Обичате ли да правите лазаня :)

  • 12 732
  • 74
  •   1
Отговори
  • Мнения: 286
Малко е трудоемко, обаче тук моите хора много я обичат. И аз също. Значително улесних процеса като не варя предварително корите, а ги слагам директно. Иначе правя 2 соса - доматен с гъби, пресован чесън, босилек,риган (същия като за спагети) и сос бешамел, и после редя на слоеве - кори, единия сос, другия сос, кашкавал и пак така.
Кайма не слагам, защото не ядем кайма.

А вие как правите лазаня Simple Smile

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 29 010
веднъж направих с неварени кори и няма да повторя.....въпреки соса останаха твърди....

# 2
  • Мнения: 286
ами моите винаги стават съвсем меки, гледам да сложа достатъчно сос, на вски слой от кори слагам такова количество сосове, че да ги покриват изцяло

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Правя само като се съберем повече хора Simple Smile.
С бешамел и  доматен сос с кайма, лук, моркови. Не варя корите предварително, винаги си омекват.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 784
Правя я по същия начин като теб, но слагам кайма или смляно пилешко месо или шунка/бекон. Същоне варя предварително корите, слагам ги сурови, т.е сухи, те си поемат от сосчето колкото им е необходимо, винаги е сочна и много вкусна. Досега не съм имала провал, с изкл. първитя път, в който сварих корите (по-скоро ги потопих във вряща вода) според указанията, те слепнаха, стана като топка тесто, което изхвърлих в коша и изтърчах до супермаркета за нови. Сложих ги сухи и резултата беше перфектен.
Отгоре поръсвам обилно с кашкавал и пека така. Винаги е много вкусно. Много обичаме лазаня и въпреки че е малко врътня приготвянето й, усилията си заслужават! Peace
Подходящо ястие за студените зимни вечери или неделен обяд. За останалите сезони ми идва малко тежичка Whistling

# 5
  • Мнения: 539
Малко е трудоемко, обаче тук моите хора много я обичат. И аз също. Значително улесних процеса като не варя предварително корите, а ги слагам директно. Иначе правя 2 соса - доматен с гъби, пресован чесън, босилек,риган (същия като за спагети) и сос бешамел, и после редя на слоеве - кори, единия сос, другия сос, кашкавал и пак така.
Кайма не слагам, защото не ядем кайма.

А вие как правите лазаня Simple Smile
аз съм правила един път,харесвам,ама кажи ми моля те след последния горен ред кори,кой сос слагаш и печеш ли под фолио

# 6
  • Мнения: 27 523
С кайма и аз не я ям  Sick
Правила съм с шунка и гъби, но фаворит ми е със спанак и сирене  Simple Smile
Не варя корите  Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 3 784
Обожавам комбинация от спанак и сирене. А ако се добави и синьо....мисля че ще е още по-добре.
Блонди, ще споделиш ли, моля те, твоята рецепта Hug Praynig Hug

# 8
  • Мнения: 286
Правя я по същия начин като теб, но слагам кайма или смляно пилешко месо или шунка/бекон. Същоне варя предварително корите, слагам ги сурови, т.е сухи, те си поемат от сосчето колкото им е необходимо, винаги е сочна и много вкусна. Досега не съм имала провал, с изкл. първитя път, в който сварих корите (по-скоро ги потопих във вряща вода) според указанията, те слепнаха, стана като топка тесто, което изхвърлих в коша и изтърчах до супермаркета за нови. Сложих ги сухи и резултата беше перфектен.
Отгоре поръсвам обилно с кашкавал и пека така. Винаги е много вкусно. Много обичаме лазаня и въпреки че е малко врътня приготвянето й, усилията си заслужават! Peace
Подходящо ястие за студените зимни вечери или неделен обяд. За останалите сезони ми идва малко тежичка Whistling

да, наистина беше ужас в началото като варях корите предварително, слепваха се, после едвам ги "спасявах" и наистина отиваше много време, поне 3 часа я готвех лазанята  Whistling

Иначе кайма не слагаме защото няма от къде да купим качествена, а и малко ми идва тежко. Без кайма е доста по-леко. Но може някой път сама да си направя кайма и да пробвам Simple Smile

# 9
  • Мнения: 286
Малко е трудоемко, обаче тук моите хора много я обичат. И аз също. Значително улесних процеса като не варя предварително корите, а ги слагам директно. Иначе правя 2 соса - доматен с гъби, пресован чесън, босилек,риган (същия като за спагети) и сос бешамел, и после редя на слоеве - кори, единия сос, другия сос, кашкавал и пак така.
Кайма не слагам, защото не ядем кайма.

А вие как правите лазаня Simple Smile
аз съм правила един път,харесвам,ама кажи ми моля те след последния горен ред кори,кой сос слагаш и печеш ли под фолио

слагам първо доматен и после върху него бешамел. Някъде по средата на печенето слагам и настърган кашкавал отгоре. Иначе кашкавал има и между слоете кори.

Иначе малко оставям лазанята да "дръпне" 10на минути преди сервиране, защото непосредствено сле печенето е много мека и се сипва трудно. Най-отгоре във всяка чиния слагам и по малко бешамел. Мъжът ми я обича много сочна, а не суха и предимно от кори Simple Smile

# 10
  • Мнения: 27 523
Блонди, ще споделиш ли, моля те, твоята рецепта Hug Praynig Hug

Разбира се   Hug

500гр спанак (аз ползвам замразен на кубчета)
300гр сирене
150гр синьо сирене
200гр закавасена и 200мл течна сметана
пармезан (или настръган кашкавал)
сол, черен пипер, зеленчуков бульон, индийско орехче

Спанакът задушавам със зехтин и подправките, после добавям сирената и сметаната. Върху сместта ръся от пармезана, най-отгоре пак малко кашкавал, но 5мин преди да я извадя  Simple Smile






# 11
  • Мнения: 304
Правила съм доста пъти, но си е пипкава и честно казано най-обичам да я хапвам в ресторант Simple Smile За варенето, зависи от корите. Ако са от сухите в кутия ги сварявам леко (не трябва да са готови, а просто леко да омекнат), но обикновено купувам пресни (живея в Италия и тук ги има навсякъде,но предполагам, че вече се намират и в Бг... newsm78). С тях става много по-лесно и няма опасност да не се сварят.
По принцип една от най-разпространените лазани тук е с кайма, но тя си е цяло изкуство. Не се прави с каква да е кайма, трябва да е телешка от месото, което отделя ребрата от белите дробове на животното, слага се също и панчета, запръжка от лук, морков и целина, доматено пюре, червено вино, бульон и накрая малко сметана. После се редят корите като се редува месния сос със сос бешамел и пармезан. Това е горе-долу по памет, ако искате ще се разровя за точната рецепта, но този сос е безумно дълъг за приготвяне, вари се поне 2-3 часа и дори италианците го правят само за празник или въздишат по този на мама. Веднъж я правихме заедно с бабата на мъжа ми за Великден, стана страхотна, но честно казано, едва ли скоро ще повторя. Embarassed С обикновена кайма като за мусака и с кашкавал просто няма нищо общо.
Моите любими са с гъби или с песто. Последната става най-лесно и най-често я правя.

# 12
  • Мнения: 2 275
Аз си правя каймата .Не варя корите и слагам само от доматения сос (с кайма,гъби ...) между тях,а сос бешамел е  за отгоре.
Но предпочитаме канелоните (същата рецепта) и пак бешамела е само за отгоре и не ги варя предварително!
Не ми се струва да е по-пипкаво от мусаката например!
Аз дори си мислех,че е лесно и бързо newsm78 сега вие ме разколебахте

# 13
  • Мнения: 1 385
Не само обичам да провя, но и да ям. Joy Както и цялото семейство.
След различни варианти сега правя с пилешко филе нарязано на парченца , "запържено" с много малко масло и доматен сос. И бешемел, но по-рядък и с 800-900мл мляко. Не варя корите, на кутията пише-без варене. Най-отгоре кашкавал. Не покривам с фолио и резултата винаги е отличен, дори и на следващия ден, когато е студена.

# 14
  • Мнения: 52
С бешамел и доматен сос-кайма,лук,чесън,гъби...Корите не ги варя,пак омекват.Отгоре много кашкавал.
Обожават е вкъщи.Последния път не намерих кори и я правих с палачинки(за опит) пак я изядоха,хареса им на мъжете.

Общи условия

Активация на акаунт