Обичате ли да правите лазаня :)

• 12 723
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
  • Враца
perunika аз да попитам с машинка ли правиш корите или на ръка ги точиш и  какви са пропорциите за тестото, варят ли се след това или сушат...изобщо има ли нещо особено в технологията...много ще съм благодарна ако споделиш,че отдавна се каня да направя спаначени кори, но като не знам какво се добавя се притеснявам че здраво ще се оплета

# 31
Аз днес направих това
Рулца с кори за лазаня
Правя винаги така заЩото много не обичам макаронени изделия комбинирани с доматен сос.

/quote]

Изглеждат страхотно, ще споделиш ли рецептата?

# 32
  • DE
Аз днес направих това
Рулца с кори за лазаня
Правя винаги така заЩото много не обичам макаронени изделия комбинирани с доматен сос.

/quote]

Изглеждат страхотно, ще споделиш ли рецептата?

Разбира се,заповядай
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=465549.msg14185760#msg14185760

# 33
Цялото семейство обича лазаня smile3521
Приготвям я  с точени кори защото нещо с купените ми става жилава.

# 34
Обожаваме я, аз я правя в две разновидности: с кайма и със спанак.
Ползвам от българските кори, които се продават замразени, те са си мекички като се отпуснат. Правя си бешамел и доматен сос с кайма. Редувам, завършвам само с бешамел, стържа кашкавала и така слагам да се пече. Никаква философия, въобще не ми тежи да я правя.

Аз лично повече обичам спаначения вариант- пак си правя бешамел и отделно задушавам връзказелен лук и прибавям спанака, правила съм и със замразен, няма разлика във вкуса. Накрая натрошавам сирене. Слагами подправки- чубрица малко и универсална. Пак редувам кори- бешамел- спанак. Най- отгора само бешамел икашкавал.

Това ни е любимото ястие    chef

# 35
  • В градината...
Аелис и wb, извинявам се, че чак днес отговарям относно ръчно приготвените кори за лазаня.

Оказа се не толкова трудно. Мисля, че преди 5-6 години гледах рецептата от Иван Звездев /и става и за канелони или по-скоро той я представи като кори за канелони, а аз я ползвам и за лазаня/. В нета има много рецепти за кори за лазаня, но са различни - само брашно и яйца.
 А моята е: на 1 чаена чаша брашно /около 125 гр. някъде/ - 1 яйце /Звездев слага само жълтъка, аз първите пъти пробвах само с жълтък, става по-плътно и малко по-жилаво, а с белтъка имат по-лек вид - въпрос на ваше предпочитание/, 1.ч. лъжица зехтин /е, може и олио, но ароматът е друг/ и щипка сол.
За нула време се омесва тестото, да не става мн. твърдо, после се добавя по малко брашно при точенето. Точи се кора дебела милиметър и малко /не  е трудно, може би заради съставките/, режат се квадрати /по крайщата не ми излизат точно квадрати, но за да не го меся пак, ги оставям така/. По 4-5 квадрата се варят в тенджера с вряща вода, в която има сол и олио, да могат да изплуват - 2-3 минути. После се пускат в купа със студена вода и после - в гевгира, да се оцедят. Не ги суша.
Пробвах и да направя голямо количество, което после замразих по следния начин - един ред квадратчета завивам с найлоново фолио, отгоре-пак по същия начин. Фолиото предпазва от залепване на корите.
Малко дълго го обясних, но на практика, не е сложно и не се създават проблеми - тестото не се къса и не лепне. При варенето квадратчетата леко се накъдрят, но олиото ги предпазва от залепване едно за друго. Ако предпочитате по-дебело тесто, може да ги точите по 2мм. Успех!!!

Доуточнявам - за нормална тава, на 4 реда лазаня - 3 яйца и съответните продукти.

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 15:38 от perunika

# 36
  • Пазарджик/Лондон
perunika , като ги сложиш в гевгира, не залепват ли една за друга?

# 37
  • В градината...
Не залепват, олиото ги предпазва.

# 38
ако спазвате пропорциите на сосовете,момичета,няма как с готовите итал.кори ,лазанята да става жилава. защо ще си играете да точите,освен ако времето ви е неограничено и имате спец. машина за кори.пресните кори имат по добър ,да речем различен вкус,но готовите са си перфектни-даже без да се варят предварително./нещо,което аз никога не правя./  в наскоро открит итал.хранителен магазин на ул.аксаков има прясна паста,за онези които толкова държат  на нея.

# 39
perunika , това колечество достатъчно ли е за 1 лазаня. Просто питам, едва ли ще се захвана с точене. С месенето се справям, но точенето ме и трудно. Cry

# 40
Всички в къщи я обичат
Приготвям я с готовите сухи кори,но ползвам само наBarilla,с доматен сос ,кренвирш или шунка
и с много кашкавал.

# 41
  • В градината...
mami21, напълно забравих - това е само пропорцията, а за една по-малка тава - на 3 реда - с 2 яйца, малко по-голяма тава - 3 яйца, а останалите съставки пропорционално.

# 42
Разбира се,заповядай

Благодаря   bouquet Непременно ще се пробват.

# 43
  • Бургас
Перуника, аз също правя корите по рецепта на Звездев, преди много години съм я записвала, но пропорцията е на едно яйце 100гр.брашно newsm78 Гледам, че по твоята рецепта за една нормална доза с 3-4 яйца, брашното е с около 80-100гр. повече; не става ли много твърдо тестото с толкова брашно newsm78

# 44
  • В градината...
Goldie, честно казано, май го правя на око, просто нямам теглилка. Изсипвам брашното, 1 - по 1 яйцата и колкото брашно поеме. Винаги остава. Останалото го ползвам при месенето. Трудно мога да различа 100 и 125 грама. Но аз съм изгубила оригиналната рецепта и съм забравила, че е 100 гр. Освен това, аз вече слагам цели яйца и може би затова отива повече брашно. А ти вероятно си доволна от тази рецепта?

Общи условия

Активация на акаунт