НОЕТИКА

• 41 788
  • 361
  •   1
Отговори
# 60
Слушам себе си и съм на вълните на радостта. Има моменти, в които се получава люшкане, но сменям фокуса и се завръщам...Не зная дали го обясних точно, трудно е облечеш в думи нещо, което е свързано с усещане  Simple Smile

# 61
Явно наистина мислим в една посока. Видях, че КЛОНКА също е написала:
По въпроса много полезна е книгата на Лин Мактагарт "Експериментът с намерението".
Купих си я и почнах да я чета.

Сайтът е посочен още на първа страница от нашата тема, но не е връзка  и не се забелязва.
Ето го: http://www.theintentionexperiment.com/

Първи впечатления от нея - доста сухо и научно, но все пак разбираемо. Намерението (било изразено в молитва или мисъл) може да повлияе на физически съществуващи обекти. Най-известните експерименти са изпращане на молитва за оздравяване. Освен това колкото повече хора участват в експеримента, толкова по-значими са резултатите. Провеждала е опити от 2007 година - дори по Интернет - за осветяване на едно от две листа (едното е за експеримента, другото е контролно).

Има глави с практическа насоченост - как да си направим опит с намерение - така че научно да е доказано, че промяната е под влиянието на намерението.

Неща, на които ми напомни беглия прочит на части от книгата:
- Айзък Азимов - Фондацията - науката психоистория, която предвижда статистически как действат масите от хора, за да обясни как с леки промени историята може да бъде насочена. Ключовият момент е масите да не знаят за предвиденият резултат - иначе ще се опитат да го променят (с идея за по-добро). Мактагарт описва, че успешните експерименти са с много хора (над 1000) събрани в една зала, които отправят молитва.
- Масару Емото - опитите с вода, на която са говорени думи за любов и за омраза - образуват различни кристали. Мактагарт описва растеж на зърна - поне 12, за да има статистическа значимост.
- Hopenhagen - много хора отправиха покани дори и тук във форума да мислим за подобряването на околната среда - макар и да не бяха достатъчно добри решенията, взети там - може би е липсвала насочеността, описана от Мактагарт - например: Очакваме да се вземат най-правилните решения поне за 80% от населението или нещо такова (научно трябва да е измеримо, затова се вкарват и цифри ...)
- Често срещаните молби в темите тук - нуждая се от вашата положителна енергия за ... или стиснатите ви палци за ... - често имат положителен ефект, дори и да не си виждал даже и на снимка човека, който моли. Мактагарт е правила опити с болни хора, които сами са го поискали, помества снимката на сайта и моли потребителите да пращат намерение за изцеление - пак така с цифри - колко здрав да стане.

И, да, книгата напомня на Забравено познание - човечеството някога е знаело, сега е забравило.

tonimar - видях, че в Италия имат обучение и има интересни теми. Не знам кой в България би могъл да провежда подобни курсове.

Мисля си дали групата ни може да си помисли за намерение, да го формулира, и да проследи резултата.

Приятна вечер!

# 62

Мисля си дали групата ни може да си помисли за намерение, да го формулира, и да проследи резултата.

Аз съм - За, ще бъде интересно.  Hug

# 63
  • София
Запис! Убедена съм и дори си мисля, че съм свидетел на някои мисли.  Rolling Eyes 

# 64
Дидко, много добра идея.

Сайта на института по ноетика е: http://ions.org/ Там излизат най - новите авангардни изследвания относно съзнанието - бюлетините се получават от регистрирани членове към него.

Превода върви бавничко но през уикенда ще успея да пусна 2-3 страници.

# 65
  • Universe

Аз съм - За, ще бъде интересно.  Hug

Включвам се и аз, сигурна съм, че ще има резултат  bouquet

# 66
Записвам се, защото ми е интересно!
Не разбрах всичко написано (може би заради малкия час, в който чета)... но покрай йога и едни психо-курсове, повечето от нещата, които обсъждате са ми познати.
За жалост в момента по-скоро вярвам в тези неща, отколкото да ги прилагам активно, и да променям живота и себе си активно.
Кен Уилбър е страхотен.
Помня от една книга за живот след смъртта (Пътят на душите, ако не се лъжа), че Бог обича разнообразието, че във всеки има частица Бог и той се забавлява и развива в  безкрайността на възможностите... може би не го пиша добре.. ще потърся книгата за точен цитат.
Хей, радвам се че намерих темата Wink (какво не прави открадването на мигове, когато всички домашни спят).

# 67
ДИДКО, много е интересно! Но английският ми е разговорен и съм си самоука, ще трябва пак преводач да си потърся  Mr. Green
Идеята за намерението е чудесна! И тъй като трябва едновременно да се проследи резултата, както и да се докаже (доколкото е възможно), че резултатът е вследствие на тази групичка, работеща с намерение, ми хрумна следното:

Всички знаем, че по улиците на страната стават ежедневно множество ПТП (пътно-транспортни произшествия), в които загиват хора, загиват и невинни деца. Тъй като тази статистика рядко се променя за повече от два-три дена, ще е лесно да се проследи резултата от намерението, ако намерението е за по-дълъг срок - примерно 7 дни или 10 дни. От тази гледна точка, ще е по-лесно да се докаже, че промяната се дължи на насочването на нашето намерение, а не на чиста случайност.
Примерно намерението може да е: "Нека между първи и десети март да няма нито едно пътно-транспортно произшествие със смъртен случай в границите на България, а броят на пътно-транспортните произшествия да намалее с 80%"

Много ли е дълго?  newsm78

А примерно ето тук - http://www.shofior.com/crash_statistics.html може да се проследи статистиката, а още по-лесно - по новините.

emoli, благодаря за сайта! Но бюлетините ще очаквам от теб!  Grinning

(какво не прави открадването на мигове, когато всички домашни спят).

smile3521

Последна редакция: нд, 28 фев 2010, 00:37 от tonimar

# 68
Радвам се, че групичката се разширява!  Grinning Най-вече за експериментите - колкото повече- толкова по-добре!

ДИДКО, малко повече подробности за експериментите с намерението, ако може!  Praynig Какво следва?

И на когото не му харесва идеята намерението да се експериментира върху ПТП, да си каже! По-добре "право куме в очите", отколкото...  Sick

Последна редакция: нд, 28 фев 2010, 00:37 от tonimar

# 69
Ключовият момент е масите да не знаят за предвиденият резултат - иначе ще се опитат да го променят (с идея за по-добро).

Това мнооого ми се наби в очите! И си е вярно! С идеята за по-добро - все си мислим, че знаем повече от това, което в действителност знаем! Sick

За курсове по ноетика в България - не вярвам да има такива (поне не на този етап). Само като сравня почти липсващата информация за тази наука по българските сайтове за разлика от други...

# 70
  • София-в сърцата на моите деца
A m b e r   Simple Smile На въпроса ти отговарям само с една дума- синхрон, мисля, че това обяснява всичко.  Heart Eyes
И хармония, да добавя Peace

# 71
  • Русе
Слушам себе си и съм на вълните на радостта. Има моменти, в които се получава люшкане, но сменям фокуса и се завръщам...Не зная дали го обясних точно, трудно е облечеш в думи нещо, което е свързано с усещане  Simple Smile
   Разбирам, и аз опитвам така.  Simple Smile 
За експериментите, навита съм.

# 72
Ноетика каква е тя наука или власност над света обозначена от земни интереси не в сърцето тя е а в мисълта на човека тя е . Холограм е тя на нашата съдба. Незнайни са нейните слова и къде е пътя в нея. Обоснован ли е с постъпки и дела във какво е той- в Отца ли и къде е мисълта в доброта или усмихнати лица. Астронафта той видя но това ще бъде. А други те са които ще обикна във вечноста на таз земя. Лъжите са никому ненужни и те подвласни са на самите тях.

# 73
И аз оттук научавам за ноетиката!  bouquet
 Тони   Hug - за темата! Емоли - Hug!

присъединявам се за да чета и да се включа в  експеримента с намерението за ПТП. Силно съм -за  Peace!

# 74
Хоп, още един новобранец!  Peace
Всичко като факти го знам от доста години, макар и по други поводи и в друга светлина представени, но не знаех, че така се казва науката за тези неща.
В една друга тема - за Слава Севрюкова, направихме, без да знаем, нещо като такъв опит  с добро намерение по приета форма  Laughing Да помогнем на една наша съфорумка! Дано сме успели...

Общи условия

Активация на акаунт