Машина за хляб-27 част

• 47 791
  • 743
  •   1
Отговори
# 510

Тук няма първо втасване и това ме кара да си мисля, че трябва да предвидите и повече време за втасване - та да попитам до кога го оставихте да втасави като как преценихте да прекъснете втасването.

ЗА КОНЦИТЕ !!!

За другите не знам, моето лично убеждение е, че след разточването или ръцете ви трябва да са обилно намазани с мазнина (при този вариант аз не точа а разглаждам тестото настрани и така го омазнявам) или пък като ги разточите да намажете корите с мазнина. И изобщо при козунаците се правят кори, които трябва да бъдат намазани с мазнина след това усукани за да разнесем мазнината, която пък разделя тестото на едни тънки слоеве и от там идват конците.
Оставих го да втасва около час и половина,следих да си удвои обема,когато това стана и ми хареса колко са се надули намазах с жълтък и пекох.

Това което си добавил в поста си за конците обаче ми отваря доста очите.Забелязах при разточването,понеже набрашнявам плота,че отделните кори стават сухички.Не съм обмазвала с мазнина във вътрешността на рулото,а явно е имало нужда.Но понеже в тестото и без друго има доста мазнина си позволих само леко да си намазня ръцете и при слитането да понамажа фитилите,за да са по-еластични.Като ги преместих в тавичките пак съвсем леко ги намазах с мазнина,но и да си призная-преобладаваше ми кравето масло,олиото беше много малко.

Полинка,то и аз бях се приготвила да подскачам от радост като ги гледах отстрани,но като ги разчупих/вече изстинали/ ме предадоха,пущините Laughing.
Гледах в другата тема как си направила оформлението на последната ти питка-мнооооого оригинално. Peace
А за дядо хаджи няма две мнения-той е безценен с помощта си и търпението на всеки да помогне. Hug

# 511
Еликсирче, ще се върна да прочета подробно за това, което си направила. Дано ми хрумне нещо Thinking.

# 512
Еликсирче, ще се върна да прочета подробно за това, което си направила. Дано ми хрумне нещо Thinking.
Ще чакам да дадеш и ти идеи,мила!
То се е видяло ще ме накарате още веднъж да се преборя с тези пусти козунаци  bouquet Wink.

# 513
...Забелязах при разточването,понеже набрашнявам плота,че отделните кори стават сухички...

Ей тук виждам проблем и аз. То като се замисля, даже и при правене на пити е по-добре да се оформя с мазнина, отколкото с брашно. А мазнината за козунаците е много важна Peace.

# 514
  • София
...
То се е видяло ще ме накарате още веднъж да се преборя с тези пусти козунаци  bouquet Wink.

Аз ти казах, че няма да се отказваме бе. Едни козунаци ако не можем да направим за какво сме се събрали тогава тука.  newsm62

Тази година явно по рано почвате с репетициите, щото и на ЛС вече за пети път днес отговарям на питания за козунаци, но знаете ли кое ми прави впечатление, че някои дами бързат после да ги изпечат.

ЗАПОМНЕТЕ !!!

Козунаци се печат бавно. Първо се пускат на слаба температура (150 - 160 градуса някъде) после, след около 10-15 минути дигаме температурата и така на етапи. И нали си знаете урока първите 30-на минути никакво отваряне на фурната.

Лично аз първите минути го пускам само отдолу. После вече включвам фурната отгоре.

Сега у нас например пека отново Тудоровата турта, че моите ми надуха главата за нея (един път и аз да експериментирам нещо и да ми излезе от пръв път) та я пека по техлнология на козунака, че тестото ми е меко и нежно. Па ако стане ще ви туря пак снимки да го видите.

# 515
PURE ELIXIR  
 Мисля че козунаците са много красиви и втасването не им било проблем.
Коричката може би станала от това че не си го намазала отгоре.
А за конците мога да твърдя 100% че не са станали защото си точила тестото и то с брашно, по принцип съм на мнение че колкото по малко го пипаме, толкова е по добре. Аз утре ще правя нещо като козуначена пита, и също ми трябва да сложа пълнеж във фитилите, знаеш ли как процедирам.
Намазвам си плота с краве масло, също така и ръцете, много внимателно късам едно парченце от цялото тесто пак също така внимателно го раздърпвам и слагам пълнеж, защипвам завивам и каквото там, като се старая да не правя излишни манипулации с тестото.

# 516
  • София
Хайде да развеселя малко обстановката и да ви покажа и още една моя тайна, за която съм уверен, че много ми помага. Ето как месим и точим ние. Винаги заедно дядо и внуче. Тук съм разточил кората на днешната пита, която в момента се пече:

x

Снимката ще бъде на разположение няколко часа. Възможно е от някои места тя да не се отваря.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 12:10 от дядо хаджия

# 517
  • Разград
PURE ELIXIR  ,абсолютно възможно е това брашно при разточването да ти е изиграло лош номер.Аз действам само с обилно намазнени ръце върху намазнена повърхност.Следващият път трябва да стане,никакво отказване. Hug
Весито, Peace .

# 518
Според мен може и да са превтасали, както казваш понамирисвали са ти на мая, още повече, че е имало и добавени аромати.

# 519
Ето и моето хлебче от днес

Сефте да докарам  , "черен" хляб да стане въздушен и рехав , както го обичаме у дома.

320 мл   тoпла вода 
1,5 ч.л.  сол 
1 с.л.      захар
2 с.л.      Олио
250 гр.   Бяло брашно
180 гр.   Грахам 
70 гр.     Ръжено брашно.
3 таблетки вит С , смлени на прах
1,5 ч.л.   суха мая
3 с.л.       овесени ядки накиснати в топла вода
2 с.л        белен слънчоглед
2 с.л.       тиквено семе
2 с.л.       овесени трици

Не знам аз ли обърках нещо при меренето на водата , но се наложи да добавя още около 60 гр. брашно по време на месенето.Ползвах програмата за пълнозърнест хляб.Единствено бих добавила 2 с.л. сухо мляко следващия път ,за да омекотя още млко вкуса на хляба. Идеята за вит.С взаимствах от английския рецептурник на Мулинекс ,

Wholemeal flour (also called Wholewheat flour)
All the bran and wheatgerm is present in this
flour. Like white flour, look for flour sold as
“Strong” or “Bread flour”. Loaves made with
all wholemeal or wholewheat flour have a
heavier texture and smaller rise. To improve
the rise when using wholemeal flour, vitamin C
powder can be added. This is available from
chemists. Even so a bumpy, gnarled looking
top and slightly sunken loaf are typical with
wholemeal bread as, although the loaf may rise
perfectly, the gluten gets overstretched in
kneading, rising and baking stages. Recipes
using a mixture of strong white flour and
wholemeal flour give a lighter texture loaf and
reduce this problem

но още преди това дядо хаджи беше споменавал , че го ползва при козуначеното тесто. В крайна сметка , дали заради вит С , или заради друго , но хляба стана перфектен  newsm10

# 520
Цитат
но още преди това дядо хаджи беше споменавал , че го ползва при козуначеното тесто. В крайна сметка , дали заради вит С , или заради друго , но хляба стана перфектен 

Поздрави за хляба, и аз ползвам вит С когато правя черен хляб

# 521
  • София
Сега забелязах, че всъщност Мама Цоцолана вече е открила тазгодишната тема за козунаците.

# 522
От мен един шоколадов кекс по рецептата на Танита-http://www.album.bg/danip/images/21694613/

Аз се разписвам само с едни козуначени кифлички с пълнеж от домашно сладко от ягодки  Simple Smile
http://www.album.bg/danip/images/21669173/
Този път замесих тестото снощи и оставих в хладилника-за първи път правя така.Сутринта имах прекрасно втасало тесто!И кифличките не се напукаха при печенето-явно втасването ми е бил проблема миналият път,когато всички се напукаха отгоре.
danip,кифличките ти са фантастични! Peace
Моля те,сподели по коя рецепта ги прави и по-подробно за оставянето на тестото в хладилника,че ще ми се наложи скоро такава процедура,а до сега и аз като теб не съм оставяла тесто в хладилника.
Еликсирче,правих ги по рецептата на Джемма-http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html.Просто ги замесих в машината,преместих тестото в намаслена купа ,завих с найлонова торба,но не плътно,а му оставих място да "расте" .На сутринта купата беше изпълнена Simple SmileИ това е.Много практичен вариант-смятам да го прилагам в бъдеще и за питки с 2 втасвания PeaceА козунаците ти изглеждат много добре!Аз също работя само с мазнина като дойде време за оформяне на тестото,брашното съм го прибрала отдавна в шкафа.
Дина.К,много интересно хлябче с тиквички!
Полин_а,прекрасна питка!Майстор си ти!  bouquet
Макс-мамма,кога ли ще ги докарам моите кифли на външен вид като твоите? newsm78Страхотни са!
Весито,много хубава корона!Браво!
Дядо Хаджи,много добър отбор сте с внучката!Чакаме снимки на творението!А и рецептата Wink
Капри_з,копвам си рецептата веднага!

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 00:30 от danip

# 523
  • София
...
Дядо Хаджи,много добър отбор сте с внучката!Чакаме снимки на творението!А и рецептата Wink
...

Ами аз вече един път ви представих тази погача ето тук.
Това пък е днешната втора версия:

Иначе не знам вече къде писах, че това е тесто със соева майонеза и шарена сол. Изключително пухкаво и нежно. То даже баба хаджийка се чуди от къде да го подхване та да го разчупи.

Днес тестото го навих на руло. Нали видяхте ония голямия лист дето е от предходната снимка. Снимано е точно когато приключвах намазването с олио. После го навих на руло, нарязах го на парчета и охлювите в тавата. Номера го знаете. Та после като отчупихме един охлюв го развихме на обратно вече изпечен.  Laughing Ъъъъъ...исках да кажа внучката де тя си го разви парчето. Та си го яде на лист.

Ммммм такова ... много държа да обърнете внимание на топчето долу в ляво. То е оформено от внучката и то без моя помощ. Впрочем аз имах ангажимента само да го залепя за погачата.  Laughing

Сега съм намислил да правя тестото малко по твърдо и на тази основа да изпробвам дали пък няма да го докарам и до козунак.

# 524
...
...

Ами аз вече един път ви представих тази погача ето тук.
Това пък е днешната втора версия:

Ааа аз и първото представяне видях,ама исках да видя и новия шедьовър  bouquetА рецептата май не си я пускал тук или аз съм я пропуснала newsm78 Внучката върви по стъпките на дядо си и то с големи крачки те следва! Hug

Общи условия

Активация на акаунт