Обичате ли да правите лазаня :)

  • 12 730
  • 74
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Благодаря ти Hug Да, доволна съм от рецептата, то и аз слагам цели яйца, че и последния път бухнах всичко машината за хляб да меси и пак стана Crazy

# 46
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
И аз си помислих за машината за хляб, но ако се меси с нея май трябва да се сложи по-голямо количество.

# 47
  • Бургас/София
  • Мнения: 423
Не обичам много да правя, защото и на мен ми се струва доста пипкаво, но пък обичаме да я хапваме:) Корите ги бланширам предварително. Винаги съм я правила със сосове бешамел и болонезе, но сега много ми допадна идеята със спанака и следващия път ще е така. Мерси на споделилите я!

# 48
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Ама и тези ще са супер:

1 опаковка кори за лазаня
1 кг спанак
600 мл зеленчуков бульон (вода)
200 гр извара
200 гр сирене (или 400 сирене, без извара)
200 гр кашкавал (за отгоре)
2 стръка праз (ако има)
1 морков
2 – 3 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
1 с. л. брашно
червен пипер
риган, босилек на вкус

II вид:
# 500 г спанак, изчистен и без стъбла
# 5 с.л. масло
# 1/4 ч.ч. нарязан лук
# 2 ч.л. нарязан чесън
# 3 бр. големи гъби (сърнели или печурки)
# сол, червен пипер, 1/8 ч.л. настъргано индийско орехче
# 1/4 ч.ч. брашно
# 4 ч.ч. прясно мляко
# 2 и 1/2 ч.ч. настъргано сирене Пармезан
# 400 г сирене Рикота
# 200 г кашкавал
# 150 г сирене Моцарела

ако се вмъкне и заквасена сметана и синьо сирене, става уникално

# 49
  • София
  • Мнения: 53
Ние много обичаме лазаня, особенно малкия. Аз ги варя корите за около 1-2 минути и никога не ми се залепват, слагам по 5 кори една след друга и така всички останали. Слагам доматен сос с кайма и гъби, нарязяни яйца, шунка и шпеков салам, на всеки ред слагам пармезано /купувам го от Кауфланд около 6 лв 1/2 кг/ и най отгоре се залива със соса редя от гъбите, нарязяните яйца, шунка и шпеков салам и настърган кашкавал и пармезаното и запичам за около 30 мин, става много вкусно.

# 50
  • Мнения: 18 807
Някой беше споменал, че не я обича с кайма, а с шунка /Блонди, май ти беше, признай си   Laughing/. Кажете как я правите със шунка, домаен сос прави ли се отделно или?

# 51
  • Мнения: 1 385
Аз не обичам лазанята с кайма, както и домашните. За тази цел експериментирах за да стигна до вариант, който е по вкуса на всички.
Пилешко филе-гърди нарязвам на малки парченца, слагам в тиган с малко масло и олио. Когато побелее месото добавям , едно кубче пилешки бульон , доматено пюре/разредено с водичка/ или доматен сок, малко кетчуп. С две думи пилешкото да стане в доматен сос. Всеки си има свой начин. Добавям риган или босилек.
Другата част е ясна - бешемел с около 900мл. прясно мляко.
Следва редене, печене и да ви е сладко.  chef
Някакси по-лека ми е така лазанята, не толкова мазна. И без това в бешемела има доста масло.
Да добавя, че и на мен корите Barilla най ми харесват. Не случайно са по-скъпи.

# 52
  • Мнения: 286
Мерси за хубавите идеи и рецепти, които сте споделили в темата.

Аз днес пак направих лазаня, този път с едни био пълнозърнести кори от Метро, и стана чудна, като друг път. С бешамел, кашкавал и доматения сос я направих, като сложих и повечко гъби. Малкият наистина друго ястие не яде така, както това.

Определено трябва да направя и спаначена някой следващ път.

А да ви попитам, под първия слой кори какво слагате - само зехтин ли, или и някой от сосовете  newsm78. Аз днес сложих по малко и от двата, освен зехтина.

# 53
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Аз само зехтин, не ми се нрави да има сос по дъното на тавата. Права си, че с гъби и кашкавал, без месо, ще е супер /аз не си падам много по месото/.

# 54
  • Мнения: 34
И ние много обичаме лазаня - и вегетарианска и със месо. Но задължително вземам италиански или гръцки кори, защото иначе не ми харесва как става.

# 55
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 560
Country Life , аз слагам сос под първият ред кори Wink.

# 56
  • Мнения: 0
Ще споделя моята интерпретация на рецепта за лазаня. Обожавам лазаня и след многобройни проби/грешки усъвършенствах изкуството как да проготвя лазаня без да е прекалено суха или мазна. Съставките са побългарени и според моя вкус, но крайния резултат е много по-добър от това което предлагат в ресторантите.

Необходими продукти:
- 1 пакет готови кори за лазаня на Барила
- 300 гр кайма (смесена)
- 250 гр настърган кашкавал
- 2 връзки пресен лук
- 2 моркова -ситно на кубчета нарязани
- 1 червена пиперка -ситно на кубчета нарязана
- 200 гр гъби от консерва или пресни или буркан няма значение
- 2 супени лъжици брашно
- 2 супени лъжици чисто масло
- 1 литър прясно мляко студено
- доматено пюре 200мл или 4-5 настъргани домата
- 100мл бяло вино
- Подправки: чесън, босилек, риган, сол, черен пипер, захар, кориандър 

Начин на приготвене на червения сос:
Запържва се 2 лъжици олио/зехтин заедно с пресния лук, добавят се гъбите,пиперката и моркова и се задушува с 1 чашка вода, като изври се добавя каймата и се сипва виното и подправките. След като изври се добавя доматения сос (или пресни настъргани домати) с една чаена лъжичка захар. Захарта се добавя за да се неутрализира кисел вкус от доматите. Бърка се докато се сгъсти.

Бял сос бешамел:
2 лъжици масло се разтапят в тенджера и се добавят 2 лъжици брашно. Бърка се 1 мин, след това се налива 1л студено прясно мляко и се бърка 4-5мин без да се спира в една посока докато се сгъсти. Добавя се чер.пипер и кориандар по вкус.

Сглобяване и редене:
На дъното се слага бял сос и лъжица олио да покрие цялата площ, не пестете белия сос , ако искате корите за лазаня да са меки и сочни не пестете материал. Корите се редят без предварителна обработка. Последователността е: ред кори, отгоре бял сос, червен сос с кайма, поръсва се с настърган кашкавал и пак кори докато свърши сместа. Според дълбочината на съда преценявате броя на редовете аз лично правя три реда като покривам с четвърти ред, ако ви се струва прекалено много паста го направете само с два но препоръчвам да покриете отгоре с ред кори. Върху последният ред кори се полива обилно с бял сос и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, оставя се 40мин макс.45 докато започне да хваща коричка по края, поръсва се с кашкавала и се запича за още 10 мин.
Може да се сервира със студено кисело мляко - buon apetit  chef


# 57
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз правя следните видове лазаня:
Като има кайма вкъщи я правя по стандарната рецепта с доматен сос и кайма, един бешамелов бял сос , настърган пармезан и корите, редя и пека.
Другата рецепта е същата, като на мястото на доматено-каймения сос слагам слагам доматен сос, и отгоре редя резени шунка.
Напоследък правя и зелена лазаня със сос песто и бешамел, става вкусно!

# 58
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 402
Правих веднъж с рецепта от форума и стана страхотно.Ползвах кори за баница и към бешамела добавих гъбена крем супа на прах,за да се подсили вкуса.Останалите продукти са стандартните-кайма,гъби,лук ,чесън,кашкавал и доматен сок от бутилка(домашен).

# 59
  • Мнения: 0
Този weekend реших да пробвам да направя лазаня без месо, нали са великденски пости и се полу4и много вкусно.

Необходими продукти:
- 300 гр спанак
- 1 морков
- 1-2 тиквичка,нарязана на кръгчета
- 1 стрък прас
- пресен лук
- 1 червена пиперка ситно нарязана
- 200 гр сирене
- 50 гр синио сирене
- 100 гр настърган кашкавал
- готови кори на Барила за лазаня
- бял сос бешамел, може да добавите и гъби
- 2 супени лъжици чисто масло
- шарена сол, сол, чесън на прах
- за сос бешамел: 1л мляко, 2 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици чисто масло

За соса бешамел вече споделих как го правя Simple Smile Погледнете предишните постинги.
Зеленчуците се задушават с чисто масло. Добавят се подправките. Спанака се попарва отделно и се смесва с бялото сирене. Сглобява се като на дъното на съда се слага сос бешамел и върху всеки ред първо се слага сос бешамел и после плънка. Няма нужда от доматен сос, става достатъчно сочна и без него но не пестете от белия сос. Аз я направих два реда зеленчуци и настъган кашкавал и последен ред трети със спанак и сирене и преди да поставя последния ред кори поръсвам синиото сирене. След като покрия с последния пласт кори обилно покривам със сос бешамел. Оставям да се пече на 180 градуса 40 мин, след това поръсвам кашкавала и оставям още 10 мин да се пече. Уникално вкусно се получи много лека и сочна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт