ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 49 688
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 720
Цитат
На мен не ми пукат мораториуми, закони, активисти и прочие пък. На мен ми пука това, че като специализираме растителна физиология, растителни биотехнологии или генно инженерство ще се чудим кво да работим. Та ето това ми пука.

Не знам дали имаме скрупули. Не ми пука. Тва, което ми пука, е че никой не е по-голям от хляба. Като съм си избрал да работя това, понеже ми е интересно, ще искам да го работя и няма да попреча на една лумпенизирана тълпа да ми бърка в джоба.

Надявам се да не прозвуча грубо, но има някои неща с много по-голям приоритет от това, някой ще ти бърка ли в джоба или дали ще станеш милионер от патентни такси за засяване на генномодифицирани организми, по които си бил примерно част от екипа, който го е разработвал. Според мен е за предпочитане да модифицираш начина си на мислене и отношения, и това може да е много по-важно от интереса ти да модифицираш растения(по начина който се опитват да го правят сега)). Сегашния мисля че ти създава  конфликти - а това може да вреди и на здравето. А богатство без здраве е кофти сделка!
Aко  нещо застрашава здравето и стабилността в обществото, по-вероятно е нещото да бъде елиминирано от защитните механизми, които може да бъдат предприети спрямо дестабилизиращия елемент -> (игнориране във форум, бан във форум, уволнение, глоба, условна присъда, ефективна присъда със затвор....n, n+1)
съветвам те да не експериментираш в горните граници на посоченото от мен множество - за твое добро е!
Така се е случило, че освен тебе в България живеят още няколко милиона други хора, много от които може да имат други приоритети в живота, различни от твоите, и също така имат дадени им права по Конституция, независимо от образование, националност или имуществено състояние, и хич не ми се жалвай на демокрацията, то зависи и кой как я разбира. Щото ако за теб демокрацията е да си правиш "каквоту тъ Влече", други може да имат съвсем други акценти под демокрация.
(примерно на един руски екс-олигарх (Борис Березовски) се приписва в смисъл фразата "Демокрация - това е власт на едрия капитал" ), друг руски екс-олигарх беше съден и попадна в затвота, след като се опитвал да "изкупува" депутати от руския парламент, после просто му намериха за какво да го осъдят, за трети демокрацията може да значи наистина народовластие(демо-кратос  - до колкото е възможно, а възможности има, дори и без револщция и щурм на Бастилията  Mr. Green).
Дори премиера позиционира себе си като човек, избран за малко, да управлява нещо, което не е негово.
http://www.youtube.com/watch?v=6-CHPbCMzec

А както разбирам, не си се родил арабски шейх в абсолютна монархия с "бездънни" нефтени кладенци и големи хареми. Не искам да ги мисля какво ще правят като им свърши нефта. Така че може би трябва да се научиш да се съобразяваш със ситуацията, да не смятат някои че не си "в час", въпреки висшето ти образование, което не те прави нещо много изключително и много по-специално нещо от другите, най-малкото не си единствения:))) (което касае промяната в начина на мислене, не е лошо в университетите и на това да обучават младите граждани, но що не го правят(поне в повечето университети) е друг въпрос, пък ти не искаш да те занимават с конспирации:)))
(хора, които могат да мислят самостоятелно и недетерминирано може да са трудни за управление и манипулация)
инсталирай си патчове, хотфиксове и упгрейди, да не ти бъгва операционната система Praynig
Общество без морал и нравственост може да е обречено!
Истинската  реална промяна в света ще дойде, когато има промяна в съзнанието, а не когато бъде създадена машината(или организма) задоволяващ всички желания, и на хората да им остане само да им се наслаждават. Няма такъв филм:) НЕ на Homo Consumens! Stop

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 07:44 от wandering

# 721
Нямаше ме няколко дни.
Минавам да ви поздравя с постигнатото.
Да сте все така силни и истински  bouquet
Защото ще имаме още  работа...

# 722
Всички производители, доставчици и дистрибутори трябва писмено да информират купувачите си за съдържание на ГМО в произведените или предлагани от тях храни. За целта всички лица по хранителната верига трябва да въведат системи за поддържане и предоставяне на информация и документация относно наличието или отсъствието на ГМО в храните. Това задължение е посочено в Регламент на (ЕС) 1830/2003.
http://209.85.135.132/search?q=cache:I-AOE3_Sjn4J:www.modernavra … ;client=firefox-a

Това означава, че и самите производители на продукция да хранителни цел - независимо дали са "био" или "конвенционални" - са ДЛЪЖНИ да имат сертификати за чистота на продукцията си от ГМО или съответно - за наличието на ГМО в нея. Това означава, че не министерството или ние, или филанкишията трябва да ги гоним да си правят проби по лаборатониите, а те САМИ са длъжни да правят това и да водят съответна документация. Не знам как е законодателството в момента в България, но ако още не е влязло в крачка, това ще стане. И тук не ми е никак жал за бедните фермери, дето били невежи или нямали навици. Ще трябва да се научат и наша работа е да им помогнем в това отношение.

Що се отнася до техническите култури, които не са за храна - ами не знам там как стоят нещата, но сега проверявам. Дано се окаже, че това важи и за фуражите и културите за биогорива.

Искам да напиша една презентация - нещо като тази на другаря Черкезов - но да показва цялата истина. Моля ви, пращайте ми каквото намерите по темата "вредата от отглеждането на ГМО за фермерите; Монсанто - некоректен партньор на фермерите". Най-важни са материали с графики и цифри за добиви, статистически проучвания, статии за деструкция на почви, материали по дела, заведени срещу фермери, случаи на "случайно замърсяване".

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 10:59 от mama_petya

# 723
http://ncphp.government.bg/files/GMO%20list_NCPHP.pdf
Това е списъкът на ГМО, одобрени за разпространение в ЕС, а следователно и в България. От ГМ памук се извличало някакво масло, което се използвало в храни   Thinking

Вижте, колко от тези продукти с в процедура на подновяване. Еех да можеше нашият министър да гласува отрицателно където трябва....

Хихи - оргничното земеделие и ГМО-земеделието били "на кантар"
http://darikfinance.bg/view_article.php?article_id=26459&comments=1

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 10:12 от mama_petya

# 724
Ей, Бойо! Кога ще качат записа с проектозакона в сайта на "За да остане природа" - имаш ли инфо?

# 725
Ами нямам представа, чакам всеки момент

# 726
    Mama Petya, като чета какви са изискванията за етикетиране се успокоявам. Но като се сетя за оня ферман на СРИОКОЗ с нарушенията ми става лошо. Има ли изобщо санкциониран по оня списък?  Според мен всеки производител на фураж или храна трябва да подлежи на проверка поне веднъж в годината.

# 727
   Бойчо,  и ние чакаме Simple Smile)  Една вчера във фейсбук групата се кълнеше , че законът бил много изпипан. Как имала личното уверение на Първанов, че няма да налага вето ... и като не разбираме да си траем до понеделник!?!?!

# 728
"От българските проби 36% дават положителен резултат, макар че само 4.6% са над 0.1% - границата на околичествяване, и само 0.2% от пробите дават резултат над пределната граница за обявяване наличие на ГМО 0.9%. По-различно е положението с пробите от чужбина, където 52% дават положителен резултат и 6.3% са над 0.9%."

Тази граница от 0,9% ме плаши - ако има 0,8% се счита за чисто, така ли?
Според мен, трансгените влияят по толкова фин начин, че каквото и количество да има от тях, семето е замърсено.
Вие как мислите? newsm78
нямаш представа колко си права,дали ще е о,ооооо1 или 2 или 80 все тая,...резултата във времето е един и същ,излиза че Върбанов си е купил земята кажи рчи в половината държава и сега гледа да си озакони и изродените семена ,а сегащното правителство е в играта,всички колективно лъжат,както е станало в Шотландия,сега Барозу ще гледа да удари още едно по-силно рамо за да им станат игричките,трябва да държим на нашето си - пълна забрана ,а по какъв начин да си го намерят,отговор не може не ни устройва,защото е лъжа,ако искаха до сега шяха да съберат съвети от всуки държави,които също не искат тази зараза,а не да ни правят на маймуни и ние да им сочим очевидни неша.ОСТАВКА като не щат и това е,идеята цял мандат да се занимаваме с техните нагли  лъчи и мръчни игри вместо с нашата си работа е просто ужасяваща.Нашия народ не желае това и са ДЛЪЖНИ да ни слушат,както и ББ обеща

# 729
Абе не е най-изпипаният закон на света май Simple Smile

# 730
    Исках да знам има ли го освобождаването в околната среда за научни цели  и тая като се развика , не е истина.Simple Smile))

# 731
Видяхте ли статията в Труд.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=386660

Въпрос в дебата за ГМО: Ще съхраним ли себе си?

Дебатът за ГМО се превърна в най-сериозния тест за гражданското общество и за държавата в последните години. Изненадващо, гражданското общество е на път да премине този тест с отлична оценка, а държавата - с добра.

Темата разбуни заспалата обществена енергия. Протестите и дебатите, завладели интернет форумите покрай предстоящите промени в закона, доказват, че започва дълго отлаганото самоорганизиране на гражданското общество в България.

За първи път от много време сме свидетели на граждански протести от европейски тип. Майки с деца, еколози, предприемачи, земеделци, журналисти, граждани са обединени от идеята да запазят страната си от корпоративно заробване и проявяват възхитителна креативност и борбеност. Те искат България да остане свободна зона от ГМО, а българското правителство и отговорните институции да заявят честно политиката си по този въпрос. И са решени да се борят докрай.

Ще позволим ли генномодифицираните организми да завладеят земята ни? Ще повярваме ли на внушението, че ако ги забраним, се отказваме от прогреса? Знаем ли всичко за ефектите от тях? Това са въпросите, които поставиха протестиращите. И най-важният въпрос: на корпоративни интереси ли служат българските политици или на гражданите?

Предстои ни избор: ще допуснем ли “Монсанто” (американската корпорация, която държи пазара на по-голямата част от тези храни в света), и други подобни да ни диктуват какво да сеем и с какво да се храним или ще решаваме сами? Защо глобалните корпоративни хищници избират за жертва страни като България? Отговорът не е труден: защото сме бедни, засрамени, притиснати в ъгъла. Защото имаме славата на корумпирана държава със слаб граждански контрол, податливи на външни влияния. Пробивът изглеждаше неизбежен, битката - предрешена.

И - о, чудо! - могъщите корпоративни и политически интереси най-неочаквано се натъкнаха на решителен отпор. Апатичните и атомизирани българи се превърнаха в гневни и непримирими граждани, решени да осигурят на себе си и децата си човешка храна и човешки условия на живот в България. Мислещи и информирани граждани, които не се поддават на евтина манипулация. Този екологичен протест е забележителен по няколко причини. Най-напред той обедини широки и разнолики групи от обществото.

Спонтанно се оформи интересна коалиция: българските майки, свързани от форума на “БГ Мама”; екологически организации; Българската православна църква в лицето на митрополит Николай; ДПС в лицето на Лютви Местан; СДС в лицето на Надежда Неински; ветераните на гражданското общество в лицето на Евгений Дайнов; радикалните критици на властта в лицето на Стефан Гамизов и пр. Моралният заряд на тази кауза е толкова силен, че неизбежно привлича политически интерес. Но този път гражданите водят, а политиците ги следват. Забележително е и ангажирането на църквата, което придава на конфликта характер на фундаментален ценностен сблъсък между смирението на християнската етика (и всяка друга религиозна етика) и арогантността на генното инженерство. Един срещу друг се изправят природата срещу лабораториите, гражданите срещу корпоративната олигархия, свободата срещу зависимостта, истината срещу лъжата.

Най-забележителното е, че протестиращите организации защитават суверенитета си в качеството на български и европейски граждани. Те се опълчиха решително срещу неуместната намеса на американския посланик в подкрепа на ГМО. Най-сетне американското правителство може да се успокои, че инвестициите, направени от САЩ за развитие на гражанското общество у нас, не са отишли напразно. Всяка развита демокрация би могла да се гордее с енергията, информираността и културата на протест, която демонстираха българските граждани.

Те принудиха държавата да чуе и тяхната гледна точка. Това е важен прецедент. Оттук насетне ще става все по-трудно и политически рисковано да се изключват гражданите от вземането на важни решения. Поради заплахата от ГМО има шанс да се възстанови проваленият диалог между политическата класа и обществото. Това показа и ангажираното поведение на председателя на НС Цецка Цачева по време на обсъжданията на проектозакона в комисията. Дано този добър пример бъде последван и от други политици.

От години ние, българите, живеем с усещането, че страната ни е окупирана и се съсипва от алчни и разрушителни натрапници - изсякоха ни горите, бетонираха ни плажовете, застроиха градинките. Твърде дълго търпяхме това. Най-сетне гражданите заявиха на висок глас елементарните права на свободните хора: няма да позволим някой да отнеме контрола върху последното, което ни остана - плодородната българска земя. Защото този път става дума за фундамента на живота, за генетичния ни код, за националната ни идентичност. Нека погледнем класиката на българската литература и си припомним, че сме потомци на земеделци, които векове са се борили за правото да засяват тази изстрадала земя да жънат, да мелят брашно и да месят хляб за децата си. Това е всичко, което искат майките, протестиращи в студ и дъжд по калните площади на София. Кой смее да им го откаже?

Да прощават глашатаите на корпоративния прогрес и техните суфльори с научни титли, но този дебат не е просто експертен, икономически или научен, както се опитват да ни го представят. В основата си дебатът е екзистенциален и морален: ще бъдем ли себе си, ще притежаваме ли страната си, ще съхраним ли правото да посеем сами, по наш избор и с дадената ни от Създателя свободна воля, семенцата, от които да покълнат стръковете на нашето бъдеще?

Харалан АЛЕКСАНДРОВ

# 732
    Исках да знам има ли го освобождаването в околната среда за научни цели  и тая като се развика , не е истина.Simple Smile))

Тя така си вика, не се шашкай. Laughing

# 733
 smile3501  за статията в Труд

# 734
  • Бургас
Искам да напиша една презентация - нещо като тази на другаря Черкезов - но да показва цялата истина. Моля ви, пращайте ми каквото намерите по темата "вредата от отглеждането на ГМО за фермерите; Монсанто - некоректен партньор на фермерите". Най-важни са материали с графики и цифри за добиви, статистически проучвания, статии за деструкция на почви, материали по дела, заведени срещу фермери, случаи на "случайно замърсяване".

Ако има възможност да им се пуска презентацията наречена "Светът според Монсанто"/"The World According to Monsanto". Има го Замундата, предполагам, че сте го гледали вече. Филмът е невероятно силен и предполагам, че  е в състояние да избие мераците на всеки да отглежда ГМО (стига да не е взел едни пари). САЩ, Канада, Парагвай, Индия и т.н. Проблеми на земеделци, самоубийства, фалити. Подкупи, натиск и каквото още може и не може да му дойде на човек на акъла. Аз лично не очаквах, че положението е ТОЛКОВА зле. След като са в състояние да притискат министъра на земеделието на САЩ (който сигурно има повече васт от ББ), какво остава за нашите...

Презентацията е малко дълга - близо 2 часа, но е много добра.

Общи условия

Активация на акаунт