НОЕТИКА

• 41 768
  • 361
  •   1
Отговори
# 45
Оххх, влезнах днес за 3 минути да видя личните си съобщения и чак сега отделям малко време. Мъжа ми приспива сина си и след малко ще го будя да разпредели материала за превеждане.

Тъй като първите 2 страници са само с учените от Института провеждали експериментите ще ги вземе ние, на tonimar ще пратя 5 страници и на fastuche , още 5 страници.

За курса няма как да се запиша, защото време не ми достига никакво, но ако някой има намерение да го посещава или по - скоро вече го посещава нека драсне някой ред.

Днес ми хрумна, че след като се отрича съществуването на Бог който ни е сътворил по свой образ и подобие, би трябвало да се отрича и съществуването на Сатаната. А ако наистина е така, защо има записани документални филми свързани с екзорсизма?! А дали в Института са правили проучване в тази връзка и ако са, как го обясняват newsm78.

Ако Бог е всеки един от нас и/или Вселенска Енергия, значи ли, че Вселенската Енергия не е само добра а има и лоша такава?! Имам хиляди питанки за които няма отговори Rolling Eyes

tonimar, утре се надявам да си "уредя" малко свободно време и да изчета на спокойствие написаното - тогава мога да се включа с коментар!
Лека вечер на всички Heart Eyes

п.с. Извинявам се ако имам допуснати правописни грешки но едвам гледам Embarassed

# 46
Последният ми пост за ноетиката си иска концентрация за четене. Доста информация, концентрирана в малко пространство... Аз два пъти го четох, първия точно пробягах по диагонал.  Mr. Green

emoli, не ми се търси сега, но любимият ми символ е този, който показва, че във всяко бяло има и черно, както във всяко черно - има и бяло. С всеки ден се убеждавам, че няма крайност, има от всичко, но все пак в някаква хармония, а не в хаос.
Интересно ще е, ако са правили проучване в Института, но мисля, че точно такова не биха направили обществено достояние. Ще предизвика хаос и бунт, особено сред вярващите.  Mr. Green

За мен Вселенската енергия не е само положителна-добра, а и отрицателна-лоша. Вярвам в ексорсизма, така, както вярвам и в доброто божествено начало. Не знам как може при наличието на документирани кадри да се отрече съществуването на Сатаната (специално в ексорсизма (не съм сигурна дали го изписвам правилно).
Навсякъде има положителен и отрицателен полюс. Както в самите нас има Ин и Ян, - така е и в целия Космос. Съществуват места, където те полазват тръпки и преминава през теб студ без да знаеш защо. Съществува (отричан или не) Бермудския триъгълник. Съществуват в Космоса черни дупки, които поглъщат всичко наоколо. Бедствия, урагани, стихии, мълнии...

Но над всички тях е една подредба, една интелигентност, една хармония. Именно този интелект за мен е божественото. С този интелект се занимава и ноетиката, но вече на съвсем високо ниво (не като моите мисли и възприятия Simple Smile)

# 47
 tonimar това, в което човек вярва е действителност  винаги му влияе. Много зависи накъде е насочена мисълта и в каква посока е осъзнаването. Имаше период , в който и аз вярвах в злото и то беше действителност за мен, проявяваше се в живота ми. Сега зная, че когато съм на 'друга честота' там го няма, защото е далеч от мен. Това, в което вярваш става действителност за теб- мисълта е сила/ казвала съм го многократно и се повтарям.../

# 48
  • Русе
  Преди няколко месеца четох Уилбър - без граници, по препоръка на Дани.  Hug
Очарована съм. Много подредено и аргументирано.

Не вярвам в някакъв господ, отделен от нас. С цялото си съзнание съм убедена, че съм свързана с това, нещо наречено БОГ и имам целия набор от възможности да творя, както и да поема предизвикателството на отговорността за избора си.
  за екзорсизма мисля, че е факт. но не съм чувала за случай, в който обладания да не е вярващ. Така, че пак стигаме до някаква реакция към нещо вътре, кйто вярва, че има БОГ изван него, вярва, че има и такъв Сатана - също външен. Затова и симтоматиката е такава - обладан от нещо външно без възможност за контрол. Всъщност това е избор. Щом е външно-не мога да контролирам.

# 49
Дани, разбира се, че по принцип нашата действителност е това, в което вярваме. Вече и учените доказаха, че действителността зависи от наблюдателя. Но, както пише в материала по ноетика от доц. д-р Милка Василева, -  човек трудно прекрачва границите на съзнанието. Така или иначе, аз не мога да отрека едно, за да дам привилегия на друго. Има божествено, има сатанинско, има положителна енергия, има отрицателна такава. (Спомняте ли си в Селестинското как по време на спор енергията променя цвета си и обема си?) Няма една крайност, няма друга крайност. Всичко е променливо, в действие и в някакъв синхрон същевременно.
Важното е, че има вселенски разум и интелект, и ние сме все по-близо до виждането и осъзнаването му, дори вече до доказването му.

Amber, и за мен няма такъв Бог, отделен от нас.
За екзорсизма - има обладани деца... не са ли били далеч от религия и избор  newsm78

# 50
  • София и Морето от време на време
tonimar това, в което човек вярва е действителност  винаги му влияе. Много зависи накъде е насочена мисълта и в каква посока е осъзнаването. Имаше период , в който и аз вярвах в злото и то беше действителност за мен, проявяваше се в живота ми. Сега зная, че когато съм на 'друга честота' там го няма, защото е далеч от мен. Това, в което вярваш става действителност за теб- мисълта е сила/ казвала съм го многократно и се повтарям.../

Това ме подсеща за една притча - възможно е да я знаете вече.

Притча на индианците чероки

Стар чероки разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас. И рекъл на момчето, че в душите ни се борят два вълка. Единият е зъл, той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът. Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата.
Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:
- И кой вълк побеждава?
- Този, когото нахраниш – отговорил старият чероки.

# 51
  • Русе
  Тони, Дани и всички, които сте навлезли по нъвътре в себе си. До каква степен дейсвието отстъпва. Не отрича ли този път навътре, взаимодействието ни с околния свят.

Имам приятели и познати, които започнаха да се занимават с такива практики. но някак си загубиха виталността си. Преди спорехме, дискутирахме и бяха отворени. Сега ги чувствам като затворени капсули, намиращи се за завършени, но в моите очи просто са спрели на един етап.

# 52
Amber, именно затова става въпрос! Аз не знам дали и доколко съм навлязла в себе си; субективно е, погледнато отвътре, а не съм на по-висш етап, за да избегна субективизма. Минах през период, когато исках и виждах само доброто, но този ми период ме инвалидизира. В един момент се видях отстрани като кон с капаци.
Всичко зависи от наблюдателя, но кой наблюдател вижда мъртвите в Хаити?

Именно затова ми хареса ноетиката: в нея е едното и другото - изтока - със своята мъдрост и посока навътре; запада - с вечните си въпроси и динамичност, посока навън. Синхрон, на базата на изследвания и доказателства.

# 53
Записвам се да ви следя,при вас винаги е интересно:)
Тони  Hug Hug Hug

# 54
  • София
Аз възприемам ноетиката като един сериозен опит нещата, които са били обект предимно на философията, религията и мистиката, да бъдат научно обяснени и доказани.
В този смисъл не я приобщавам нито към източните,  нито към западните течения, нито към "модерните" такива. Не търся борба, нито допирни точки с различните школи. Всъщност, това наистина е един сериозен поглед, една наука, която борави с методите на доказателствата посредством експерименти, данни, анализи и т.н.
Материята е доста сложна, апаратурата, която изглежда на много високо ниво за нас, след години ще изглежда смешна и допотопна, но работата в тази посока е обнадеждаваща.

# 55
Аз възприемам ноетиката като един сериозен опит нещата, които са били обект предимно на философията, религията и мистиката, да бъдат научно обяснени и доказани.
В този смисъл не я приобщавам нито към източните,  нито към западните течения, нито към "модерните" такива. Не търся борба, нито допирни точки с различните школи. Всъщност, това наистина е един сериозен поглед, една наука, която борави с методите на доказателствата посредством експерименти, данни, анализи и т.н.
Материята е доста сложна, апаратурата, която изглежда на много високо ниво за нас, след години ще изглежда смешна и допотопна, но работата в тази посока е обнадеждаваща.

Peace Да, тази всеобхватност ми харесва. Досега науката разглеждаше нещата от малко стеснен ъгъл. Първо квантовата физика разшири мирогледа. А сега - ноетиката обхвана всичко.
Аз също не търся борба, КЛОНКА, а цялостност. И обяснение на, както казва emoli, многото въпроси, които съм си задавала (и сигурно още толкова - които не съм Grinning). Но обяснение не от един човек, който е видял или осмислил нещо, а на голяма група интелектуалци, които са доста напред във виждането за нещата. За съжаление не всичко ще достигне до нас, защото не сме готови за всичко.

# 56
  • жителство на место
Amber,  моного интерсен поглед! Честно казано и аз смятам, че като задълбаем в една техника или учение и т.н. губим виталността си. Може би точно това е проблемът на отключването ни- постоянно искаме да слагаме етикети, наименования, да организираме в групи, да стандартизираме.... И в това подреждане се загубваме и не можем да продължаваме да усещаме. Като че ли изпитваме някакъв страх да останем със света без да имаме дадени определения за него?!
Знаете ли каква история имам от ученическите години: Слушала съм песента на Енрике Иглесиас "Hero" и съм гледала клипа 100 пъти. Чак преди няколко години, когато по "нашети земи" се появиха вятърните перки, чак тогава забелязах, че в този клип има един път, който е осеян с такива Shocked Разбирате ли, очите ми не виждат неща, за които нямам определение. Бях шокирана, малко избягах май от темата, но ме извинете, исках да споделя за слепотата си Sunglasses

# 57
В този смисъл не я приобщавам нито към източните,  нито към западните течения, нито към "модерните" такива. Не търся борба, нито допирни точки с различните школи. Всъщност, това наистина е един сериозен поглед, една наука, която борави с методите на доказателствата посредством експерименти, данни, анализи и т.н.

Толкова точно е формулирано, че не бих могла да добавя и една дума в допълнение!  bouquet

A m b e r , Това наистина е проблема на повечето хора - идва момента в който те си мислят, че няма какво повече да научат и това което са постигнали до момента им е достатъчно. Забравят, че човек се учи докато е жив. И преди съм писала, че не трябва да вървим само по един път - пътищата са много и по всеки един от тях ние виждаме нови неща. А ако вървим само по един - това е един вид зацикляне, но те не го разбират. Затварят се в своя свят и на тях така им е добре - щом им е добре имаме ли право да ги измъкнем от "пашкула"? Непоисканото добро - не е добро. Mr. Green Наистина от различен ъгъл си видяла нещата и си много права Simple Smile

MY NAME , изпитвала съм този страх на гърба си - все още понякога се проява, затова никога не съм преставала да търся, да се уча. Не съм от хората които се мислят за извисени, аз съм това което съм. Много хора ме харесват но и много не ме харесват LaughingМного директен човек съм и за всичко имам свое мнение но приемам и мнението на другите - тук има хора които ако не мислиш като тях това означава че си паднал ниско долу - винаги  ми е било смешно по този повод - има хора които проповядват на всички "Не съдете без да познавате лично човек", а миналата година ми пратиха мейл от същата извисена личност в който тя говори на друга съфорумка срещу мен без да ме познава лично Grinning

Тук има много двуличие и се пазете - само с прекрасни постове написани, това не означава, че човека който ги е писал отвътре не е гнила ябълка. На такива хора им дава спокойствие анонимността на форумите. Но пък за науката не ни е нужно да сме толкова извисени - тя е факти!

Пред фактите и Боговете мълчат!

И аз се отклоних от темата но исках да споделя и предупредя - направих в момента НЕпоискано добро - дано е за добро Mr. Green

Лека вечер от мен!

п.с. Превода го започнах.

Последна редакция: пт, 26 фев 2010, 00:35 от emoli

# 58
A m b e r   Simple Smile На въпроса ти отговарям само с една дума- синхрон, мисля, че това обяснява всичко.  Heart Eyes

# 59
  • Русе
  Дани, май наистина това е ключова дума. Как го правиш  Simple Smile  Hug

Общи условия

Активация на акаунт