Машина за хляб-27 част

• 47 759
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
Дядо Хаджия, намислила съм да изпека и Киевский и Бородинский, всички тези хлябове искат "солод" и закваска, и едното и другото ще имам началото на март, майка ще идва на гости и съм поръчала.
Засега мога да кажа че всички руски и украински хлябове са доста специфични, като ходихме при майка на гости съпруга ми не му харесаха, ама той е голям традиционалист, трябваха ми 2 години да го науча да усъти вкусното в хайвера Shocked
За теб и тези които четът на руски мога да дам линк към рецептите със снимки, които мои приятелки в Украина са правили.
http://www.kuharka.ru/recipes/baking/bread/1373.html
http://www.kuharka.ru/recipes/baking/bread/1649.html
http://www.kuharka.ru/recipes/baking/bread/1466.html
http://www.kuharka.ru/recipes/baking/bread/1137.html

# 541
  • София
Хайде да карам ред по ред:

дядо хаджия, я кажи моля те, как точно увеличаваш градусите на козунака и колко горе-долу го печеш? Аз искам да спретна един, защото последните години нещо не ми се получава печенето и става много сух козунака. Иначе с втасване и сплитане всичко е както трябва. Аз от малка правя козунаци( с баба ми, Бог да я прости), но последните нещо не ми станаха нито на конци и както казах много сухи и мисля, че тази ми фурна ги препича и изсушава. Thinking
...

За конците вече писах преди няколко поста сега да повторя. Основното при тях е месенето и оформянето. Печенето оказва много слабо влияние върху тях и то само в случаите когато е на силна температура и тестото буквално се пресира под високата температура.

Сега за печенето. Всеки си познава фурната, а пък аз избягвам да посочвам температури, защото наистина всяка печка си е индивидуалист, но все пак... Първо правя второто втасване след оформянето във фурната.  Слагам тавата на най-високото ниво и пускам фурната само отдолуна 50о. Аз вече си имам интуиция и когато тестото наближи до удвояване, вадя мажа и ръся захарта и тавата се премества на второто ниво отдолу нагоре а фурната се пуска пак само отдолу на 150о. След 10-15 минути фурната се пуска отгоре, а след още толкова дигам на 180о.

...
Точно това съм гледала и добавих още брашно,а за превтасването не знам,Заредих машината и каквото тя си е правила това

Тогава ако премем, че тестото е нормално следва да намалим маята защото има опасност от превтасване на тестото. Тази рецепта е коментирана в последните няколко части даже правихме опит и да я редуцираме защото за някои машини се оказа, че обема е голям. Ако имате време прегледайте последните две три части на темата.

Момичета, трябва ми помощ за една рецепта за хляб. Та купих си аз един ден от магазина хляб"мюсли" и много ми допадна. Имам съставките, ама не знам как да ги сложа в машината. Ще помоля някой, ако има подобна рецепта или може да ми каже приблизителни пропорции, как да го направя. Ето и съставките: брашно тип 1150, брашно тип 500, пшеничени трици, овесени ядки, мая, сол. Отделно като пълнеж се слагат слънчогледово и леленоне семе, а отгоре се ръси със сусам. А сега като го гледам хляба, май и овесените ядки са отгоре, ама може и вътре да се сложат малко. Наистина на мен ми е много вкусен, но разбира се този хляб е с емулгатори и всякакви глупости, а аз искам такъв домашен да си направя. Благодаря ви предварително.   bouquet

Търсете в специалната тема рецептата за пълнозърнестите хлябове и я приспособете. Не забравяйте, че трябва да имате задължително комбинация от бяло и пълнозърнесто брашно приблизително 1:1 (в краен случай 70:30 в полза на пърнозърнестото). Ще добавяте пшеничени трици - те са влагопоглъщаеми, затова следете тестото да не стане сухо и ако се налага добавете оше течност.

В машината е ясно. Първо течните продукти, отгоре бращното върху него маята. Пускате програмата за пълнозърнест хляб и при звуковия сигнал добавяте семената. Напомням да следите консистенцията на тестото. По възможност го направете по-меко. Препоръчвам ви пшеничените трици да ги добавите още с брашното в началото. След втасване намазвате отгоре с яйце или олио и ръсите пък горните семена.

Да обърна внимание, че вашият хляб ще бъде със страхотен вкус, но няма да е толкова пухкав като купешките, защото вие няма да добавяте един куп подобрители, емулгатори и тем ми ти подобни работи. Но...както се вказва вкусът здравословното хранене по някога изискват и компромиси.

...
НА МЕН НА ВКУС МИ НАПОМНЯ КИЕВСКИЯ НА НИЛАНА

Лидан моля те ако това не те затруднява, напиши рецептата и в специалната тема за рецепти. Линк към нея има в първия пост на тази част.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 14:00 от дядо хаджия

# 542
Има обаче още неща,които трябва да съблюдавам.Като например признавам без бой,че отварях фурната първите 30 мин.,защото трябваше да ги покрия да не изгорят.Но ги пекох поне 45 мин. на 170-180гр.
Може би ключът е тук.

# 543
  • София
Хайде да карам ред по ред:

дядо хаджия, я кажи моля те, как точно увеличаваш градусите на козунака и колко горе-долу го печеш? Аз искам да спретна един, защото последните години нещо не ми се получава печенето и става много сух козунака. Иначе с втасване и сплитане всичко е както трябва. Аз от малка правя козунаци( с баба ми, Бог да я прости), но последните нещо не ми станаха нито на конци и както казах много сухи и мисля, че тази ми фурна ги препича и изсушава. Thinking
...

За конците вече писах преди няколко поста сега да повторя. Основното при тях е месенето и оформянето. Печенето оказва много слабо влияние върху тях и то само в случаите когато е на силна температура и тестото буквално се пресира под високата температура.

Сега за печенето. Всеки си познава фурната, а пък аз избягвам да посочвам температури, защото наистина всяка печка си е индивидуалист, но все пак... Първо правя второто втасване след оформянето във фурната.  Слагам тавата на най-високото ниво и пускам фурната само отдолуна 50о. Аз вече си имам интуиция и когато тестото наближи до удвояване, вадя мажа и ръся захарта и тавата се премества на второто ниво отдолу нагоре а фурната се пуска пак само отдолу на 150о. След 10-15 минути фурната се пуска отгоре, а след още толкова дигам на 180о.

не е от месенето и оформянето, това си го знам, по-скоро е от по-високата температура, защото както казах стават и много сухи. Откакто си смених фурната е така и все не ги улучвам в печенето. Затова искам да пробвам твоя метод с постепенното увеличаване на температурата.

# 544
  • София
...
не е от месенето и оформянето, това си го знам, по-скоро е от по-високата температура, защото както казах стават и много сухи. Откакто си смених фурната е така и все не ги улучвам в печенето. Затова искам да пробвам твоя метод с постепенното увеличаване на температурата.

Ми не е мой метода - на прабаба ми е. Тя едно време си имаше една печка на дърва и въглища и там нямаше как да регулира температурата та си играше като отваряше капака отначало наполовина, па после си имаше едно дървено трупче, дето позволяваше вратата да се отваря по малко и накрая затваряше капака изцяло и така довършваше. Стаята разбира се дето беше печката също е топла, ама така при отваряне тя охлаждаше до някъде фурната и омекотяваше горното печене. Та този метод аз просто съм го модернизирал със съвременните фурни. Впрочем аз съм го чел и при други майстори. Тук много трябва да внимавете, кога ще почнете да печете, защото втасването продължава и ако изпуснете момента може да докарате козунака до превтасване. Затова ви препоръчвам следното. Нормалното втасване например е до удвояване на обема. Вие обаче поченете са го печете малко преди удвояването, така при началото на печенето козунака продължава да втасва до нормалното състояние.

Да довършим въпроса с втасването и да обърнем внимание, че в началото втасването е много бавно и след като маята се засили веднъж (щото тя се е преборила вече със захарта и мазнините в тестото) към края вече тя работи по ускорено и втасването е по бързо - та и това имайте в предвид и затова не следете време, а наблюдавайте тестото.

Сега за конците аз продължавам да твърдя, че те са резултат от месенето (разкъсване на глутеновата нишка и разделянето и от мазнината - затова козунаците може би се месят най-дълго) и от оформянето (леко разточваме тестото на кора омазняваме хубаво и така мазнината разделя допълнително тестото на слоеве и после като разчупим точно тези слоеве правят влакната).

Направете експеримент. Разчупете козунака и ще видите конците, а сега го нарежете и ще видите че няма конци. Защото при разчупване чупите слоеве и конците се появяват, а при рязане с нож имате разрез, който кара "по права линия" и филиите са общ пласт. Чак после като разчупите нарязаната филия козунак се появяват конците, защото вие вече разчупвате отделните слоеве тесто.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 14:17 от дядо хаджия

# 545
  • при моите любими
Момичета, трябва ми помощ за една рецепта за хляб. Та купих си аз един ден от магазина хляб"мюсли" и много ми допадна. Имам съставките, ама не знам как да ги сложа в машината. Ще помоля някой, ако има подобна рецепта или може да ми каже приблизителни пропорции, как да го направя. Ето и съставките: брашно тип 1150, брашно тип 500, пшеничени трици, овесени ядки, мая, сол. Отделно като пълнеж се слагат слънчогледово и леленоне семе, а отгоре се ръси със сусам. А сега като го гледам хляба, май и овесените ядки са отгоре, ама може и вътре да се сложат малко. Наистина на мен ми е много вкусен, но разбира се този хляб е с емулгатори и всякакви глупости, а аз искам такъв домашен да си направя. Благодаря ви предварително.   bouquet

Търсете в специалната тема рецептата за пълнозърнестите хлябове и я приспособете. Не забравяйте, че трябва да имате задължително комбинация от бяло и пълнозърнесто брашно приблизително 1:1 (в краен случай 70:30 в полза на пърнозърнестото). Ще добавяте пшеничени трици - те са влагопоглъщаеми, затова следете тестото да не стане сухо и ако се налага добавете оше течност.

В машината е ясно. Първо течните продукти, отгоре бращното върху него маята. Пускате програмата за пълнозърнест хляб и при звуковия сигнал добавяте семената. Напомням да следите консистенцията на тестото. По възможност го направете по-меко. Препоръчвам ви пшеничените трици да ги добавите още с брашното в началото. След втасване намазвате отгоре с яйце или олио и ръсите пък горните семена.

Да обърна внимание, че вашият хляб ще бъде със страхотен вкус, но няма да е толкова пухкав като купешките, защото вие няма да добавяте един куп подобрители, емулгатори и тем ми ти подобни работи. Но...както се вказва вкусът здравословното хранене по някога изискват и компромиси.

Много, много благодаря, ще опитам непременно. Не държа да е пухкав, а вкусен  bowuu   Ако се получи, ще напиша за резултата и пропорциите. Хубав ден на всички   bouquet

# 546
Дядо хаджи,обясняваш перфектно и толкова увлекателно.Цял ден чета за козунаци,от теб си копирах много ценни съвети и си намерих доста грешки.

# 547
  • София
Нямаше ме малко и сега се записвам, че да не изтърва нещо важно...

# 548
PURE ELIXIR козунака ти е чудесен, при мен и съветите не  помагат– сменям брашното, след като втаса от плетеница 6-ца и следа няма, пустите му французи имат 20 вида брашна, да не знае човек от кое да купи, но има още време за проби Laughing

polin_a, max mama, petu6ka63   bouquet

polin_a нови рецепти колкото щеш, но няма кой да яде  Mr. Green Хлебчето е солено със сода, но мисля, че ако се увеличи сиренето, ще е с  по- добър  вкус.

petu6ka63 преписвам дословно  

Вит хляб с тиквички и сирене                          
1 малка тиквичка, около 115гр.        
400гр. бяло брашно + допълн.количество за поръсване    
2 ч.л. сода бикарбонат                                                                      
1 ч.л. сол
30гр. зърнени трици
60гр. сирене
1 с.л. захар
1 с.л. олио
400мл. суроватка или количество, колкото е необходимо.

Тиквичката се настъргва, попива се с влагата с кух. хартия. Пресява се брашното,содата и солта, прибавят се триците + тиквичката + сиренето+ захарта и се разбърква.  Напръсква се отгоре с олиото и се добавя по - малко от суроватката,  докато се смесят съставките  до получаването на меко тесто. Не се препоръчва да се меси дълго, за  да не стане хляба твърд  – прогр. месене       само  7-8 мин. използвах от нея. В/у набрашнена повърхност се прави фитил /въже/ с дължина 50-60см. свива се в формата на поткова, прищипват се двата края и двете въжета  се увиват  едно около друго.Хляба се пече 25-30 мин. докато се надигне и стане златист.

# 549
Здравейте, искам малко помощ,опитах се да изпека хляб в машината и не се получи.Сега ще обясня какво съм сложила и да ми кажете къде съм сбъркала.Четох,че е най добре да се сложи първо мазнината  върху бъркалките и така и направих.Рецептата е за хляб с кисело мляко има я най отпред. 2 с л олио;1ч кисело мляко 1/2 прясно мляко пак чаша де;2 яйца;брашно 3 чаши сложих после (добавих още малко)сол,захар и суха мая(ползвам френската,но не я разтворих а направо така)нея най отгоре сложих и сода за хляб 1/2 ч л..Изброих продуктите точно така както ги сложих първо течните и после сухите съставки.На основна програма пуснах и резултата бе плачевен.  newsm78 някъде нещо не съм направила като хората,моля покажете ми къде съм сбъркала.Хляба на вид стана,но беше глетав отвътре.Машината е Мулинекс 5000,Благодаря ви предварително за помощта.

Предполагам ,че се вкючвам късно и вече са ти отговорили , но на първо четене забелязвам смесването на сода с мая. Не съм ползвала тази рецепта (би ли ми дала , моля те линк към нея). Имаше такова тесто и с него се прави Болярската питка на Биляна , но много от момичетата са на мнение , че присъствието едновременно на  сода и мая  в  тестото го утежняват значително  и резултатът не винаги е добър. Ако държиш на двете съставки  би било добре първо содата да се "загаси" в част от киселото мляко , но не смея да твърдя , тъй като не съм пробвала такова тесто в машината за хляб. Всъщност на теб кое не ти хареса в хляба? Би било добре и да уточниш количеството на маята .

# 550
  • София
kapri_z ами линка е отпред на рецепти и така си пише  newsm78 и аз се учудих ама каквото пишеше това сложих.И не е късно приемам всякакви предложения.Дядо Хаджия ме насочи да чета,ама аз съм изчела всички странички и не намерих грешка.Всички рецепти съм свалила от тук и са ми копирани чинно в папка.Всичко ще оптиам ама докато не съм сигурна в действията си машината ще почива.А и всички ми погате,така че всяка идея е ценна.

http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm#_Toc102190825

# 551
kapri_z ами линка е отпред на рецепти и така си пише  newsm78 и аз се учудих ама каквото пишеше това сложих.И не е късно приемам всякакви предложения.Дядо Хаджия ме насочи да чета,ама аз съм изчела всички странички и не намерих грешка.Всички рецепти съм свалила от тук и са ми копирани чинно в папка.Всичко ще оптиам ама докато не съм сигурна в действията си машината ще почива.А и всички ми погате,така че всяка идея е ценна.

http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm#_Toc102190825

Не твърдя , че има грешка , просто ми направи впечатление Peace Ти все пак не уточни , кое не хареса на хляба. Содата не се ли води химически набухвател? newsm78

# 552
  • София
Изобщо вече и аз не знам стана си глетав хляба това е.Содата я разтворих в киселото мляко,обаче не съм разтворила сухата мая,сипах я най отгоре.Може това да ми е грешката,ако искаш може да ми обясниш дали се разтваря маята или не трябва.

# 553
  • София
Изобщо вече и аз не знам стана си глетав хляба това е.Содата я разтворих в киселото мляко,обаче не съм разтворила сухата мая,сипах я най отгоре.Може това да ми е грешката,ако искаш може да ми обясниш дали се разтваря маята или не трябва.

Това със содата вече го коментирахме, че според някои дами се прибавяла в тестото за да се премахне миризмата от мая. Значи тая сода нито пречи нито пък наистина върши работа, така че спокойно може да минете без нея пък и много се съмнявам да е виновна за състоянието на изделието.

Аз обаче отново съм на мнение, че тестото е било много мокро (това е единствената възможност хляба отвън да се изпече, а от вътре да е глетав). Щом обаче твърдите, че това не е причината остава наистина да проверим варианта за превтасванеу, особено ако сте имали олями шупли например.

Това, че не сте разтворили сухата мая също не би трябвало да е проблем, или поне така пише в упътванията към книжките.

# 554
дядо хаджия,petia taq, излизах и сега се върнах.Ще пусна рецептата в темата с рецепти за НЕМСКИЯ РЪЖЕН ХЛЯБ/

Dina.K,много интересно хлебче.Ще пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт