ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 48 289
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 525
Цитат
smurfette , не виждам бутонче за ЛС към тебе, затова - тука.

Мама Петя, мерси.  Peace
Ако има и други шаблони - ми ги прати ( идея си нямам защо не го виждаш това бутонче за ЛС)newsm78 Има предложение и за плакати да се изкарат, но спред мен брошурките са по-добрият вариант. Agrolink мисля имаха такива, поне на мен ми дадоха, но не се зачетох много-много. СК (синята коалиция) си правят някаква кампания и раздават стикери анти-ГМО и значки Confused Confused Но те са обвързани с името на партията, което не ми харесва.

Цитат
Какво ще кажете да се заложи в закона , който иска да сади ГМО да иска писменно съгласие от съседите си?
Според мен няма да свърши работа, но е идея. Масово хората не приемат ГМ-култури за вредни, следователно и за проблемни, и им е все тая кой къде сади Crossing Arms
Впрочем, мисля Агробиоинститута са отговорни към момента за отчитане на ГМ-замърсяване на територията на страната, т.е. те са нещо като контролиращ орган (и аз не съм сигурна)
Аз не разбрах едно: царевицата е разрешена, но само за фураж ли (какво се е обяснявала Нона?)

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 08:57 от smurfette

# 526
Какво ще кажете да се заложи в закона , който иска да сади ГМО да иска писменно съгласие от съседите си?

# 527
Дааа  ooooh!, сега пързалката е още по-хлъзгава. Sick

И аз се почудих как минаха 30-те км., като самата Манева толкова време казваше, че ако остане няма да има работещ закон и е абсурд да се съгласи на това. Цачева пък, в интервюто на Бойо, и тя казва, че не може да има цифра 30, а на заседанието на комисията предлага тя същата цифра.  Crazy

За чл. 80- има ли някаква европейска директива, която да налага или забранявам на нас да премахнеме тази буферна зона, и това не е ли опасно за Натура, и няма ли да нарушим друга директива, тази за биоразнообразието?

Чл. 79, по това, което се договорихме - отпада, тъй като редакцията му ще намери систематично място в преходните и заключителни разпоредби.
Ние уточнихме кои са традиционните видове, бълг. сортове, които при всички случаи, като държава, трябва да отстояваме. Това са масл. роза, тютюна, пшеницата, различните видове  зеленчуци и плодове и памука. Що се отнася до чл. 80, в така съществуващата му редакция, той съдържа цифра- 30, която с оглед разпоредби на директиви е неприето да бъде в конкретен текст на закона. Заради това този текст ще бъде видоизменен, но по начин, че да създава гаранция за Натура 2000 и за прилежащите зони около териториите, които попадат в този обсег.
 Аз малко рискувам като говоря за тези текстове, като нещо, което вече е факт. Тъй като комисията заседава вече час, като моите очаквания са, те да възпроизведат това,  което ние договорихме по-рано днес. Но пак с тази уговорка, че не знам какво се случва там, ще разбера след малко, като се присъедния към колегите.

Да не преча на прякото включване сега, надявам се по-късно да се върнем на чл. 79 и 80, как се променят и защо:

В действащия закон:
Чл. 80. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях. По отношение на генетично модифицирания памук прилежащата територия обхваща 400-метров пояс.

В проекта (според цитата по-горе):
нов чл. 80 Министърът на околната среда и водите отказва да даде разрешение за освобождаване на ГМО по реда на раздел 2 и отглеждането на ГМО по реда на чл. 71 в границите на защитените територии и защитените зони от Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологично разнообразие, както и на отстояния от границите им, не по-малки от 30 км.

ПП
Така написан, естествено чл. 80 не предполага глоби. Има и други 9 от 10-те разлики.

# 528
"Министера отказва разрешение" - да, но само ако му го поискат, нали?
Забрана няма.
Аз така и не разбрах какъв е проблема да се забрани въвеждането на каквото и да е ГМО в зоните около защитените територии? Щото от ЕС не давали забрана?
Че какъв е смисъла да има санитарни зони, ако в тях не действа забрана? ЕС против опазването на защитените зони ли е? Не.
ЕС е против тоталните забрани, върху цялата територия.
Ето как ни лъзнаха.

Пойнта ми е, че не бива да държим всички яйца в една кошница, т.е. тази на наддумването по отделни параграфи, по формулировки и т.н. Винаги ще излезе някаква тайна клауза, допълнителни разпоредби и пр. хитрина за прецаквация на наивните активисти.
Добре трябва да си направим сметката, да правим това в което сме силни.
Силата на Обществения натиск е в това че е мощен, но пък не е прецизен инструмент.
Трябва да се концентрираме върху няколко прости искания, с ясна и безспорна логика.
И да натискаме за тях. Системно и неуморимо.
С планирани - ресурси, отговорници, независимо ръководство.

# 529
Дайте ги тия двамата мушмороци - Язов и Алексиев, да им видим мутричките!
Мисля, че са тези:
Алексиев
Язов

# 530
ЗА ЛИСТОВКИТЕ:

Това ли е окончателния вариант като текст:
http://bezgmo.info/2010/02/17/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0% … 0%b3%d0%bc%d0%be/

Ще включва ли и последната част?
Цитат
Какво можеш да направиш:
-    Да подпишеш двете ни петиции- Петиция за забрана на царевичния хибрид MON810 в България и Гражданска петиция срещу промените в Закона за генетично модифицираните организми ( Лесно могат да бъдат открити в интернет)

- Да пратиш СМС с текст” BEZ GMO” на номер 1966 на цена 0.30 лв. ( Събраните средства ще отидат за разяснителна кампания относно ГМО.)

-   Да предадеш нататък тази информация. Разкажи на всичките си приятели, роднини, познати.

- Ела на протест, когато се организира такъв.

Инициативен комитет на родители и граждани, регистрирани в портал BG-MAMMA и FORUM SEGABG.COM

# 531
ЗА ЛИСТОВКИТЕ:

Това ли е окончателния вариант като текст:
http://bezgmo.info/2010/02/17/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0% … 0%b3%d0%bc%d0%be/

Давай смело! Изобщо който е решил да разпространява тези листовки, да го прави и да не се притеснява, ако има някакви дребни разлики. Важен е смисълът и идеята.
Последната част е много добре - дори бих сложила линкове.

# 532
Цитат
Какво можеш да направиш:
-    Да подпишеш двете ни петиции- Петиция за забрана на царевичния хибрид MON810 в България и Гражданска петиция срещу промените в Закона за генетично модифицираните организми ( Лесно могат да бъдат открити в интернет)

- Да пратиш СМС с текст” BEZ GMO” на номер 1966 на цена 0.30 лв. ( Събраните средства ще отидат за разяснителна кампания относно ГМО.)

-   Да предадеш нататък тази информация. Разкажи на всичките си приятели, роднини, познати.

- Ела на протест, когато се организира такъв.

Инициативен комитет на родители и граждани, регистрирани в портал BG-MAMMA и FORUM SEGABG.COM

пропускането на последния ред предполагам, че може да спомогне за по-голяма масовост, работим за национален протест, а не само акция на 2 форума, някои може да не ползват даже интернет. Simple Smile (да не изглеждаме маргинално, а общонационално движение)
по-добре да се сложи адреса на сайтa http://www.bezgmo.info/ - а там има линк към bg-mamma, и към форума на в. Сега може да се сложи.

# 533
Бойо, виждам, че си тук вече. Бъркам ли, или каза по-напред, че гласуването в пленарна зала ще е "другата седмица" - демек седмицата ПРЕДИ 28.02, когато ние планираме организиран мощен всенароден протест? Ако съм разбрала правилно, на какво ще протестираме при свършен факт? Е не че няма на какво, но идеята е протестът да е преди гласуването, иначе става още по-трудно.

# 534
Сега, да внеса малко яснота. Говорих с адвокат.

Според него действително има разлика между "забранява се" и "министърът отказва да издаде разрешение", но правният, фактическият ефект е един и същ. Министърът със закон се задължава да отказва и след като се отнася до него, значи важи и за Министерски съвет (което беше моето подозрение, че МС може да разреши, защото е над министъра).

Направено е, за да не се "набива на очи" на ЕС и все пак по някакъв начин да си оправдаят тезите, че не можело да има забрана.

Сега трябва да се съсредоточим и да приложим максимален натиск върху депутатите за гласуването в пленарна зала. Всякъкъв личен контакт с възможно най-много депутати, защото не се знае колко са последователите на Язов и Алексиев в ГЕРБ.

# 535
МНОГО МОЛЯ Тео ,Байо и другите присъстващи на заседанията да ВНИМАНИЕ НА ТОВА:
по повод на  забраната за еди кои си видове и завършва с "..............освен с научно -изследователска цел"  ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ КАКВА Е НАУЧНАТА ЦЕЛ. Онзи чичко говореше че им трябват полета за научната цел и да не стане поле с размер 20 000 декара...,ползват учените за да ни прекарат,а онези си вярват че много им ценят научната цел. Та тази "научна дейснотс" трябва да има конкретна характиристика- лаборатория ли е опитно поле ли е,а ко е последното какви са му размерите и НАЙ-ВАЖНОТО- ДА Е ЗАКРИТО,както са в другите страни полетата за такава дейсност. не може да бъде открито по никакъв начин и това трябва да е описано в закона ясно и точно с размерите
Според мен Ц.иска да каже,за цифра 30 че не може да има такава в самия закон ,защото се говори за конкретно място,а в закона се дават само общи разпоредби,когато се говори за конкретни спицифични ситуации се описват в допълнителните разпоредби,така знам аз,но пак юрист трябва да каже вярно ли е или не. След като натура 2000 е нашата реалност то не би следвало да се тълкува в допълнителни разпоредби,това някой адвокат им е подшушнал  как да се измъкнат. След като до сега е било така не виждам причина да не продължава,не пречи на нас,а само на тях
Значи до тука 4 пързалки(водете записки и си добавяйте всяка идея,че се забравя)
1  министъра отказва да даде разрешение- не става така,а в стария си вариант
2...забрана освен с научно -изслдователска цел"- къде ще се реализира и защо се споменава при точката с пускането в околната среда след като уж няма да се пускат в ок.среда и уж от ЕС искаха само лабораторните си условия да оправим.едното няма място при другото според мен.
3.79 и 80 по никакъв начин не навреждат на закона и не го правят недействащ,а обратното прекалено много действа в полза на народа и е недействащ в полза на Монсантовците и другите хишници,които чакат на реда да ни глътнат
4.глобите къде са описани  колко са.Прав е дреалист като казва,че винаги б блиското бъдеще може да изкочи някоя допълнителна разпоредба и да решат че закона ще се тълкува еди си как си и да няма нищо общо с нашите искания

# 536
Пак питам: КОГА ще се гласува в пленарна зала?
И още: кога ще имаме пълния текст на законопроекта, така както го приеха вчера?
Грейс, мерси за пояснението.

# 537
Бойо, виждам, че си тук вече. Бъркам ли, или каза по-напред, че гласуването в пленарна зала ще е "другата седмица" - демек седмицата ПРЕДИ 28.02, когато ние планираме организиран мощен всенароден протест? Ако съм разбрала правилно, на какво ще протестираме при свършен факт? Е не че няма на какво, но идеята е протестът да е преди гласуването, иначе става още по-трудно.

Още е рано да се каже, но Цачева предположи, че гласуването ще е другата седмица. В понеделник ще има програма за седмицата. Малко късно ни е, не се знае кога ще го предвидят точно...

# 538
По повод на вчерашния текст - предполагам, че ще им трябват поне няколко дни, за да напишат стенограмата. Мисля, че към вторник - сряда. Може да е късно за нас обаче

# 539
Пак питам: КОГА ще се гласува в пленарна зала?
И още: кога ще имаме пълния текст на законопроекта, така както го приеха вчера?
Грейс, мерси за пояснението.

А, сетих се нещо. Зелените от "За да остане природа" бяха вътре с камера и статив. Преди заседанието ме бяха помолили да им осигуря достъп, за да запишат. Казаха, че ще качат пълен, необработен запис на цялото заседание.

Тъкмо ще видим кой как гласува... Затова - следете им сайта, аз също надничам през час - http://forthenature.org/

Общи условия

Активация на акаунт