НОЕТИКА

• 41 758
  • 361
  •   1
Отговори
Все още малко се знае за ноетиката и нейните изследвания. Но в нея аз виждам промяната в нас и нашите досегашни разбирания. Нашите определения за физическата вселена, за себе си, дори основни понятия като "време" и "пространство" предстои да бъдат преработени от ноетиката и то на научно аргументирана основа.

Ноетиката събира схващанията на изтока и запада; доказва аспекти от досегашната митология, които се оказват истина, а не мит. Изследва мощността на мисълта, на съзнанието, на силата на груповата медитация, на молитвата; потайните все още неразкрити способности на човек.

Институтът по ноетика е основан от астронавта от „Аполо 14” Едгар Мичъл през 1973 година след неговото мистично преживяване на връщане от Луната през 1971:

„Неочаквано зад хоризонта на Луната бавно и невероятно величаво се показва искряща в синьо и бяло скъпоценност – светеща в нежно небесносиньо сфера, обточена с бавни, спираловидно въртящи се бели воали, – която се издига лека-полека като малка перла в гъст океан от черна загадъчност. Доста време е нужно, преди да осъзнаем напълно, че това е Земята – нашият дом.

На връщане към дома, вперил поглед през ширналото се на 240 000 мили космическо пространство към звездите и планетата, от която бях дошъл, внезапно усетих вселената като нещо интелигентно, любящо, хармонично.

...На отиване към Луната бях прагматичен пилот-изпитател, инженер и учен като много от колегите си. Но когато видях как планетата Земя се носи в безбрежния космос... почти осезаемо долових присъствието на божеството и осъзнах, че животът във вселената не е просто случайност, основаваща се на произволен процес.”

Божественото проникновение на Мичъл му вдъхва решимост да „разшири знанието за природата и възможностите на ума и на съзнанието и да приложи това знание за увеличаване на човешкото благо и за подобряване на качеството на живот на планетата”, поради което две години по-късно той създава Института по ноетика. Названието на организацията произлиза от гръцката дума ноетикос, която означава „вътрешно, интуитивно познание”.

През следващите три десетилетия Институтът по ноетика, разположен на площ от около 800 декара северно от Сан Франциско, работи с висококвалифицирани изследователи от цял свят и изследва същността на съзнанието от най-различни новаторски гледни точки. Организацията е свързана с някои от първите проучвания във връзка с "виждане от разстояние", проведени от Ръсел Тарг и Харолд Путоф от Станфордския изследователски институт, впоследствие превърнали се в програма "Старгейт" на американската армия (спомената от Дан Браун в "Изгубеният символ").
Институтът по ноетика си сътрудничи и с изследователи от Принстънския университет в областта на аномалните взаимодействия между съзнание и материя и във връзка с програма, изследваща ефикасността на терапията чрез визуализация при нелечимо болни от рак, а освен това предлага стипендии на изследователи, проучващи въздействието на молитвата и на решителността върху лечението.
Председателят на Института по ноетика Джеймс О'Дий неотдавна очерта настоящата мисия на организацията и тя звучи много сходно на темата за предстоящата трансформация, развита в "Изгубеният символ": "Има ясна нужда от смел нов синтез на резултатите от нашите открития относно природата на съзнанието и от също толкова смело приложение - смята О'Дий. - Институтът по ноетика ще бъде връзка и умело ще демонстрира как промяната на светогледа може да осигури по-добро здраве, творчески способности и мир за всички човешки същества."

http://erabooks.blog.bg/zabavlenie/2009/12/15/tainite-na-syznanieto.455373

http://www.bgnet.info/index.php?option=com_content&task=view … 7567&Itemid=1

http://www.noetic.org/about/what_is.cfm

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 04:51 от tonimar

# 1
"Въпреки че ноетичната наука използваше свръхмодерна технология, самите открития бяха много по-мистични от студените машини, с чиято помощ се стигаше до тях. С получаването на поразителни нови данни, магията и митовете бързо се превръщаха в действителност и всичко това потвърждаваше изходната идеология на ноетиката за неизползвания потенциал на човешкия ум.

Началната теза изглеждаше съвсем проста: ние едва докосваме повърхността на умствените и духовните си възможности.

Експериментите в Института за ноетични науки (ИНН) в Калифорния и Принстънската лаборатория за изследване на инженерни аномалии (ПЛИИА) категорично доказваха, че ако бъде съответно фокусирана, човешката мисъл притежава способността да въздейства върху физическата маса и да я променя. Тези експерименти не бяха забавни трикове като „огъване на лъжици“, а стриктно контролирани проучвания, които без изключение стигаха до еднакъв резултат: независимо дали го знаем, нашите мисли всъщност взаимодействат с физическия свят и водят до промени чак на субатомно равнище.

„Разумът господства над материята“.

В часовете след ужасяващите събития на 11 септември 2001-ва ноетичната наука извърши квантов скок напред. Четирима учени установиха, че когато уплашеният свят се обедини и съсредоточи в общата си скръб от тази трагедия, данните на трийсет и седем различни генератора на случайни събития по цялата земя изведнъж стават много по-малко случайни. Единството на това общо преживяване, сливането на милиони умове, някак си повлия върху произволната функция на тези машини, организира техните данни и въведе ред в хаоса.

Това поразително откритие като че ли намираше аналог в древната вяра в „космически разум“ — гигантско сливане на човешки намерения, способно реално да взаимодейства с физическата материя. Проучванията на масовите медитации и молитви с помощта на генератори на случайни събития неотдавна бяха дали подобни резултати и залегнаха в основата на твърдението, че човешкият разум, както го описваше ноетистката Лин Мактагарт, е субстанция, съществуваща извън границите на тялото… сложно организирана енергия, способна да променя физическия свят. Катрин остана очарована от книгата на Мактагарт „Експериментът с намерението“ и нейното глобално проучване, базирано в интернет — theintentionexperiment.com, — целящо да определи как влияе върху света човешкото намерение. Интереса й бяха привлекли още няколко прогресивни публикации.

Стъпилите на тази основа изследвания на Катрин Соломон бяха продължили напред и доказаха, че „фокусираната мисъл“ влияе буквално върху всичко — върху скоростта на растеж на растенията, върху посоката, в която плуват рибите в аквариума, върху начина, по който се делят клетките в петри, върху синхронизирането на независими автоматични системи и химическите реакции в човешкото тяло. Умът променяше дори кристалната структура на новообразуващо се твърдо тяло — тя беше създала прелестно симетрични ледени кристали, като пращаше нежни мисли към чаша с постепенно замръзваща вода. Колкото и невероятно да звучеше, обратното също беше вярно. Когато прати към водата негативни мисли, ледените кристали замръзнаха в хаотични, начупени форми.

„Човешката мисъл буквално може да преобразява физическия свят“.

Колкото по-смели ставаха експериментите на Катрин, толкова по-смайващи резултати получаваше. Работата й в тази лаборатория доказваше извън всякакво съмнение, че „господството на разума над материята“ не е просто някаква си спиритуалистична мантра за самопомощ. Умът притежаваше способността да променя състоянието на самата материя. Нещо повече, той можеше да подтиква физическия свят да се движи в конкретна посока.

„Ние сме господари на нашата вселена“.

Катрин беше установила, че самите елементарни частици се появяват и престават да съществуват единствено заради нейното _намерение_ да ги наблюдава. Хайзенберг още преди десетилетия бе загатнал за този факт, който сега се превръщаше във фундаментален принцип на ноетичната наука. По думите на Лин Мактагарт, „Живият разум по някакъв начин е онова влияние, което превръща възможността за нещо в нещо реално.Най-същественият елемент в създаването на нашата вселена е разумът, който го наблюдава“.

Най-удивителната страна от работата на Катрин обаче беше откритието, че способността на ума да въздейства върху физическия свят може да се развива чрез практика. Намерението представляваше усвояващо се умение. Подобно на медитацията, овладяването на истинската сила на „мисълта“ изискваше упражнения. Нещо повече — някои хора се раждаха по-умели от други. И през вековете неколцина бяха станали истински майстори...."

http://boyanwizard.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

# 2
Очаквам с помощта на още две съфорумки и на всички, владеещи чужди езици - да направим достъпна повече информация за ноетиката и извършваните през годините експерименти в ИНН.

Аз винаги съм се интересувала от интуицията, има ли задгробен живот и какъв е той. Как в описван от Друнвало случай една групова медитация буквално разчиства облаците и примамва диви животни... И още много странни и явни неща, за които сме чели и чували са настоящата тема за разискване. Този път - и на базата на научни разкрития.

# 3
  • Добрич
Стана ми интересно и се записвам, за да следа темата.
tonimar Hug

# 4
повечето от нещата са ми познати Peace

# 5
  • Русе
  Не бях, чувала за НОЕТИКА.Включвам се.
 Сигурна съм, че с разума си оживяваме неживата природа и влияем на заобикалящия ни свят. Уверявам се всекидневно. Хубаво е да споделяме и личните си открития.

# 6
  • в резерват
 примъъък  4470

# 7
Интересна тема  Grinning

# 8
Да следя  Mr. Green

# 9
  • жителство на место
Благодаря тонимар! Не бях чувала за ноетика, но винаги съм вярвала, че силата е в главите ни и че тялото изпълнява команди на главата, вярвам и в интуицията, то всъщност е суховато казано, защото аз живея с нея и много често ми се случва да изкажа мнение, което е подсказано от вътрешния ми поглед, а след това ми е трудно да обясня на останалите откъде е дошла тази мисъл.  В момента съм се задълбочила да науча колкото може повече за хомеопатията, ще следя и тази тема, мисля, че много неща ще се припокрият.

# 10
Тонката, благодаря ти за тази ценна тема Heart Eyes
От една година съм луднала за повече информация относно всички научни данни на института по Ноетика. Предполагам, че не всичко което вече е доказано като факт от тях ще се излага на показ, защото биха разбили илюзиите на милиони хора по света, хора които сляпо вярват в религията и много други писания - а също така и такива, които действат избирателно във вярванията.
Института по Ноетика има няколко филиала. Изгарям от желание за повече информация но в случая съм доста зависима от мъжа, защото той се регистрира за получаване на бюлетините им и всички новости - а и той ще ги превежда разбира се Wink
Оххх, много имам да пиша за Ноетиката но сега е късно и утре ще продължа.

Само да добавя, че когато света гръмна с новината, че се започва експеримент има ли живот след смъртта или не  през септември 2008г. заедно в сътрудничество с Великобритания никой не спомена, че това е дело на Института по Ноетика - разбрах преди месец,  два.

Утре ще пиша повече по въпроса - много е интересно!

Спокойна вечер  bouquet

# 11
  • Universe
С удоволствие бих прочела още информация  Hug
Благодаря за интересната тема   bouquet

# 12
На всички примъкнали се   smile3525

A m b e r , добра идея за личните открития! Не е откритие, но след като години се опитвам да променя един вид материя, а не успявам, четейки за ноетиката, ми хрумна, че ми е нужна повече мощност или т.нар. "полево съзнание". Както по-горе е посочено в примера за 11 септември 2001 и още един, за който ще цитирам след малко - по-големите промени се осъществяват чрез сливането на много умове.

MY NAME Peace силата е в главите ни и в насоченото ни съзнание. И все пак това невинаги е достатъчно, или пък се иска повече време? Надявам се чрез ноетиката да си отговоря на доста въпроси.

emoli, с нетърпение очаквам преводите на съпруга ти! Смятам, че каквато и инфо да прикрият - пак ще е интересно и ценно.
А за този експеримент знам от теб. Колко, една година ли остана до края му?

За съжаление на българския книжен пазар има само две книги, в които се говори за ноетика. Едната е поредният нашумял роман на Дан Браун - "Изгубеният символ", а другата -  на Грег Тейлър “Краят на тайните. Масонство, ноетика и изгубената история на Америка”. Ето рецензия за тях:

Това е смисълът на литературата - да накара хората да мислят, да си задават въпроси.
В "Изгубеният символ" те също си задават въпроси, само че в друга посока. Идеята за това, че много хора генерират една мисъл. Например, когато стават земетресенията в Азия, и цялото човечество насочва мисълта си натам и я насочва със състрадание и болка към тези хора, там не избухна нито една епидемия.

Тази идея се споделя от една нова наука в Америка, която се нарича ноетика. Тя не е измислена, тя е реална и има създаден голям институт. Това е така наречената наука за съзнанието, която се занимава с опита да сближи науката с всичко останало, което до скоро хората наричаха окултно-религиозни схващания и нещата, които не можем да си обясним.

„Краят на тайните” хвърля светлина и върху изследванията на Института по ноетика и проекта „Глобално съзнание”, започнат през 1998 г., които са на път да разгадаят силата и способността на човешката мисъл, съществуването на душата и извънтелесните преживявания.
През 90-те години на ХХ век учените от Лабораторията за аномални изследвания и от Лабораторията за изследване на съзнанието към университета в Невада работят над феномен, който наричат „полево съзнание”. Проектът „Глобално съзнание” стартира през 1998 година и провежда експерименти, изучаващи въздействието на важни световни събития върху устройства, генериращи случайни числа. В проекта участва международен екип от около 100 изследователи и данните от него сочат, че „груповото съзнание” на голям брой хора, които гледат телевизионни предавания на живо – например връчването на наградите „Оскар” или съдебния процес срещу О’Джей Симпсън, – могат да окажат въздействие върху физическия свят.

Дийн Рейдин, работил в Лабораторията за изследване на съзнанието – в момента старши учен в Института по ноетика – също е събрал данни, които сочат, че хората притежават способността да изпитват емоция преди случването на дадено събитие – вид предварително усещане, наречено предчувствие. Подобни експерименти са извършени и в независими лаборатории и са отговорили на изискванията за валидност на която и да е „общоприета” научна хипотеза.

# 13
Ето малко навлизане навътре чрез "Изгубеният символ":

http://chitanka.info/lib/text/14781/21

# 14
Благодаря за поканата, tonimar за тази чудесна тема!
За науката ноетика разбрах от книгата на Дан Браун - Изгубеният символ. Четенето ме накара ме да търся информация.
Освен двете книги, които споменава tonimar , има още една на Лин Мактагарт - Експериментът с намерението.
Не съм я чела още, както и тази на Грег Тейлър.
За много от данните, които се описват в ноетиката, съм убедена, че са верни.
Може би точно общите мисли насочени към едно и също нещо го правят да се случва.
Надявам се нашите общи мисли в тази тема да направят да се случват прекрасни неща!

Общи условия

Активация на акаунт