За пушенето, рева на ресторантьорите и тоталното безхаберие

• 39 337
  • 1 606
  •   1
Отговори
# 30
Знаех си , че ще се пусне такава тема, но не издържах и още сутринта коментирах и статията от посочения линк. Това е безобразие...  
Пина - това е във всяка нормална държава!!! Така е и в САЩ, и в Германия, и в Италия... Нищо не ми е станало да изляза 2-3 пъти прес заведението където съм, или в определеното за целта място . Става това че спазвам правата на непушачите, който не са длъжни да дишат отровите от цигарата ми и освен това: не ми се насълзяват очите, не воня цялата на фас, тровя се по-малко.. абе едно хубаво нещо искаха да предложат и сега ще го забранят .  ooooh!

# 31
  • Стара Загора
Типично по български - тъкмо да направят нещо свясно и се отказват.

# 32

Не се сърди, ако в едно заведение се продава нездравословна храна, това не вреди на здравословно хранещите се вътре. Дори съседа ми по маса да набива чипс, това не се отразява на моя организъм. Ако съседа ми по маса пуши обаче - мисля, че е ясно.
Така че тая логика куца отвсякъде. Забраната не е за да пазим здравето на пушачите, а на непушачите.

Вреди, защото стадният инстинкт е силен.
Вреди, защото, когато ти е пред очите купуваш, без да си имал намерение.
Вреди, защото, ако седна с детето ми и то види това на съседната маса да се тъпче с боклуци, то също ще поиска.
Вреди, защото ако се напие съседът ми по маса, може да скочи и да ми счупи главата.

Така че изборът дали да влезем или не на подобни места (които колкото и да ги изкарват места за хранене и т.н. за мен са просто увеселителни) е наш. Както казах, на мен също не ми е приятно да седя в задимено. Ами - не влизам. Като бях на 18-20 не ми пречеше, тогава не излизах от подобни, всяко нещо с времето си. Ако толкова имате нужда да ядете навън, отворете си едно и забранете пушенето в него Peace

# 33
Ако в момента забраня пушенето ще фалирам за не повече от месец-е не благодаря!  Необходимо е наистина да се отделят залите за пушачи и непушачи и да има добра вентилация, за да са доволни всички и никой да не е дискриминиран. В обществени сгради и детски заведения много ясно да е изрично и категорично забранено. Чудя се само, за да няма дискриминация никаква каква да е глобата за непушач влезнал при пушачите? Grinning Как би им пречил???
Щом са толкова вредни тия цигари и трябва да се спрат да вземат да ги сложат в списъка на наркотичните вещества забранени от закона и готово. Ама тогава няма акцизи и няма пари нали? Натискайте за това бе хора щом избора ви е да сте непушачи. Тука без думи Simple Smile Тогава ама наистина ще ви е чист въздуха навсякъде.

Чела съм ти мнения и не съм подозирала , че си способна на подобно нещо. Непучач съм и почти не мога да посещавам заведения за хранене - имам дете, имам и обоняние. Дрехите си проветрявам и пера, но косата... не съм единствената, ама никак. И това пишман ресторантьори да ми твърдят, че не им плащам и пия само вода... ако може безплатна е обидно. Повече за тях, отколкото за мен!

Пушачите нарушават права и изборът да не пушиш не те прави прокажен. НИто малцинство. Само че пушачите по правило са нагли /тези, които твърдят че непушачите не им пречат/.

Защо оставаш без думи? То не може и ................и душата в рая.
Арт мама, разбери, че моите наблюдения над този сектор са, че пушичати в заведенията са мнозинство. То точно заради това има и толкова малко заведения изцяло за непушачи. Съгласи се, че в случая за мен е жизнено необходимо да гледам от собствената си камбанария, защото аз от това заведение живея все пак. Съжалявам, но на този етап не мога да си позволя да имам заведение за непушачи, защото ще умра от глад. И тук изобщо не иде реч за моя личен избор на пушач, а за мнозинството определящо пазара.

Лу, в заведението ми има зала за непушачи. Повярвай стои си празна. Непушачите сядат при своите приятели пушачи, защото иначе явно им е скучно.

# 34
  • Ямбол
Бърди така е, но твоя избор да не пушиш също влияе на моя избор. Защо аз да пуша отвън, а не ти да пиеш кафе отвън?
Е това е глупаво.
Аз може да избера да пръскам с отровен газ и ти ще ми пречиш, ако си до мен.

И аз съм била пушач, и аз знам колко е силна зависимостта, и аз знам как се оглупява само и само да не те отдалечат от заветната дозичка. Не е толкова лошо обаче въздържанието, обаче чак когато се изчистиш.

# 35
  • София
Бърди така е, но твоя избор да не пушиш също влияе на моя избор. Защо аз да пуша отвън, а не ти да пиеш кафе отвън?

Ама това, че аз не пуша как точно ти пречи да си пушиш Simple Smile Ето, и до ден днешен дишам пушек всеки път като ми се наложи да седна на кафе. Не познавам пушач, който да е излязъл навън, понеже ме е видял, че не пуша  Laughing
В случая имаме двама души, здрави. Единият е решил да вреди на здравето си, другия не, дотук всичко е на шест. Този обаче, който си вреди, вреди и на този, който се пази. Кой трябва да защити закона?

Не се сърди, изобщо не си права. Стаден, не стаден инстинкт, в крайна сметка избора на пицата и чипса е МОЙ избор. Избора да гълтам дима на Ренци, не е мой.

# 36
renci аз пия доста по-скъпо кафе от това, което предлагаш ти и си мисля, че цената която определяш не трябва да е базирана на това дали се пуши или не, а да е съобразена с обстановка, обслужване, сортът на кафето и т.н. Освен това трябва да отбележиш, че непушачите консумират повече от пушачите и ако предлагаш разнообразен асортимент ще покриеш загубата от 60-те кафета на пушачите... Варианти винаги има, но не мога да си представя аз и двете ми деца да излезем на -10 градуса да ядем торта, защото някой на 31 години е в правото си да дими в сладкарница...

# 37
аз живея в германия. тук има частни клубове-пушални, тоест малките заведения, които и без това разчитат на постоянната си публика, имат правото на избор.
големите заведения са стриктно за непушачи и за хора, които пушат пред вратата.

самата аз съм пушач и пуша много. но съм за забрана навсякъде. токувиж като не може никъде да се пуши, голяма част от пушачите се отказали. не се считам за дискриминирана.

# 38
  • най-шареното място
Renci, има малко непушачи при теб и другаде, защото те не обича да са на задимено.
И те не ти дават парите си, защото им е противно да са в задименото помещение. Те също имат пари, хранят се и биха платили. Но няма на кого.
Кое не е ясно?

За думите и безмълвието. Има хора, които вредят. Те трябва да пазят. Нямам как да обяснявам основни принципи на поведение и отговорност. Защо ще глобиш непушач отишъл при пошачите? 'Щото им е противен ли? Simple Smile Пушачът пречи на правото на избор. За това е нужно да се създава забрана, понеже е доказано нетолерантен и невъзпитан на българска територия.

# 39
много заведения щяха да фалират/както в Македония/ ако се забрани изцяло тютюнопушенето, а в тая криза това значи много хора без работа и без доходи.
Чакай, чакай. Искаш да кажеш, че пушачите ходят на заведения САМО за да пушат там, и ако пушенето в затворени помещения бъде забранено, цялото ходене на заведения ще се обезсмисли и ВСИЧКИ ще спрат да го правят, съответно заведенията ще фалират...
Вие чувате ли се!?
Значи сте готови да спрете да ходите по заведения, да се лишите от излизане, от срещи с приятели и всякакви забавления, САМО заради забрана за пушене в закрити помещения. Излиза, че на пушачът най-големият му кеф в живота е да пуши на затворено и ако това му отнемат, направо всичко ще загуби смисъл.
Хайде, моля, моля   Stop
Без апокалиптичен драматизъм.
Не е толкова голяма драма да станеш и да си изпушиш цигарата навън. Като ти се приходи до тоалетна, отиваш в тоалетната, а не свършваш работата на стола в заведението, само защото те мързи да станеш и да я свършиш на определеното за целта място. Принципът е същия. Е, стига човек да има грам елементарно възпитание, разбира се.

# 40
Абе аз не споря, че трябва да има заведения кадето изрично не се пуши. Детски центрове, сладкарници и т.н. Обаче, за да няма много такива към момента сигурно си има причина. А причината би могла да е само една-драстично по-нисък оборот и посещаемост. Иначе как да обясним твърде малкото заведения за непушачи?

Ето и един друг пример-аз примерно съм колоездач и не карам кола. Сутрин докато отида на работа с колелото ми изгарят дробовете направо от изгорелите газове на колите в задръстванията по улиците. Е какво да направим по въпроса сега? Да забраним колите или да глобяваме шофьорите ако не дай си Боже минат покрай колоездач или пешеходец ли? Изключително спорни въпроси са това и за мен е невъзможно да се стигне до консенсус.

# 41
  • най-шареното място
Причината е друга. Правиш го идва пушач и ако нямаш яки биячи да го  изхвърлят, те набива и затваряш... Въпрос на култура, местна...

# 42
в германия фалираха заведения, наистина. и една от основните причини беше забраната за пушенето там. става дума за малки кръчмета в които след работа се събират хора от квартала, пийват по нещо и си лафят. когато повечето са пушачи се ядосват и си остават вкъщи, защото кефът им е развален.
намериха разрешение с въпросните пушални клубове. сега нещата биват горедолу.

# 43
  • София
Причината е друга. Правиш го идва пушач и ако нямаш яки биячи да го  изхвърлят, те набива и затваряш... Въпрос на култура, местна...
Да не говорим, че електората на една цяла партия се издържа само от тютюнопроизводство. Peace

# 44
...
Не се сърди, изобщо не си права. Стаден, не стаден инстинкт, в крайна сметка избора на пицата и чипса е МОЙ избор. Избора да гълтам дима на Ренци, не е мой.

Ами именно - твой е изборът дали да седнеш в заведението или не. Не е задължително, никой не те кара насила. Освен това доколкото чета в предложението, повечето ще са разделени на 2 помещения, изолирани едно от друго. Какъв е проблема, влизате си в това за непушачи и си седите там. Никой няма да ви пуши.

...
Значи сте готови да спрете да ходите по заведения, да се лишите от излизане, от срещи с приятели и всякакви забавления, САМО заради забрана за пушене в закрити помещения. Излиза, че на пушачът най-големият му кеф в живота е да пуши на затворено и ако това му отнемат, направо всичко ще загуби смисъл ...

Аз по принцип не пуша в затворено и рядко ходя по заведения, но когато реша да разпусна, искам да имам всичко - музика, алкохол, цигари. Тези места са затова и да, ако ми кажат не сервираме ракия или не се пуши, няма да вляза. Това мога да го правя навсякъде, от какъв зор ми е да ида в кръчма?

в германия фалираха заведения, наистина. и една от основните причини беше забраната за пушенето там. става дума за малки кръчмета в които след работа се събират хора от квартала, пийват по нещо и си лафят. когато повечето са пушачи се ядосват и си остават вкъщи, защото кефът им е развален.
намериха разрешение с въпросните пушални клубове. сега нещата биват горедолу.

Какъвто и закон да приемат, резултатът ще е този. Частни пушилни или решение на собственика, няма значение как се казва. Затова се чудя какво толкова различно виждат  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт