НОЕТИКА

• 41 972
  • 361
  •   1
Отговори
# 90
Цитат
Като ще е да е. Нещо актуално и важно. Да не се пипа закона против ГМО.
Според мен тази кампания има огромна нужда от положителна енергия: 1-во, защото се появяват пререкания и м/у самите активисти - има много събрана негативна енергия (замислете се колко е неприятно да се занимаваш с лъжи, корупция, наглостта на властоимащите и де факто - си лице в лице с тях); 2-ро: хората като цяло са много скептични - българинът си е песимист. Предлагам да изпратим положителна енергия и сила (която липсва - шепа хора се борят за благото на всички Sad). Аз самата се усещам как се изтощавам психически и емоционално, а не мисля че толкова се занимавам (може би мисловно - да). Малко хора подкрепят каузата - от там идва това изтощение.

# 91
  • в резерват
Честита Баба Марта  

И аз предлагам да пробваме първо с нещо малко. И когато се уверим, че става, нямам нищо напротив да се включваме в подобни кампании

# 92
  • Русе
  Честита Баба Марта

Този наш,български празник е едно от средствата ни за по добро. Днес всеки ще се опита да се усмихва по вече. Ще се търсим с добри намерения и ще се стремим да изглеждаме по светли.
Това със сигурност ще доведе до нещо хубаво.  Hug

# 93
# 94
Честита Баба Марта

Превода ми е готов но сега се чудя как да го пускам  - на части или целия newsm78 Ако е целия ще отнеме много място - може би е по - добре на части. А с таблиците трябва да го мисля как да ги пестна Thinking

КЛОНКА, много свежо излъчване имаш - докато те четях съм се смяла на глас, та чак мъжа ми започна проявява любопитство Joy

ИНТУИЦИЯ:
КАКВО КАЗВА НАУКАТА (ЗА СЕГА)
ЗА ТОВА КАК И ЗАЩО ТЯ РАБОТИ

проф. д-р ПОЛ БЕРНЩАЙН,

Пояснение: За целите на този анализ, интуицията се дефинира като: появата в съзнанието на точна информация за външния свят, която може да бъде доказано, че е дошла не чрез петте възприятия, нито чрез пренареждане на съдържание складирано в паметта. Формите на интуиция, спазвайки тази дефиниция, са били изследвани научно под етикети като телепатия, предчувствия, предусещане и дистанционно наблюдение. Този материал обобщава тези научни открития и представя няколко теории, чиито хипотези ги обясняват. Тези теории широко се базират на теоритична физика, включително квантова не-локалност, холография и сложността на време-пространството. Свързаните биологични теории също са цитирани, което предполага да обясни как информацията може да се движи от субатомно ниво към будно съзнание, например през ДНК структури или невронови микротръбички.

Ключови думи: Телепатия – Предчувствие – Квант – Холограма – Време-пространство

Въведение

Вероятно всеки от нас може да си спомни за случай, когато сме имали силно подозрение или внушение за човек или събитие. Най-често идва като проблясък от информация – вероятно за благонадеждноста на някого или усещането за опасност или успех при дадено събитие. Този залък от информация не е била заключение до което сме достигнали след дълго, рационално разсъждение, оценявайки доказателствата, които сме събрали внимателно през дълъг период от време. Въпреки това този проблясък се оказва верен – което, иронично, може да предизвика конфликт на чувства в нас.

Защото от една страна, ние сме били доволни, че сме били „прави” за човека или бъдещото събитие. Но от друга страна бихме били разтревожени, защото не сме знаели от къде е дошла тази точна информация и следователно не сме били убедени как да възбудим отново това умение отново в бъдеще или дори дали да му се доверим. В последствие може да сме решили да изоставим епизода като съвпадение и сме решили че това не определя надежден начин за получаване на точна информация.

Но как щеше да бъде, ако науката се беше заела да проучи тези внушения, за да ги проследи под контролирани лабораторни условия, отчитайки броя на точните и неточните проблясъци? Резултатите щяха ли да измерят шанса и по този начин да демонстрират, че всъщност подобни случаи са просто съвпадение? Или експериментите щяха да покажат, че човек демонстрира подобна точност на нива значително по-големи или по-малки от случайните? И ако те се окажат доста по-големи от случайните, може ли научния метод да ни помогне да разберем как и защо те се появяват?

Открития

От близо 100 години, учените всъщност са изучавали форми на интуицията под контролирани лабораторни условия [1]. Под „интуиция”, за целите на това изследване, имаме предвид:
появата на точна информация в съзнанието на индивид, свързана със събития, хора и места извън същия индивид, за която може да се докаже, че не е дошла чрез едно от петте сетива, нито чрез пренареждане на складираните спомени на индивида.
Тази дефиниция е правдободобна за нашия общ субективен опит за интуицията, както и за нашата научна нужда да „операционализираме” този феномен, за да можем да го поставим за контролирано изледване [2].
a По-широко от това определение е честото употребяване на термина „интуиция” със значение на умозаключения до които се достига чрез складираната памет., както ако художник или учен първо се откажат съзнателно да намерят решение на някакъв конкретен креативен проблем и след ден или два помислят за решението докато правят нещо друго (напр. разхождат се, вземат душ или сънуват). Това е процес на креативност, който си струва да бъде проучван самостоятелно. Но това е различно от усвояване на информация която първоначално съществува извън съзнанието на индивида, като представите които получаваме чрез някаква форма на интуиция (напр. предчувствия или дистанционно наблюдение)

В практиката, тази дефиниция включва три типа интуиция, които учените са опитали да изследват:
I. Информация, която добиваме от друг човек (неофициално наричан „телепатия”)
II. Информация, която добиваме за друго място или обект (понякога наричан „дистанционно наблюдение„ или „ясновидство”)
III. Информация, която добиваме за бъдещето (които за целите на науката сме разделили на „предчувствия” (мисли) и „пресентименти” (чувства)).
Следващите три раздела правят преглед на изследванията, които са били провеждани във всяка от трите области (и са били публикувани на английски език).

# 95
emoli, благодаря!  Hug

Ако решите да правите експерименти, пишете ме и мен!  Laughing  Ще помисля какво точно можем да направим, чела съм нещо за групови експерименти в тази област, но от многото инфо в главата ми, последното, което помня са източниците на определена информация  Confused

Спомням си за един експеримент: чрез телепатия на много хора (ако помня добре около 600 човека) им е внушена една картина. След това ги карат всеки да нарисува, това което им е внушено. Получили се големи драсканици, но един от изследващите започнал да забелязва нещо много странно... когато събрали "драсканиците" на всички участници се получило нещо като пъзел и след като ги поставили по местата им се получила точно картината, която им била внушена. До колко е верен този опит не мога да гарантирам, но нали знаете: "Няма невъзможни неща!"  Sunglasses

А, забравих за какво точно влезнах в темата Joy  , миналата година когато разглеждахме в една от предходните теми за "Цветето на живота", бях попаднала на една статия за "Хеликалните структури" и там се описваше за някаква ефирна мрежа, която вероятно свързва абсолютно всичко във Вселената... Тогава бях си разпечатала статията, но за съжаление като я потърсих открих само една илюстрация, която пак ме връща към "Цветето на живота"!  Grinning
Но ще се поровя из нета, дано да я открия пак тази информация!

Последна редакция: пн, 01 мар 2010, 17:54 от Passiflora

# 96
Много интересно!!!
Включвам се и аз.  Не само защото имам лични успехи  bowuu със стайните си цветя и с тези в градината. Три години по ред експериментирам с отглеждането на един зеленчук, който много обичам на салата.  За съжаление нямам нищо документирано. Чакам с нетърпение новия земеделски и цветарски сезон. Вече ще наблюдавам тревата когато й се явя с косачката.
 Чета "Експеримента с намерението".  Ще споделя впечатления като се справя с по-голямата част от материята.
  Аз също бих се включила в експеримент само да не е върху човек.

# 97
Здравейте!
Не успях да дочета книгата "Експериментът с намерението" на Лин Мактагарт. Та ... не знам какво следва след като се избере.
Мога само да поразсъждавам.
Първата ми мисъл относно идеята на tonimar за намаляване броя на птп беше като на КЛОНКА - ние сме още малка група, това е голяма работа, как ще стане ... Но зачертавам това. Вместо да пиша как няма да стане, ще пиша как може да се осъществи.
1. Идеята е добре формулирана и може да се измери. Статистика на МВР
2. Малко ми се иска да променим времето за въздействие - да е за месец април. Провокирана съм от публикация на 24 часа - тук. Освен това ще имаме време да мислим позитивно по темата.
3. Да публикуваме обръщение към по-голяма група от хора - в нашия подфорум и в подфорум, който по-често се посещава - напр. Клюкарника или пък да поискаме съдействие от Мамма къде влизат най-много хора и да заковем темата там.
4. Да формулираме обръщението така че да е лесно за повтаряне в определен час на деня - повечето посетители отварят сайта примерно към 10 сутрин - и за тогава да помолим всички да си повтарят мисълта за по-малко птп с 80% спрямо миналата 2009 година за целия месец април.
5. Някой от нас да има грижата да публикува съобщение в темата-обръщение всеки ден, така че тези, които са писали там, че са съгласни, да имат напомняне.

Отворена съм към допълване на идеи как да стане нашият експеримент.

Да не си мислите, че всички експерименти на Лин са били успешни? Не са, но не се е отказала, продължава. Тези, които са с цвете, изискват малко по-сложно техническо оборудване - например уеб-камера, която да е постоянно включена и да наблюдава растежа на растението. Всъщност идеалното е да са две растения - на едното да изпращаме хубави мисли, а на другото никакви. А пък как мислите ни достигат до това растение ... оставям на вашето въображение. Но пък бихме могли да помислим дали някой от нас няма познати в хостинг компания, която би се рекламирала чрез нас, и ще ни предостави хостинг и камера?

Това от мене за сега. Хубав и успешен ден!

# 98
  • Русе
  По повод телепатията и интуицията.

Аз не диференцирам обекта и субекта. Усещането, което става по късно реалност, би могла да бъде и катализатор за тази реалност, а не провидение на нещо, което съществува.
  Както и телепатията, мисълта не се долавя, а се генерира в момента на фокусирането  и е резултат от съчетанието на енргията на обекта и субекта.

# 99
Това е продължението на превода. За съжаление таблицата и графиката не успях да ги кача Cry

1.1   Изследване на „телепатията” (предаване от човеек на човек)

Започвайки през 1927 г., проф. Джозеф Райн провел лабораторни експерименти в университета Дюк в Северна Каролина (САЩ), в който един човек избира карта от добре разбъркано тесте и умствено се съсредоточава върху нейното изображение, докато друг човек на някакво разстояние от първия записва изображението, което се появява в неговото/нейното съзнание. Д-р Райн и неговите колеги използвали тесте от 25 карти създадени специално за целта. Всяка карта съдържала прост символ: кръг, квадрат, звезда и подобни. След серия от експерименти простиращи се през последвалите 13 години, те постигнали около милион опита. Двадесет и седем от тези 33 проучвания   дали значими статистически резултати, показващи, че „получателя” или „познаващия” правилно идентифицират картата, която е наблюдавал „изпращачът” на нива по-големи от случайните. Колеги в други институти започнали да копират процедурата на Райн и 61% от тези лабораторни изкопирани експерименти също означили статистически значими резултати – където само 5% са били очаквани от случайността [3].

Друга лабораторен метод за тестуване на предаването от човек на човек е бил създаден от д-р Чарлз Тарт, работещ в Масачузетския Институт по Технологии (САЩ) през 1963 г. Вместо да накара „получателя” да запише изображението появяващо се в съзнанието му, докато „изпращача се взирал в картата, Тарт измервал телесните реакции на получателя когато някакъв стимул е бил приложен на изпращача. (Нека си припомним значенията на корените на думата теле-патия: „чувство [патос] от дистанция [теле]”). Двата индивида били поставени в отделни помещения. За да уточни реакциите на тялото на получателя, Тарт следял техните мозъчни вълни, пулса на кръвния поток в пръста и кожната електропроводимост и открил, че първите две се променяли значително, когато стимулът е бил прилаган върху или близо до изпращача (Таблица 1) [4]. (Последния ред на таблицата показва статистическата значимост на данните за всеки физиологичен индикатор: по-малката стойност на p (вероятността тези данни да се получат при случайни обстоятелства) показва по-голямата инцидентна връзка.

Таблица 1. Опити за телепатия от тяло на тяло [4].

Промените в периферния кръвен обем и кожниата галванична реакция са индикатори на човешката реакция към стрес - координирана активност на нашата автономна нервна система. И промените във фората на мозъчните вълни индикират значителна (дори и подсъзнателна да е) умствена дейност. Взети заедно, тези измервания щедро предоставят на изследователите възможността да проследят реакциите на човешкия организъм към конкретни събития, дори и ако тези реакции никога не изплуват в съзнателната част на ума.

По-широко изследване използващот тази стратегия е било проведено от д-р Мерлин Шлиц (Институт по Ноетични Науки, Калифорния) и д-р Уилиям Броуд (Институт по Трансперсонална Психология, Калифорния). Тези изследвания анализират 19 лабораторни експеримента проведени в Единбург, Шотландия и в Калифорния през 1979 и 1996 в които професионални „лечители” са насочвали техните мисли към индивиди – доброволци поставени в отделни помещения, на времеви интервали диктувани от произволно създавани разписания. В промеждутъка на тези интервали на „изпращане”, лечителите си почилвали, позволявайки на мислите си да се отнасят върху други въпроси. Измервана е проводимостта на кожата на получателите. Общо 115 изпращача и 317 получателя са наблюдавани и в повечето случаи, телата на получателите регистрирали промяна в моментите, когато изпращачите се концентрирали върху тях. Когато изпращачите почивали, физиологията на получателите, както се очаквало, се връщали към по-нормалното по-тихо състояние. Статистическата значимост на тези промени била доста висока: p=0.000054, а еднозначния Т-тест докладвал резултат от 37% успеваемост, сравнен със само 5% при които тези корелации били измерени да се случват по случайност.

По време на същите две декади в паралел със изследвания тип „тяло към ум”, голямо брой експерименти тип „ум към ум” били проведени. Четиридесет проучвания обхващащи 2’549 сесии от 10 различни изследователски екипа използвали процедурата „Ганцфилд”, която изолира получателите от аудиторията и от визуални стимули чрез закриване на ушите им със слушалки които просвирват шум и закривали очите им с бели чашки върху които червената светлина блести. Това е направено с цел да се намали броя на обичайните стимули, които влизат в човешкия мозък, така че индивида да е в по-голяма готовност да усети някаква не-сетивна новодошла информация. За да се провери дали информацията от ум до ум може по някакъв начин да бъде пренесена под някаква форма на електромагнитна радиация (като радио вълни), изследователите обградили получателите със стоманени стени и екрани на Фарадей. На всеки изпращач била показана една от четри картини, на карта или на видео екран, през произволни интервали от време и всеки от получателите записал това което дошло в съзнанието му. Въпреки стоманеното и медното ощитяване, общия рейтинг за точност при получателите бил 33.2%, които елементарните статистики предричат че се случва случайно веднъж на всеки 1015 опита (Фигура 1) [6].b
b В отговор на възражението, че толкова високи статистики може да са причинени от непубликуването на неуспешните проучвания, е била направена калкулация за тази теза, която открива, че по 15 проучвания е трябвало да бъдат проведени и прикрити за всяко едно от публикуваните изследвания, с едничката цел да получим такъв комбиниран процент от проучванията.

Остава ми още малко да преведа от последната страница и ще го пусна.

# 100
  • Варна
Минах по диагонал през темата и ми е много интересна. Надявам се скоро да изчета всичко на спокойствие и да се включвам.

# 101
  • в резерват
Направо да почваме със световния мир, видя се силата ни!!!

ами, доколкото знам към ООН май има група за медитация.  Да не говорим, че от поне 10 години всички знайни и незнайни победителки на конкурси за  красота отправят призиви в тази насока.  Grinning

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 21:08 от Арбанашка кокона

# 102
emoli, благодаря ти за превода!   bouquet Явно наистина, поне в досегашния превод на материала, от Института са спестили доста интересни неща! Ще видим развитието  Grinning

A m b e r ,  Peace Добра идея за катализатора!

Както и телепатията, мисълта не се долавя, а се генерира в момента на фокусирането  и е резултат от съчетанието на енргията на обекта и субекта.

Мисля, че наистина не е мисъл, а усещане; нещо като дежа ву; картинна представа или напрежение, сигурно при всеки е различно... Хората с добра интуиция да го опишат  Grinning Но спомни си, че в един от материалите, които пуснах като линк, се споменаваше за ноетично изследване върху способностите на един полицай. Цитирам:

Цитат
Показателен пример за съвременен човек, който вижда от разстояние, е бившият полицейски комисар и бивш заместник-кмет на Бърбанк, Калифорния, покойният Пат Прайс. По време на първия неофициален опит, свързан с паранормалните му способности, той е смайващо точен, успява дори да прочете етикетите на папки, заключени в картотека. Прайс демонстрира в хода на множество експерименти великолепна способност да вижда от разстояние и дори провеждащият опитите д-р Хал Путоф отбелязва, че прецизността на Пат „започна да поражда у мен параноичен страх, че може би Прайс и директорът на отдела заговорничат, за да проверят дали съм способен да уловя измамата”.

Мисля, че тук не е съчетание на енергията на обекта и субекта, а способност на обекта с мисъл да стигне до субекта, да се озове там, където не е.

Passi, това за внушаването на картина го има някъде из нета и аз опитах на няколко пъти. В повечето случаи при мен действаше.  Grinning

Дидко, щом повечето мислят, че няма да успеем с птп, значи вече съществува мисълта-преграда и наистина няма да успеем.  Mr. Green Мислех си обаче нещо друго: Цитирам отново част от материалите от първа страница:

Цитат
Най-удивителната страна от работата на Катрин обаче беше откритието, че способността на ума да въздейства върху физическия свят може да се развива чрез практика. Намерението представляваше усвояващо се умение. Подобно на медитацията, овладяването на истинската сила на „мисълта“ изискваше упражнения. Нещо повече — някои хора се раждаха по-умели от други. И през вековете неколцина бяха станали истински майстори...."

Така че, предлагам да си правим на първи етап малко практика и упражнения, включвайки се върху проблема с ГМО. А през това време ще си мислим и за наш експеримент, по-малообхватен, но и който да може да се следи.  Wink

Hug

# 103
# 104
  • Тука, под липите стари...
Записвам се и се връщам в началото за да прочета, написаното до тук. Hug

Общи условия

Активация на акаунт