Обичате ли да правите лазаня :)

  • 12 726
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 163
на лазанята най-хубавото й е, че е като спагетите и пицата: соса й може да се променя според вкуса на всеки. Най-важното е да е по - рядък, за да могат корите да се напоят хубаво.
Никога не варя корите.
Слагам кашкавал между всеки ред.
Соса е доматен и бешамелов. Доматения е въпрос на вкус, желание и финанкови възможности.
Пече се точно за около 20-30 минути.
Добре е да се остави след изпичане поне 15-20 минути за да се стегне и по лесно да се нареже и сервира.
Най-много време за приготвяне отнема доматения сос. Реденето в тавичката е за 10 минути и печенето още 20.
Готвя го в почивните дни редовно.

# 61
  • Мнения: 221
Дали обичам да правя лазаня?Обичам и още как.Научих се да я правя,когато бях в Италия благодарение на Франческа Паппа.

# 62
  • Мнения: 930
тази седмица правих за първи път с кори, които не се обработват предварително
стана страхотна, и не мисля, че отнема много време, ще правя пак  Joy като гледам кутията от 500г ще стигне за още две лазани
изглеждаше така Wink

# 63
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз също обичам лазаня и правя понякога, само вегетариански вариант - с готовите кори никак не ми става бавно, за половин час е готова (без печенето, естествено). Ползвам био-пълнозърнести кори, не варя предврително и си става много добре (дори според мъжа ми, който обича пастата преварена).

Аз не правя класически бешамел - правя два соса, единият е с лук, гъби, чесън, доматен сос и подпрвки, а другия - със спанак (замразен), мляко и синьо сирене - и редувам двата соса, като ръся и кашквал (но не прекалявам с количеството, за да не е много тежко). Върху последната кора размазвам каквото е останало от сосовете и ръся кашкавал.

Горе-долу това е рецептата за сосовете - готвя на око, така че ми е малко трудно да дам точни мерки, но е нещо такова:

Нарязвам на филийки 250-300 гр печурки. Задушавам в малко зехтин под капак 1 гл лук, прибавям и гъбите и като им се изпари водата, заливам с 1 консерва (400 гр) домати на кубчета, 1 ч.ч. домашни домати за готвене (те са подправени и имат сол и придават по-различен вкус), сол, 1 ч.л. захар, черен пипер, риган, сушени зеленчуци (вместо подправки с натриев глутамат) и чесън. Оставям да ври 15-20 мин, докато направя другия сос.

Задушавам 1 глава лук, слагам замразен спанак (250 гр) и бъркам, докато се размрази. Разреждам с прясно мляко, докато стане сравнително гъст сос (около чаша-чаша и нещо отива от млякото, понякога правя наполовина мляко и наполовина вода, предвид че се ползва и синьо сирене, а и има много кашкавал в лазанята) и добавям синьо сирене за овкусяване. При нужда слагам сол, може и тук да се сложи чесън (аз обичам много и слагам изобилно), черен пипер, индийско орехче... който каквото обича.

# 64
  • Под звездите
  • Мнения: 1 414
Аз също обичам да правя лазаня,никога не вара корите правя с кайма доматен сос и бешамел,със спанак и с пилешко.
Една позната работи в стол на едно предприятие и ми каза за да неваря корите като реша да готвя лазаня вечерта си я направям,като сос бешамел е по рядък прибирам я в хладилника и на другия ден я печа.

# 65
  • Мнения: 4
Аз я правя по стара рецепта на майка ми.
Слагам кори и сипвам сос бешамел.След това слагам салам и домати и пак сос.Пак кори , салам и домати и сос и така.На последния слой слагам соса и буфкам в фурната.



 txtloves Става бижу.На моите малки дивачета това им го готвя почти всяка седмица.  cook cook tv baby

# 66
  • Мнения: 1 951
Ние също обичаме лазаня, но не правя много често, зашото ми е малко трудоемко. Никога не варя корите.

Правя няколко различни - класическа, с риба тон и зеленчукова с тиквички и патладжан.

# 67
  • София
  • Мнения: 3 784
В момента приготвям сосовете.
Зора в лазанята при мен е да ги започна, после вече се правят сами Mr. Green
Правя я традиционна за нас-  с лук, гъби, кайма и домати и сос Бешамел. По-късно ще покажа и снимка Peace

# 68
  • Мнения: 6 390
правя за пръв път лазаня...от няколко години на сам - с патладжани, лук , чесън и доматен сос - от горе бешамел... не знам какво ще се получи ... но надявам се да стане...
ще си копирам няколко идеи...

# 69
  • Мнения: 6 390
Аз правя следните видове лазаня:
Като има кайма вкъщи я правя по стандарната рецепта с доматен сос и кайма, един бешамелов бял сос , настърган пармезан и корите, редя и пека.
Другата рецепта е същата, като на мястото на доматено-каймения сос слагам слагам доматен сос, и отгоре редя резени шунка.
Напоследък правя и зелена лазаня със сос песто и бешамел, става вкусно!
това песто разреждаш ли го малко...или как го мажеш...не е ли много... как да кажа ...трудно за мазане на всеки ред...и колко песто отива за една лазаня?

# 70
  • Мнения: 11 743
Някой правил ли е с домашни, пресни кори лазаня? Ако може да даде напътствия, да не откривам топлата вода наново  Simple Smile

Прочетох постовете на perunika и разбрах какво прави. Аз си мислех, че като са пресни ще стане без подваряване. Няма ли да им дойде много - веднъж подварени и после като се нареди лазанята още 30мин да се пекат в сосове? Количеството сос същото ли остава? Времето за приготвяне същото ли е?

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 15:02 от pina

# 71
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Да, всичко е същото. Изобщо не им пречи на корите, че се варят. Не мога да си го представя иначе. Стават си супер.
В една друга тема бяха писали, че за домашна паста, е хубаво да се използва грис - от  твърда пшеница. Има един такъв италиански на метро и на Била съм го срещала. С него ще станат баш истински.

# 72
  • Мнения: 11 743
Да, да, аз бях в другата тема  Grinning  Супер яко става с този грис, то си е за паста, с обикновено брашно съвсем не е каквото трябва да е.
Аз се притеснявам да не се преварява от толкова варене, но ще пробвам в един момент. Мерси за вниманието.

# 73
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Изобщо не се преварява, иначе ще стане тестяно и клисаво.

# 74
  • Мнения: 6 390
да отчета моята лазаня от онзи  ден - супер, домочадието я одобри

Общи условия

Активация на акаунт