ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 928
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 690
Ужас нямам биологично образование Grinning Но пък имам медицинско. На ти да прочетеш една хубава научна статийка по темата: http://www.biolsci.org/v05p0438.pdf

# 691

На мен не ми пукат мораториуми, закони, активисти и прочие пък. На мен ми пука това, че като специализираме растителна физиология, растителни биотехнологии или генно инженерство ще се чудим кво да работим. Та ето това ми пука.

Не знам дали имаме скрупули. Не ми пука. Тва, което ми пука, е че никой не е по-голям от хляба. Като съм си избрал да работя това, понеже ми е интересно, ще искам да го работя и няма да попреча на една лумпенизирана тълпа да ми бърка в джоба.

На мен пък не ми пука какво искат 30 студента. Ограждаш си там специална лаборатория и копаш вътре. Утре други 30 може да заискат и ядрени опити да си правят тука. Докато не се вкарат национални приоритети и стратегия, контрол и жестоки наказания - никакво ГМО! Ако не ти изнася - се изнасяш, където ГМО е приоритет. Ако не, сядаш да учиш за детска учителка, че са кът.

# 692
Ужас нямам биологично образование Grinning Но пък имам медицинско. На ти да прочетеш една хубава научна статийка по темата: http://www.biolsci.org/v05p0438.pdf

Ти чел ли си тая статия? Видя ли каква стъкмистика става вътре? На базата на дребни отклонения хопса - ГМО вредят.  На Сералини глупостите са известни от години.

Цитат
На мен пък не ми пука какво искат 30 студента. Ограждаш си там специална лаборатория и копаш вътре. Утре други 30 може да заискат и ядрени опити да си правят тука. Докато не се вкарат национални приоритети и стратегия, контрол и жестоки наказания - никакво ГМО! Ако не ти изнася - се изнасяш, където ГМО е приоритет. Ако не, сядаш да учиш за детска учителка, че са кът.

И аз искам да съм детски учител, ама няма да ми издържат нервите. Защото те учителите ги ограмотяват, БГМамите ги обезграмотяват Simple Smile А детето бяга от час Stuck Out Tongue

"Ограждаш си там специална лаборатория" пък ме разсмя. Че без полеви тестове не може, кога ще го проумеете.

# 693
Да си гледаме темата: 1. По въпроса за лабораториите за контрол - какви пари ше събираме? За Митници може, за храните и здравето ни - Не! Ай стига героизъм в мирно време. Ще дава държавата и това е. Като хване някой умник от последните постове да сади на балкона такива изродчета, продава му всичко и ето ти пари, пък умника да блъска някъде за род и Родина! Пари като шума, да има кой да ги рине само!
2. Това дето Грейси го каза за преебавката за 30-те км - ами пак питам къде е адвоката? Само 3-4 от тук ли ще мислят вместо него?

НАЛИ СЕ РАЗБРАХМЕ - ИГНОРИРАНЕ НА ПУБЕРИТЕ! Еййй, тъкмо реших, че са се замислили над някой Плейбой, пък те пак цъфнаха като хламидия...

# 694
Тук сме, бе...

Много важен въпрос!

ГЛАСУВАЙТЕ С ТЕКСТ "BEZGMO" НА 1966

Защо използвате протестите за ваша лична финансова изгода? Защо се гаврите с наивността на хората, а им обирате парите?

# 695
законът не е направен, както трябва! В последния си вид НЕ отговаря на евро директивите и връщането на 30-те км е поредният прах в очите. Целта е да се компрометират НПО и гражданските организации.

Новите текстове са безумни! Този път, ако това не се промени, действително ни чакат санкции.

Ако наистина е така, то това са най-наглите и подли управляващи за последните 20 години!
Да им напишем още едно отворено писмо, в което да настояваме на нашето - да не пипат закона, освен за по-строг лабораторен контрол. Да не правят никакви други промени.
Иначе ще считаме, че нарочно се опитват да направят закона неприемлив за ЕС с цел да ни дискредитират и да постигнат своето по подъл начин.

# 696
Чудех се кога някой ще изреве заради смс-ите.   Защо никъде не пише каква всъщност беше идеята за откриването на линията, а именно: Да откупим чистата българска земя от управляващите?  Навсякъде, където се споменава  този номер трябва да го има и това. 

# 697
Според мен частни лаборатории трябва да има, наред с държавните. Ще има много хора тепърва, които ще искат да са сигурни, че сеят чисти семена и, че съседите им не отглеждат ГМО. Те ще си заплащат за изследванията и така лабораторията ще се издържа финансово.
Да предложим на съществуващи лаборатории да закупят такава апаратура (или пък ние да съберем 5 000 долара - не е кой знае какво) и да правят такива изследвания срещу заплащане.

# 698

Цитат

И аз искам да съм детски учител, ама няма да ми издържат нервите. Защото те учителите ги ограмотяват, БГМамите ги обезграмотяват Simple Smile А детето бяга от час Stuck Out Tongue

"Ограждаш си там специална лаборатория" пък ме разсмя. Че без полеви тестове не може, кога ще го проумеете.

Ние го проумяваме и ти казваме - отивай да си правиш опитите нейде по света. Тук засега не става.

А за BEZGMO какво искаш ти?! Купих си един частен Еърбъс А380 с парите от есемесите и заминавам тия дни за Доминикана. Ще взема notar с мене, ОП, Тео, Холограма и останалите с целите им семейства. Спокойно, ще има за всички. Пращайте ми паспортите по факс, да уреждам визите Wink  

А ти оставаш тук и се преквалифицираш в детска учителка, нали се разбрахме.

# 699
Глупав народ.Някой от вас да разбира от генно инженерство?Някой да знае какво е вектор?Някой знае ли какво е фаг?Някой да знае какво е рекустроционен ензим?Някой знае ли какво е полиплоидия?Не вие знаете да повтаряте като папагали написаното по сайтовете от някой био активисти ,който също не знаят нищо.Само ако се погледнете от страни ще видите колко сте смешни.

Да, пиленце  Joy Знам ги всичките тия работи, с изключение на "рекустроционния ензим" А ти?

# 700
Фактите говорят сами.

Британски учени заклеймяват използването на деца при експерименти с ГМ (генно модифицирани) храни

http://no2gmo.wordpress.com/press-2/

# 701
Ето ви един интересен текст който можете да сложете за плакат:
http://forum.segabg.com/topic.asp?whichpage=17&topic_id=166421

На 1 март всички родолюбиви българи с мартеници против ГМО!
И СЕГА има много храни, които се продават с над 2%, а допустимата от закона граница е от 0, 9% съдържание на ГМО.
Ето някои храни с над 2%:
Шпек “Народен”, салам "Витамес", колбас "Камчия" , варена наденица „Народна”, колбас „Хамбурски”, кайма „Витабел”, царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, корнфлейксът „Оликорн” на фирма „Олинеза”.
Кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли, кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо” и траен колбас „Бургас”.
вафли „Лачита”, мини вафли „Family”, хрупкава вафла „Кредо”.
сурова наденица “Елит”, сух шпек - траен варено пушен салам “Витамес”, бяло соево брашно “IZZI” .
И още:
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO EX 33”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO 595”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ТЕКСТУРАТ „SUPRO EX –Н”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ПРОДУКТ „Текстратеин”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Холандия.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ „FHR- MAXTEN”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ПРОТЕИНОВ КОНЦЕНТРАТ „DANPRO S- 650”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат 1, 02% ГМО, от внос.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- 2 бр. СОЕВ ИЗОЛАТ „ИПСО МРД”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- 2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас и Варна, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от САЩ.
- СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- ВИТАБЕЛ- АНАЛОГ НА МЕСОТО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ЦАРЕВИЧЕН ТОСТЕРЕН ХЛЯБ „ЗЛАТНА ДОБРУДЖА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Добрич, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- КОРНФЛЕЙКС „ОЛИКОРН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от САЩ.
- ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от САЩ.
- СОЕВ БЕЛТЪЧЕН КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Холандия.
- СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Холандия
- 2 бр. СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Холандия.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от САЩ.
- 3 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Бразилия.
- КОРНФЛЕЙКС ЦАРЕВИЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1, 33% ГМО, внос от Холандия.
- ЦАРЕВИЧНО БРАШНО „МАКО” тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ТЕЛЕШКИ КОЛБАС „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат 0, 91% ГМО, българско производство.
- КРЕНВИРШИ „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- КЮФТЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- КЕБАПЧЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ТРАЕН КОЛБАС „БУРГАС”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- ВАФЛИ „ЛАЧИТА”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- 6 бр. МИНИ ВАФЛИ „FAMILY”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Варна- 2бр., В.Търново, Русе, Бургас, Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ХРУПКАВА ВАФЛА „КРЕДО”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- 3 бр. ЛЕЦИТИН ТЕЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- ТЕЛЕШКИ КОЛБАС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ТРАЕН ВАРЕНОПУШЕН САЛАМ „ДОБРИЧ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Плевен, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ПРАЖКИ КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 1, 28% ГМО, българско производство.
- САЛАМ „ПЛОВДИВ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- КАРЛОВСКИ ЛУКАНКОВИ ПРЪЧИЦИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ВАРЕНА НАДЕНИЦА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство
- КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- ШПЕК „НАРОДЕН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- СУРОВИ КЕБАПЧЕТА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пазарджик, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- КЕБАПЧЕ ОТ СВИНСКО МЕСО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- СУРОВА НАДЕНИЦА „ЕЛИТ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Стара Загора, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- СУХ ШПЕК- ТРАЕН ВАРЕНО ПУШЕН САЛАМ „ВИТАМЕС”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Търговище, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1, 98% ГМО, българско производство.
- 3 бр.СОЕВ ЛЕЦИТИН. Пробите са предоставени за изследване от РИОКОЗ Русе- 1бр. и Пловдив- 2 бр., с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Гърция.
- СОЕВИ ГРАНУЛАТИ.Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2, 0% ГМО, произход Сърбия.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Прабата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2, 0% ГМО, произход Бразилия.
- ВАФЛИ ОБИКНОВЕНИ С ЛЕК ЛИМОНОВ КРЕМ. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2, 0% ГМО, българско производство.
- БЯЛО СОЕВО БРАШНО „IZZI”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2, 0% ГМО, внос от Сърбия.
- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO EX 33”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2, 0% ГМО, от внос.
- СОЕВ ПРОТЕИН...
--------------------------------------------
с голям надпис отгоре: ОТРОВНИ ХРАНИ
И нека ви напомня че в момента всички храни със съдържание на ГМО над 0.9% (или 0.5%!!!) са ЗАБРАНЕНИ. И който продава/предлага такива храни трябва да бъде глобен, и принуден да изтегли отровите си от пазара. КЪДЕ БЛЕЕ ДЪРЖАВАТА!!!!!!

# 702
  • София
Въпрос в дебата за ГМО: Ще съхраним ли себе си?

Дебатът за ГМО се превърна в най-сериозния тест за гражданското общество и за държавата в последните години. Изненадващо, гражданското общество е на път да премине този тест с отлична оценка, а държавата - с добра.

Темата разбуни заспалата обществена енергия. Протестите и дебатите, завладели интернет форумите покрай предстоящите промени в закона, доказват, че започва дълго отлаганото самоорганизиране на гражданското общество в България.

За първи път от много време сме свидетели на граждански протести от европейски тип. Майки с деца, еколози, предприемачи, земеделци, журналисти, граждани са обединени от идеята да запазят страната си от корпоративно заробване и проявяват възхитителна креативност и борбеност. Те искат България да остане свободна зона от ГМО, а българското правителство и отговорните институции да заявят честно политиката си по този въпрос. И са решени да се борят докрай.

Ще позволим ли генномодифицираните организми да завладеят земята ни? Ще повярваме ли на внушението, че ако ги забраним, се отказваме от прогреса? Знаем ли всичко за ефектите от тях? Това са въпросите, които поставиха протестиращите. И най-важният въпрос: на корпоративни интереси ли служат българските политици или на гражданите?

Предстои ни избор: ще допуснем ли “Монсанто” (американската корпорация, която държи пазара на по-голямата част от тези храни в света), и други подобни да ни диктуват какво да сеем и с какво да се храним или ще решаваме сами? Защо глобалните корпоративни хищници избират за жертва страни като България? Отговорът не е труден: защото сме бедни, засрамени, притиснати в ъгъла. Защото имаме славата на корумпирана държава със слаб граждански контрол, податливи на външни влияния. Пробивът изглеждаше неизбежен, битката - предрешена.

И - о, чудо! - могъщите корпоративни и политически интереси най-неочаквано се натъкнаха на решителен отпор. Апатичните и атомизирани българи се превърнаха в гневни и непримирими граждани, решени да осигурят на себе си и децата си човешка храна и човешки условия на живот в България. Мислещи и информирани граждани, които не се поддават на евтина манипулация. Този екологичен протест е забележителен по няколко причини. Най-напред той обедини широки и разнолики групи от обществото.

Спонтанно се оформи интересна коалиция: българските майки, свързани от форума на “БГ Мама”; екологически организации; Българската православна църква в лицето на митрополит Николай; ДПС в лицето на Лютви Местан; СДС в лицето на Надежда Неински; ветераните на гражданското общество в лицето на Евгений Дайнов; радикалните критици на властта в лицето на Стефан Гамизов и пр. Моралният заряд на тази кауза е толкова силен, че неизбежно привлича политически интерес. Но този път гражданите водят, а политиците ги следват. Забележително е и ангажирането на църквата, което придава на конфликта характер на фундаментален ценностен сблъсък между смирението на християнската етика (и всяка друга религиозна етика) и арогантността на генното инженерство. Един срещу друг се изправят природата срещу лабораториите, гражданите срещу корпоративната олигархия, свободата срещу зависимостта, истината срещу лъжата.

Най-забележителното е, че протестиращите организации защитават суверенитета си в качеството на български и европейски граждани. Те се опълчиха решително срещу неуместната намеса на американския посланик в подкрепа на ГМО. Най-сетне американското правителство може да се успокои, че инвестициите, направени от САЩ за развитие на гражанското общество у нас, не са отишли напразно. Всяка развита демокрация би могла да се гордее с енергията, информираността и културата на протест, която демонстираха българските граждани.

Те принудиха държавата да чуе и тяхната гледна точка. Това е важен прецедент. Оттук насетне ще става все по-трудно и политически рисковано да се изключват гражданите от вземането на важни решения. Поради заплахата от ГМО има шанс да се възстанови проваленият диалог между политическата класа и обществото. Това показа и ангажираното поведение на председателя на НС Цецка Цачева по време на обсъжданията на проектозакона в комисията. Дано този добър пример бъде последван и от други политици.

От години ние, българите, живеем с усещането, че страната ни е окупирана и се съсипва от алчни и разрушителни натрапници - изсякоха ни горите, бетонираха ни плажовете, застроиха градинките. Твърде дълго търпяхме това. Най-сетне гражданите заявиха на висок глас елементарните права на свободните хора: няма да позволим някой да отнеме контрола върху последното, което ни остана - плодородната българска земя. Защото този път става дума за фундамента на живота, за генетичния ни код, за националната ни идентичност. Нека погледнем класиката на българската литература и си припомним, че сме потомци на земеделци, които векове са се борили за правото да засяват тази изстрадала земя да жънат, да мелят брашно и да месят хляб за децата си. Това е всичко, което искат майките, протестиращи в студ и дъжд по калните площади на София. Кой смее да им го откаже?

Да прощават глашатаите на корпоративния прогрес и техните суфльори с научни титли, но този дебат не е просто експертен, икономически или научен, както се опитват да ни го представят. В основата си дебатът е екзистенциален и морален: ще бъдем ли себе си, ще притежаваме ли страната си, ще съхраним ли правото да посеем сами, по наш избор и с дадената ни от Създателя свободна воля, семенцата, от които да покълнат стръковете на нашето бъдеще?

Харалан АЛЕКСАНДРОВ

Много ми хареса това. Публикувано ли е някъде?

# 703
Zvezdichko статията се базира на много източници ( даже ги пише кои са, ако си беше направил труда да видиш). Подозирам че си нямаш идея от медицина, така че не давай "компетентно" мнение. Не е задължително отклоненията от лабораторните показатели да са много големи по стойност за да са показателни за сериозни патологии. Самият факт, че при извадките консумиращи ГМО се забелязват отклонения, е показателен.
 Не можеш да поставяш корпоративните или свои собствени финансови изгоди над здравето на хората. Ако го правиш и вредиш умишлено търпиш наказателна отговорност.

# 704
Тия две деца са много заблудени или просто се забавляват.
Но в едно са прави: всеки има право на мнение, стига да се отправя директни обиди.
Ние самите нямаме полза да сме само съмишленици.
Нека чуваме глас и от другата страна, за да не ни изненада, когато го срещаме на живо.
Така че не им пречете да се изявяват, щом имат нужда.
Аз мисля обаче, че като не им се отговаря, сами ще загубят интерес - като Хеликаза например.

Общи условия

Активация на акаунт