На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 95 007
  • 751
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 1 231
Днес в деня на светото Благовещение нашата тема за машината за хляб има рожден ден.
Става на 5 години (представяте ли си). Та сме решили да празнуваме и само ще гледаме и ще ядем.

Да ни е честита Дядо Хаджия,да я пълним все така със вкусни неща.Нека на днешния празник да сме по весели и засмяни   bouquet

# 721
  • Мнения: 539
Пак ще поразгледам темата,но ако някой може да ми каже коя е рецептата за наченаещи.За пръв път нашето семейство ще се опита да направи домашен козунак.Аз намирам рецептата,мъжът ми ще меси Mr. Green
Заповядай КОЗУНАК С ГЛАЗУРА /За начинаещи/

За тестото:80 гр масло, 1 1/2 каф. ч захар, 3 яйца, 3 каф. ч прясно мляко, 20 гр мая, 500гр брашно, щипка сол, лимонова кора, 1 каф. ч стафиди, 3 с.л портокалови корички от сладко/или ситно нарязани плодове от друг вид сладко/, 2 с.л ром, ядки,масло за намазване на формата.
Маята се разбърква с с малко хладко прясно мляко и 1 лъжица захар.Размекнатото масло се разбива със захарта.Прибавят се яйцата , маята, млякото и пресятото брашно, смесено с  с настърганата лимонова кора и солта,като се разбива с дървена лъжица
,докато започне тестото да се отделя от съда.Слага се съда в найлонов плик и се оставя на топло ,докато увеличи двойно обема си.
След това се прибавят стафидите накиснати в рома и портокаловите корички.
Формата /С размер на ел. тенджера/се намазва с масло,слага се в средата чашка  и се поръсва с едро нарязани ядки.Изсипва се тестото ,формата пак се слага в плика и се оставя пак да втаса още 30 мин.
Включва се фурната на 150 град. и веднага се слага формата.Пече се.
Преди да се извади козунака /10 мин./се изключва фурната.
Намазва се с гъста глазура от  2 с.л ром, 2 каф. ч .пудра захар,2 с.л сок от портокал. /смесват се и се бъркат енергично ,докато сместа побелее/ Peace.

# 722
  • София
  • Мнения: 1 378
Ето го и моя.....заразихте ме с вашите творения и направих един с 800гр брашно.Мислех,че ще е малък,но излезе грамаден пак....... С вино и кондензирано мляко е Simple Smile                  & … /b1bb793d504a.jpg. Снимката е от телефон

# 723
  • Мнения: 0
Козунак с шоколад и орехи

 

# 724
  • Мнения: 4
Страхотни козунаци сте направили момичета,браво на вас   bouquet

# 725
  • Варна
  • Мнения: 75
Добър вечер! Изчетох цялата тема и влизам да благодаря на мах мама за чудесната рецепта!!!! За пръв път правя козунак и стана невероятен. Ползвах хлебопекарната, там изпекох единия, а другия във фурната, следвайки стъпка по стъпка рецептата. И конци се получиха, защото яко ги усуках и на сладост бяха чудни. Дано и втория ми опит се получи. Снимка другия път. Чудесни сте и ви благодаря от сърце!!!!!!!  bouquet

# 726
  • Мнения: 655
ехе,ма вие пак тука не си губите времето и сте се разшетали с пълна сила,страшни козунаци  bouquet


ванина123,ако питаш мене мила,щом сега прохождаш в козунакоправенето,действай с жива мая,да е прясно купена,поне няма да има проблеми с втасването Peace


кали99,нещо не виждаме снимки,затуй не вярваме Laughingбраво на тебеHug

# 727
  • Мнения: 622
Аз искам да попитам за подсладителите. Тъй като имам вкъщи подсладител, смятам да го използвам за великденските козунаци. По колко се слагаше? Нещо ми се върти 1ч. л., ама на кило брашно или на половин, не помня...  newsm78

# 728
  • Мнения: 59
lubopitko, ако е на "Суитли" 1ч.л. на всеки 200г захар(макар max_mama да твърди, че не е нейна идеята за подсладителя, аз от нея я знам). Последния път ползвах друг подсладител, който не беше толкова сладък и затова добавих 1 и 1/2 ч.л. на същото количество захар. Стават една идея по-сладки.
Момичета Hug  bouquet

# 729
  • София
  • Мнения: 10 221
Искам да попитам как да направя така,че долната кора да е една идея по тънка,винаги ми става дебеличка.Може би защото го попрепичам,така го харесваме.



Пак да задам това си въпросче,ако някой може да отговори. Simple Smile

# 730
  • Мнения: 59
Искам да попитам как да направя така,че долната кора да е една идея по тънка,винаги ми става дебеличка.Може би защото го попрепичам,така го харесваме.



Пак да задам това си въпросче,ако някой може да отговори. Simple Smile

Валенцето, явно ние с теб сме най-ранобудни, а и ни тресе козуначена треска. Hug
Козунака го пека така: загрявам фурната на 100 С и когато бухне добре(за 10 - 15 мин., въпреки че за всяка фурна е индивидуално), увеличавам на 160 С и така до пълно изпичане.
Днес само max_mama цитирам, но и това го знам от нея.
Извинявам се за спама, ама трябва да се редактирам. Голяма блейка съм. Чалъмът за печенето на козунака е на Pina. Съжалявам за грешката. Embarassed

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 14:45 от emi03

# 731
  • София
  • Мнения: 10 221
Еми,благодаря,и аз го пека по същия начин.Просто отдолу ми става по-дебела кората.

# 732
  • София
  • Мнения: 1 378
Аз го пека по друг начин- слагам го във фурната където е втасвал на 50 градуса, градусите увеличавам на 220 и след 5- 8 минути,намалявам на 150 и така го печа до 30.40 минути.По такъв начин ми се надува и след това се изпича.Слагам фолио от горе на 10 минута/тоес след като намаля фурната на 150 и е хванал кора/ Не знам дали е правилно,хич не ми е ясен процеса на печене...но не смея да сменя...да не стане фал.. Sick Дали някой няма да обясни как е правилно....?? Simple Smile

# 733
  • София
  • Мнения: 10 221
Всъщност сега прочетох по-добре поста ти,Еми.Не го пека точно така.След като го оплета го слагам на вентилатор и 50 градуса във фурната.Чакам да удвои обема си.После го изваждам и докато го мажа с жълтък включвам фурната да загрее на 160 градуса и вентилатор.Слагам го и така го пека около 40 минути.Ние го обичаме с хубава загоряла коричка отгоре.Явно и затова долната кора става по -дебела.
Ако някъде греша при печенето,моля да кажете къде.

# 734
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Валенце,защо не пробваш така,слагаш формата с тестото в тавата на фурната и така да печеш?Не съм правила така,но бих опитала и аз следващият път,въпреки,че на нас не ни пречи малко по-дебелата коричка,но заради идеята.И друго,аз не ползвам вентилатор,имам чувството,че така се изсушава изделието.Може и да греша,но предпочитам без.

Общи условия

Активация на акаунт