Отговори
# 300
  • Мнения: 1 111
да се оплача - вчера правих питка с мая / по рецепта която винаги се е получавала до сега/, която този път не се получи....така и не разбрах защо, предполагам, че  е от маята , уж шупна в чашката с прясно мляко / плюс брашно и захар и затоплена на микровелето/, но после тестото стана твърдо, а не меко, а и не втаса въобще, въпреки че го държах на топло уж да втаса....Маята ми беше половин кубче, останало от предишно месене преди 3 седмици....та се чудех от това ли е,че е престояла половинката във фризера или нещо друго newsm78

вечерта пък мъжът ми се запретна да прави питка,содена, която стана жълта от вътре, ронлива и с твърди кори ooooh!

Абе с  една дума-изложихме се с питите...
Има ли рецепта за питка, "действаща"  безотказно

# 301
  • Мнения: 22 867
.......Има ли рецепта за питка, "действаща"  безотказно

tuly, поне аз мисля, че няма. Винаги може да се окепази и най-сполучливата рецепта. От много фактори зависи - мая, брашно, замесено тесто (меко или твърдо), втасване, печене. Но не го преживявай, на всеки се случва, всичко си идва на мястото с опита, но дори и много да си месил, пак се случват провали. Така че пробвай пак - с пресна мая и не толкова твърдо тесто.  bouquet

# 302
  • София
  • Мнения: 8 505
да се оплача - вчера правих питка с мая / по рецепта която винаги се е получавала до сега/, която този път не се получи....така и не разбрах защо, предполагам, че  е от маята , уж шупна в чашката с прясно мляко / плюс брашно и захар и затоплена на микровелето/, но после тестото стана твърдо, а не меко, а и не втаса въобще, въпреки че го държах на топло уж да втаса....Маята ми беше половин кубче, останало от предишно месене преди 3 седмици....та се чудех от това ли е,че е престояла половинката във фризера или нещо друго newsm78

вечерта пък мъжът ми се запретна да прави питка,содена, която стана жълта от вътре, ронлива и с твърди кори ooooh!

Абе с  една дума-изложихме се с питите...
Има ли рецепта за питка, "действаща"  безотказно

Няма безотказни рецепти защото продуктите винаги реагират различно. Твърдото тесто не е от маята, а от течностите, вчера цитирах в темата за машината за хляб как брашното в зависимост от начина на съхранение прави различни номера.

Содената питка явно ви е била с малко по твърдо тесто от необходимото.

# 303
  • Мнения: 1 111
благодаря за разясненията и насърченията.....няма да се отказвам естествено  bouquet

# 304
  • Бургас
  • Мнения: 839
Искам да направя гевреци - мога ли направо да ги пека, без предварително да ги варя (мисля, че тестото ми остана мекичко и няма да се справя с варенето)?

# 305
  • София
  • Мнения: 8 505
Искам да направя гевреци - мога ли направо да ги пека, без предварително да ги варя (мисля, че тестото ми остана мекичко и няма да се справя с варенето)?


Ами направи другата версия на турските гевреци - те не се варят и също стават страхотни. Влизай там в темата за любимите рецепти на Лабрекс, на 10-та страница е дала рецептата.

# 306
  • Бургас
  • Мнения: 839
Мерси много!

# 307
  • Мнения: 9 785
Искам да направя гевреци - мога ли направо да ги пека, без предварително да ги варя (мисля, че тестото ми остана мекичко и няма да се справя с варенето)?


Не знам по коя рецепта ги правиш, но това, че са меки, не пречи на варенето. Само да е вряща водата.

# 308
  • СВИЩОВ
  • Мнения: 565
Имам 2.5 л мляко и не знам какво да го правя.Правих крем нишесте,крем карамел,
бисквитена торта и любимата на мъжа ми торта с кроасани.Но тези наща
вече ни писнаха .Дайте някакви идеи/без мляко с ориз ,че никой не го яде/
какво да направя за да го оползотворя.

# 309
  • Мнения: 9 785
Имам 2.5 л мляко и не знам какво да го правя.Правих крем нишесте,крем карамел,
бисквитена торта и любимата на мъжа ми торта с кроасани.Но тези наща
вече ни писнаха .Дайте някакви идеи/без мляко с ориз ,че никой не го яде/
какво да направя за да го оползотворя.

Може да го ползваш като марината за някакво месо.
А 2,5 л имаш, което още трябва да оползотвориш, така ли?

# 310
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Имам 2.5 л мляко и не знам какво да го правя.Правих крем нишесте,крем карамел,
бисквитена торта и любимата на мъжа ми торта с кроасани.Но тези наща
вече ни писнаха .Дайте някакви идеи/без мляко с ориз ,че никой не го яде/
какво да направя за да го оползотворя.

nushi, направи мляко с грис.

# 311
  • Бургас
  • Мнения: 839
Тук има рецепта за сиропиран сладкиш с прясно мляко и става страхотен  Peace http://www.receptite.com/recepta.php?r=12756

Ох, това гевреците са сложна работа, не можах да ги сваря... Embarassed Изпекох ги, ама май са твърдички (с пълнозърнесто тесто са).

# 312
  • София
  • Мнения: 1 832
Имам 2.5 л мляко и не знам какво да го правя.Правих крем нишесте,крем карамел,
бисквитена торта и любимата на мъжа ми торта с кроасани.Но тези наща
вече ни писнаха .Дайте някакви идеи/без мляко с ориз ,че никой не го яде/
какво да направя за да го оползотворя.
Може да си напривш шейк с пасирани банани или друг плод с млякото. Можеш да го заквасиш на кисело. Можеш да направиш кекс, в който да сложиш пр. мляко; палачинки; картофена или грахова крем супа или пюре. Може и част от него да замразиш.

# 313
  • Мнения: 9 785
А също и извара.

# 314
  • Мнения: 9 462
Тук има рецепта за сиропиран сладкиш с прясно мляко и става страхотен  Peace http://www.receptite.com/recepta.php?r=12756

Ох, това гевреците са сложна работа, не можах да ги сваря... Embarassed Изпекох ги, ама май са твърдички (с пълнозърнесто тесто са).


Моите гевреци не са варени, но пък винаги ползвам пълнозърнесто и типово брашно - 30/70 и нямам провали с втасването, печенето и тн. Или пък само типово.

Общи условия

Активация на акаунт