ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 881
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 735
Аз ли не мога да разбера накъде духа "вятъра на промяната"? Иска да задейства "предпазната клауза" ли? Ако е така.... О.К.

Караджова била готова с лаборатория за ГМО
http://www.dnes.bg/politika/2010/02/21/karadjova-bila-gotova-s-l … riia-za-gmo.86518

Според нея причината за приемането у нас на Закона за ГМО през 2005 г. е влизането на България в ЕС.

"В една от директивите на ЕС има т. нар. "предпазна клауза", която позволява на страните членки да могат да забранят генномодифицирани храни", каза тя.

Според министъра по тази процедура вече няколко страни са въвели съответната забрана.

# 736
Самата статия не е написана грамотно. Преразказани са нейните думи, без да се вникне в смисъла. Ще взема да поискам заедно с Нова тв да направим един репортаж в тази лаборатория. Само да не се окаже, че такава има само на думи Sad

Що се отнася до предпазната клауза, налагането й не е толкова лесно, колкото ни се иска. Опитват се пак да ни замажат очите с нея, ама няма да мине номерът този път.

# 737
Текстът на предпазната клауза е:

„1.      Когато една държава-членка в резултат на нова или допълнителна информация, станала известна след датата на съгласието и засягаща оценката на риска за околната среда или повторната оценка на съществуващата информация, въз основа на нови или допълнителни научни знания, има изчерпателни основания да счита, че даден ГМО като продукт или като съставка на продукт, който е бил надлежно нотифициран и е получил писмено съгласие по силата на настоящата директива, представлява риск за човешкото здраве или околната среда, въпросната държава-членка може временно да ограничи или забрани на своята територия употребата и/или продажбата на този ГМО като продукт или като съставка на продукт.

Държавата-членка гарантира, че в случай на сериозен риск се прилагат спешни мерки, като временно прекратяване или преустановяване на пускането на пазара, включително и информиране на обществеността.

Държавата-членка незабавно информира Комисията и другите държави-членки за предприетите действия по силата на този член и дава мотивите за решението си, предоставя своя преглед на оценката на екологичния риск, като посочва дали и как условията на съгласието следва да бъдат изменени или съгласието следва да се преустанови, както и, когато е целесъобразно, новата или допълнителната информация, на която е основано решението ѝ.

2.      Решение по въпроса са взема в срок до 60 дни в съответствие с процедурата, предвидена в член 30, параграф 2.

Част от процедурата е представяне на въпросните доказателства пред т. нар. ГМО-панел на EFSA (европейската комисия по храните), което е нещо като нашите "15 хабилитирани учени" и те се произнасят по тях. При отрицателно становище от тях предпазната клауза не влиза в сила. Така през 2009 г. Австрия иска въз основа на предпазната клауза да забрани вноса на царевиците MON810 и T25, но Европейският съд изисква отмяна на забраната поради становището на учените, че нямало нови доказателства.
Самата статия не е написана грамотно. Преразказани са нейните думи, без да се вникне в смисъла. Ще взема да поискам заедно с Нова тв да направим един репортаж в тази лаборатория. Само да не се окаже, че такава има само на думи Sad

Що се отнася до предпазната клауза, налагането й не е толкова лесно, колкото ни се иска. Опитват се пак да ни замажат очите с нея, ама няма да мине номерът този път.
Ако има възможност, питайте ги: каква техника за определяне на ГМО ползват; какви машини - по възможност конкретните модели; какви са референтните граници, в които работи апаратурата им (горна и долна); по колко проби месечно/годишно планират да правят; къде е обучен персоналът; има ли възможност за изпълнение на частни поръчки за анализи;

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 14:44 от mama_petya

# 738
как може след установяване ан вреда да се спре само врвменно??? и второ зао никъде не пишат че фирмите вкарващи такива продукти или семена трябва да доказват полезността или,а хората тябва да им доказват вредите.......ами ако просто не искаме ,без доказателства просто не искаме изкуствена храна и семена???? значи се налага обединение на всички протестиращи в Европа и  писмо с предложение за промяна на закона,защото това не е никаква предпазна клауза,самата клауза е направена така,че пак да пази интересе на корпорациите....до като си играем на доказателства ще  останем без чиста земя,както и останалите

# 739
Абсолютно съм съгласен със "слънце 9." Това с "научните доказателства" е ход да ни вкарат в техния капан. ЕФСА (Европейската Комисия за Сигурност на Храните) оценява ГМО по документите на вносителя!!!!!! Те нямат независима лаборатория!!!!

Не са необходими научни доказателства, за да се отхвърли някакво искане!!! 

Необходимо е само да се съберат определено количество хора. И това трябва да го проучим!!!

# 740
   Изцяло подкрепям slunce 9. Зашитен е интересът на корпорациите, а нас вълците ни яли. Пак сме сготвени независимо от закона. Губим толкова много обществена енергия за тоя закон. Може би посоката е друга? Като докажат корпорациите, че са отстранили проблемите, които са натресли на другите страни , да ни се обадят. Дотогава да се считат за неканени на европейската трапеза.Simple Smile)

# 741
Не че искам да разочаровам някого, но като приемаме желаното за действително нищо не вършим. Истината е, че има европейско законодателство и докато сме членки на ЕС трябва да се съобразяваме с него или да предприемем стъпки по каналния ред, за да го променим. И на мене много неща по въпросите за ГМО не ми харесват - явно решенията са били вземани под натиска на производителите на ГМО и на СТО. Но все още има вратички, които могат да се използват и това е единственият ни шанс за момента. Не става с рогата напред: ние ще си наложим нашите забрани, защото така искаме, пък да става каквото ще. Говорите, да се съберем много хора и да протестираме в ЕС, и това ще оправи нещата. Полша направи един такъв героичен опит: наложи пълна забрана върху вноса, използването и отглеждането на ГМО на нейната територия - като се позова между другото на Предпазната клауза, протокола от Картахена, етичните норми и какво ли не още. Беше представено становището на всички воеводства, които единодушно се обявиха за GMO-free. Църквата също взе страна. Общественото мнение беше еднозначно против. Обаче от Еропейската комисия заведоха дело пред Европейския съд и той се произнесе, че забраната е незаконна и трябва да се вдигне. Трябвало да се разглежда случай по случай. Имаме късмет, че още никой не се е сетил да напише някоя директива, в която точно да се посочат отстоянията до ГМО - например най-много до 2000 m, както е в Германия. Европейската комисия и научната комисия за оценка на риска са на практика винаги против забраните. Те хубаво си сътрудничат в това отношение с Европейския съд. Съветът по околна среда гласува по правило за забраните, но това е само отлагане. Следва гласуване в самия европейски парламент, където в момента до колкото разбирам текат няколко процедури по предложения на Европейската комисия (разбирайте Барозу). Пред ЕС се водят и обжалвания на решения на по-ниски инстанции (например едно такова е отказ от страна на Комисията на Европейските Общности на разрешение на провинция Горна Австрия да се обяви за GMO-free). Последното ме кара да се замислям, дали пък нашите общини наистина имат юридическо право по това пусто законодателство, и дали няма да ги подгонят с наказателни процедури. Надявам се, че това важи само за области от ранга на федералните провинции, каквито са Германия и Австрия, и на други места. Другото смайващо за мене нещо е, че ако в дадена страна се разреши вносът на някой ГМО, това автоматично повлича процедура за ангажиране на всичи страни -членки в гласуването на ОБЩО за целия ЕС разрешение. MON 810 и T25 изглежда са навлезли в ЕС по този начин през Франция. Единственият светъл лъч все пак си остава твърдото обществено мнение против ГМО, което мотивира евродепутатите (но дали и нашите?) да гласуват в Европарламента в наша полза. Иначе виждате, положението не е никак розово.

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 15:41 от mama_petya

# 742
   Mama Petya  ясно ми е, че не може с рогата напред. Ех, мечти! От известно време се питам, дали не може да се атакуват американците през СТО за неправомерна държавна помощ в земеделието им( в частност ГМ фуражите). Доколкото знам, там субсидиите за земеделие са над 3 милиарда долара. Процентно обаче, много ли е малко ли е  не знам.

# 743
Мисля, че ще е добре да се свържем с това момиче?

Българка изследва производството на ГМО по света
http://www.novatv.bg/bg/news/view/5525

„Календар” разговаря с нашата сънародничка Надежда Савова, която пише докторат в престижния американски университет Принстън на тема култура и храна. Тя е изследвала държавите, в които най-масово се отглежда ГМО - Индия, Мексико и Бразилия.

# 744
Е нея я даваха по тв - това го гледах. Даже писах веднага тук, ама защо гадовете отдолу писаха че е антроположка??? Зависи много какво ще напише, че може и да не оцелее да се върне тук!

# 745
Всичко което писа мама Петя за реалността и желанията ни е тревожно истинско. Мисля,че е време да си имаме един екип от адвокати,които да изготвят конкретни предложения според нашето желание,както по отношение на закона тук,така и до ЕС ,защото е от ясно по ясно,че така наречената предпазна кауза не пази нас,а някой друг,който определено е протв нас и товса е меко казано скандално. Има мисля някаква служба за безплатна правна защита- фондация е,но не знам нито колко са кадърни нито на чия страна са и с каква цел са създадени а е много важно от кои са ,че да не стане като купените стачкиващи. Предлагам да се направи една много по-широка кампания с цел рекламиране на СМС номера и точно обяснение за какво се позлват парите,като едно от перата да бъде за адвокатски хонорари,. Ако от тук пишещите няма такива които да могат да се заемат с компетентно изготвяне на предложенията за промяна в европ.законодателство то нека мама Петя,Байо,Диди Баев(свържете се с него)екоЛили,ОП,нотар,вандериня,Холограма,Гражданина,Рафаил,Ралчева, и може би изпускам някой активен за което моля да ме извини,но се съберете и помислете кого можете да ангажирате с правните задачи,ако между вас няма такива разбира се. Няма да стане без връзка и с другите протестиращи от държави членки на ЕС,нека всички изпратим нашите призиви. Законите в ЕС не ни гарантират сигурност и е просто някакъв абсурд да се занимаваме денонощнос с капаните на управляващите.Никой няма право да ни принуждава да приемаме отровата,нито пък да ни казва че не можело да правим пълна забрана,или че трябва да доказваме вредите за да се спре нещо.Пъро на първо не е доказана ползата за да се пуска ,че тогава да говорим за спиране. Аз знам,че това което каза мама Петя е така,но това което казвам е че то не е в съгласие и хармония с човешките права и със сигурността на децата ни и за това се иска примяна.И.Костов каза и аз съм съгласна с него-ние не сме просто изпълнители назаконите на ЕС,ние сме и законотворци. Следователно имаме право да променямеи щом народите на ЕС не искат значи трябва искането им да се облече в закон. Аристотел и дреалист,които от време на време се появяват също дават много хубави съвети,все  има някакъв изход от ситуацията и то траен и в наша полза,не може да сме без изход

# 746
Спрете всички! Искам да ви кажа, че Минков (не изчетох цялата статия, но ще го направя) Е ПРАВ ЗА ЕДНО - законът не е направен, както трябва! В последния си вид НЕ отговаря на евро директивите и връщането на 30-те км е поредният прах в очите. Целта е да се компрометират НПО и гражданските организации.

Новите текстове са безумни! Този път, ако това не се промени, действително ни чакат санкции. Това е положението.

Чета какво сте писали последните 20 стр. и уж всичко беше ОК с промяната на закона, а сега това. Имам чувството, че са трити не малко мнения в последните 1-2 дена, но нали уж беше Ок поправения закон? Къде е уловката сега? Тотално се обърках вече. До сега ни убеждавахте едно - сега друго....Моля, някой да каже какво ми се губи в пъзела  bouquet Защо е прах в очите сегашната промяна, защо няма никакво официално становище изнесено по въпроса?
Цитат
Цитат на: teo7777 в Неделя, 21 Февруари 2010, 12:44
Цитат
Цитат на: baby в Неделя, 21 Февруари 2010, 12:37
    Исках да знам има ли го освобождаването в околната среда за научни цели  и тая като се развика , не е истина.))
Тя така си вика, не се шашкай.
Ако правилно съм разбрала за кого говорите, да допълня и аз нещо, което ми направи впечатление:
хората се шашкат и се обиждат. Да не казвам какви епитети използва по наш адрес, как сме виновни за ветото на Първанов и само сме подвеждали неговите съветници, които четели в групата на Фейсбуук и се подвели по нашите неадекватни коментари  hahaha...оправи ми настроението Laughing А Първанов, до колкото разбрах, е казал, че може евентуално да наложи вето, преди промените в четвъртък - така че...

П.П. да попитам за листовките - печатат ли се, какво се случва? Мислех, аз да разпечатам малко (в София съм) и да разпространявам в квартала - предполагам няма проблем.

П.П2 А да се спекулира с SMS-кампанията(която е преди всичко символична) e толкова жалко и долко - думи нямам! До момента да са събрани малко над 100лв. за какви злоупотреби дрънкат някои - идея си нямам.

# 747
ами как няма да се шашкат хората като такива каскади правят с помените и то за неща,които никой не им иска,ама никой,сами се натискат,в началото изглеждат добре а осле като се вгледаш вождаш капан.......то да си адвокат не е лесна работа особено ако трябва да разгадаваш дявлските условки .....народа се принуждава да следи промените им и да ги тълкува,а всъщност те са нужни само на тези които искат да озаконят изродените култури.ББ обеща да не се пипа закона освен в часта поискана от Брюксел,а те си парят насам натам по страниците и накрая не може човек а разбере като те препараща от място на място до къде всъщност се стига....за това последното предложение беше да не се пипа закона а само да се добави работата и контрола в лабораторни условия . За пускането в околната среда за научна дейност някой беше пуснал нещо,което не можах после да открия,но така или иначе във един от видеорепортажите чичкото,който знае всичко за ГМО-тата обяснява на дълго и на широко как без опитни полета не можели да минат към следващата стъпка и как тези полета били езключително важни и без тях закона бил недействащ Та за това има тук кометар какви ще са тези полета ,колко големи и най-вече да са закрити,а НЕ открити..Не разбрах и защо чл 79 от забрана за генни растения изведнъж стана на генни животни,като все повтаряха че се говори за разстенията а не за храната,та изведнъж скокнаха на животните. Те самите управляващи така завъртат нещата че да подлудят народа,правят ни на маймуни от 2 месеца с тази тема специално и е съвсем нормално да ни хване и нас параноята с техните глупости.......прмерно подмяната на думички като "стратегически култури" с "традиционни култури"" променя много неща,изобщо ние сме разбрали,че тяхната цел е да ни изпързалят и за това и не сме спокойни,ако разбира се управляващите искаха да защитят нашия интерес до сега да са направили най-железния закон на света,а не да ни обиждат и да ни обвиняват в неоснователни страхове само и само да ни откажат от битката и да ги оставим да си вършат глупостите безконтролно. В тази държава за съжаление ако не е народа да следи какво става няма кой,ни полиция обръща внимание,ни специални служби....виж ако е някой кокошкар окрал 5 кокошки веднага ще наежат гърди какъв престъпник са хванали,но за крупните престъпления си трайкат и разбираме едва след като свърши мандата .Направо са достойни за съжаление тези мижави продажни  душички. Рейтинга на ГЕРБ най-вероятно удари пода,и така им се пада,а ако не махнат пласьорите си на изродени култури цялата им партия ще удари на камък

# 748
Е нея я даваха по тв - това го гледах. Даже писах веднага тук, ама защо гадовете отдолу писаха че е антроположка??? Зависи много какво ще напише, че може и да не оцелее да се върне тук!

Защото наистина е антроположка и прави докторат по антропология в Принстън

# 749
Какво стана с писмото до общините, за да ги агитираме да се обявят за свободни от ГМО. Имам няколко готови общини, но искат текста, за да се мотивират по-добре. Пишете ми на ЛС, който го има, моля!

Общи условия

Активация на акаунт