изследвани и наблюдавани мимиките и жестовете на плода.

от линка по-горе  Grinning

# 20
Не че ми става много ясно, ама нейсе... Виждала съм запис на 3D - ами и той се развива "във времето", аз поне не се сещам за нищо, което да е "извън времето"  newsm78
По тази логика как точно изглежда 4D кино? Образ, който ... какво във времето  newsm78

# 21
Бърди, 3Д е все едно да закъснява звука към картината. Ако си натиснеш корема няма веднага да видиш как му стесняваш пространството на бебето. Разбра ли?  Hug

# 22
Нали не смяташ, че TFT и LCD  е едно и също Simple Smile ?

Образовай ме ако греша.
http://www.computers.bg/vidovete_lcd_matrici.html
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=85933

Или както е казано в линка по-долу "TFT е LCD по същество. Или по правилно би било да се каже TFT-LCD.". Но какво пък...някакви си от Hardwerе.bg ще ни казват. Rolling Eyes

# 23
  • София
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=188357 - Като стана въпрос за 6d кино. Вече има в Букурещ.

# 24
Веднага те образовам с извадка от първият ти линк:
Пасивните матрици използват две технологии за визуализиране на картина – CSTN и DSTN. Първите произведени матрици от тези типове се използваха с голям успех при преносимите компютри. Сериозен техен недостатък представлява по-ниският контраст на изображението и тесните хоризонтални и вертикални зрителни видими ъгли. От финансова гледна точка пасивната матрица е доста по-евтина от активната, което я прави достатъчно изгодно решение за направа на цветни дисплеи за съвременните мобилни апарати (GSM телефони и др.).

Активната матрица използва друг тип технология, наречена TFT (Thin Film Transistor). Тя дава възможност за възпроизвеждане на детайлни цветни изображения, които могат да бъдат съизмерими с тези от старите CRT монитори. Сравнена с пасивната матрица, този тип е по-скъп за производство от технологична и финансова гледна точка и се използва за направата на настолни монитори и дисплеи за преносими мобилни системи. При мониторите, използващи матрица от този тип, всеки пиксел се контролира от един до четири транзистора.

Активната матрица прави усилване на сигналите посредством транзистори, а пасивната просто има диоди служещи като ключ - пускат не пускат сигнал.

# 25
Такааа, да обобщя какво разбрах аз... От линковете за киното в Бургас и киното в Букурещ, оставам с впечатлението, че съвсем неправилно с рекламна цел се описват разните странични ефекти като D (измерения) - така де, какво ИЗМЕРЕНИЕ е миризмата например, или вятъра, или вибрацията на столовете  newsm78

Виж, за 4D-ехографа малко ми се изясни, но за киното определено не го приемам  Crossing Arms

Ако все пак някой има ОЩЕ инфо по темата - да дава, заингригувах се.

# 26

Абсолютно е безсмислено наистина. Ти така ли го разбра? Че пасивната матрица е LCD, а активната TFT? ooooh!
Така дали ще е по-ясно? http://bg.wikipedia.org/wiki/TFD

Както и да е. Мисълта ми е, че понякога търговците с рекламна цел биха могли да създадат какви ли не представи у хората. По повод на това за мониторите, силно се опасявам, че до тоя момент няма отговор в тази тема какво аджеба е 4D ехограф.

# 27
За 4d киното - може би човешките усещания са четвъртото измерение. Усещаш вятър, сблъсък, сякаш си героя от филма.

# 28
                               Дотук не прочетох нищо ново, но се заинтересовах доста какви са аджеба тези 4д матраци. Първо за 3д матраците ми обяснете обаче.

# 29
За 4-5-6Д кината си е рекламен трик и абсолютна дезинформация. И без това се споменава, че образът във фимите е 3Д, от там нататък си измислят колко д-та да добавят и за какво.

Относно ехографа, аз го разбирам така. 3Д е триизмерна снимка на плода. 4Д е наблюдение в реално време на движенията на плода.
За мен това наименование също не е коректно, защото Д-тата се отнасят до измеренията на пространството, а не мисля, че времето е част от пространството.

За 4d киното - може би човешките усещания са четвъртото измерение. Усещаш вятър, сблъсък, сякаш си героя от филма.
Тогава да чакаме 7Д кино да построят скоро. Като гледаш в някой екшън как бият героя и някой излиза и на теб да ти цапне едно кроше.

Общи условия

Активация на акаунт