ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 959
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 705
Знам, че не е по темата, но днес докато си купувахме овошки, се възмутих на шишетата ''Раундъп'' на Монсанто. Тази отрова се продава кой знае от кога... И като си представих всички плодове и зеленчуци, които си купуваме, с какви ли отрови са блъскани. Пък ние си мислим, че щом главно това ядем, ще сме здрави. Смятам, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на растителна защита, която да не вреди.''Раундъп''-а си има много фенове в България, а дали са наясно какво точно представлява? Монсанто на това разчитат- щом някои вярват, че препарата им е страхотен и чудодеен срещу плевели, лесно ще ги убедят и, че семената им дават голям добив. Четох в някой от агрофорумите, че избягват да пръскат земеделски култури, но някой беше пръскал боб и смята,че само леко е пострадал. С една дума фермерите лесно се поддават на заблуди и сякаш земеделието от времето на нашите дядовци се смята за остаряло. Трябва да им се обясни на тези хора, че в природата нама място са иновации и т.н.Извинете, ако се отклоняваме от темата, но исках да ви споделя.

# 706
  • Sofia
Явно някои хора имат потребност да правят публични циркове, непременно вкарвайки личен елемент.
Силно моля, да се запознаете с правилата на форума!

# 707
Малък off от моя страна, нещо, което ме притеснява. Платените писачи се активизират винаги, когато везните се колебаят и не е ясно накъде вървят нещата. Ако забелязахте досега, с учудваща цикличност те изчезват при две условия - игнориране (наистина, не хабете енергия, някоя пр агенция е наела ученици срещу някой лев да подраскат) и натежаване на нашата позиция.
Ако съм права, то втората част ме притеснява.
Моля някой на лични или на пощата да ми напише къде идват уловките в новите текстове! От самото приемане в комисията не съм се зарадвала, защото не вярвам, че току така са се отказали.

# 708
   Има ли го вече редактираният проектозакон, че и на мен ми писна да гадая вече? Simple Smile

# 709

Въпрос в дебата за ГМО: Ще съхраним ли себе си?

........
От години ние, българите, живеем с усещането, че страната ни е окупирана и се съсипва от алчни и разрушителни натрапници - изсякоха ни горите, бетонираха ни плажовете, застроиха градинките. Твърде дълго търпяхме това. Най-сетне гражданите заявиха на висок глас елементарните права на свободните хора: няма да позволим някой да отнеме контрола върху последното, което ни остана - плодородната българска земя. Защото този път става дума за фундамента на живота, за генетичния ни код, за националната ни идентичност. Нека погледнем класиката на българската литература и си припомним, че сме потомци на земеделци, които векове са се борили за правото да засяват тази изстрадала земя да жънат, да мелят брашно и да месят хляб за децата си. Това е всичко, което искат майките, протестиращи в студ и дъжд по калните площади на София. Кой смее да им го откаже?

Да прощават глашатаите на корпоративния прогрес и техните суфльори с научни титли, но този дебат не е просто експертен, икономически или научен, както се опитват да ни го представят. В основата си дебатът е екзистенциален и морален: ще бъдем ли себе си, ще притежаваме ли страната си, ще съхраним ли правото да посеем сами, по наш избор и с дадената ни от Създателя свободна воля, семенцата, от които да покълнат стръковете на нашето бъдеще?

Харалан АЛЕКСАНДРОВ

не цитирам целия текст, за да не товаря темата
Чудесно написано!Трябва да се разпространява Peace

Пълен Игнор на спамърите!!!

# 710
По повод постинга на А.ристотел за храните с ГМО.

Задавали ли сте си въпроса, защо максималното съдържание на ГМО в храните е 2%?

Ами, защото максималната стойност на ГМО, която отчита апаратурата е 2%!!!!!

В същност съдържанието на ГМО в дадената храна може да е 80%.

# 711
По повод постинга на А.ристотел за храните с ГМО.

Задавали ли сте си въпроса, защо максималното съдържание на ГМО в храните е 2%?

Ами, защото максималната стойност на ГМО, която отчита апаратурата е 2%!!!!!

В същност съдържанието на ГМО в дадената храна може да е 80%.

Рафаил, имаш ли точна информация или това е предположение? Има страни, където долната граница е 5 % например (до колкото знам - в Китай). Така или иначе няма логика в това, горната граница да е точно 2 %. Би трябвало да се мери до 100 %.

# 712
   Има в предвид , че уредите на СРИОКОЗ отчитат максимум до 2% .

# 713
Това го знам с 95% сигурност. Ще се опитам да го проверя още веднъж.

# 714
Така е, аз чух интервю с една от лабораторията. Тя каза, че мерят до 2%, така че дали е 2, 5 или 50 - уредът зашкалва на 2 и това е.

# 715
Няма лошо всеки да има мнение,стига да не обижда останалите учстници във форума,както г прави звездичко.Това че иска да си учи няма лошо,но да имаш лаборатория или закрито опитно поле за да се упражняват е едно,а да пуснат в околната среда тази отровая  е съвсем друго,така че той просто бърка двете неща. Ние не сме против да си учат студентите каквото са си избрали,въпросът е че май някой тях ги надъхва с лъжливи причини. Ами по тази логика дай да пуснем всички вируси на вън за да се поопражняваме........по-вероятно е обаче някой финансово заинтересован провокатор да пише това от колкото студент ...но всичко е възможно.......администратора направи забележка да не се вкарва личен елемент така ,че би трябвало да се е сетил,че за него става въпрос,защото това е работна тема ,а не изповедална за личните стремежи на някой  бъдещ франкенщайн.
Има ли яснота кога ще има следващо заседания? Каква е вероятността да не се съобразят в ветото на Първанов? До колкото знам по закон може да се съобразят,а може и да покажат присъщата си наглост и сега и пак да не се съобразят,както не се съобразяват с 20 000 души от петицията

# 716
Данните в тази статия (пратена ми от мама Петя) надминаха очакванията ми за нивото на замърсяване с трансгени в България.
http://www.pari.bg/a/2010/02/10/Blgarija_ne_e_chista_ot_ge
Според мен замърсяването е умишлено и вероятно в резултат най-вече на смесване на чисти с гмо-семена.

# 717
"От българските проби 36% дават положителен резултат, макар че само 4.6% са над 0.1% - границата на околичествяване, и само 0.2% от пробите дават резултат над пределната граница за обявяване наличие на ГМО 0.9%. По-различно е положението с пробите от чужбина, където 52% дават положителен резултат и 6.3% са над 0.9%."

Тази граница от 0,9% ме плаши - ако има 0,8% се счита за чисто, така ли?
Според мен, трансгените влияят по толкова фин начин, че каквото и количество да има от тях, семето е замърсено.
Вие как мислите? newsm78

# 718
И като си представих всички плодове и зеленчуци, които си купуваме, с какви ли отрови са блъскани. Пък ние си мислим, че щом главно това ядем, ще сме здрави. Смятам, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на растителна защита, която да не вреди.

Ябълките, които се продават в магазините, се пръскат 25 пъти със силни отрови. Не ги пръскат повече, просто защото няма да е рентабилно вече.
Изобщо "нормалното" земеделие върви в тотално грешна посока, но това е друга тема.

# 719

На мен не ми пукат мораториуми, закони, активисти и прочие пък. На мен ми пука това, че като специализираме растителна физиология, растителни биотехнологии или генно инженерство ще се чудим кво да работим. Та ето това ми пука.

Не знам дали имаме скрупули. Не ми пука. Тва, което ми пука, е че никой не е по-голям от хляба. Като съм си избрал да работя това, понеже ми е интересно, ще искам да го работя и няма да попреча на една лумпенизирана тълпа да ми бърка в джоба.

На мен пък не ми пука какво искат 30 студента. Ограждаш си там специална лаборатория и копаш вътре. Утре други 30 може да заискат и ядрени опити да си правят тука. Докато не се вкарат национални приоритети и стратегия, контрол и жестоки наказания - никакво ГМО! Ако не ти изнася - се изнасяш, където ГМО е приоритет. Ако не, сядаш да учиш за детска учителка, че са кът.

И аз така, държа да отбележа. Laughing Това с детската учителка малко ме размисли, не съм сигурна, че ще си поверя дятето на разновидност като Дзвездичков, ама нали е хипотетино, става.

Общи условия

Активация на акаунт