ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 48 278
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 645
Как да информираме хората от селата - защото от тях зависи да не сеят съмнителни семена (и да не си продават нивите)?
Повечето нямат интернет.
Може би е добре тези материали да се разпространяват най-вече по селата - например в местните пенсионерски клубове, магазини, кръчми?

# 646
в цяла североизточна България висят обяви през няколко дървета по пърищата за спешно изкупуване на земеделски земи,биогориво ще правят,няма какво друго така спешно да купуват,

Виж, те био гориво пак ще си правят така или иначе, но с обикновена рапица. Което пак е доста зле. Или с ГМ рапица, но незаконно.

# 647
Първо трябва Диди Баев (или друг независим учен) да се съгласи да е шеф на лабораторията.
След това отваряме сметка за дарения, с които да се обзаведе тази лаборатория. И да се заплащат консумативи и заплати.
Или да се договорим с някоя съществуваща лаборатория, която може да поеме тези функции (ако има такава).
Нямам представа какво оборудване е необходимо и колко би струвало. Вероятно Диди може да каже приблизително?

А държавният контрол може да прави фалшиви заключения, с което да работи против нас, а не за нас.

Не мисля, че е добра идея. Който иска да прави генетични изследвания в лаборатория, да си направи такава, отговаряща на съответните изисквания. И да си я плати! Виж за контрола не смятам, че държавата НЕ е в състояние да го осъществи. Нужни са независими контролни органи. в тази посока може да се мисли и да се привличат независими изследователи.

# 648
Как да информираме хората от селата - защото от тях зависи да не сеят съмнителни семена (и да не си продават нивите)?
Повечето нямат интернет.
Може би е добре тези материали да се разпространяват най-вече по селата - например в местните пенсионерски клубове, магазини, кръчми?

Мисля един вариант: Хваща се всеки от нас или привлича доброволци, отива на автогарата или където спират автобуси и маршрутки за селата, влиза, раздава брошури, обяснява, излиза. Дава и допълнителни, за да раздадат в селото си.

# 649
понеже не ми отговорихте се препоствам  Shocked

Внимание!
В САЩ са се продавали органични семена, в които се оказало че има около 20 % ГМО. Случаите на подобни "грешки" били толкова многобройни, че е изключено да са случайни. Затова органик-фермерите в САЩ са си направили организация, която има за цел да изследва лабораторно проби от всички семена, които възнамеряват да сеят, за да се предпазят от замърсяване с трансгени.
Има голяма вероятност Монсанто да пробутат гмо-семена сред другите обикновени хибриди. Защото целта им не е само директна печалба, а замърсяване.
Възможно е да продадат смесени с гмо семена на други фирми, които продават семена. И те да не знаят това и да ги продават за органични.
Трябва да се предупредят фермерите за тази опасност.
Трябва да си направим независима лаборатория, защото аз нямам доверие на държавните.

Мен това ме безпокой повече ! Stop

Трябва да има контрол, съгласен съм с Тео, но я ми кажете как си го представяте.

1. Как постъпват семената в България - кораб, тир, влак ?
2. Колко лаборатории са ни нужни, като ние май имаме само 2-3 ( София, Пловдив и не съм сигурен Варна ) ?
3. Най-важния въпрос- ВЯРВАМЕ ЛИ НА ТЕЗИ ЛАБОРАТОРИИ и ако не какво да направим да им вярваме ?

Искам да ви дам за пример Шотландия, където за да замажат гафа с изпуснатата истина за ГМ картофи са се включили в ЛЪЖАТА :
   - института където е работел учения ;
   - неговите колеги ;
   - министерството на селското стопанство
   - медиите
   - кралското научно общество
   - специален комитет по наука и технологии на британска палата на общини
   - правителството на Блеър

Трябва много добре да ги ВЪРЖЕМ с закона, ама много добре ! Не бива да се повтаря горното

# 650
понеже не ми отговорихте се препоствам  Shocked
В САЩ са се продавали органични семена, в които се оказало че има около 20 % ГМО

Кошмар!  ShockedБез коментар просто!
Аз затова писах: След няколко години ГМО в природата, всичко е изродено. В Щатите и Канада откъде  го вадят това "био", много ми е странно... ooooh! Скоро ще им свършат запасите и там.

# 651
# 652
Повечето нямат интернет.

Мисля един вариант: Хваща се всеки от нас или привлича доброволци, отива на автогарата или където спират автобуси и маршрутки за селата, влиза, раздава брошури, обяснява, излиза. Дава и допълнителни, за да раздадат в селото си.
това може да се реализира,но дали ще е достатъчно...те са изкупили кажи речи цялат ългария,и едва ли ще искат да е само с обикновена рапица,каквато тук има вече ужасно много,но каква е всъщност не се знае,ако е изродена би следвало да има огромни санкции,но кой контролира????никой,ужас,няма оправия с тази държава,от година на година по-големи дзверове си избираме,ние ли оглупяваме или те стават по-хитри,не знам

а какво мислите за изказването на президента????може ли поне утре да отдъхнем малко  успокоени или ........

Последна редакция: сб, 20 фев 2010, 00:09 от slunce_9

# 653
Холо, новият чл. 82 е такъв (добавя се ал.2, това си е предложение на ГЕРБ):

Чл. 82 (1) Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, за които е издаден отказ в държавите - членки на Европейския съюз.
(2) Забранява се употребата и/или продажбата на ГМО като продукт или съставка на продукт в случаите, когато е  въведена забрана в някоя от държавите членки, основана на предпазната клауза съгласно чл. 23 от Директива 2001/18.

# 654
...Като ги намериш, ги виж и ни се обади... написахме и внесохме фермани по въпроса...
Като по чудо имах мнение по въпроса, както и представа за написаните фермани в един минал момент:lol:
Правилни-неправилни, хубави-лоши - мненията са свободни, късно ми е да се отглеждам тепърва за омбутсман, президент, едно-друго, всеки с правата и задълженията си  Laughing

Холо, новият чл. 82 е такъв (добавя се ал.2, това си е предложение на ГЕРБ):

Чл. 82 (1) Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, за които е издаден отказ в държавите - членки на Европейския съюз.
(2) Забранява се употребата и/или продажбата на ГМО като продукт или съставка на продукт в случаите, когато е  въведена забрана в някоя от държавите членки, основана на предпазната клауза съгласно чл. 23 от Директива 2001/18.

Ми ето, за какво говорим тогава.

ПП
Не знам как ви стои тази директива, набутана така в националния ни закон

Последна редакция: сб, 20 фев 2010, 09:42 от Холограма

# 655
# 656

Последно, хората по селата сеят или си продават нивите?
Продават ги гражданите. Селяните си ги обработват, ако могат. Ако не могат - за какво са им? Да буренясват и стоят за наследство за гражданите ли?
Мислете малко.
Ако искате да водите пропаганда по селата, единственото, което може да ги стресне, е бъдещата забрана да сеят със собствени семена. Едва ли някой от тях може да допусне, че някой си ще му забрани да си остави семе от реколтата и да го сее на следващата година. И да плаща за него. Абсурдно е и точно по тази точка могат да се стреснат селяните. И с цената на семената и препаратите.
Друго не ги стряска, жилав народ са, щом въпреки всичко са оцелели и още ги има. Че и нас хранят...  Laughing

# 657
  • Варна
Как'Сийка, моите наблюдения са по-други. Селяните за които говориш, в повечето случаи отдавна са си дали земята под аренда и рядко знаят какво точно се сее там. Арендаторите и кооперациите са тези, които решават какво да се сее.

# 658
Да, за това си права.  Peace

# 659
http://darikfinance.bg/view_article.php?article_id=26503&comments=1
Монсанто България с двоен ръст на продажбите през 2009 г.
DarikFinance.bg, 11 февруари 2010 15:12

Четете и мислете по въпроса за контрола, че време няма. Разберете, че ако ще и от ЕС да ни разрешат пълен мораториум върху всичко трансгенно, ако ще и това да се изпише с ЕЙЙЙ такива букви в законите ни, без система за постоянен надежден контрол това са си само думи на хартия. Пролетната сеитбена кампания е изпусната - тя е през март месец.

Общи условия

Активация на акаунт