за детските градини и таксите

• 8 249
  • 179
  •   1
Отговори
# 45
Доколкото схващам, все още всяка община сама си определя таксите за ДГ. Така че не виждам защо се отправят упреци към държавата?
Имате си общинари, кмет, протестирайте пред тях. Всяка община си има сайт, предполагам и форум за връзка с гражданите - пишете там.

Joy..няма вече форум нашата община..много и дойдоха хулите явно...кметицата не може да го преживее Mr. Green

# 46

Разбирам драмата ти, но помисли и ти логично - таксите не са виновни, че доходите на хората извън София са толкова ниски.

Подкрепям.В държавата ни не е вярно че е скъпо - просто доходите ни са ниски и не можем да си го позволим.
А на мен лично дъщеря ми ми излиза доста по-скъпо когато си седи вкъщи.

# 47
  • Ямбол
Никак не разбирам, ако вие лично нямате нищо против да ви онождат институциите, защо трябва така агресивно да  убеждавате и другите да се дупят, че и да им е кеф.  Whistling
Някои го предпочитат нерегламентирано, други - не.
Т.е. някои нямат нищо против да дават допълнително пари, които никой не задължава, но пък са против увеличението на таксите, други не са съгласни с извънтаксовите плащания.
Аз съм от вторите - нека вдигат таксата, но да не ми искат пари или направо консумативи - тоал. хартия, сапун, салфетки и т.н. Като не могат да смятат някои директори - така е.

# 48
Аз съм от вторите - нека вдигат таксата, но да не ми искат пари или направо консумативи - тоал. хартия, сапун, салфетки и т.н. Като не могат да смятат някои директори - така е.
Това ще е само в началото, главата си залагам..после пак ще почнат да си искат я водица, я хартия и т.н. В яслата ката месец - мокри, сухи кърпи, сапун...салфетки...ще кажеш, че не гледат 20 ми 100 деца. Иначе проявяват разбиране лелките и съчувствие, че сега вече тези консумативи излизат мин.5лв., а преди години по-малко струвало...и така... Tired

# 49
  • София
Не получавам детски. И не пуша.
Щом не получаваш детски, значи не си социално слаба, съответно нямаш проблем с плащането на детската градина.
Тези, които получават детски и ги дават за цигари, също няма срещу какво да протестират.
Тези, които получават 35 лв за всяко дете и не пушат, също нямат основание да рИват - държавата им поема таксата на децата.
Тези, които искат да живеят на социални помощи, мисля че няма нужда да ги коментираме тук.
Всички се борим ежедневно за насъщния (в един или друг смисъл) и категоризации на дълбочината на джоба са безумни.
И не забравяйте, че парите, които отпуска за отглеждането на нашите деца, държавата ги събира от нас, под формата на данъци и такси. И ако трябва да плаща повече за издръжката на нашите деца, ще трябва да вземе повече от нас  Peace

# 50
Ако в групата са 20 деца, това са 20 салфетки сутрин, 20 на обед, 20 следобед, 60 на ден. Това, в  най-добрият случай, че никой не се залее и не му потече сопол.  1200 на месец са необходими в най-добрия случай.
Мокри кърпи, за яслата, ами 20 дупета след ходене на гърне, същата работа.

Течен сапун, ако децата са като моя пикливия, и си мият ръцете всеки ден, пак заминава.
Мисля, че консумативите са си точно, и всичко се използва.

# 51
  • Варна
Вергилия, сигурно си права, но в нашата детска градина не ни искат нито допълнителни пари, нито консумативи.
Явно могат да се покриват и разходите за тях.

# 52
  • София
Интересно как й се нахвърлихте, сякаш от два месеца не ни тресе тази тема.

Жената е права, ЗАЩОТО:

1. В София увеличението изобщо не променя издръжката на дете, напротив, за тази година тя е намалена!
2. Общата политика е между държава-община-родител да се прехвърли по-голяма част от разходите върху родителите, което противоречи на принципа, който е бил водещ до сега.

Не, не е редно таксите да се увеличават за сметка на оттегляне на държавата, защото ние вече сто пъти сме платили с данъците си възможността други деца да ходят там, а сега трябва да поемем още по-голямо натоварване.

Както казахме в петицията, която успя да забави вдигането уви само с месец (а дори това не стана, защото те просто със задна дата увеличиха таксите), тези такси са нов данък - данък дете, който при това трябва да внасяш с радост.

Тези, които сте за това увеличение, които искате, ако може 150 и нагоре такса, които сте вбесени, че децата ви не са попаднали в общинска ясла, а са в частна и си го изкарвате на другите от яд, вместо на когото трябва, малко се спрете и се огледайте около вас!

Безработицата е страшна, още повече че вероятно ще е твърде трайна. В София, в краен квартал половината ми съседи, включително и аз останахме без работа и НЕ СМЕ ВИНОВНИ ЗА ТОВА. Но трябва да плащам таксата от 60 лв., а скоро и от 90 ще стане. При условие, че общо с мъжа ми вече 18 години плащаме за детска така или иначе (това ни е общият трудов стаж).

Стига демагогии и слепота, ако обичате.

Ние имахме държава с безплатно здравеопазване и образование, няма нищо хубаво в това да разрушиш системата, като прехвърлиш и плащанията изцяло на гражданите и да им взимаш данъци и бесни осигуровки. Това не е просто нередно, а кара човека сериозно да си помисли да оцелява поединично и да не му пука за никой друг, освен него. Ако това е целта, тя твърде лесно и скоро ще бъде постигната, защото защитата в момента от държавата е НУЛА.

# 53
Zanda,  за трети път ще го напиша-детето ми наистина  ходи в частна ДГ, но не защото държавната е недостъпна за него, а защото не му предлага това, което аз бих искала.
Ако проблемът ми беше само липсата на място в държавна Дг, повярвай ми, за един месец само бих си избила подкупа, срещу който щяха да приемат детето ми,от разликата в таксата. Така че не, не ме е яд за избора ми.
Това, което мен лично ме дразни,е супер ограниченото мислене на парче, както на родителите, така и на управниците. А това не води към нищо добро, нито за едните, нито за другите, и най вече за децата. Съжалявам,  че двайсетте лева ви купуват толкова евтино, пренасочвайки правото ви на  единствен изстрел в грешната посока. Изгърмяхте го вече. Така както си го изгърмяха и учителите преди години.

Смешно е, че досега се мълчешесрещу 30тте деца в група, срещу парите за материалната база,  срещу храната. Но сега всичко това изведнъж  излезе на дневен ред. Защо ли  Confused
Доколкото ми е известно, социално слабите получават между 50 и 100% намаление на таксата,за което съм с три ръце За.

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 23:08 от Рокси

# 54
В градината, където е детето ми през седмица събират по 3лв за театър. Наистина, той не е задължителен, но някак не върви другите деца да отидат на театър, а твоето дете да стои с лелката само в стаята. Нищо против нямам театъра, но на месеца по два пъти - май е множко.

Това вече ми се вижда пресилено, театърът е забавление за децата. И колко струва един билет, ако го заведеш отделно от детската градина? 6 лв. не са космична сума.
Не е космична сума, но разликата е съществена. Ако го заведа на театър, това ще е представление със свободна продажба на билетите, които може да се продадат, а може да не се продадат. Сиреч тези артисти играят по законите на пазарната икономика. А тия безкрайни театри в детската градина ми приличат малко на концертите и спектактлите, на които ни водеха под строй навремето, защото театърът или филхармонията не може да си изпълни плана. Нека има театър, но през седмица ми иде малко пресилено. Това е мнението ми, въпреки, че ще ме обявите че съм злобна и завиждам на артистите, които си изкарват по този начин доходите.

Какво значи "безкрайни театри"? Винаги е добре децата да отидат на куклен театър и добре, че го организират от градината, защото иначе много семейства ще решат ,че да си заведат детето на театър не им влиза в приоритетите, нямат пари и т.н. и  детето никъде няма да отиде. Ще му пуснат Планета фолк и ще знае всичките кючеци  още съвсем невръстно.
Така че мисля, че тези театри са инициатива срещу безотговорни и егоистични родители и е добре да ги има.

Въпрос към авторката - щом мрънкаш за 75 лева за 2 деца за един месец - ще дадеш ли 15 лева, за да заведеш двете един път на куклен театър ( плюс билет за самата майка)? Има по-голям шанс да ти стане неудобно от учителките ( зер чуждото мнение в провинцията е много важно) и да намериш 3 лева за билета, което е добре за детето.
При нас  (Канада) 1-2 пъти на месец има разни излизания и струват 20-30 долара на път плюс 7 долара на ден за гледането на детето. Сумата е смешна.
През март съм записала дъщеря ми за една седмица на нещо като лагер (театрален) - за 5 дни струва 220 долара. Ако искаш стой в къщи и не ходи на работа, ако не - плащаш и заминаваш. Ама не и да мрънкаш и то за такава смешна сума.

# 55
Zanda Ksurik , ако си безработна си гледай децата  newsm78. То не е задължително да ходят на градина, ако има кой да ги гледа и то безплатно. Иначе 18 години плащате за градина - права си!!!! Трябва държавата да ти я гарантира и плати. Само дето не искай после здравна помощ, безплатно училище или социални плащания при безработица. Не знам как не ви е ясно, че вие не плащате за градина, а за много други услуги, които потребявате явно или тайно  newsm78. Тоя манталитет не ви ли дойде до гуша... Като има тема за лошото здравеопазване ще се изтъпанчиш със същия довод - аз 18 години плащам за здраве, редно е това и това. Ако има тема за училищата пак със същия довод. Не е лошо да сметнете колко пари сте дали през тези 18 години и да се замислиш дали пък не си си ги върнала обратно под формата на социални плащания, здраве, пътища, административни услуги, субсидии на държавата включително и за киселото мляко, което ядеш и за цигарите, които пушиш. Айде стига с това - аз плащам, останалите ще козируват, че амън от плащачи в тая държава просто. Такива плащачи се навъдиха, че гледам се чуди държавата къде да си изхарчи милиардите дето и остават

# 56
  • гр. Шумен
В градината, където е детето ми през седмица събират по 3лв за театър. Наистина, той не е задължителен, но някак не върви другите деца да отидат на театър, а твоето дете да стои с лелката само в стаята. Нищо против нямам театъра, но на месеца по два пъти - май е множко.

Това вече ми се вижда пресилено, театърът е забавление за децата. И колко струва един билет, ако го заведеш отделно от детската градина? 6 лв. не са космична сума.
Не е космична сума, но разликата е съществена. Ако го заведа на театър, това ще е представление със свободна продажба на билетите, които може да се продадат, а може да не се продадат. Сиреч тези артисти играят по законите на пазарната икономика. А тия безкрайни театри в детската градина ми приличат малко на концертите и спектактлите, на които ни водеха под строй навремето, защото театърът или филхармонията не може да си изпълни плана. Нека има театър, но през седмица ми иде малко пресилено. Това е мнението ми, въпреки, че ще ме обявите че съм злобна и завиждам на артистите, които си изкарват по този начин доходите.

Какво значи "безкрайни театри"? Винаги е добре децата да отидат на куклен театър и добре, че го организират от градината, защото иначе много семейства ще решат ,че да си заведат детето на театър не им влиза в приоритетите, нямат пари и т.н. и  детето никъде няма да отиде. Ще му пуснат Планета фолк и ще знае всичките кючеци  още съвсем невръстно.
Така че мисля, че тези театри са инициатива срещу безотговорни и егоистични родители и е добре да ги има.

Ако за пишещата по горе съществуват само Планета фолк и кючеците от БГ телевизиите, то е много жалко. И повярвайте, и сама мога да намеря на детето си достатъчно и разнообразни забавления, включително и куклен театър. Но без да ме изнудват за това с кадифени ръкавици. Нищо против нямам театрите и изобщо т. нар. храмове на изкуството - самата аз съм ги посещавала много и в миналото и сега, но ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ! Това е разликата. Мисля, че съм достатъчно ясна какво точно ме дразни в тези организирани меропрития.

# 57

Смешно е, че досега се мълчешесрещу 30тте деца в група, срещу парите за материалната база,  срещу храната. Но сега всичко това изведнъж  излезе на дневен ред. Защо ли  Confused

Не ми е известно да се е мълчало, напротив, не само не се е мълчало, ами се е дискутирало в не една тема тук, отделно многократно е повдиган въпроса в общината, както от родители, така и от персонала, говоря за вече години наред дискутиране на въпроса
След фала с приема през сайта, настоявахме паралелно с другите неща, поне да не се допуска прием на повече деца от регламентираните, след като вече е толкова прозрачно
Дискутиран е и върпоса за издръжката, и въпроса за таксите, и повярвайте, това решение за вдигане на таксите е като гръм от ясно небе, и очевидно е в резултат на намалената държавна субсидия за детските градини

# 58
  • София
Zanda Ksurik , ако си безработна си гледай децата  newsm78. То не е задължително да ходят на градина, ако има кой да ги гледа и то безплатно. Иначе 18 години плащате за градина - права си!!!! Трябва държавата да ти я гарантира и плати. Само дето не искай после здравна помощ, безплатно училище или социални плащания при безработица. Не знам как не ви е ясно, че вие не плащате за градина, а за много други услуги, които потребявате явно или тайно  newsm78. Тоя манталитет не ви ли дойде до гуша... Като има тема за лошото здравеопазване ще се изтъпанчиш със същия довод - аз 18 години плащам за здраве, редно е това и това. Ако има тема за училищата пак със същия довод. Не е лошо да сметнете колко пари сте дали през тези 18 години и да се замислиш дали пък не си си ги върнала обратно под формата на социални плащания, здраве, пътища, административни услуги, субсидии на държавата включително и за киселото мляко, което ядеш и за цигарите, които пушиш. Айде стига с това - аз плащам, останалите ще козируват, че амън от плащачи в тая държава просто. Такива плащачи се навъдиха, че гледам се чуди държавата къде да си изхарчи милиардите дето и остават

Ставаш за политик от новото поколение, поздравления!

# 59
  • София
От тия политици, дето си мислят да премахнат безплатното образование въобще.
И всичко, на което се крепи една тъй наречена държава.
Щото ако сме всеки за себе си и си плащаме всичко, за какво ни е държавата?
И политиците за какво са ни?

Общи условия

Активация на акаунт