Машина за хляб-27 част

• 47 759
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
little Evil,писах ти на лични

# 526
Първо искам да благодаря на всички,които се включиха със съвети,с което наистина ме навихте да не се отказвам да правя козунак,или поне докато не направя читав,с хубави конци. Hug
Като отворих темата на мама Цоцоланка се хванах за главата-тоооолкова много рецепти,да се чудиш коя да подхванеш Crazy.
Най-първо обаче ще си изнеса в един файл всички полезни съвети относно правенето на козунак,че уж бях запомнила повечето като например всички продукти да са със стайна температура,захарта предварително да се разтвори в млякото,мазнината да е в съотношение твърда-течна,да е топло в помещението,да не бързам с втасването и печенето,а да наблюдавам тестото и т.н.
Има обаче още неща,които трябва да съблюдавам.Като например признавам без бой,че отварях фурната първите 30 мин.,защото трябваше да ги покрия да не изгорят.Но ги пекох поне 45 мин. на 170-180гр.
г-жа Стихийно бедствие -позволих си да разточа тестото,защото то и без това още не беше втасвало,а и исках да сложа вътре локум и ядки.Още докато точех обаче и като навивах забелязах ,че тестото много се засушава,което ме озадачи като се има предвид,че в него има доста мазнина.И ти,както и мax-mama  и  polin_a , определено сте прави- ще си взема сериозна бележка да не боравя повече с брашно при оформянето,както и да омазня козунака по-обилно преди втасването.
Но пък виждам от линка,който ми е дала danip ,че Джемма също разточва козуначените кифлички  на набрашнена повърхност,но пък вече тестото й е втасало,може би това има значение.
ketti -знам ли,може да си права и леко да са превтасали,но като се има предвид,че в тестото има на 600 гр. брашно -1/2 кубче мая и 200 гр. захар,мисля,че е нормално да втасат сравнително бавно.А пък и ги следих често и чаках хубаво да бухнат и да си удвоят обема.
Тази сутрин вече не се усеща изобщо вкус на мая.
дядо хаджи,много симпатична помощничка,да ти е жива и здрава!И питката ти е пухче,личи си от снимката. Peace
Извинявам се за дългия пост и още веднъж-  bouquet на всички!

# 527
МИЛИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА,ЗДРАВЕЙТЕ,   
     Прегледах всички страници,които сте изписали,докато отсъствах.Този момент го чакам с нетърпение и все по нещо ново научавам.Радвам се на всичките ви вкусотии.
     МЛАДИ МАЙЧЕТА,възхищавам ви се....аз като бях в началото на стажа в домашната кухня можех да готвя само яйца и пържен салам-да не говорим за тестени.Сега/да се похваля/съм доста напреднала......даже и в килограмите/а бях 51/Затова искам черни,грозни хлебчета-диетични,здравословни.

ЕТО последното БЪЛГАРО-НЕМСКО РЪЖЕНО-грозничко,но вкусно -режа 3 мм филийки,но повече на брой,за да се самозалъжа.Много наподобава на КИЕВСКИЯ от Кауфланд,за който давах по 1.50 лв.

ако искате рецептата ще  ви я дам

# 528
Цитат
ако искате рецептата ще  ви я дам

Иска ли питане?  Grinning Давай я !  bouquet

# 529
Цитат
Но пък виждам от линка,който ми е дала danip ,че Джемма също разточва козуначените кифлички  на набрашнена повърхност,но пък вече тестото й е втасало,може би това има значение.
Мила и аз кифличките ги точа на набрашняна повърхност, но мисля че те са малки и не им пречи това толкова, а козунака все пак голям и тежък.
Пък от кифличките и не очаквам да се на конци  bouquet

Цитат
КИЕВСКИЯ от Кауфланд,за който давах по 1.50 лв.
А пък няма нищо общо с Киевския Sick
Дай да опитаме и твоя  bouquet

# 530
  • София
...
Цитат
КИЕВСКИЯ от Кауфланд,за който давах по 1.50 лв.
А пък няма нищо общо с Киевския Sick
Дай да опитаме и твоя  bouquet

Между другото душа ти като специалист по руско-украинските тестени изделия няма ли да се престрашиш та да ни поразкажеш малко за разните му видове хлябове по ония краища. Нали знаеш, че тук обичаме да четем чат пат и такива работи, пък не се знае човек дали няма да научи нещо интересно.

Да започнем да речем от там, като какво представлява киевския хляб. Е ... ако дадеш пък и някоя друга рецепта няма да ти се разсърдим.  Wink

И така тъй като вече два пъти правя погачата със соевата майонеза и ми излиза сполучлива си мисля, че мога да споделя вече с вас рецептата. Ще се изненадате колко е опростена рецептата и колко хубав хляб се получава. Ще ви го развия в два варианта.

Рецептата:

- топла вода                - 350 мл;
- шарена сол               -     1 чаена лъжица;
- сол                            -     1 чаева лъжица;
- соева майонеза        -  100 гр;
- мая                           -    30 гр. жива ( 11 гр. суха);
- брашно                     - за меко и еластично тесто (ориентировъчно около 700 гр.)

Бързам да уточня, че в двете ми приготвяне отиде различно количество брашно.
Ако нямате соева майонеза може да я заместитет със соево брашно около 70 - 80 гр. и две супени лъжици олио.

От там нататък е ясно всичко в машината и програмата за месене и втасване. Аз обаче и в двата варианта първо си загрях машината и активирах в нея маята ( в кексово тесто от вода, поливин ч.л. захар и брашно). После добавих майонезата, отгоре брашното и върху него пък солта и казах на машината нали "Хайде приятна работааа". То вече тука сме все опитни хора, ама да напомня, че през първите минути се осъществява строг родителски контрол до получаване на необходимата консистенция от тестото.

Сега вариантите:

- значи аз като си втаса тестото в машината го изваждам на набрашнена маса и го разгочвам на един дебел лист (има няма половин сантим дебелина) намазвам го обилно с олио (видяхте вече на снимката), навивам го на руло и после режа на охлюви и ги нареждам в една тава. Тавата във фурната на възможно най високото ниво, пускам на 50o само отдолу и там докато втаса. После мажа отново и отгоре с олио, смъквам на второ ниво и връщам за печене. И тъй като това е много нежно тесто почвам като козунаците, първо на 150о около 10-на минути (ама само отдолу) после пускам и отгоре, пък някъде след 15-тата минута вдигам на 180о. Да не забравите, че всяка печка си е темерут индивидуална и вие трябва да си нагодите температурите според възпитанието на фурната ви.  Laughing

- другия варианте да оставите тестото да се изпече като хляб в машината. Тука една малка врътка има нали - няма второ втасване щото няма и оформяне. Затова трябва да очакваме, че хляба ще с малко по сбита консистенция (демек няма да е козунакоподобен като ония във фурната). Та значи при този вариант чакаме тестото да стигне почти до ръба на контейнера (моя е хоризонтален, за вертикалния гледате удвояване), намазваме го отгоре с олио и пускаме за 10 минути на слаба температура (светла кора) после дигаме температурата на средна кора за още 10 минути и накрая 10 минути на висока температура.

Сега ... ако ви се играе пък след първото втасване вадим тестото и го оформяме на руло като първия вариант (тук може да направите рулото по дебело). Режем на охлюви и ги връщаме в контейнера изправени. Загряваме машинката с програмата за печене не повече от 1-2 минути. Поставяме контейнера и чакаме тестото да втасна.  И пак така като стигне до ръба на контейнера. Като втаса отгоре го намазваме с олио. След това караме по програмата за печене както обясних по-горе.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 13:02 от дядо хаджия

# 531
  • София
Здравейте, искам малко помощ,опитах се да изпека хляб в машината и не се получи.Сега ще обясня какво съм сложила и да ми кажете къде съм сбъркала.Четох,че е най добре да се сложи първо мазнината  върху бъркалките и така и направих.Рецептата е за хляб с кисело мляко има я най отпред. 2 с л олио;1ч кисело мляко 1/2 прясно мляко пак чаша де;2 яйца;брашно 3 чаши сложих после (добавих още малко)сол,захар и суха мая(ползвам френската,но не я разтворих а направо така)нея най отгоре сложих и сода за хляб 1/2 ч л..Изброих продуктите точно така както ги сложих първо течните и после сухите съставки.На основна програма пуснах и резултата бе плачевен.  newsm78 някъде нещо не съм направила като хората,моля покажете ми къде съм сбъркала.Хляба на вид стана,но беше глетав отвътре.Машината е Мулинекс 5000,Благодаря ви предварително за помощта.

# 532
lidan ,страхотно хлебче,и аз чакам рецептата.

# 533
  • София
Здравейте, искам малко помощ,опитах се да изпека хляб в машината и не се получи.Сега ще обясня какво съм сложила и да ми кажете къде съм сбъркала.Четох,че е най добре да се сложи първо мазнината  върху бъркалките и така и направих.Рецептата е за хляб с кисело мляко има я най отпред. 2 с л олио;1ч кисело мляко 1/2 прясно мляко пак чаша де;2 яйца;брашно 3 чаши сложих после (добавих още малко)сол,захар и суха мая(ползвам френската,но не я разтворих а направо така)нея най отгоре сложих и сода за хляб 1/2 ч л..Изброих продуктите точно така както ги сложих първо течните и после сухите съставки.На основна програма пуснах и резултата бе плачевен.  newsm78 някъде нещо не съм направила като хората,моля покажете ми къде съм сбъркала.Хляба на вид стана,но беше глетав отвътре.Машината е Мулинекс 5000,Благодаря ви предварително за помощта.

Май имаме проблем с мокро тесто (малко брашно) или превтасване. Я виж едни анимирани картинки има на първия пост тука от Ердинч и кажи припознаваш ли някъде тестото си там (докато се е месело).

# 534
  • София
дядо хаджия, я кажи моля те, как точно увеличаваш градусите на козунака и колко горе-долу го печеш? Аз искам да спретна един, защото последните години нещо не ми се получава печенето и става много сух козунака. Иначе с втасване и сплитане всичко е както трябва. Аз от малка правя козунаци( с баба ми, Бог да я прости), но последните нещо не ми станаха нито на конци и както казах много сухи и мисля, че тази ми фурна ги препича и изсушава. Thinking

didolinaa, ти си добавила брашно, но дали е било достатъчно? Аз гледам да стене хубава, стегната топка и като я пипнеш със суха ръка да не лепне тестото.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 13:21 от petia_tag

# 535
  • София

Май имаме проблем с мокро тесто (малко брашно) или превтасване. Я виж едни анимирани картинки има на първия пост тука от Ердинч и кажи припознаваш ли някъде тестото си там (докато се е месело).

Точно това съм гледала и добавих още брашно,а за превтасването не знам,Заредих машината и каквото тя си е правила това

# 536
  • при моите любими
Момичета, трябва ми помощ за една рецепта за хляб. Та купих си аз един ден от магазина хляб"мюсли" и много ми допадна. Имам съставките, ама не знам как да ги сложа в машината. Ще помоля някой, ако има подобна рецепта или може да ми каже приблизителни пропорции, как да го направя. Ето и съставките: брашно тип 1150, брашно тип 500, пшеничени трици, овесени ядки, мая, сол. Отделно като пълнеж се слагат слънчогледово и леленоне семе, а отгоре се ръси със сусам. А сега като го гледам хляба, май и овесените ядки са отгоре, ама може и вътре да се сложат малко. Наистина на мен ми е много вкусен, но разбира се този хляб е с емулгатори и всякакви глупости, а аз искам такъв домашен да си направя. Благодаря ви предварително.   bouquet

# 537
                 РЪЖЕН ХЛЯБ

350 ГР РЪЖЕНО ПЪЛНОЗ.БР.
150 гр бяло
2 с л олио
200 мл прясно мляко
100 мл топличка вода
2 неп.чл сол
1 с л захар
1 сл маджун
1 ч л печена мляна ръж/от щанд за кафе/
1 ч л печена мляна леблебия/щанд кафе/
1/4 жива мая

РЕЦЕПТАТА Е ЗА ТОЗИ,КОЙТО Я ИСКА
Общото с  киевския от кауфланд е 80 % ръжено 20% бяло/поне така казват на щанда/

Тъй като бизнесът ми е свързан с УКРАЙНА често съм там и в КИЕВ съм яла хляб но нямам рецепта.ИМАТ ПРЕКРАСНА КУХНЯ

# 538
ЗАБРАВИХ

МАЯТА СЪС ЗАХАРТА ТОПЛАТА ВОДИЧКА И 5 С Л РЪЖЕНО БРАШНО В КУПИЧКА ПОКРИТО С ФОЛИО ДЪРЖАХ НА ТОПЛО ОКОЛО 1 ЧАС И  ШУПНА
ЛЕБЛЕБИЯТА И РЪЖТА В БРАШНОТО
РЕЦЕПТАТА Е ПРЕВЕДЕНА ОТ НЕМСКИ

НА МЕН НА ВКУС МИ НАПОМНЯ КИЕВСКИЯ НА НИЛАНА

# 539
  • София
lidan , интересна е рецептата и бих я пробвала, ще я запишеш ли и в темата с рецептите?

Общи условия

Активация на акаунт