Машина за хляб-27 част

  • 47 793
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 9 785
Петушке, благодаря ти Hug!
мах-мама, вече всички снимки са си по местата, че и Пухчо Laughing Hug!

Уау, какви кифлички, страхотни са Heart Eyes! Като от калъп Thinking.
Аз още не съм на вълна козунаци и козуначени кифлички, но по-нататък ще питам пак за рецептата къде е Crazy.

# 496
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Полин,благодаря  bouquet .Снимките-да,оправих ги.Пухчо,накъде без него?

# 497
  • Мнения: 141
Max-mama, страхотни са.Колко дебела разточваш кората?

# 498
  • Мнения: X
Dina.K -много интересно хрумване,изглежда свежо и напомня за наближаващаото лято Peace.
polin_a -питката ти е поредната красота,която показваш,много ми хареса! Hug
max-mama - ох,какви златисти кифлички,очите ми останаха в тях Heart Eyes.

След питкоправенето днес реших да скоча за висока топка-козунак,действах по рецептата за бързи козунаци на мах-мама-   bouquet за рецептата и подробните обяснения .
При мен обаче не бяха чак толкова бързи,оставих ги да втасват почти час и половина,когато ги извадих от фурната за намазване с жълтък забелязах,че леко са се изсушили,а съвсем забравих да ги покрия,както правя с питките.За съжаление не ми станаха на конци и каточели лееееекинко усещам вкус и аромат на мая,което при питките не ми се е случвало.Сплетени са по идея на Стаси 76,първо ги разточвах на три  отделни листа,сложих ядките и локума,усуках на фитили и тогава сплетох.
Явно някъде сгазих лука с технологията Tired,но пък са сладки и вече ги преполовихме  Yum.
Та май с козунаците няма да се срещнем на тепиха повече,ще пробвам с козуначените кифлички дали няма да съм по-скопосна.

           със стафиди и орехи                                          с локум и сушени кайсии
 

# 499
  • София
  • Мнения: 8 506
...
Та май с козунаците няма да се срещнем на тепиха повече,ще пробвам с козуначените кифлички дали няма да съм по-скопосна.
...

Аааа спокойно ще се срещаме и още как. Ние тука на едни козунаци ли ще им се плаишм бе. Ще видят те ние като се развъртим какви козунаци какво чудо правим.

# 500
  • Разград
  • Мнения: 3 114
PURE ELIXIR ,иначе много добре изглеждат на външен вид. Peace

# 501
  • Мнения: 767
Max mama, страхотни кифлички, направо огладнях ,щом ги зърнах! newsm51 Утре ще търся рецептата, че сега не мога.
PURE ELIXIR , знаеш ли колко такива опити имам, но продължавам? Много са хубавки и сигурно ще се изядат, а това е важно Hug А аз и с кифлички съм се проваляла - голям съм талант Joy

# 502
  • Мнения: 52
Леле леле леле какви вкусотии сте направили   bouquet
Имам предложение да качваме рецептите,ако вече ги няма в рецептите ,и ако ги има да казваме по коя рецепта са се правили да не се питаме постоянно ти по коя, ти по коя  Peace
Ето и моето творение за вечерта
"Солена Корона"
150мл прясно мляко;40гр масло;20гр пудра захар;5гр сол;260гр брашно;10гр прясна мая;
за плънката:1патект сирене Крема; 100гр шунка; 50гр орехи; микс за поръсване
Програма: тесто за пица (Мулинекс  3000)


# 503
  • Мнения: X
дядо хаджия ,max-mama ,petu6ka63 - безценни другарчета сте,благодаря ви ,че ми давате стимул и кураж! Hug Hug
Работата е там,че нямам идея кое не ми е наред в правенето,за да го коригирам следващия път  33uu.
Според вас каква е причината да не станат конци и да се усеща съвсеееем лекинко всук на мая?

# 504
  • София
  • Мнения: 8 506
дядо хаджия ,max-mama ,petu6ka63 - безценни другарчета сте,благодаря ви ,че ми давате стимул и кураж! Hug Hug
Работата е там,че нямам идея кое не ми е наред в правенето,за да го коригирам следващия път  33uu.
Според вас каква е причината да не станат конци и да се усеща съвсеееем лекинко всук на мая?

Дай ми линк към рецептата и начина по който си ги приготвила. Това изсъхване ме кара и да те попитам на каква температура си ги втасвала.

# 505
  • Мнения: X

Дай ми линк към рецептата и начина по който си ги приготвила. Това изсъхване ме кара и да те попитам на каква температура си ги втасвала.
Рецептата е на мах-мама от тази страница на темата с рецептите.
Процедирах по подробното й описание,това което промених е,че не осуках направо фитилите,а първо ги разточих малко на правоъгълник,наръсих ядки и локум,навих на руло,осуках и тогава сплетох на плитка.Сложих тавичките да втасват във фуртата като предварително я затоплих на 50 гр.,изключих я и така ги сложих.На всеки 15-20 мин. я включвах отново за минута да подгрее пак и я изключвах.Но както казах,не ги покрих и леко се бяха засушили отгоре като ги подмазвах с жълтъка.Когато правя питка я пека в дълбока йенска тенджера като преди това по време на втасването я похлупвам с капака и така я слагам във фурната да втасва.Така тестото се запазва влажно и не изсъхва.Но тоя път пусто се отплеснах в този детайл.

# 506
  • София
  • Мнения: 8 506

Дай ми линк към рецептата и начина по който си ги приготвила. Това изсъхване ме кара и да те попитам на каква температура си ги втасвала.
Рецептата е на мах-мама от тази страница на темата с рецептите.
Процедирах по подробното й описание,това което промених е,че не осуках направо фитилите,а първо ги разточих малко на правоъгълник,наръсих ядки и локум,навих на руло,осуках и тогава сплетох на плитка.Сложих тавичките да втасват във фуртата като предварително я затоплих на 50 гр.,изключих я и така ги сложих.На всеки 15-20 мин. я включвах отново за минута да подгрее пак и я изключвах.Но както казах,не ги покрих и леко се бяха засушили отгоре като ги подмазвах с жълтъка.Когато правя питка я пека в дълбока йенска тенджера като преди това по време на втасването я похлупвам с капака и така я слагам във фурната да втасва.Така тестото се запазва влажно и не изсъхва.Но тоя път пусто се отплеснах в този детайл.

Значи аз мисля, че може би трябва да изчакаме Max Mama да се изкаже защото все пак тя е специалиста тук по козунаците. Мен лично ми стана интересно защо изобщо сте си играли да включвате и изключвате фурната. Аз слагам тавата на средното ниво, включвам на 50о само отдолу и докато втаса тестото не пипам нищо. Та проверете при това подгряване на фурната дали тя случайно не е била включена и от горе.

Може би трябва да обмислиш и дали си му оставила достатъчно място за втасване и дали не си го нагъчкала на тясно в тавата. Така козунака няма къде "да се развие" и се сплъстява. Тръгва нагоре, но все пак това е фино тесто и не всякога издържа на собствената си тежина.

Тук няма първо втасване и това ме кара да си мисля, че трябва да предвидите и повече време за втасване - та да попитам до кога го оставихте да втасави като как преценихте да прекъснете втасването.

ЗА КОНЦИТЕ !!!

За другите не знам, моето лично убеждение е, че след разточването или ръцете ви трябва да са обилно намазани с мазнина (при този вариант аз не точа а разглаждам тестото настрани и така го омазнявам) или пък като ги разточите да намажете корите с мазнина. И изобщо при козунаците се правят кори, които трябва да бъдат намазани с мазнина след това усукани за да разнесем мазнината, която пък разделя тестото на едни тънки слоеве и от там идват конците.

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 20:44 от дядо хаджия

# 507
  • Мнения: X

Може би трябва да обмислиш и дали си му оставила достатъчно място за втасване и дали не си го нагъчкала на тясно в тавата.

При първото втасване имахме ли проблеми ?
дядо хаджи,рецептата е с едно втасване.
Като подгрявах фурната я пусках пак на 50 гр. и то само за минута,много внимавах да не започне печене.
За тясното-правия козунак не беше на тясно,но този с дупкаата  беше в кексова форма,която е тясна в дъното си.

 Ето я:                                            това е другата форма
         

Сега отворих съветите на Джемма и си открих пропуски:
1. Брашното се пресява със щипка сол 2-3 пъти, за да се насити с кислород. - аз не го пресях Embarassed
9. Като се оставят да втасат на топло отгоре се мажат с мазнина, за да не хванат кора.-аз ги понамазах,но съвсем леко
13. Изваждат се топли и се покриват с кърпа.- аз не ги покрих.Питките покривам,но козунаците исках да останат с хрупкава коричка.

# 508
  • София
  • Мнения: 8 506

Може би трябва да обмислиш и дали си му оставила достатъчно място за втасване и дали не си го нагъчкала на тясно в тавата.

При първото втасване имахме ли проблеми ?
дядо хаджи,рецептата е с едно втасване.
... За съжаление аз промених мнението си защото при второто прочитане на твоите обяснения и прочитането на рецепта си промених изводите.

По първата ви констатация -  никога не съм пресявал брашното, може би защото купувам от това специалното за козунаците на София Мел.

По втората ви констатация - не мисля, че основния проблем е в хващането на кора отгоре. По-скоро втасването не е развито до край.

По третата констатация - аз също не покривам козунците, но дори и да ги покриете, консистенцията се оформя по време на печене, а след изпичане може да се свие само при рязка промяна на температурата (от топла фурна го изваждаме на студено).

# 509
  • Мнения: 9 785
Дина, голяма си новаторка Laughing! Какъв вкус има тая шарена прелест? Като солен кекс нещо ли е?

Еликсирче, за съжаление не мога да съм ти полезна що се касае до козунаци. Нямам богат опит. Дано дядо хаджия и мах-мама ти помогнат. Но пък на външен вид изглеждат като да са перфектни Peace.


 

Общи условия

Активация на акаунт